Keresés

Részletes keresés

Juraviel.Ihuan.Bedvin Creative Commons License 2009.11.21 0 0 3253
Most nézem a postokat Amazonon...

A "hardcorosok" csak "fanoknak" ajánlják, meg akik valamit meg szeretnének sejteni Herbert egyéb elképzeléseiről. Elég megosztott a vélemény.

Vannak akik, magasztalják, de a "hardcore" oldalról azt írják páran, hogy a "franchise" folytatódik, nem "szükséges" megvenni... stb., tehát megjelenik itt is, amit páran itt hangoztatunk: az egésznek "pénzcsinálás" szaga van.

A terjedelem tekintetében, amire én is kíváncsi vagyok, a következő írja a GARBAGE nevű felhasználó (szerintem a puhafedeles változat):

"This books is 450 pages long.

Only 150 pages of those 450 were written by Frank Herbert!!!

If you are a Dune fan - DO NOT WASTE YOUR MONEY ON THIS BOOK!!! It is yet ANOTHER cash-grab assault against FH by his son & fellow hack Kevin J. Anderson. These idiots are HACKS.

The first 200 pages or so are a 'novel' by BH & KJA based on an "outline" by FH, which later became Dune. Where is this "outline"? Why wasn't IT published?? The last 1oo pages or so are crappy "short stories" by The Hacks which are available for FREE all over the internet!

PLEASE: let's stop giving The Hacks money & motivation to go on raping Dune! They have a "young Paul" trilogy in the works and another "novel" based on an "outline" which was meant to be Dune 7. They've mined enough cash from FH's brilliant book!

2 stars for the 150 pages by FH. The other trash subtracts 3 stars!!

STOP THE HACKS!!!"
Előzmény: Dohi (3252)
Dohi Creative Commons License 2009.11.21 0 0 3252
en ezt meg megveszem, ha mar a 2 elozmeny trilogia es a 7. kotet is a polcon van (ha nem lennek lusta postara menni, a minap itt megszabadultam volna az elo-elozmenyektol...). az elozmenyeket osszekoto novellakat anno olvastam, ingyen letolthetok voltak a hivatalos weboldalrol. sokrol nem maradtal le.
Előzmény: Juraviel.Ihuan.Bedvin (3251)
Juraviel.Ihuan.Bedvin Creative Commons License 2009.11.21 0 0 3251
Hmmm...

Tudom, tudom, én vagyok a kétkedő :D, és ezt már lentebb is mondtam, de nagyon remélem azok a bizonyos fejezetek a Dűnéből és a Messiásból nem Brájen és Enderszon tollából valók. Tételezzük fel, hogy nem.

Ebből a könyvből eképp a levelezések, a "They Stopped The Moving Sands" és a kihagyott/alternatív fejezetek érdekelnének (bár valószínű okkal hagyta ki őket, változtatta meg), viszont ott van négy novella tőlük, valamint ez: "Spice Planet is an alternate Dune story written by Brian Herbert and Kevin J. Anderson based upon the original story outline that Frank Herbert made for Dune."

Nos, nem tudom, kiadjak-e pénzt ezért a könyvért (még agy kedvezményesen is). Fogalmam sincs, hogy mennyit tesz ki a könyvből valóban Herbert Mester munkája...

Véleményetek? (Önmagatok szemszögéből)
Előzmény: Dohi (3248)
Dohi Creative Commons License 2009.11.21 0 0 3250
ilyen:
http://en.wikipedia.org/wiki/The_Road_to_Dune
Előzmény: OPi (3249)
OPi Creative Commons License 2009.11.21 0 0 3249
ez meg milyen állat?
Előzmény: Dohi (3248)
Dohi Creative Commons License 2009.11.21 0 0 3248
a dune osvenyei, igy kicsiben nagyon jonak tuno boritoval:
http://www.alexandra.hu/scripts/cgi/webshop.cgi/GetBook?BookID=701681
Cherrug Creative Commons License 2009.11.18 0 0 3247

Igen, a Homokférgeiben a zsidók kiszállnak a nem-hajóból a Quento-n (vagy valami hasonló nevű bolygón), amely a homokféreg-betelepítés hatására éppen kezd elsivatagosodni. Ghola-Liet és ghola-Stilgar is itt maradnak, segíteni őket (és az őslakosokat) alkalmazkodni a sivatagi élethez. A zsidók itt tehát valóban sziecset alapítanak, és - nincs tovább, láthatóan az "utódoknak" sem volt semmi lövésük, hogy mit is kezdjenek velük.

Illetve még annyi kapcsolódik a történetükhöz, hogy a rabbi a hajón marad (mondván Rebekka miatt), de hamarosan kiderül, hogy valójában arctáncoltató, akárcsak a ghola Thufir Hawat, merthogy az eredetiek a kezelők bolygóján tett látogatáskor meghaltak.

Történetileg ennyi a zsidók szerepe az utózmányokban, gyakorlatilag szinte nulla, leszámítva persze az ál-rabbi mesterkedéseit.

Előzmény: Juraviel.Ihuan.Bedvin (3245)
Ghanima Creative Commons License 2009.11.18 0 0 3246
Nagyon köszönöm gondolataidat. Micsoda kár, hogy most már csak találgatni tudunk. Én is úgy vagyok vele, ahogyan itt a topikon oly sokan - és amiről már olyan sokat írtunk is: maradok az alapköteteknél, hiszen azokban rengeteg felvetés van, amelyek valóban megmozgatják a kis szürkéket.

A többi, előzmény, utózmány e szempontokból tekintve: néma csend..., vagy épp csatazaj, de azt bárhol megtalálhatja az, aki olyat keres. :-)
Előzmény: Juraviel.Ihuan.Bedvin (3245)
Juraviel.Ihuan.Bedvin Creative Commons License 2009.11.17 0 0 3245
Szia Ghanima! :)

Őszintén megmondom, hogy halvány lila gőzöm, sincs, mi a szerepük. :D

A Wikipedias kivonatolt Homokférgeiben, ha jól emlékszem a zsidók sziecset kaptak, bár ebben Cherrug tudná eloszlatni a homályt... :D

Viszont 3215-ös hozzászólásom végén azt vetettem fel, hogy lehet, hogy ők lesznek az új "fremenek", Rebekka pedig az eljövendő Vízanya. Bár ebben sem vagyok biztos.

A zsidókat illetően a legnagyobb a kérdőjel, nem tudom mi célja lehetett velük, viszont az mindenképp jelentőségteljes, hogy Rebekkában ott van a lampadasi sokaság.

Van egy emlékezetes beszélgetés Rebekka és a Rabbi között a Káptalanházban.

Rabbi valahogy úgy tekint önmagára és népére, mint akik morálisan és tudásban a Bene Gesserit felett állnak. Azt hozza fel érvként, hogy "majdnem bölcsek" viszont Rebekka a lampadasi sokaság tükrében másként látja (függetlenül attól, hogy már korábban átesett az Agónián). Nála is az érvényesül, aki Bene Gesserit lesz, az többé nem tud lemondani erről a mivoltáról, szolgálni fogja az emberiség érését.

Viszont a Rabbi a következőket mondja:

"Talán már túl régen vannak úton Damaszkusz felé egyetlen vakító fényvillanás nélkül, Rebekka. Azt mondogatják, hogy az emberiség javáért tevékenykednek. Én valahogy ezt nem látom bennük, és azt sem hiszem, hogy a Zsarnok látta volna.
Mikor Rebekka válaszolni akart, a Rabbi felemelt kézzel elhallgattatta. – Érett emberiség? Ez a céljuk? Hát nem az érett gyümölcsöt szedik le és eszik meg?"

Odrade célja bensőleg a Bene Gesserit megújítása, mert rájött, hogy van ami meggátolja őket, és ez a pusztulásukhoz vezetni. A Rabbi is mond egy érdekes dolgot róluk:

"Ezek a Bene Gesseritek azonban még nem érték el a bölcsességet, és a természetük akadályozza meg ezt."

Ezek a gondolatok a Zsarnok sziecsbeli figyelmeztetésben nyernek valódi tartalmat:

". Újabb szavak! Ezek is csakobszául, szép folyóírással égetve:
" EGY TISZTELENDŐ ANYA FOGJA OLVASNI A SZAVAIMAT! "
Valami hidegség áradt szét Odrade zsigereiben. Jobbfelé indult a fénnyel, végig vagyont érő melanzsban gázolva. Az üzenet folytatódott:
" RÁTOK HAGYOM FÉLELMEMET ÉS MAGÁNYOMAT. NEKTEK ADOM A BIZONYOSSÁGOT, HOGY A BENE GESSERIT TESTE ÉS LELKE UGYANARRA A SORSRA FOG JUTNI, MINT MINDEN MÁS TEST ÉS LÉLEK. "
Az üzenetnek egy további bekezdése húzódott ettől jobbra. Odrade tovább gázolt, és ezt olvasta:
" MI A TÚLÉLÉS, HA NEM A TELJESSÉGÜNKBEN MARADUNK MEG? ERRŐL KÉRDEZZÉTEK A BENE TLEILAXOT! MI VAN, HA TÖBBÉ NEM HALLJÁTOK AZ ÉLET MUZSIKÁJÁT? AZ EMLÉKEK NEM ELEGENDŐEK, HACSAK NEM SZÓLÍTANAK BENNETEKET NEMES CÉLRA! "
Tovább is volt a hosszú kamra végének kicsi falán. Odrade átbotorkált a melanzson, és térdepelve olvasta:
" MIÉRT NEM ÉPÍTETTÉK FEL A NŐVÉREK AZ ARANY ÖSVÉNYT? TUDTÁTOK, HOGY SZÜKSÉG VAN RÁ. A TI KUDARCOTOK KÁRHOZTATOTT ENGEM, AZ ISTENCSÁSZÁRT, ÉVEZREDES KÉTSÉGBEESÉSRE."
Az "Istencsászár" szó nem csakobszául volt, hanem az Iszlamiát nyelvén, amiben ezt a kifejezett másodlagos jelentést hordozta:
" A ti Istenetek és a ti Császárotok, mert ti azzá tettetek. "
Odrade komoran elmosolyodott. EZ aztán teljes vallási őrületbe kergetné Waffot! Minél magasabbra megy, annál könnyebb szétzúzni a biztonságérzetét.
Nem kételkedett a Zsarnok vádjának helytállóságában, sem jövendölésébe, hogy a Bene Gesseritnek is vége lehet. A veszély érzete tévedhetetlenül ide vezette. Itt valami más is működött. Rakis férgei még mindig a Zsarnok ősi ritmusára mozognak. Szunnyadhat végtelen álomban, de a hatalmas élet – egy-egy gyöngy minden féregben – folytatódott, ahogy a Zsarnok megjósolta.
Mit is mondott a Nővéreknek a maga idejében? Odrade felidézte a szavait:
" Ha már elmentem, Shaitannak hívjanak, a Gyehenna Császárának. A keréknek tovább és tovább kell gördülnie az Arany Ösvényen. "
Igen – Taraza erre gondolt." HÁT NEM LÁTJÁTOK? RAKIS EGYSZERŰ NÉPE MÁR VAGY EZER ÉVE SHAITANNAK HÍVJA! "
Tehát Taraza tudta ezt. Anélkül Is, hogy ezeket a szavakat látta volna.
ÉRTEM A TERVEDET, TARAZA. ÉS MOST MÁR ISMEREM ANNAK A FÉLELEMNEK A TERHÉT, AMIT OLY SOK ÉV ÓTA HORDOZOL. ÉPP OLYAN MÉLYEN ÁTÉRZEM MINDEN ÍZÉBEN, MINT TE.
Odrade tudta, hogy ez a figyelmeztető érzés nem fogja elhagyni, míg meg nem hal, vagy amíg a Nővérek meg nem szűnnek létezni, vagy amíg a veszedelem meg nem oldódik.
Odrade felemelte a lámpát, felállt, és a melanzson át a széles lépcsőhöz gázolt. A lépcsőnél hátrahőkölt. A Zsarnok újabb szavai ékeskedtek minden lépcsőfokon. Remegve olvasta őket, ahogy ment felfelé.
" A SZAVAIM A TI MÚLTATOK,
" A KÉRDÉSEIM EGYSZERŰEK:
" KIVEL SZÖVETKEZTEK?
" A TLEILAX ÖNBÁLVÁNYOZÓIVAL?
" AZ ÉN HALSZÓLÍTÓ-BÜROKRÁCIÁMMAL?
" AZ ŰRVÁNDOR LIGÁVAL?
" HARKONNEN VÉRÁLDOZÓKKAL?
" EGY SAJÁT MAGATOK TEREMTETTE DOGMATIKUS POSVÁNNYAL?
" HOGY ÉR BENNETEKET A VÉG?
" CSUPÁN TITKOS TÁRSASÁGKÉNT?"

Éleslátásról tanúskodnak-e szavak: a Zsarnok számon kéri a Bene Gesseriten a hibáját, hogy nem építették fel az Arany Ösvényt, hisz ahogy lentebb mondtam, bizonyos szempontból a Bene Gesserit az Arany Ösvény őre lett. Emellett azonban meglátta a pusztulásuk lehetőségét (analógia állítható fel Rabbi azon gondolata, hogy nem látja rajtuk, hogy valóban egy érett emberiséget szolgálnának, és azon gondolat között, ahol a Zsarnok a nemes cél hiányát rója fel, illetve az Emlékek titanizmusát, csak az arra való hagyatkozást).

Ezt ismerte fel Odrade, és természetszerűen generálta a Sheena-jövőt (ahogy ezt lentebb Spedwaynek kifejtettem), mert az az Arany Ösvény fennmaradásának záloga, egy visszacsatolás.

A Bene Gesserit "felfrissítése" pedig Murbellán keresztül fog megtörténni.

Talán a zsidók szerepe abban állna, hogy az "ősidők" óta a Bene Gesserit árnyékában rejteznek, ám a Rabbi szavaiból kitűnik, ismerik azt a hibájukat, amit a Zsarnok is. Mivel Idaho hajóján renegát Bene Gesseritek is vannak, a feladatuk annyiban állhat, hogy e hibára emlékeztetik őket. Bár, ahogy az ottani Nővér mondja, ők lábukkal szavaznak, és mentik a "menthetőt". Lehet a Sheeana-jövőhöz az eredeti Rend szükségeltetik, holott Sheeana már önmagában is egy lázadó volt, amit a vele tartóak még nem látnak.

Nem tudom, csak találgatok. Mindenesetre úgy hiszem, Odrade jól értette meg a Zsarnok üzenetét, illetve azt, hogy kerülheti el a vesztüket. Talán azon a pontos is kiütközik, amikor Murbellának azt mondja, igya ki a Sheeana jövő keserű poharát.

Szia Cherrug!

Igazából a három-négy év alatt egyszer olvastam végig a regényfolyamot egészében, csak a főbb, kiemelt részeket többször. A más szemlélődésemhez az érdeklődési "köröm", a tradicionális irányzatokról szerzett "ismeretek" is hozzájárulhatnak. Vagy az, hogy én egyáltalán nem ismerem az "utódok" egyéb irományait, így nem is zavarnak be az egészbe.

Mindenesetre az egész regényfolyamot én jól felépítettnek látom. Ha egészében nézi az ember, minden a helyére kerül.
Előzmény: Ghanima (3240)
Reykjavik08 Creative Commons License 2009.11.17 0 0 3244
Köszönöm, megleltem.
Előzmény: Reykjavik08 (3238)
angyalhentes Creative Commons License 2009.11.17 0 0 3243
Erre en is kivancsi lennek, mert engem leginkabb egy Woody Allen filmre emlekeztetett a felbukkanasuk.
Cherrug Creative Commons License 2009.11.17 0 0 3242
Köszönöm a választ. Természetesen elfogadom az érvelésedet - már csak azért is, mert egyértelmű, hogy sokkal mélyebben vagy otthon a Dűne világában, mint én, aki eddig csak egyszer olvastam a könyvfolyamot.
Előzmény: Juraviel.Ihuan.Bedvin (3239)
Cherrug Creative Commons License 2009.11.17 0 0 3241
Igen, ez a kérdés bennem is felmerült, köszönöm az említését. Én személy szerint semmi célját nem láttam a szerepeltetésüknek, persze F. Herbertnek biztosan konkrét céljai voltak velük.
Ghanima Creative Commons License 2009.11.17 0 0 3240
Van egy érdekes rész, illetve szereplők, amiről/akikről - ha jól emlékszem /mecsoda szégyen...:_ha_! ;-))/ - nem sokat értekeztünk, itt a topikon.
Mi a szerepe a zsidók megjelentetésének a könyvfolyamban? :-o Elnézést, ha már az én emlékezetem is kihagy... :-))

Előzmény: Juraviel.Ihuan.Bedvin (3239)
Juraviel.Ihuan.Bedvin Creative Commons License 2009.11.16 0 0 3239
Szia Cherrug!

Nos, lehet már "kissé" unalmasnak fog tűnni és ismétlődőnek hatna, de teljesen kizártnak tartom a gondolkodó gépek megjelenését, lásd a 2780-as hozzászólásom, amelyben ezt összefoglalom [ha van időd, olvasd el :)].

Kivonatolva Marty és Daniel mindenképp Arctáncoltatók. Ezt maguk vallják be, maguk ismerik. Sőt, a Szukits oldalán volt egy felvetésem mivoltukkal, lényegükkel kapcsolatban, ezt idéztem a 2992-es kommentemben.

Ehhez kapcsolódóan két kiegészítést tennék:

- Marty és Daniel arról beszélgetnek, hogy függetlenedésük természetesen következmény. Ez igaz, mert Arctáncoltató mivoltuknak abszolút önismerete. Ha megfigyeled Herbert mindig hangsúlyozta az önismeret és önmegismerés fontosságát, de jóval mélyebb értelemben, és ez abból ered, hogy történetet, még ha nem is egészében, és csak "csemegeként" áthatja a szúfizmus és zen buddhizmus.

Miért természetes következmény? Az Eretnekeiben a Régi Birodalom Arctáncoltató is fejlettebbek a korábbiaknál, neki viszont ott vannak Mesterek, a Tleilaxi Mag, a Masheikhek kontrollja. A Szétszóródásban ez nem volt meg, ezért logikus az a folyamat, hogy az Arctáncoltatók elváltak az eredeti vonaltól.

Még logikusabb, ha megnézzük Scytalet a Messiásban. Elég "önálló" egyéniség, saját gondolatisággal, mégha át is hatják a tleilaxi szemléletek, aspektusok és parancsok, ez megvan benne. Ettől a Káptalanház Scytaleja már mesze van, ő már Mester. Azonban akik kimentek a Szétszóródásba, magukon hordozhatták ugyanezt az egyediséget.

Azonban egyfajta kötődés megvan még a Mesterek irányába:

"– Volt egy Tleilaxi Mesterük is – mondta Marty. – Láttam, amikor a háló alá mentek. Úgy szerettem volna tanulmányozni egy másik Mestert.
– Nem értem, miért. Mindig fütyülnek ránk, és mindig kénytelenek vagyunk eltaposni őket. Nem szeretek így bánni Mesterekkel, és ezt te is tudod! Ha nem róluk lenne szó...
– Nem istenek, Daniel!
– Mi sem vagyunk azok."

Marty mondatából viszont már az is látszik, hogy magukat ne tekintik tleilaxinak.

- Már maga az ellenség megnevezése, hogy "Sokarcú Ellenség" is beszélő. További érv az Arctáncoltatók mellett, hogy Duncan többször látja a történet során az öreg párt, és mindig az a furcsa érzése, hogy Arctáncoltatók.

Herbert mindig szellemi (és genetikai) változásokat eszközölt elsősorban, és ez még akkor is igaz, ha megjelentek a nem-hajók. Az Eretnekeiben elég "általánoson", "elterjedten" használják, és a hangsúly a Visszatérők rejtett képességein van.

A Vadászai kapcsán magam is írtam, hogy akár a Mestertől is származhat a Tisztelet Matrónáinak tleilaxi eredete, de ezt az cáfolja meg, hogy a Káptalanházban pontosan kiderül, hogy renegát Bene Gesseritek és Halszólítók az "őseik".

Tehát semmi szükség még egy ilyen "csavarra", sőt, alant épp azt szeretném majd szemléltetni, hogy sokan félreértik Herbertet, túl nagy hangsúlyt helyeznek a "csavarokra", holott Herbertre ez csak felszínes, külsőlegesen jellemző. Nála, ha meg is jelenei ez a "csavar", mindig koherensen illeszkedik a Dűne-univerzumába és történetbe. És a gondolkodó gépek behozatala logikátlan lett volna.

[Az meg, hogy Duncan "embert és gépet egyesít egy személyben", abszolút nonszensz. Ez azt feltételezné hogy a Régi Birodalom Mesterei tudtak a jövőről, amit Leto látott, és ők lényegében beteljesítették a Prófétájuk akaratát.

Ezzel szemben folytatva fenti beszélgetés idézését:

"– Én mégis azt hiszem, hogy hagytad őket elszökni. Annyira erőlködtél, hogy metsszük meg a rózsákat!
– Különben is, mit mondtál volna a Mesternek? – kérdezte Daniel.
– Viccelni akartam, ha megkérdezi, kik vagyunk. Mindig ezt kérdezik. Azt mondtam volna: "Mit vártál; magát Istent lobogó szakállal?"

Ez tükrözi, hogy az ittenieknek nincs fogalmuk arról, kik érkeznek valójában. Természetesen fel lehet hozni, hogy egy csavar keretében "bármi" történhetett volna. Igaz lenne az is, hogy Duncanben valamiféle céllal hajtottak végre "módosítást", amir ő maga is érzett, de még nem tudott megmagyarázni. Ezt nem tudhatjuk.

Egyetlen gondolat vezethetett az eféle befejezéshez, amit Duncan mond Bellnek a Zsarnokról az ixiek kapcsán:

"Lenyűgözte az a gondolat, hogy embert és gépet szétválaszthatatlanul össze lehet vegyítem, és mindkettő a másik határait keresi."

De amint a 2780-as hozzászólásomban kifejtettem, ez csak egy felhasznált mondat. Emellé még hozzá kell tenni, hogy az ixiek nem tudnak létrehozni többé arafelt, ezt maga Leto mondja. Az Szétszóródás-beli robotok meg azon a csökevényes szinten vannak, amilyennek Odrade látja az Elágazáson.]

Nos, szerintem a Dűne-saga az egyik legjobban felépített, összeilleszkedő történet. Köszönheti ezt mindannak, amit néhány kommenttel lentebb (3215) Sheeana kapcsán leírtam.

Látszólag mindig van egy csavar, pedig nem. Szerintem ebben rejlik Herbert egyik -újonnan felfedezett- varázsa, hogy ami a meglepetés erejeként hat, az valójában nem meglepetés, hanem "logikus következmény", és Herbert Mester talán mosolyog is, hogy volt-e az Olvasó olyan figyelmes, hogy észrevette vagy sem. Ez pedig azt mutatná, hogy az Olvasó tudatosan ott van-e a történetben során, vagy csak hagyja, hogy megtörténjenek az események vele.

Lássuk csak (persze ez egy felületes "összeírás" lesz).

Az első Dűnében a fejezetprológok végig jelzik azt, hogy Paul Muad-Dib győzelemre vitte a seregeit, hisz a legtöbb prológ Irulan tollából származik. A könyv első harmadában látja már Paul a számára szörnyű jövőt, a Dzsihadot, azt is, hogyha meghalna, a szelleme tovább vinné az áradatot, sőt azt is érzi, hogy e jövő fogja megteremteni magának. Ám ebből a szempontból nem is az első regény az érdekes, hanem a második kezdete.

Itt megint azzal az írói fordulattal él, hogy leírja egy történész szemén keresztül magának az árulásnak a történetét. Ezáltal sokkal jobban helyeződhet a hangsúly Paul vívódására, mint a történet csavarjaira és meglepetésekre.

A történet során végig ott van a hangsúly, a nyomás azon, hogy Hayt találja meg magában Idahot, így logikusan következett be az, hogy megtalálta önmagát. Lényegében ez az egyik alapmotívuma ennek a könyvnek.

A Gyermekeiben már a kezdettől jelen van a "furcsa" páncél, a homokférgek eltűnése és Jacarutu Leto álmaiban. Már az elején mondják, hogy a Prédikátor valószínűleg Pault, és ez itt is szembetűnik, amikor róla írnak a tanításai során (ahol részben a fiának is előkészíti a jövőt), az, hogy Idaho viszi a Salusa Secundusra (ifjú ura iránti hűsége).

A könyvben Leto több jelentős, a jövőre vonatkozó kijelentést tesz:

- Eljön az idő, amikor a homokférgek (3215) más bolygókon is képesek lesznek életben maradni.
- Megjósolja Leto Békéjét, és azt is, hogy véget fog érni, a homokférgek visszatérnek.
- Harq al-Adát biztosítja, hogy a Kralizec nem fog elmaradni (szerintem ez mindképp megtörtént volna az utolsó kötetben).
- Kezébe veszi a nemesítési programot (és ez a negyedik kötetben nyeri el igazi mivoltát, itt csak jelzésértéke van).

Az Istencsászára mindenképp átmeneti könyv, és megint azzal a módszerrel kezdi, mint a Messiást. A jövőben vagyunk, Leto Békéje után, miután megtalálták és lefordították a feljegyzéseit.

A könyvben Leto mondja, hogy nem ismeri a halála idejét, de természetét igen. Erről írok a 3208-as hozzászólásomban. És Hwinak szinte végig az uralma mivoltáról illetve a bekövetkező jövőről beszél, ami az Ínséges Idők, majd a Szétszóródás. Lényegében ő maga gerjesztette azt, hogy az emberiség Szétszóródjon.

Az elején van pár sor:

"Hát nem fantasztikus ez az én Sionám? Ahogy lassan megértitek, miért olyan fontos a számomra, akkor azt is megkérdezhetitek, hogy tényleg hagytam volna-e meghalni őt az erdőben? Efelől ne legyen kétségetek. A halál rendkívül személyes dolog. Ritkán avatkozom bele. Ha pedig valakit próbára kell tenni, mint Sionát, akkor soha. Bármikor hagytam volna meghalni. Végül is, a saját mértékem szerint nagyon rövid idő alatt kinevelhettem volna egy új jelöltet.
De ő mégis lenyűgöz. Figyeltem ott az erdőben. Figyeltem ixi műszereimen keresztül, és azon gondolkodtam, miért is nem számítottam erre a vállalkozásra. De hát Siona… Siona."

Annak idején furcsának is tartottam, hogy nem látta előre. Miért gépeken keresztül szemlélte? Ez a pár sor jelzi, hogy őt már nem látta, mivel rejtve volt előle. Természeten ez egy "csavar", de ott van Leto nemesítési programja.

Leto elmondja azt is, hogy az ellene lázadókból lesznek a legjobb "hívei", segítői. Nincs ez másként Siona esetében sem. Leto tudatosan készítette elő saját halálát, és ez abban is tükröződik, hogy nem hagyta, hogy Idaho megállítsa a tevékenységét. És lám, a végén Idaho is csak Siona tenyészcsődöre lett, Siona meg az Arany Ösvény továbbvivője (maga az út, bár e kérdés jóval összetettebb, és pár éve ezt lentebb meg is beszéltük a többiekkel). :-)

Leto felismerte, hogy a jövőbelátó megteremti maga számára a jövőt, és a jövő jelen lesz. Ez Letonál sincs másképp, csakhogy ő felismerte az időnek eme természetét. Ezért hozta létre e "láthatatlanságot", és ezért hagyta, hogy a nem-mezők és nem-hajók létrejöhessenek (szándékosan nem figyelte konkrétan az ixieket). Szerintem a néma tudatáról is tudta, hogy megkötik a jövőt, így természetes volt a Dűne pusztulása.

Továbbá van egy jelenet, amikor Moneo egy szempillantás alatt, hihetetlen gyorsasággal elintézi Idahot, ez szintén jelzi Miles Teg későbbi képességét.

Az Eretnekei a megjósolt Ínséges Idők és a Szétszóródás után játszódik. Mint mondtam, az egész "történet" afelé halad, hogy a Dűnén konfrontáció törjön ki a Bene Gesserit és a Tisztelet Matrónai között, emellett beteljesítvén azt, amit Leto megjósolt: eljön az idő, mikor a Dűnén kívül máshol is élnek majd homokférgek. Ez főként a gammui eseményekből következik és Sheeana képességéből, hogy képes a férgeket irányítani: ám ez, mint arra később rájön, megtanulható.

Továbbá abból, hogy megjelenik a szintetikus melanzs, ezzel megtörik a Dűne monopóliuma. A Dűnének pusztulnia kell, hogy a homokférgeknek a jövőben Sheeana által újra jelentősége legyen, mert ez az az ár, amit ezért a jövőért fizetni kellett.

Talán ennyi is elég arra, hogy bemutassam, a történet egészében véve egyáltalán nem csavaros, természetesen az olvasás közben annak tűnhet, Herbert mesterien játszik velünk, az Olvasókkal, ám a meglepetések abból erednek, hogy vajon eléggé figyeltünk-e a saga során vagy sem.

Sokszor mondtam már, hogy nem is a történeten van a hangsúly, hanem a gondolatiságon, és a történet másodlagos, ezt továbbra is fenntartom. :)

Azt szerettem volna kihozni az egészből, hogy ebbe az egészbe nem illik a gondolkodó gépek behozatala, még egy hatalmas "csavar" keretén belül sem, mert minden aszerint zajlik, ahogy Paul, majd őt felváltva Leto megjósolta.
Előzmény: Cherrug (3237)
Reykjavik08 Creative Commons License 2009.11.11 0 0 3238
10 000 Ft / darab áron azonnal megvenném a további könyveket, megkímélt újszerű állapotban:

- A Dűne - A butleri dzsihad, Herbert B - Anderson J.K.
- A Dűne - A Corrini csata, Herbert B - Anderson J.K.

Elérhetőségek
Tel.: +36/30-610-1327
e-mail: reykjavik08@gmail.com
Várom a mihamarabbi jelentkezőket!
Cherrug Creative Commons License 2009.11.11 0 0 3237

Ha már a topicban járok, megragadom az alkalmat, hogy én is elmondjam a véleményem a két folytatás-kötetről, a Dűne vadászairól és a Dűne homokférgeiről.

Először is azzal kezdeném, hogy én nem tartom annyira kizártnak, hogy létezhetett valamiféle rövid vázlat, amit maga Frank Herbert írt a Dűne7 vázlataként, és amit az utódok aztán valóban megtaláltak. Volt egy-két olyan ötlet a két könyvben, ami szvsz nem volt annyira elvetélt. Pl. a Tisztelet Matrónáinak származása, miszerint alapvetően tleilaxi nőkből alakult ki ez a rend. Mondjuk most hiába töröm a fejem, hogy ezen kívül újabb példát is felhozzak, pedig olvasás közben eszembe jutott azért egy-kettő :-)

Tehát az én elképzelésem az, hogy valóban volt egy nagyon rövid, pár mondatos vázlat, és az utódok ezt alakították aztán tovább a saját szájuk íze szerint. Azt mondanom sem kell, hogy a megvalósítás minden tekintetben kritikán alul sikerült. Sok egyéb hiányosságuk mellett a szerzők például meg vannak győződve róla, hogy egy sci-fit az erőszak öncélú, nyers, naturalista alkalmazása tesz sikeressé.

A történetről, a gondolkodó gépek szerepeltetéséről pedig annyit mondanék csak, hogy nem tartom valószínűnek, de teljesen kizártnak sem, hogy Herbert ilyen irányba vitte volna tovább a fonalat. Gondoljatok csak bele, az öt eredeti folytatáskötet majdnem mindegyike tartalmazott valami olyan komoly csavart, amit az addigiak alapján egyáltalán nem vártunk volna. Képzeljétek el, mi lett volna, ha ne adj' Isten, F. Herbert korábban meghal, és az utódok írták volna meg II. Leto homokféreggé alakulását és zsarnoki uralmát, a maguk szörnyű és brutális stílusában! A rajongók között ember nem lenne, aki elhinné, hogy valóban ez volt a Mester eredeti szándéka.

Szóval emiatt én nem zárnám ki, hogy a történet fő vonalait még maga Frank Herbert vázolta fel. De tényleg csak a lényeget, mert a megvalósítás részletei (pl. az előző hozzászólásomban ismertetett végkifejlet) annnyira gyengén sikerültek, hogy az csak az utódok műve lehet.

Cherrug Creative Commons License 2009.11.11 0 0 3236

Én olvastam, és a válasz még ennél is sokkal szomorúbb:

(Vigyázat! Spoiler! Bár semmit nem veszítetek vele, ha megtudjátok...)

A Dűne homokférgeinek vége tökéletes hepiend, amelyben korábban acsarkodó emberi csoportok (Új Rend, Liga, Bene Gesserit, Bene Tleilax, stb.), gondolkodó gépek és úgy általában MINDENKI boldogan összeölelkezik, és kézen fogva, vidáman dalolva nekilátnak felépíteni egy új és szebb univerzumot. Immár ember és gép boldog harmóniájában, Duncen Idaho vezényletével, aki - miként II. Leto embert és homokférget -, embert és gépet egyesít egy személyben.

Mellesleg a végén egy elejtett megjegyzésből az is kiviláglik, hogy immár beköszöntött a demokrácia kora, nincsenek uralkodók, legfeljebb választott vezetők.

Hát így tették tönkre, és silányították le egy huszadrangú sci-fi szintjére az utódok Herbert fantasztikus világát...

Ja, és hogy lesz-e folytatás? Az utolsó rész nem mutat ilyen irányba, bár a legvégén akad még egy újabb elejtett félmondatos megjegyzés egy titokzatos idegen civilizációról, akik univerzum-szerte rejtélyes jeleket hagytak hátra maguk után, és talán még a homogférgeket is ők telepítették anno a Dűnére. Szóval, szerintem ezt az apró információt nem véletlen rejtették el a szerzők a történet végén.

Előzmény: angyalhentes (3231)
csg_82 Creative Commons License 2009.11.06 0 0 3235
Keresem a Dűne legendái trilógiából A corrini csata című könyvet.
Ha valaki eladná, ide írhat: csizi666@gmail.com
zerindke Creative Commons License 2009.10.25 0 0 3234
még ha csak rajongók lettek volna... több helyről is hallottam: az a film, amiben szőrös lábú gyerekek keresik a gyűrűt? na, ennyire ment át... persze, legalább próbálkoztak... csak sajna sokan valóban úgy nyilatkoznak róla, hogy a könyvet nem is olvasták
Előzmény: Dohi (3225)
Ghanima Creative Commons License 2009.10.21 0 0 3233
Vagy talán inkább: :-((((
Előzmény: Ghanima (3232)
Ghanima Creative Commons License 2009.10.21 0 0 3232
:-)))
Előzmény: angyalhentes (3231)
angyalhentes Creative Commons License 2009.10.21 0 0 3231
mert nagyon kíváncsi vagyok, hogy zárul az egész Univerzum sorsát eldöntő nagy összecsapás.

Én nem olvastam, de a tippem gólnélküli döntetlen és hosszabbítás.
Előzmény: spedway (3222)
angyalhentes Creative Commons License 2009.10.21 0 0 3230
Mit árthat?
OPi Creative Commons License 2009.10.20 0 0 3229
'a dunenek epp eleg, hogy herbert fia meg a haverja ontja magabol a szarabbnal szarabb konyveket menetrendszeruen.'
- pontosan :-(((
Theodorrro Creative Commons License 2009.10.07 0 0 3227
Az alapítvány sorozatot mindenképpen érdemes elolvasni. Én nagy rajongója vagyok mind a Dűne, mind Asimov világának :)
Előzmény: spedway (3222)
spedway Creative Commons License 2009.09.18 0 0 3226
Én szoktam örülni annak, ha az általam szeretett/kedvelt dolgokat sokan mások is megismerik. Ami a többi könyvet illeti , az meg minimum egyéni ízlés kérdése. Én magát a Dűne univerzumot kedvelem, és a folytatásokkal-előzményekkel még kerekebb, még színesebb lesz az egész.
Dohi Creative Commons License 2009.09.17 0 0 3225
szerintem a gyuruk uranak se lett jo vege. boldog-boldogtalan 'rajongo' lett, a fele meg azt se tudta/tudja, hogy letezik konyv is. a csapbol is gyuruk ura folyt, 96 fele dvd kiadas meg minden. a dunenek epp eleg, hogy herbert fia meg a haverja ontja magabol a szarabbnal szarabb konyveket menetrendszeruen.
Előzmény: spedway (3224)
spedway Creative Commons License 2009.09.17 0 0 3224
És miért nem?
Előzmény: Dohi (3223)
Dohi Creative Commons License 2009.09.17 0 0 3223
Egy Gyűrűk Ura szerű köztudatba való berobbanást szeretnék látni.

en ilyet nagyon nem.
Előzmény: spedway (3221)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!