Keresés

Részletes keresés

Eipein Creative Commons License 2018.03.18 0 0 8463

Szia, köszi a beszámolót, visszafelé a lisszaboni reptéren elfogadták az előre kinyomtatott beszállókártyát, vagy elküldtek a chek in pulthoz újért?

A másik kérdésem, milyen útvonalon kötöttétek össze a Pena palota meglátogatását a Q. Regaleiraval? Azt olvastam, előbb a Penához érdemes felmenni a 434-es busszal. Utána visszafelé hol szálltatok le a buszról, hogy minél rövidebben érjétek el a Q.R.-t?

Előzmény: tucsok13 (8462)
tucsok13 Creative Commons License 2018.03.18 0 0 8462

Ma jöttünk vissza egy pár napos Portugál útról. 2 gondolatot osztanék meg:

Az egyik hogy Sintra-ban ha az idő engedi érdemes megnézni nem csak a Pena Palace-t és a Mór erődöt, de a Quinta da Regaleira-t is. https://www.tripadvisor.co.hu/Attraction_Review-g189164-d484394-Reviews-Quinta_da_Regaleira-Sintra_Sintra_Municipality_Lisbon_District_Central_Portugal.html Nekünk nagyon tetszett, gyerekekkel visszamegyünk majd egyszer amikor jobb idő lesz.. de még a szitáló esőben is jó volt nagyon. Kicsit szürreális, de a sok palota után üdítő színfolt az elvarázsolt kert :)

A másik tipp hogy Portugáliába mindenképp érdemes a full protection az autóbérléshez valamilyen konstrukcióban. Mi hosszas utánaolvasás alapján (van ahol még takarítási díjat is fizettetnek) végül a Sixt-nél foglaltunk, a wizzair/rentalcars-on keresztül, és ott vettem full protectiont. Az autót nagyítóval nézik át, amikor átadták egy olyan sérülést is felírtak (szerencsére) ami gyakorlatilag csak bizonyos fényviszonyok közt látható és nem karcolás csak olyan amit szerintem ki is lehetne polírozni... aztán persze a 3. nap észrevettem hogy egy icipici (kb 1 mm-es) kavicsfelverődés van a szélvédőn. Nem vettük észre hogy felverődött, abban sem vagyok biztos hogy ott volt-e, szakadó esőben mentünk első nap, lehetetlen lett volna észrevenni. Hát leadáskor ők észrevették, 65 EUR-ba került, de adtak minden papírt és elvben ha bejelentem a Traveljigsaw-nak akkor visszaadják a pénzt.

A dolog csak azért érdekes mert év elején az USA-ban béreltünk Mustangot, úgyanez történt, ott baromira nem foglalkozott vele az Alamo.. 

Tehát ha valaki bérel én javaslom hogy ne kockáztasson Portugáliában mert nagyon kekecek.

KozO Creative Commons License 2018.03.16 0 2 8461

A Portói bor a világ első levédjegyezett bora. Felerősített likőrbor, édes és 20% alkohol tartalmú.

Borospince látogatás, Porto fő attrakciója nem szabad kihagyni! Legjobb a folyóparton a Cálem.
Cím: Av. de Diogo Leite 344, 4400-111 Lagos

A vörösnek két változata van a
- Ruby: legfeljebb öt évig érlelik, rubinszínű bor. Nagy, fából készült tartályokban érlelik. Fiatalos jegyeket hordoz, illata a piros bogyós gyümölcsökére emlékeztet.
- Tawny: több mint öt évig érlelt bor, színe a hosszú érleléstől kifakul. Erről kapta a nevét (tawny = topáz). Ízében felfedezhető a dió és a mandula, majd idővel további zamatok (például csokoládé, kávé, méz) jelenhetnek meg benne. Nekem ez ízlett jobban. Reptéren is megvásárolható €9 ártól.

A jó évjáratú palackokat Vintage felirattal jelölik.

A folyóparton a 6 híd útra lehet befizetni. Tesz egy kis kört a folyón a hidakat megmutatja és elmegy a torkolatig. A kombinált jeggyel a hajókázáson felől pince látogatáson is részt vehettek, és kétféle bort is lehet kóstolni vele. Ára €14

KozO Creative Commons License 2018.03.16 0 2 8460

Portóról röviden, amit mindenképp érdemes megnézni:

- Klerikusok tornya (Torre dos Clérigos) és temploma: 225 lépcső vezet a 75 méter magas gránittorony tetejébe és Porto jelképe a 17. századtól.
Itt találták meg a templom alatt Nicolau Nasoni nagy olasz tervező mérnök maradványait, a Clerigus torony az ö fömüve.
Cím; R. de São Filipe de Nery, 4050-546 Porto

- Lello könyvesbolt. J. K. Rowling 1991-től Portóban élt angol tanárként. télen mivel Portóban a lakásokban nincs fűtés, keresett magának egy kellemes helyet, és a könyvesboltban írta meg Harry Potter első kötetét. Első férje Jorge Arantes is idevalósi és Jessica lányuk is itt született 1993-ban.
Cím: R. das Carmelitas 144, 4050-161 Porto

- Szent Ferenc templom (Igreja Monumento de São Francisco) aranyozott belsővel Portugália legkáprázatosabb temploma. 1233-ban kezdték el építeni, építésekor 400 kg aranyat használtak fel.
Cím: Rua do Infante D. Henrique, 4050-297 Porto

- Bolhao piac (Mercado Bolhão) Porto legrégebbi piaca 200 éves és be fogják zárni mert süllyed, repedeznek a falai.
Cím: R. Formosa 214, 4000 Porto

- Majestic kávézó a Bolhão piachoz közel a Santa Caterina sétáló utcában, Porto legrégebbi kávázója 117 éves. Nagyon hangulatos, egy csésze kávét érdemes itt elfogyasztani.
Cím: Rua Santa Catarina 112, 4000-442 Porto

- Szent Benedek főpályaudvar (Estaçao Sao Bento), csempedíszítése Európa legnagyobb csempemotívuma! (azulejo, ejtsd: Azulezso) Több mint 5000 festett portugál csempével van díszitve a fala.
Cím: Praça Almeida Garrett, 4000-069 Porto

- Sé Caterdral Porto Katedrálisa. Porto legrégebbi temploma 12. századi máig működő katedrális, itt keresztelték meg Tengerész Henriket a nagy felfedezőt. A főoltártól balra a sarokban megtalálod Europa legszebb ezüstoltárját! 120 kiló ezüstből készült.
Cím: Terreiro da Sé, 4050-573 Porto

- Borospince látogatás, erről és a borokról majd kicsit részletesebben írok.

tucsok13 Creative Commons License 2018.03.16 -2 1 8459

Ha valaki előszezonban jár Dél-Portugáliában és szeretne valami különlegeset, ajánlom ezt a hotelt: https://www.thelakeresort.com

Vilamoura jó hely a csillagtúrához, a hotel meg elképesztő. Regisztráltam hűségkártyára, így 125 Eur egy éjszaka reggelivel- igazi 5* hotel, 5* reggeli.. a spa is szuper, kár hogy a medencéket hideg van még használni. Baromi jó ár-érték arány, szerintem!! Mi a szülinapomat töltöttük itt, nem szóltunk róla, de az útlevélből látták így cava és pezsgő várt a reggeliből feljövet.. 

Szóval ha valaki igazán különlegeset szeretne akkor érdemes foglalni előszezonban. Megnéztem, nyárra 2 szoba (gyerekekkel) 5500 EUR lenne egy hétre... asszem kihagyjuk:-)

KozO Creative Commons License 2018.03.15 -1 2 8458

"A városi sikló az Eiffel híd mellől indul,"

A városi sikló az I. Lajos (Ponte de Dom Luis I.) híd Ribeira felöl indul. Ezt a kétszintes hidat Téophile Seyrig német mérnök tervezte.

(sokan keverik ezt még ma is a Maria Pia híddal, amit Gustave Eiffel tervezett, ez kettővel feljebb van jelenleg lezárt vasúti híd)

Előzmény: dalma53 (8325)
Eipein Creative Commons License 2018.03.14 -1 0 8457

A Jeromos kolostornál és a Belém toronynál csak a kártyát kell felmutatni a belépéshez, vagy előbb jegyet kell váltani vele?

Jeff. Creative Commons License 2018.03.14 -1 0 8456

Igen, jól tudod! : )

Előzmény: szofi762 (8454)
attamatta Creative Commons License 2018.03.13 -1 0 8455

Nekem se jön be, így az oldalhajóban található hajózási múzeumot néztem meg. No sor, no stressz, LC-al ingyenes.

Előzmény: monik4 (8451)
szofi762 Creative Commons License 2018.03.13 -1 0 8454

igen azt terveztem megvenni, csak nekem úgy rémlik sorban állni akkor is kell ha van Lisboa Card. Vagy rosszul tudom?

Előzmény: Jeff. (8453)
Jeff. Creative Commons License 2018.03.13 -1 0 8453

Ajánlható a Lisboa Card, amely ingyenes belépést biztosít a Jeromosokhoz (is). Ügyesen kalkulálva az idő és a további meglátogatandó helyszínek beosztásával, akár bőven is megérheti az árát az odautazással együtt.

Előzmény: szofi762 (8450)
szofi762 Creative Commons License 2018.03.13 -1 0 8452

Reggel 8.30-kor száll le a gépünk. Irány a Marques de Pompal melletti szállásunk, lerakjuk a bőröndöket, és az egyik busz pont onnan indul Belémbe, vasárnap reggel lévén talán nem lesz túl nagy forgalom, szóval akár ki is érhetünk nyitásra ... de rohanni nem fogok. Ráadásul ha valahova megérkezünk az első dolgunk az hogy kényelmesen megiszunk egy jó kávét ;) Elvégre nyaralunk, no stressz!

Előzmény: monik4 (8451)
monik4 Creative Commons License 2018.03.13 -1 0 8451

Mi januárban nyitásra mentünk, tökéletes volt. Amikor jöttünk kifelé kígyózó sor állt. A személyes véleményem, hogy ha még fél órát sorba is kell állni én nem mennék be.

Előzmény: szofi762 (8450)
szofi762 Creative Commons License 2018.03.13 -1 0 8450

Hát igen, ha a kolostor saját honlapját nézem akkor ott egyértelműen ez áll: 

Free admission:

■Sunday and Holidays from 10:00 a.m. to 2:00 p.m. - All citizens residing in national territory (ID required)

Lehet ez valami újonnan, idén bevezetett rendszer, azért lehet mást is olvasni. A nyitásra való érkezés jó ötlet ha reggel 8-kor nyit valami, na de ha 10-kor... Mivel májustól este 18.30-ig van nyitva lehet inkább megpróbálkozunk egy délután 4 órával. 

Előzmény: Jeff. (8448)
Jahno Creative Commons License 2018.03.12 -1 0 8449

Eddig ezzel csak negatív tapasztalatom lett volna.

Előzmény: tucsok13 (8446)
Jeff. Creative Commons License 2018.03.12 -1 0 8448

"minden vasárnap 10-től 2-ig de csak a portugáloknak"

Ez a jó opció!

Előzmény: szofi762 (8445)
tucsok13 Creative Commons License 2018.03.12 -1 0 8447

Egyébként én úgy tudom nincs ingyenes nap, ezt írják a TAn is.

Előzmény: tucsok13 (8446)
tucsok13 Creative Commons License 2018.03.12 -1 0 8446

Szerintem menj oda nyitásra, az általában működik minden nevezetességnél.

Előzmény: szofi762 (8445)
szofi762 Creative Commons License 2018.03.12 -1 0 8445

Jeromosok kolostora: Van valakinek pontos infója a vasárnapi ingyenes nyitva tartással kapcsolatban? Van ahol azt olvasom a hónap első vasárnapja, máshol nem ez megszűnt,  és van ahol meg minden vasárnap 10-től 2-ig de csak a portugáloknak.... 

Igazából el szeretném kerülni mert gondolom ha ingyen van akkor még 5x annyi ember megy mint egyébként! Viszont csak vasárnap tudunk menni mert hétfőn meg zárva :(

Eipein Creative Commons License 2018.03.08 -1 0 8444

Köszönöm a sok segítséget bye silk! Ha még bármi hasznos eszedbe jut (Lisszabonnal kapcsolatban is) örömmel veszem.

Előzmény: bye silk (8442)
bye silk Creative Commons License 2018.03.08 -1 0 8443

Igen, Eipein Lisszabonba megy, onnan csillagtúrázik majd Sintrába .

Előzmény: KozO (8440)
bye silk Creative Commons License 2018.03.08 -1 1 8442

Még valamit . Sintrában a Republica téren ,a sarkon van egy icipici kis csehó , Lojas da Sintra  egy dobogón három asztalkával. Na oda érdemes leülni és eszegetni sajtot, sonkát , szardíniát az isteni friss pékáruval és bámészkodni közben . Urambocsá kortyolgatni egy kis portóit közben :) Portugáliában mindenhol a Nata nevű nemzeti sütit eszik, de Sintrának saját sütije van, a queijadas de sintra azt is lehet ott kapni :) 

Előzmény: Eipein (8441)
Eipein Creative Commons License 2018.03.08 -1 0 8441

KozO, neked jó utat szombaton, bye silk nekem írta a Pena palotát, mi Lisszabonba repülünk. Ezt a beszállókártyát azért kérdeztem, mert visszaolvasva többen írták kicsit régebben, hogy hiába nyomtatták ki, a beléptető kaputól visszaküldték őket a chek in pulthoz. Ez csak azért kérdeztem, mert nem mindegy, hogy még ezzel is elmegy-e idő.

Sintrán először a Pena palotához szeretnénk menni, tud-e valaki segíteni abban, hogy visszafelé a buszról hol érdemes leszállni, hogy onnan a legrövidebb úton érjük el a Quinta R.-t? Köszönöm

Előzmény: bye silk (8438)
KozO Creative Commons License 2018.03.08 -1 0 8440

Portóból a Pena kastély majdnem 350km, elég merész onnan átruccanni, az  inkább Lisszabonnal összeköthető, gondolom így értetted.

Wizzair tekintetében 1db kézipoggyászt vihetsz magaddal. Azon felül ha viszem még egyet vagy kettőt az a kiszolgálók jóindulatán múlik hogy viheted vagy sem, neked szerencséd volt. Sokszor a keretet is használják és ha nem fér bele akár 1-1cm miatt, már írják is a 21 ezer forintos csekket. Nekem is már hogy engedtek több poggyász magammal vinni, de ezt senkinek nem ajánlom, mert Budapestről nagyon ritka hogy hármat is engednek, külföldön ez változó.

Duty Free-s szatyort viszont engednek a kézipoggyászok mellé majdnem minden reptéren, elvileg az ot vásárolt dolgoknak, de nem nézik mi van benne.

Előzmény: bye silk (8438)
szofi762 Creative Commons License 2018.03.08 -1 0 8439

Lisszaboni vasútállomással kapcsolatban kérnék most segítséget:

Ahogy elnézem az Oriente egy hatalmas állomás, gondolom ide érdemes 15-20 perccel is korábban érkezni a vonat indulása előtt mire az ember megtalálja  megfelelő vágányt és el is jut odáig.

Viszont rájöttem hogy a Faroba közlekedő vonat megáll az Entrecamposnál is és mivel a  Marques de Plombal térnél lesz a szállásunk ez még közelebb is van. Viszont a kérdés: Van Entrecampos metró megálló és Entrecampos station, a google maps szerint ez a kettő nem ugyanaz. Vagy rosszul látom? Itt is számoljak még egy + 10 perces sétával a kettő között?

bye silk Creative Commons License 2018.03.07 0 0 8438

Porto felé húztam a bőröndöt egészen a gépig, ott elvették ,mert  már teli volt az utastér .  Elsőbbségi beszállás esetén  mindenképp felviheted . Visszafelé feladtam a kabinpoggyászt (ingyenes) , mert benne volt 2 üveg portói . Két kézipoggyászom volt ezen kívül az utastérben -  egy ridikül és egy hatalmas papírtáska  teli cuccal amit még a városban vásároltam . De nem szóltak emiatt sem .

A Pena palotát  semmiképpen ne hagyd ki  , első alkalommal  mi gyalog mentünk fel a parkon  keresztül, az olyan mint egy elvarázsolt meseerdő .  A  pénztártól még jócskán kell majd felfelé gyalogolni a kerten keresztül  , de felvisz kisbusz  is   .A park annyira tetszett , hogy mire felértünk már nem is tudtunk bemenni elment az idő .  Másodszorra busszal mentünk fel és  jópár órát  bent is el lehet bámészkodni , minden bútor , berendezés hibátlanul ott van, mintha csak tegnap költöztek volna ki.  A mór várat én kihagynám - ha időszűkében vagytok mert csak a körbejárható várfalakat  láthatod , nincsenek belső terek . Gondolom a Cabo da Roca  tervbe van véve , ha tehetitek naplementekor  érkezzetek oda :)  Jó utat, hozzatok képeket!

Előzmény: Eipein (8435)
KozO Creative Commons License 2018.03.07 0 0 8437

Elsőbbségi beszállítást ha veszel (€10) akkor nem veszik el és két kézipoggyászt vihetsz magaddal a fedélzetre.

Előzmény: Eipein (8435)
KozO Creative Commons License 2018.03.07 0 0 8436

Itthonról engedte a visszautat is becsekkolni, tehát elfogadják az előre kinyomtatott beszállókártyát. Amennyiben azt írja utasfelvételkor hogy fáradj a checkinhez csak akkor nem fogadja el. Portóból visszafele is tuti elfogadják kinyomtatva és mobil alkalmazáson is. Lisszabont nem tudom.

Szombaton megyünk Porto - Braga - Guimarães városokba, majd írok rövid beszámolót.

Előzmény: Eipein (8432)
Eipein Creative Commons License 2018.03.07 0 0 8435

Köszi, az esőtől én is félek (első utunk ide), melyik hónapban voltatok, hogy mindig esett? Ilyen helyismerettel mely villákat/palotákat ajánlanád feltétlenül megnézésre, mert ahogy visszaolvastam, a többség a Mór várat és a Pena palotát részesítette előnyben. Talán, mert egy busszal lebonyolítható, vagy a többi érdektelen? Páran említették még a Q.R.-t, és ennyi. A paloták be vannak rendezve, vagy üres termek vannak? Egy egész napot szánunk Sintrára de nem tudom, fizikailag hány kastélyt képes az ember bejárni, ha egy-egy kert is órákat vesz igénybe? 

Próbálunk majd képeket készíteni, de lejjebb geodo1 blogján (http://maszekutazos.blogspot.hu/2015/05/par-portugaliai-pillanatkep.html) vannak gyönyörű felvételek Sintráról is, ha még nem láttad.  A fotók alapján én is teljesen beleszerettem. 

Kabinbőröndünk lesz, nem gondoltam feladni. De ha mégis elveszik és mennie kell a raktérbe, nem tudom a kivett holmival mit tudok tenni? Pl. tabletet vagy ebookot a kézben vajon felengedik, vagy még azt sem?

Előzmény: bye silk (8433)
bye silk Creative Commons License 2018.03.07 0 0 8434

Sintra miatt nagyon irigyellek :) Háromszor jártam ott, mindháromszor szakadó esőben és nem tudtunk lemenni a kifordított toronyba :( Ha ott jársz és csinálsz képeket , hozd ide be légyszives , egyszerűen imádom Sintrát .

Előzmény: Eipein (8429)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!