Keresés

Részletes keresés

Maketheworldabetterplace Creative Commons License 2023.03.02 0 1 54

"alapja a logika, az ok okozati összefüggések, a helyes érveléstan és a bizonyíthatóság.  Fő eleme a kritikai vizsgálat és a tesztelés. A tudomány módszertana, ha valami nem működik leírásának megfelelően, akkor pontosítja azt, vagy elveti."

Gyakran illogikus dolgokat állítanak. Részigazságokat átszíneznek hazugsággal. Hamis bizonyítékokat hoznak létre, valós bizonyítékokat tüntetnek el. Másképp végeznek vizsgálatot, majd a kapott nem működő eredményt általánosítják.

Hogyan lehet helyett Hogyan nem lehet-et keresnek anyagi érdekből(kenőpénzek, kapaszkodás a magas fizetés mellé adott bársonyszék karfájába)

Előzmény: Cleaning Cloths (23)
fhrfl Creative Commons License 2023.03.02 0 0 53

A szótári meghatározásban valóban nem szerepel a "megismételhető", vagy a "tesztelhető", de szerintem ezzel nincs baj. 

Inkább azzal (de azzal se baj), hogy a szótári meghatározáson túl ki-ki teljesen szabadon mondogathatja, hogy de neki még ez, az is feltétele, mert amíg ez is, meg az is nem teljesül, addig nem fogadja el valami bizonyítékát.

Nem látom, hogy ebben a kérdésben megszületőben lenne egy megállapodás, de hát szerintem ez sem baj. 

Az sem baj, hogy  amott (Isten létezésének bizonyítékai) rendre születnek az újabbnál újabb bizonyíték-definíciók, mint pl. : minden ember számára /minden épeszű ember számára elfogadott legyen. 

Hát, a tudós társadalom sem köti valami bizonyítottnak kimondását ilyen magasztosan semmirevaló meghatározáshoz. 

Mi marad bárkinek, szerinted? 

Előzmény: Cleaning Cloths (51)
Cleaning Cloths Creative Commons License 2023.03.02 0 0 52

+ Jézus Isten volt vs Jézus nem Isten

Előzmény: Cleaning Cloths (51)
Cleaning Cloths Creative Commons License 2023.03.02 0 1 51

Mert nem ez a topikindító felvetés (hanem az ismételhető, tehát TESZTELHETŐ bizonyítás és bizonyíték) és kimaradt belőle nagyon sok lényeges ... pölö a matematikai bizonyíték és bizonyítás is. A matek ugye azért érdekes, meg a teológia, politika, meg a jog is, mert valójában áltudományok és a belső dogmáik alapján lényegében bármit be lehet bennük bizonyítani. Meg akár az ellenkezőjét is.

Pölö:

- Valaki hős volt vs hazaáruló bűnöző

- Bűnös vs ártatlan

- 1+1= 2 vs 1+1 = 01 

- 2+2 = 5 vs 2+2 = 4

Előzmény: fhrfl (50)
fhrfl Creative Commons License 2023.03.02 0 0 50

... és ez nem jó neked? 

Előzmény: Cleaning Cloths (49)
Cleaning Cloths Creative Commons License 2023.03.02 0 0 49

bizonyíték főnév -ot, -a

1. Az a tény, dolog, adat, érv vagy körülmény, amely az igazság kiderítésére, valamely állítás igazolására v. vmely vitatott tény(állás) tisztázására, eldöntésére alkalmas. fajtái:

Cáfolhatatlan,

csattanó, döntő,

elfogadható,

fényes,

hiteles,

írásbeli,

írásos,

kétségbevonhatatlan,

közvetett,

közvetlen,

meggyőző,

megsemmisítő,

nyomós,

okmányszerű,

tárgyi,

terhelő,

tökéletes tudományos bizonyíték;

nincs rá semmi(féle) bizonyíték;

ez nem elegendő,

elégséges bizonyíték;

bizonyítékot hoz fel,

szolgáltat vmire;

bizonyítékul szolgál;

vminek elegendő bizonyítékát adja;

vminek bizonyítékául,

bizonyítékaként, bizonyítékképp(en). 

(jog"tudomány"

stb

2. Valaminek meggyőző példája, tanúsága, tanújeleÉlniakarásunk bizonyítékai az új alkotások. Bizonyítékát adja jóhiszeműségének.Szóösszetétel(ek): ellenbizonyíték.

bizonyíték | A magyar nyelv értelmező szótára | Kézikönyvtár (arcanum.com)

fhrfl Creative Commons License 2023.03.02 0 0 48

A bizonyítékra gondoltam. Csak arra, annak meghatározására.

Előzmény: Cleaning Cloths (47)
Cleaning Cloths Creative Commons License 2023.03.02 0 1 47

Szótárak??? :-)

- Az egyikben csak három egyistenhit van, a másikban meg harminchárom.

- Az egyikben csak egyfajta definíció van, a másikban meg tizenkétfajta.

- Az egyik tudományosnak állítja magát, a másik katolikusnak, a harmadik protestásnak, a negyedig filozófiainak ... stb... 

Előzmény: fhrfl (46)
fhrfl Creative Commons License 2023.03.02 0 0 46

Amit a szótárban találsz, az nem jó neked? 

Előzmény: Cleaning Cloths (45)
Cleaning Cloths Creative Commons License 2023.03.02 0 0 45

A topikindító eddig nem kifogásolta a független, elfogulatlan és vitakultúra szabályait betartó kommentjeimet, tehát tovább reagálok a felvetéseire. 

BIZONYÍTÉK? - Mi is az? Deffiniáljuk!!!

"Isten"-nek és sok minden másnak is különféle  jelentéstani felosztásai vannak.

A BIZONYÍTÉK is ilyen. Sokféle jelentés tartalma van. Aki csak azt írja, hogy csak egy, nos az hazudik. 

fhrfl Creative Commons License 2023.03.02 0 0 44

Ha nyugágyra van szükség, hát hozzátok! 

Előzmény: Patreides (42)
fhrfl Creative Commons License 2023.03.02 0 0 43

Amire válaszoltál, abban nincs olyan kérdés, amelyre ezzel reagáltál volna. 

Előzmény: Cleaning Cloths (41)
Patreides Creative Commons License 2023.03.02 -1 0 42

Hozzátok nyugágy kell. :)

Cleaning Cloths Creative Commons License 2023.03.02 0 0 41

Tehát a logika szabályai szerint nem tartja hitelesnek a NASA és a James Webb  űrtávcső kezelőinek a hivatalos értesítéseit és közleményeit. 

Előzmény: fhrfl (40)
fhrfl Creative Commons License 2023.03.02 0 1 40

Ha azt mondod, hogy az a hiteles, amit te hitelesnek mondasz: akkor igen, érthető voltál. 

Előzmény: Patreides (39)
Patreides Creative Commons License 2023.03.02 -1 0 39

"éppen napjainkban éljük át a megbukását"

"Na, erről valami hiteles forrást tessen "

"Hitelesen mondja, hogy ő éppen most éli át. :) "

.

Szerintem érthető voltam.

Előzmény: fhrfl (38)
fhrfl Creative Commons License 2023.03.02 0 1 38

Bocsánat! Nem ezt tetted.

Felteszem neked a kérdést: hitelesen mondja el Cleaning, amit elmond, vagy nem? 

Esetleg: nem tudod, hogy hitelesen mondja-el? 

Előzmény: Patreides (35)
Elminster Aumar Creative Commons License 2023.03.02 -1 0 37

Látom @törlőrongy ezt a fórumtémát is sikerrel szétcseszte.

Patreides Creative Commons License 2023.03.02 -1 0 36

Kösz, jól jön a segítség, mert mindennel kapcsolatban teljesen fogalmatlan vagyok, és ráadásul még a wikipédiáról sem hallottam idáig. :)

Előzmény: Cleaning Cloths (33)
Patreides Creative Commons License 2023.03.02 0 0 35

"azt ne erőltesd másra"

.

Ezt tettem volna?

Előzmény: fhrfl (34)
fhrfl Creative Commons License 2023.03.02 0 0 34

Nem önmagunk mások felé szolgáltatott hitelességéről akartam beszélni, hanem arról, hogy ami szerinted hiteles, azt ne erőltesd másra is azért, mert szerinted hiteles. - mindenki eldöntheti, hogy mit tart hitelesnek. 

Előzmény: Patreides (32)
Cleaning Cloths Creative Commons License 2023.03.02 0 0 33

"A kozmológiában az ősrobbanás (más néven „nagy bumm”, angolul „The Big Bang”) egy olyan tudományos elmélet, mely szerint a világegyetem egy rendkívül sűrű, forró állapotból fejlődött ki nagyjából 13,8 milliárd évvel ezelőtt.

Az elméletet Georges Lemaître (1894–1966) belga pap, a Leuveni Katolikus Egyetem fizika és csillagászat tanára dolgozta ki először 1931-ben „ősatom” név alatt."

forrás: Ősrobbanás (wikipedia.org)

Előzmény: Patreides (31)
Patreides Creative Commons License 2023.03.02 0 0 32

"mert önmagunkat kivéve nemigen van módunk elmondani valamiről, hogy az hiteles-e."

.

Azt pont önmagunkról tudjuk a legkevésbé eldönteni.

Előzmény: fhrfl (30)
Patreides Creative Commons License 2023.03.02 -1 0 31

"A NASA és a csillagászok, kozmológusok megállapítását logikailag csak megerősíteni tudom. Így van és igazuk van. Az adott netes lap, meg csak idézet tőlük. "

.

Hát, ha te megerősíted, akkor további vitának helye nincs, a kérdés tudományosan eldőlt.

.

"Itt felfordult a tudományos módszertan és ezért lett a BigBang elmélet mára már lényegében, az újabb mért adatok alapján egy nagyon erős korrigálásra, de inkább eldobásra értett túlhaladott áltudomány. (hasonlóan, mint a flogiszton elmélet)"

.

Nálad ez valami becsípődés, hogy mindenre igyekszel egy "áltudomány" cimkét odabiggyeszteni?

A BigBang elmélet se nem tudomány, se nem áltudomány, az egy elmélet, egy modell, a tudományos megismerés egy részlete, egy mozzanata. Amíg jól működik, megtartják és használják, ha/amikor már nem, akkor módosítják vagy elvetik.

Előzmény: Cleaning Cloths (29)
fhrfl Creative Commons License 2023.03.02 0 0 30

Hitelesen mondja, hogy ő éppen most éli át."

Szerintem mindenki döntse el maga felé, hogy hitelesen mondja-e.

Nem pusztán a fenti megszólalásra igyekszem utalni, hanem az égvilágon mindenre, mert önmagunkat kivéve nemigen van módunk elmondani valamiről, hogy az hiteles-e. 

Előzmény: Patreides (25)
Cleaning Cloths Creative Commons License 2023.03.02 0 0 29

A NASA és a csillagászok, kozmológusok megállapítását logikailag csak megerősíteni tudom. Így van és igazuk van. Az adott netes lap, meg csak idézet tőlük. 

Elve a tudomány először adatokat gyűjt és mér és elemez.... Darwin jól csinálta, de a belga pap meg nem. 

Itt felfordult a tudományos módszertan és ezért lett a BigBang elmélet mára már lényegében, az újabb mért adatok alapján egy nagyon erős korrigálásra, de inkább eldobásra értett túlhaladott áltudomány. (hasonlóan, mint a flogiszton elmélet) 

Előzmény: Patreides (28)
Patreides Creative Commons License 2023.03.02 -1 0 28

"Így csak két dolog lehetséges:

VAGY A KOZMOLÓGIÁRÓL VAGY A VILÁGEGYETEM KORAI IDŐSZAKÁRÓL ALKOTOTT ELKÉPZELÉSEINK HIBÁSAK."

.

...csak két dolog lehetséges? Ez valami törvény? :)

Esetleg, ha egyelőre rosszul értelmezik az űrtávcső adatait?

Várjuk meg a dolog végét, a tudomány nem két nap alatt fogadja el az új tényeket tényeknek, és a régi modelleket túlhaladottnak.

Mert a tudomány az nem egy szenzációhajhász bulvár origo-cikk, de nem is egy-két tudományos tanulmány.

Nem eszik olyan forrón, majd eldől, hogy így vagy máshogy, de ne siessük el a lelkendezést, a tudományban egyensúlyban van a forradalmi és a konzervatív, így lesz megbízható a működése, és így egyenlíti ki a sok ide-oda kilengéseket.

Az idő teszi a dolgát.

Előzmény: Cleaning Cloths (26)
Cleaning Cloths Creative Commons License 2023.03.02 0 0 27

Nos az tudományosan és számos tudományos ág, sőt más konkurens vallások "tudósai" szerint is,  egybehangzó adatai és megállapításai, bizonyítékai alapján TÉNY, hogy a judeokereszténység "Isten"-e emberi alkotás, mese, kitaláció. Ráadásul még az is sokszorosan bizonyított, hogy plagizálás, tehát nem is eredeti kitalálás. 

Az is bizonyított tény, hogy az emberi elme képes önmaga és így mások becsapására is.

Előzmény: Az Utolsó Indexes Nickem (-)
Cleaning Cloths Creative Commons License 2023.03.02 0 0 26

A James Webb Űrteleszkóp 13,1 milliárd fényév távolságra 4,8 milliárd éves galaxisokat talált.

https://www.yahoo.com/news/nasa-astronomers-discovered-impossible-universe-133242907.html

+

TUDOMÁNY

Megváltozhat minden, amit a világegyetemről tudunk: elképesztő felfedezést tett a NASA

ORIGO2023.02.27. 

A James Webb Űrteleszkóp olyan felfedezést tett, ami alapjaiban véve írhatja át a világegyetemről alkotott elméleteinket.

Több olyan galaxist találtak, amelyek masszívak és fejlettek, annak ellenére, hogy mindössze 500-700 millió évvel az ősrobbanás után jöttek létre.

A KOZMOLÓGIA JELENLEGI MODELLJEI ALAPJÁN EZEKNEK AZ OBJEKTUMOKNAK NEM LENNE SZABAD LÉTEZNIÜK, FEJLETTSÉGÜKRE EGYELŐRE NINCSEN MAGYARÁZAT.

A felfedezés azt sugallja, hogy egy-két kulcsfontosságú lépés kimaradt az Univerzum fejlődésének megértésében....

Így csak két dolog lehetséges:

VAGY A KOZMOLÓGIÁRÓL VAGY A VILÁGEGYETEM KORAI IDŐSZAKÁRÓL ALKOTOTT ELKÉPZELÉSEINK HIBÁSAK.

Bármelyik eset áll fenn, gyökeresen megváltozhat minden, amit az univerzumról gondolunk....

Előzmény: Patreides (25)
Patreides Creative Commons License 2023.03.02 -1 0 25

" "éppen napjainkban éljük át a megbukását"

Na, erről valami hiteles forrást tessen "

.

Hitelesen mondja, hogy ő éppen most éli át. :)

Előzmény: pk1 (21)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!