Azért ne a legutolsó 10 év alapján ítéld meg az egész Kádár-rendszert... Addigra jócskán felpuhult a diktatúra.
A diktatúra felpuhult, de a kifosztás bekeményített !
Addigra kaptak vérszemet az IMPEXES elvtársak és akkor legg IMF rabszolgaságba hajtva a nép, miközben Kádár azt hazudta, hogy "eeeevtássak, má megint tovább nyújtózkodtunk mint ameddig a takarónk ér" !
"A Kádár-rendszerben az ország elhagyásához útlevél kellett. Nem kapott mindeni. Főleg nem kapott
az, akinek itthon sem kutyája, se macskája. Ha kapott valaki, akkor nem az egész család. Ha az egész
család, akkor kellett még lennie valaminek, amiért érdemes visszajönni. ( Ház, lakás). Ha mégis valaki
kinn maradt, akkor az bűncselekmény volt, haza nem jöhettél. Ha hagytál itthon valamit, azt
államosították. Az itt maradt rokonok karrierjét elvágtad."
Ezt a bekezdésedet a legelső mondata kivételével kapásból cáfolom. Kiváltképp a Kádár-rendszer utolsó
10 évében. Leginkább, erre az időszakra nézve gondosan leírtad az akkori NDK -beli szisztémát, ami ott érvényben volt, abban az időben és abban az esetben, ha egy ott élő német nyugdíjas szerette volna meglátogatni nyugat-Németországban élő rokonát, rokonait. Miután az ottani teljes családok esetében
ez semmiképpen nem működött, éppen emiatt alakult ki az a német népszokás, hogy akkoriban a kelet-
és nyugatnémet oldalon élő családok nálunk, Magyarországon, leginkább a Balaton mellett találkoztak
és - habár a NDK belügyi - állambiztonsági hatóságait ez borzasztóan irritálta - az akkori magyar állam gondosan és nagy ívben lexarta ezt és nem volt hajlandó semmiben sem a németek (a Stazi) részére ez-ügyben tenni ennek meggátolásáért. És ez is az akkori (80-as évek) Kádár rendszer sajátossága volt.
Akkor már nős, gyermekes család voltunk és több alkalommal is utazhattunk és amint írtam, és a korlát
szinte csakis az volt, hogy mire volt elég az a zsé, amennyivel nekiindulhattunk. Volt olyan ismerősünk
(nem is egy), aki kint maradt és az itthon maradt családja semmi retorziót nem szenvedett el. A kint is maradtak, amint megszerezték a kinti állampolgárságot (és ebből több is akadt köztük, például nyugat-Németországban élők) rögvest hazalátogathattak és bántatlanul nyugodta átléphette a magyar határt.
Itt - most nem is írtam a szervezett társasutazásokról, ami az összes keleti ország között egyedülállóan működött hazánkban és a többiben szinte elképzelhetetlen volt nyugati irányban. Erről csak ennyit.
Hol vannak már a szétvert fejlesztőgárdát, a tervezési és gyártási tapasztalat és kultúra?
Iparkodni, görcsölni lehet, de az eltelt 32 év - különösen az első négy és az utóbbi 12 - rombolásait talán, ha évtizedek alatt lehet kijavítani, céltudatos, önzetlen munkával...
Én az 1980-as éveket szívesen visszahoznám, azt is abban az értelemben, hogy fél Európa Ikarus buszokat használt, volt Primo számítógép meg Videoton TV Computer és színes TV-k, ahogy Orion gyártmányúak is, exportáltunk Rába teherautókat külföldre... Ezek mind olyan értékek, amelyek elherdálása nem közönséges bűntett, hanem már hazaárulás.
De most sem úgy tűnik, hogy iparkodnának újjáéleszteni ezen vállalatainkat hasonló termékkínálattal. Inkább a kínaizás megy, mi?
Erre szokták mondani a bölcsek, hogy Magyarország és a szocializmus a legjobb rendszer, feltéve ha nem akarsz semmit se csinálni. Ezek szerint Puerto Rico is klassz hely. Ami egészen biztosan nem működik az usában, hogy odamenni és várni a jólétet, azaz ugyanazt csinálni mint előtte.
A mérőszámok hitelesek is lehetnek, csak éppen nem összevethető.
A Kádár-rendszerben az ország elhagyásához útlevél kellett. Nem kapott mindeni. Főleg nem kapott az, akinek itthon sem kutyája, se macskája. Ha kapott valaki, akkor nem az egész család. Ha az egész család, akkor kellett még lennie valaminek, amiért érdemes visszajönni. ( Ház, lakás). Ha mégis valaki kinn maradt, akkor az bűncselekmény volt, haza nem jöhettél. Ha hagytál itthon valamit, azt államosították. Az itt maradt rokonok karrierjét elvágtad.
Most útlevél és határellenőrzés nélkül kimehetsz. Akkor jössz haza, amikor akarsz. Ha van itthon tulajdonod, az megmarad.
Szvsz eddig ezt a jelenlegi rendszer javára lehet írni. De ne feledjük el, a forgatókönyvet folyamatosan írják. :-)
Volna egy igen jól mérhető, ezért, akár hitelesnek is elfogadható adalék annak megállapításához, hogy
akár el is dönthessük, hogy ez a két rendszer hogyan viszonyult élhetőség szempontjából egymáshoz.
Ehhez tudni kell, hogy a Kádár-korszak mondjuk utolsó 10-12 évében már majdnem olyan szabadsággal (legfeljebb jóval kisebb anyagi lehetőségekkel) lehetett nyugati irányban elhagyni az országot, mint ma.
Tehát nem kell más / több, mint azt megállapítani, hogy a Kádár-korszak legutolsó 12 éve alatt, illetőleg
2010 és 2022 között vajon hányan hagyták el az országot az odakint-boldogulás reményében. Azután -
a már rendelkezésre álló, hiteles adatok birtokában - lehet folytatni a polémiát.
Ez a szerep a Kádár-rendszerben a Tervhivatal elnökének jutott (papíron). De a nevére már én sem emlékszem. Mind ahogy a hivatal teljes nevére sem ( mintha Ár- és Tervhivatal lett volna.) Az adott évre érvényes árakat általában Újévkor jelentették be. Mindenki várta az újévi beszédet, mert abból következtetni lehetett, hogy minek emelik az árát.
Minden, Kádár-korban születettnek jobb volt, hisz 32 évvel volt fiatalabb:))))) Én is szívesen "vonultam" május 1.én, szívesen néztem a Belfegort, szívesen autóztam Wartburgban, szívesen dolgoztam a felesleges tevékenységet folytató vállalatomnál:DDDD, szívesen mentem 3 évente külföldre, szívesen építettem magam a házamat és éreztem kihívásnak a szükségmegoldásokat eredményező barkácsolásokat:DDDDD Szép kor volt, de nem sírom vissza!!!!! Pedig minden olyan szépnek és főleg biztonságosnak tűnt és szinte soha véget nem érő állapotnak nézett ki:DDDD
Orbán Viktor szerint a Kádár-rendszerben iskolába járó szegényebb, vidéken élő gyermekeknek több esélyük volt a társadalmi felemelkedésre, mint ma. Orbán Viktor erről a közszolgálati televízióban beszélt pénteken reggel. "Szerintem a Kádár-rendszerben a szegényebb családok, a rosszabb környezetbe született gyermekek esélyei a tanulás révén való felemelkedésre nagyobbak voltak, mint a mai világban" - mondta a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorban.
Mit ad Isten, ezek még Orbán 2011-22 közötti regnálása alatt is folytatódtak, legalábbis az alkoholizmus, ha nem is nőtt tovább, de nem is csökkent számottevően a 90-es vagy a kora 2000-es évekhez képest.
A falusi férfi lakosság életkora meg már nem is tud olyan arányban tovább csökkenni, amilyen arányú az elvándorlás mostanában... mivel általában nincsen arrafelé munkahely, a mezőgazdasági vállalkozások is inkább túl nagyok most már, pedig több kisebb, szana-szét elszórt jobb volna foglalkoztatás szempontjából
Kádárék alatt egy a körülményekhez képest (!!) élhető ország volt ez.
Ja...
7 millió abortusz
A falusi férfi lakosság életkorának drasztikus csökkenése,
Az alkoholizmus növekedése
A rákos megbetegedések növekedése
Az általános egészség drasztikus visszaesése
És az ország tragikus kifosztása...
A gulyás-ommunizmus meg a legvidámabb barakk csak szemfényvesztés volt, hogy a nyugati "üzletemberekkel" elhitessék hogy itt jó élet van.
Amikor már feléltek mindent, és már keleten SENKI nem adott kölcsön, akkor behívták az IMF-et, és adósrabszolgaságba lökték az országot, ha a mocskos kommunizmus nem lett volna elég.
Sikerült megszereznem a legfontosabb szerepekre kiszemeltek listáját. De a casting még tart:
Kádár Jánost, Orbán Viktor játssza. Grósz Károly szerepére Lázár János a várományos. Aczél György szerepében Demeter Szilárd. Pozsgay Imrét pedig Navracsics Tibor próbálja megszemélyesíteni.