Ma a világon mind politikai, mind gazdasági, mind katonai téren tényező: Kína.
Magyarország is érintett: ingatlanpiacon a kínai vásárlók ( még ha most szünet is van e téren ), Belgrád -Bp vasútvonal, Fundan....úgy tűnik,. az USA is kénytelen átengedni a világ vezető hatalmának szerepét Kínának.
Vajon lesz háború emiatt? Hogyan érint ez minket itt Európában és Mo -on?
Nem hagyatkoznék a Portfólióra. Eléggé kampányszagú szöveg éd adathalmaz. Nem kutattam, de hallomásból azt tudom, hogy az import papíron csökkent: Mexikón át szállít be Kína, a cégek nem örülnek és 12mm chip korlátozés közben Kína már 7mm-est gyártott magának.
Sikeresen landolt a Hold "túlsó" oldalán a kínai Csang'o-6 nevű űrszonda, hogy kőzetmintákat gyűjtsön a Földet kísérő égitest eddig nem kutatott, rejtett oldalán - jelentette vasárnap a kínai űrügynökségre hivatkozva a Hszinhua állami hírügynökség.
Az autóipari piac jelenleg jelentős ingadozásokkal és kihívásokkal küszködik világszerte, elsősorban az elektromos mobilitásra való átállás miatt – ezzel a mondattal jelentette be a kínai SVOLT Energy Technology Company Ltd. alelnöke, hogy nem építenek gyárat a németországi Brandenburg tartományban.
Tiszteletbeli professzorrá avatta a kínai Fudan Egyetem Matolcsy Györgyöt, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnökét. A jegybank tájékoztatása szerint az elismerést az egyetem rektora adta át.
Matolcsy György az idén tizedszer megrendezett Tsinghua PBCSF Global Finance Forumra volt hivatalos Kínába. A rendezvényen "az innovatív és krízisálló globális pénzügyi rendszer jövőjét, a globális gazdasági fejlődés aktualitásait és a geopolitikai kihívásokat vitatták meg a világ vezető pénzügyi szakemberei".