Keresés

Részletes keresés

Qqberci Creative Commons License 2021.06.03 -1 0 66

Az összegzés szerint harmadával nőtt a műszaki diplomások

A szinvonal viszont lement a bányászbéka szintje alá. "Költséghatékonyság" okán a Műszakin a Villamsokaron egy sor nem összetartozó tanszéket összevontak és az oktatói létszámot lecsökkentették. A bérek szintén a bányászbéka segge alatt vannak, jobbára csak a megszállottak és a máshova nem alkalmasak meredtek a tanszékeken...

Előzmény: nyman (63)
mmormota Creative Commons License 2021.06.03 -2 1 65

Majd csak figyelj, mi jön, ha sikerül lecserélned...

Előzmény: Qqberci (64)
Qqberci Creative Commons License 2021.06.03 -1 1 64

(természetesen ő is kissé elhülyült 15-20 évvel korábbi önmagához képest)

Hülye volt az már gyárilag; és nincs veszélyesebb, egy erőszakos, szorgalmas hülyénél...

Előzmény: David_0009 (61)
nyman Creative Commons License 2021.06.03 0 1 63

"Orbánnak a kurva anyját, hogy hagyta ennyire lesüllyedni szellemileg az országot az elmúlt 10 évben!"

Pont Orbánék nyesték vissza a bölcsészképzést pár éve.

Mi történt a felsőoktatásban 2012 óta? - a legfrissebb elemzés (unilife.hu)

"Az összegzés szerint harmadával nőtt a műszaki diplomások, negyedével az agrártudományi végzettségűek és 12 százalékkal az informatikusok száma.
Ezzel párhuzamosan csökkent a bölcsész, a társadalomtudományi, a közgazdaságtudományi és a természettudományi pályán végzettek száma és aránya."

Előzmény: David_0009 (61)
nyman Creative Commons License 2021.06.03 -1 0 62

"Mondja már meg nekem valaki, hogy egy mérnök mit csinál?"

Melyik? Milyen területen. Mert a mérnök, mint gyűjtőfogalom szélesebb, mint a tanár, orvos, stb. 

Én pl. ingatlanfejlesztőnél, épületgépész tervezés, kivitelezés koordináció. Vagy tegyem be a munkaköri leírásomat?

ˇ       Taking the role of responsible technical manager (FMV) of mechanical field of the delegated projects.

ˇ       Conducts the tendering of subcontractors and material suppliers in a way of preparation and review of tender documents, checking compliance with project offers documentation, evaluation of incoming offers. Orders works and materials.

ˇ       Controlling of construction project documentation in all required steps (Preparation stage, Building Permit, Tendering, Construction, As-built, Maintenance) with all essentials; Is responsible for completeness and quality in accordance with instructions, CTP´s current standards and specifications of the project.

ˇ       Together with Project Managers and internal design team cooperates with and supervises activities of outside engineers, required in terms of providing necessary design documentation, controls and receives finished project documents or its parts.

ˇ       Controls and coordinates works on the dedicated site, ensuring the quality of the works and consistency of project documentation, attends progress meetings with subcontractors.

ˇ       Controlling the monthly performance evaluation of subcontractors, preparation of performance certificates, payment requests, controls and follows payments in the online escrow system.

ˇ       Ensuring project runs according to schedule and according to budget, managing progress of work and finding solutions for problems that may cause delays. Registers and controls additional and deducted works of subcontractors and change requests of Clients.

ˇ       Attends meetings with clients, collects all needed project documentation/Info and prepares meeting records.

ˇ       Check and organize utility connections (mechanical) on landbank construction sites

ˇ       Participate in Risk assessment of land acquisition and managing tenant needs

ˇ       Communication and organization with Authorities in building permit and occupancy permit processes and authority inspections.

Responsibilities:

ˇ       Supervise and coordinates activities of contractors involved in mechanical and finishing works

ˇ       Complete the inspection reports or measurements for the finished product in order to verify the conformance to specifications CTP standards, using specific measuring instruments

ˇ       Inspect finish of at various stages to verify conformance to company standards

ˇ       Estimate time and materials required; keeps computerized records and submits reports of work performed

ˇ       Determine finishing materials required (BoQs) for operations and requisitions materials from supply area

ˇ       Communication with HVAC/BMS designers, design review, interfaces of architectural/mechanical design, collision detection

ˇ       Responsible for work situations based on progress and quality

ˇ       Participate actively in all meetings with contractors on construction site

ˇ       Preparing HVAC tender documentation and running HVAC tender according to instruction of Project Manager and Construction Director

ˇ       Cooperate with property management team during the technical handover and fixing all the snags

Előzmény: seymour_ (40)
David_0009 Creative Commons License 2021.06.03 -3 0 61

Nagyon jól mutatja, hogy az általad nagyra tartott "értelmeseb" magyar átlag is mennyire debil valójában, egy komolyabb tanulást és megértést igénylő mérnöki-orvosi szakot relatíve kevesen végeznek el, míg Dunát lehet rekeszteni a semmire sem jó, tingli tangli bölcsészekkel és jogászokkal.

Orbánnak a kurva anyját, hogy hagyta ennyire lesüllyedni szellemileg az országot az elmúlt 10 évben!

(természetesen ő is kissé elhülyült 15-20 évvel korábbi önmagához képest)

Előzmény: mmormota (19)
nyman Creative Commons License 2021.06.03 0 0 60

Ez biztos jó rangsor? Ezen a CEU sehol sincs :)

Előzmény: pici mici a pók (17)
Qqberci Creative Commons License 2021.06.03 -1 0 59

végigszenved egy 5 éves mérnöki képzést

Az első négy félév addig kemény, amíg rá nem jössz az értelmére, hogy a tanultakat alkalmazni is lehet. Ha ezen túljutsz, már semmi nem ment meg a diplomától :-)))...

Előzmény: mmormota (50)
Qqberci Creative Commons License 2021.06.03 -1 0 58

a BME - en eltöltött 5 éved alatt tanultakból kb. hány % az, ami valóban a későbbi munkád végzéséhez szükségesnek bizonyult ?

Ez egy nehéz kérdés, mert nekem már szinte a nyugdíjas kor küszöbén kellett visszanyúlnom és felfrissítenem alapismereteket, de legalább emlékeztem, hogy egyszer már tanultam és hogy hol keressem... És voltak olyan előadóink, akik az adott tárgy ismerete  mellett a szemléletmód formálásával is törődtek...

Előzmény: dave_dömper (53)
lxt Creative Commons License 2021.06.03 0 0 57

4-5 társadalomtudományi diploma, és készen is vagyunk

18 év alapozás után 20-25 év a felsőoktatásban + 5-10 év szakmai gyakorlat (szakterületenként 1-2 év), majd e rövidke (40-43 év) felkészülési időszakot követően, be is lehet tölteni az 1-5 (vitán felül közhasznú) szakértői státuszt.

Vagy nem erre gondoltál?:-)

Előzmény: seymour_ (30)
mmormota Creative Commons License 2021.06.03 -3 1 56

Nekem értelmes dolgokat tanítottak. Analízist, fizikát, elméleti villamosságtant, lineáris hálózatok elméletét, áramkörtervezést. Ezek nélkül nincs nincs villamosmérnök. Aztán szilárdtestfizikát, és az ehhez szükséges kvantumelméletet. Ez, és a kapcsolódó matematika volt a legnagyobb óraszámban kapott anyag. Végül ezt használtam legkevésbé, mert nem olyan volt a munkám. Lett volna lehetőségem ezt csinálni, kinézett egy állás a Fermi Lab-ban, de ahhoz oda kellett volna költözni. Itt voltak a barátaim, nem mentem.

Viszont ez volt a legérdekesebb, amit tanultam, azóta is érdekel. Meg az egész fizika, de már csak amatőr érdeklődés szintjén. 

A szakma annyira sokféle, hogy teljesen reménytelen mindent részleteiben tanítani. Azt kell megtanulni, hogyan lehet nehéz problémáknak nekimenni, mit kell hozzá megtanulni. Egy-egy dolgot érdemes mélyebben megnézni, azért, hogy kiderüljön, hogyan lehet hozzákötni az elméleti alaphoz. Nekem abban is szerencsém volt, hogy már az egyetemen bevettek ipari, fizetős projectekbe. Valódi dolgokat terveztem, oktatókkal dolgoztam együtt, többet kerestem hallgatóként, mint legtöbb kezdő mérnök.

Előzmény: dave_dömper (53)
seymour_ Creative Commons License 2021.06.03 0 0 55

"De mind a rendszergizdát, mind a fõnökét ki fogja váltani az AI záros határidõn belül. "

Hehe, persze. Egy helyen áramszünet lesz, átmegy máshova. Aztán ott is és ott is és ott is. Hova megy az AI ha minden telephely lerohad? :DDDDDD

"Rendszergizdából már ma is egyre kevesebb kell, bár ennek az oka igazából a felhõbe költözés,"

Jeff Bezos meg örül, mert a világ összes cégének az összes adata ott lesz nála. Ha olyan nagy mérnökök vagytok amilyennek mondjátok magatokat akkor pontosan tudjátok, hogy a felhőnek is bőőőőven vannak hátulütői.

mmormota Creative Commons License 2021.06.03 -1 0 54

Ők azokat képezik ki, akik megvédik a diákot attól, hogy a múlt csökevényei írás-olvasás tanulásra kényszerítsék.

Előzmény: Arnó Kunó von Strasbourg (51)
dave_dömper Creative Commons License 2021.06.03 0 0 53

Tedd a szívedre a kezed éa gondolj utána, hogy az ott, a BME - en eltöltött 5 éved alatt tanultakból kb.

hány % az, ami valóban a későbbi munkád végzéséhez szükségesnek bizonyult ? De őszintén. És ha ez

25 %, vagy az alatt marad, úgy a képzésnek a nem felhasználható hányadára mi szükség volt és ez a képzésed költségének hányadrészét tette ki - eszerint lényegében feleslegesnek bizonyult kiadásként.

Előzmény: mmormota (50)
midnight coder Creative Commons License 2021.06.03 0 0 52

A robotkarbantartók max. a gyárakban dolgoznak. De mind a rendszergizdát, mind a fõnökét ki fogja váltani az AI záros határidõn belül. Rendszergizdából már ma is egyre kevesebb kell, bár ennek az oka igazából a felhõbe költözés, és a szerver nélküli megoldások terjedése És az alsóbb szintû menedzserek fája sem ér feltétlenül az égig.

Előzmény: seymour_ (47)
Arnó Kunó von Strasbourg Creative Commons License 2021.06.03 0 0 51

Akkor éppen itt az ideje, hogy a híres CEU természettudomány-szakos tanárok képzésébe fogjon.

mmormota Creative Commons License 2021.06.03 -2 0 50

az ember végigszenved egy 5 éves mérnöki képzést

Ha neked szenvedés, csinálj mást, amit jobban szeretsz.

Én kimondottan élveztem azokat az éveket. Érdekes volt, jó társaság, sok szabadidő. Vizsgák előtt pár nap erőfeszítés, utána laza élet. 

Előzmény: seymour_ (46)
mmormota Creative Commons License 2021.06.03 -1 0 49

És ezt mind tanítják az egyetemen? 

Az egyetemen - ha jó - alapokat tanítanak, és megtanítanak tanulni. Ez esélyt ad bármilyen probléma megoldására. Az aztán az egyén tehetségétől függ, hogy mire megy vele.

Pár évig volt főnököm, nem volt vele különösebb bajom. Aztán meg egyáltalán nem volt főnököm.

Előzmény: seymour_ (46)
Törölt nick Creative Commons License 2021.06.03 0 0 48

Ez a társadalom liberális-balostudományosodása. Genderidejológia, kéngurutánc az fontos, matek stb, meg koloniális-patrichális keresztényfehérrasszista, az zigazi fejlett ateijista trendiproli meg rasszista dolgokkal nem hajlandó foglakozni, fujj.

https://clarion.causeaction.com/2021/02/13/why-math-is-racist/

Előzmény: pici mici a pók (-)
seymour_ Creative Commons License 2021.06.03 0 1 47

"Mert robotokat karbantartó emberre esetleg még lesz igény egy darabig"

Te hány robotkarbantartót ismersz? Illetve vannak. Úgy híjják őket, hogy "rendszergazdák", de ők meg bent ülnek az irodában és "aktákat tologatnak". És nekik is vannak főnökeik, menedzserek. Na, akkor most kit fognak kirúgni? Az informatikust vagy a főnökét? :DDDDD

Előzmény: midnight coder (43)
seymour_ Creative Commons License 2021.06.03 0 2 46

És ezt mind tanítják az egyetemen? Mert nekem rohadtul olybá tűnik, hogy az ember végigszenved egy 5 éves mérnöki képzést, ami konkrétan nem ad semmit. A HR-es bölcsész(!!) kiscsaj szép nagy szemekkel fog a kedves delikvensre bámulni, hogy "jó-jó, van diplomája, de mit tud még?". :DDDD Ugye ezért van a mostani Bolognai rendszer, hogy már nem 5 év az az 5, hanem 3+2. SZVSZ mérnöknek menni rohadt nagy szívás, mert az egy dolog, hogy a fél életedet végigtanulod, de tanulj akármennyit, a főnökeid mindig is seggfejek lesznek. Rengeteg buktatója van a természettudományos oldalnak is.

Előzmény: mmormota (42)
mmormota Creative Commons License 2021.06.03 -1 1 45

Valahogy el kell érni, hogy tehetséges emberek szívesen menjenek tanárnak. Képesek legyenek megszerettetni a természettudományt. Hozzák ki a legjobbat a tanulókból. Kihívást lássanak abban, hogy hogyan lehet egy roma faluban jó iskolát csinálni. (ne a teljesen hülye vályogvédők tegyék tönkre még azt a szánalmasan gyenge dolgot is, ami nélkülük van)

Ez szerintem csak magas fizetésekkel megy, persze magasra tett léccel összekapcsolva. 

mmormota Creative Commons License 2021.06.03 -1 1 44

Hosszú távon nagyon is szükség lenne használható társadalomtudományra. De ami most van, az inkább bolondok vallása, genderrel, blm-mel, safespace-szel. 

midnight coder Creative Commons License 2021.06.03 0 0 43

Egy egyetemnek annyi az értéke amennyit az ott szerzett papírral - illetve ezen keresztül az ott szerzett tudással kezdeni tud az, aki megszerezte.

Ez már ma is így van, de a jövõben sokkal inkább így lesz. Szerintem 20-30 év múlva kurva nehéz lesz bármilyen állást találni, különösen értelmiségit. Mert robotokat karbantartó emberre esetleg még lesz igény egy darabig, de aktatologató menedzserre nemigen, ahogy egy rakás más szellemi segédmunkát is megszüntet majd a mesterséges intelligencia.

Ettõl független dolog az, hogy ma általában tanárnak/tanítónak menni rohadtul nem éri meg. De ez nem annyira új, és nem is annyira Orbán-specifikus. Ez úgy 30 éve így van, Orbánék csak rontottak a dolgon. Ahogy a reál tárgyak aránya is folyamatosan csökkent szerintem a Kádári idõszak óta.

Előzmény: seymour_ (31)
mmormota Creative Commons License 2021.06.03 -2 0 42

Melyik mit. Univerzálisak. Fejleszt, kutat, irányít másokat, programoz, reklámoz, tanít, értékesítést támogat.

Előzmény: seymour_ (40)
mmormota Creative Commons License 2021.06.03 -1 0 41

Alternatív valóságban élsz.

Előzmény: seymour_ (38)
seymour_ Creative Commons License 2021.06.03 0 0 40

"egyébként se lenne használható mérnök"

Mondja már meg nekem valaki, hogy egy mérnök mit csinál?

Előzmény: mmormota (22)
mmormota Creative Commons License 2021.06.03 -3 0 39

Gondolod? Én pl. mérnök-fizikus képzést kaptam, és nagyon jól jártam vele. Egyik volt gimnáziumi osztálytársam kémiát tanult, most az akadémia tagja és rektor. Nem tűnik elégedetlennek az életével.

Előzmény: seymour_ (37)
seymour_ Creative Commons License 2021.06.03 -1 1 38

Bízok bizony! Sajnos. Azt az élkúrást nem lehet semmissé tenni. Orbán erőszakkal került hatalomra és csak úgy lehet eltávolítani. Kár, hogy az összes "erőszaki" nála van a magyar meg egy birka nép. Így marad ez még jó sokáig, aki pedig hisz Orbánnak az szívni fog. Ez a világ rendje.

Előzmény: pk1 (36)
seymour_ Creative Commons License 2021.06.03 0 1 37

"Ha meg tudod csinálni, jobb és tartalmasabb életet élhetsz"

Tényleg? Inkább írd azt, hogy büszke lehetsz magadra, mert nem sok van ilyen papírból, de jobb és tartalmasabb élet felé nem egy fizika-kémia diplomával vezet az úrt.

Előzmény: mmormota (34)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!