Keresés

Részletes keresés

atrego Creative Commons License 2021.01.25 0 0 62

Karmakod vessző majd érdekel valakit?

Molier3 Creative Commons License 2021.01.25 0 0 61

Tiszteletem!

Most beszéltem Nátor Béla Urral.

Megrendeltem egy 20l-es Bioplazmát. Ilyet:

https://www.mutragya.hu/bioplasma-chlorella-20-lit?search=Bioplasma

Ez lesz az idén a lombtrágya. :-)

A többi permetszerrel együtt lehet kijuttatni.

Röviden a lényege: Élő alga kerül a növényre, ami szimbiózisba kerül a levélzeten megtapadva a haszon növénnyel.

Tápanyag-dúsan a növény számára konyhakészen azonnal felvehető formában átadják a fontos tápelemeket.

1-2 hetes életük után a teljes "tetemüket " is felszívja hasznosítja a növény. Az Alginit még tovább növeli a hatékonyságot,

mert azaz első körben az algáknak táplálék.

Itt a gyártó:

http://www.bioplasma.hu/bioplasma.html

Néztem a Herbbac-vital-t.

Nagyon hasonló logikán alapszik. Ott is élő szervezetekkel végeztetjük el a "piszkos" munkát.

Nyilván mikor melyiket praktikusabb használni, azt érdemes választani.

Ha jól értelmeztem akkor ez is magyar?

Gratulálok hozzá!

Üdv: Molier3

Előzmény: monyesz (60)
monyesz Creative Commons License 2021.01.25 0 0 60
monyesz Creative Commons License 2021.01.25 0 0 59

Nagyvázsony 100km, Gérce a fele.
Majd megnézem, hogy a bányák között mennyi a különbség.

Előzmény: zsorsz (58)
zsorsz Creative Commons License 2021.01.24 0 1 58

https://www.gazdabolt.hu/szerves-tragya/2749-marha-jo-pelletalt-szarvasmarha-tragya-25-kg.html...még jó hogy lehet kapni...ez már rablás.

Nem tudom Nagyvázsonytól mennyire vagy, de az árak sokkal kedvezőbbek:http://invitel.hu/nvmgikft/index4.html

Előzmény: monyesz (56)
Molier3 Creative Commons License 2021.01.24 0 0 57

"Akad pàr fajta,ami tényleg termeszthető permetezés nélkül:

Podarok Zaporozsje,Nagyesda azos,Néro,Pölöskei muskotàly,Bolgàr rezi,Vénusz,Rubinovij jubilej,Monarch,Rumba,Garold,Fanny,Usa Jupiter.

Biztosan vannak még ilyenek,én ezeket ismerem."

Tiszteletem!

Személy szerint nagyon köszönöm a felsorolást.

Három fajta van meg nekem ezek közül megerősíteni tudom, hogy alkalmasak erre. :-)

Az újabb kihívások ellen sem véded a tőkéket?

Kabóca, poloska, Muslica?

Lombtrágyázást sem végzel?

Kíváncsi vagyok mi lehet a minimum gondoskodás!

Előre is köszönöm.

Előzmény: atrego (9)
monyesz Creative Commons License 2021.01.24 0 1 56

A marhapellet nem említhető egy lapon az alginittel. A zsákos áru meg az ömlesztettel.
Nekem a fuvar lenne közelebb Gércéről, mert a fuvar a drága nem az alginit. De lehet hogy elmegyek autóval és veszek zsákost, 300kilót berakok a kombiba. :)

Előzmény: zsorsz (49)
monyesz Creative Commons License 2021.01.24 0 1 55

A poszméhek a földben kis lyukakba bújnak meg. Ezért is fontos a talaj és annak vegyszer mentessége. Őrület, mikor valaki Mospilánnal permetez az őszi lemosónál, vagy a földre permetezi.
Rovarhotelt is csinálhatsz. Nagyon sok rovar ragadozó, pl a tetveket pusztítja, nem csak a katicabogár ilyen.

Előzmény: Molier3 (52)
Molier3 Creative Commons License 2021.01.23 0 0 54

Ecowin bio vetőmagkeverék 5 kg-os  keveréket vettem meg valójában.

https://biokiskert.hu/termek/ecowin-bio-vetomagkeverek-5-kg/

40 kg /ha a vetési norma. Én kb 4 kg-ot szórtam el, kb tripla magsűrűséggel.

Előzmény: zsorsz (53)
zsorsz Creative Commons License 2021.01.23 0 0 53

20 kg ? m2-re elég?

Előzmény: Molier3 (52)
Molier3 Creative Commons License 2021.01.23 0 0 52

Helló!

"A tápanyag utánpótlásra a talajban most a Ecowin bio vetőmagkeveréket használom a sorközökben.

https://biokiskert.hu/termek/ecowin-bio-vetomagkeverek-20-kg/

"

Az idén tavasszal lett ültetve. Még tanulom a kezelését.

Az itthoniak szerint "gazt" ültettem a szőlő közé. :-)

Hát legalább ezt nem kell kikapálni. :-)

itt még cseperedő a sorköz növényzet.

3-4 év az élettartama.

Utána még nem tudom, hogyan kell felülvetni, frissíteni, de majd kiderül.

Az eladó készségesen segített, az aktuális teendők így időben történtek.

pld első kaszálás amikor már szinte minden elvirágzott.

Szóval még 2-3 évem van kapálás nélkül, "boldogan". :-)

De hát nem ez a legfontosabb, hanem a tápanyag ellátás, kedvező feltételek a hasznos élőlényeknek...

pld ilyen Poszméh rovarok sokasága repdesett! Hogy eddig hol voltak?

Gyönyörűség volt őket figyelni. :-)

Minden jót!

Molier3

zsorsz Creative Commons License 2021.01.23 0 0 51

"Most váltottam a sorköz talajtakaró növényzetre.",,,milyen talajtakarókat használsz még?

Előzmény: Molier3 (50)
Molier3 Creative Commons License 2021.01.23 0 0 50

Tiszteletem!

Alginitből szerintem is az ömlesztett Nagyvázsonyi a leggazdaságosabb.

Nekem az őrölt tetszik, (mert van sima is, amit csak kimarkoltak, darabos, ez a legolcsóbb), mert azt egyenletesebben lehet kiadagolni.

Én például azt műtrágyaszóróval szórtam ki a kertben és be lett rotálva.

A szőlősben kézi beásás volt.

Másik lehetőség: a  zöld, nyers mulcs alá simán be lehet szórni a felszínre a szőlő sorokba, a talajlakók bekeverik a mélyebb rétegekbe,

miközben a mulcs feldolgozásával foglalkoznak. :-)

És ez szerintem nagyon hasonlít ahhoz, ahogy  a természetben történik a folyamat.

Ahol így csináltam amikor volt bőven, lucerna, nagyon laza talaj szerkezet alakult ki, és a mulcs alatt,

szinte fekete föld, rengeteg giliszta járattal.

A lucernát levágás után azonnal zölden, (vizesen) a sor alá kell rakni.

Persze ez szervezést igényel.  Legyen mulcs bőven, és akkor legyen készleten az Alginit is, idő, munkaerő kivitelezni. :-)

Két időpont van erre ami szerintem jó, a nyár közepi kaszálás ideje, és az őszi, szeptemberi 2. kaszálás.

Ez is egy lehetőség! :-)

Másik:

Most váltottam a sorköz talajtakaró növényzetre.

Ezt egyszerűbbnek találom a fent leírt módszernél, és meglátom a hatást az elkövetkező években. :-)

Remélem kiváltja az Alginittel való birkózást. :-))

Én nem várok 80 Kg/tő szőlőt, így gondolom be áll majd egy egyensúlyi állapot valamilyen terhelésnél, amit majd elfogadok. :-)

Üdvözlettel: Molier3

Előzmény: zsorsz (49)
zsorsz Creative Commons License 2021.01.23 0 0 49

Nekem 30 rugo volt a fuvar(Esztergom),30kgx40 zsák, zárt furgonnal hoztuk el. De ha kiszámolod, 1 zsák 900 ft és nézd meg pl. a marhapellet mennyibe kerül.

Előzmény: monyesz (47)
monyesz Creative Commons License 2021.01.23 0 0 48

Ja értem, én bírom a labruszkát.

Előzmény: Molier3 (46)
monyesz Creative Commons License 2021.01.23 0 0 47

Nekem is kellene hozatni (ha még működik a bánya) Gércéről alginitet, de nem merek belegondolni a fuvarköltségbe.

Előzmény: zsorsz (45)
Molier3 Creative Commons License 2021.01.22 0 0 46

Helló!

Japán Izabella erős labruska íz.

Hugóm nagyon szereti, nekem hátborzongató megenni.

Előzmény: monyesz (44)
zsorsz Creative Commons License 2021.01.22 0 1 45

Nagyvázsonyba tavaly vettem 1,2t alginitet,6 rugo körül a legolcsóbbat. Hát az vmi eszméletlen anyag, a krumll 1,2-1,5m is volt, a szőlő és mindenféle gyümölcstermő tövéhez(erdészeti ékásóval) is ment rendesn. Az idei hatásra nagyon kiváncsi vagyok.

Előzmény: Molier3 (43)
monyesz Creative Commons License 2021.01.22 0 0 44

Helló!

Most akarok még Japán Izabellát is rakni (bár már lehet idén késő), milyen íze van? 
Elég megosztó lehet, mert van aki ki nem állhatja, más meg ragaszkodik hozzá.

Beszéltem a Harbbactoval. Van szőlőben tapasztalatuk a szerrel. Jól működik. Remélem lesz még infó, illetve technológia.

Előzmény: Molier3 (42)
Molier3 Creative Commons License 2021.01.22 0 2 43

Tiszteletem!

Tápanyag utánpótlás:

Az érett vesszőket metszés után, ágdarálóval ledaráljuk, és a tökék alá visszakerülnek.

Mivel szerves trágyához ritkán jutok hozzá, ezért a Nagyvázsonyi őrölt Alginitet

néztem ki és használtam, talajba beásva a sorok között.

Az Alginit az Algák elhalt és a vulkánok által konzervált anyaga, ami tartalmazza egy élő szervezet

felépítéséhez szükséges elemeket. Így a legjobb szerves-trágya pótló anyagnak gondolom.

Nem perzsel, nem lehet túladagolni. Nitrogén és Foszfor és Káliumon kívül minden meg van benne elegendő mennyiségben.

Ezekből is van benne, de arányaiban kevesebb. Bármikor beásható a talajba, nem "kötelező" ősszel.

Nincs szaga, kellemes vele dolgozni.

http://invitel.hu/nvmgikft/index1.html

A zöld lombozatra kijuttatva a Mikro-Pulver Kft. által leőrölt 2 mikró méter finomságú formája, kiváló lombtrágya egész nyáron. :-)

Az Algimix egy Alginittel összekevert további köporok sora, ahol a kiegészítő kőporok javítják az Alginit hatékonyságát.

Egy gombakivonatot is tartalmaz, aminek a feladata a gombás betegségek esélyének a csökkentése a növényen.

http://mikropulver.hu/termekkategoria/kozetlisztek/

Lombtrágyaként még kétszer használom a Wuxalt, Bórral kiegészítve. Virágzáskor és fürt növekedéskor.

A zöldmunkánál a levelek szintén a tökék alá kerülnek. Ezt a giliszták éjszaka csipegetik.

Ha le van darálva és mulcsozva, akkor nagyon gyorsan elhordják a talaj mélyebb rétegeibe.

A tápanyag utánpótlásra a talajban most a Ecowin bio vetőmagkeveréket használom a sorközökben.

https://biokiskert.hu/termek/ecowin-bio-vetomagkeverek-20-kg/

Ezek vonzzák a hasznos rovarokat, táplálják a szőlőt, a gyökereken keresztül. És még számos előnye van!

Sokat várok ettől, azt hogy elmaradhat a talajforgatással járó tápanyag utánpótlás.

Hát így csinálom én! :-)

Minden jót!

Molier3 Creative Commons License 2021.01.21 0 2 42

Tiszteletem!

Köszönöm a többiek nevében a lelkes kutakodást. :-)

Én egyenlőre maradok a Réz felhasználásánál, minimális mértékben.

A fajtákat fogom tesztelni, amelyekkel így nem lesz gond azokat fogom megtartani.

Azokat részesítem előnyben amelyek, a lehető legtöbb szempontból nem kérnek babusgatást.

Pld: Amerikai Vénusz:

A zöld-munka fontos, mert akkor a levél nem lesz beteg. A fürtöt nem kell hálózni, mert gyakorlatilag

nem igazán megy rá senki. Darázs poloska elkerülte eddig. Sokáig tökén tartható.

Ill. fürtönként 2-3 fülbemászó alszik, nappal a pergolánál. Ezeket kell kimosni fogyasztás előtt.

Egyébként gondosan visszaviszem Őket a kertbe. Munkatársaknak tartom Őket!

Rombik:

Lombozat egészséges, fürtökkel ugyan az a helyzet.

Nagy előnye a kései fakadása, és korai érési ideje.

Marusja: Ugyan az a helyzet. Annyi hogy a fürt nem tartható túl sokáig a tökén.

A japán Izabellával sincs gond, sem lombozat sem fürt terén. Csak az íze nem jött be, ezért lesz lecserélve.

Ami jó fajta de a fürtöt hálózni kell:

Pölöskei Muskotály

Preobrazsényie

Katruszja

Karmakod

Nyilván a saját fajtáimat tudom csak itt hozni, a tapasztalatok alapján. Azok amikkel sok gondom volt, fel sem sorolom.

Az idén várhatóan teremnek újabb fajták, oltások is lesznek, ezekhez kell pár év a tapasztalatokhoz.

De nyilván ha első évben már rossz tapasztalat van, akkor nincs további kísérlet.   

Sokat várok majd a Valektől, Nizinától, Frumoza Albától, Amerikai Jupitertől, Prima Ukrajnától,... stb.

Ezek még fiatalok, ill. oltásban lesznek, vagy éppen abban vannak. :-)

Előzmény: monyesz (41)
monyesz Creative Commons License 2021.01.20 0 0 41

Nos, utána néztem mit lehetne a technológiába bevenni.

1. Algil-bio. Ennek pH-ja 7.2, azaz jó eséllyel passzol a lúgos környezethez. Egy évig eltartható. Talajba-talajra juttatható, valóban oda is ajánják és ez a hátránya. http://www.algilbio.hu/

2. Herbbacto-Vital. Ez rendelkezésre áll három változatban, egyik csak talajra, másik csak levélzetre. Tapasztalatom nincs vele. Keverhetőség nem ismert. Pedig jónak tűnik! http://herbbactovital.hu/

Megpróbálok velük kontaktolni.

Előzmény: Molier3 (39)
monyesz Creative Commons License 2021.01.18 0 1 40

Most már nekem sem jön be, de ezen is rajta van ami a gyártó oldalán:
https://webaruhaz.kertlap.hu/shop/bio-lombtragya-bio-lemoso-permetezes/organit-rez-lombtragya/

Igazad van, szódabikarbóna nem mosódik le könnyen! Csatári bácsit ismerem, teljesen igaz amit mond. A Wetcit is nagyon jól teríti a szert, többek közt ezért is jó használni. Itt lehet váltogatni akár a szereket.

Amit írsz, hogy a rézzel letarolod a felszínt az egy jó gondolat. Gombákat és baktériumokat is visz. Ami azt jelenti, hogy a Polyversummal utána vissza kell telepíteni a hasznos gombát és baktériumokat mondjuk komposzt teával. De azt előállítani macerás, mert berendezés kell hozzá. Viszont ilyen készítményeket kapni is lehet, most már (talán nem olyan fajgazdag). A Polyversumban levő gomba egyébként a tafrinát felzabálja, utána kiszorítja, elfoglalja a helyét, így nem tud visszafertőzni. Peronoszpóra ellenálló fajták pedig vannak, amiknek ennyi védelem elég kell legyen.

Nekem a kénnel is vannak gondjaim, mert az meg ragadozó atkákra is hat. Viszont ott a narancsolaj, ami atkabarát, a Prosilicon, és az alginit. Ezek együtt meg kell fogják a lisztharmatot.
Marad a botritisz, mint súlyos gomba. De úgy gondolom, hogy a jó fajtaválasztás, a bogyó repedés elkerülése (Posilicon, Ca lombtrágya) és a lisztharmatra jó szerek együtt a botritisz ellen is jók.
Mindezekhez én a soraljába ültetek illóolajos növényeket is.

A Bioplazmát nem ismerem még hallomásból sem! utána kell néznem.

Lehet, hogy az alginitet komposzt teával kellene összehozni? Nem tudom az alginit kicsit lúgos pH-ja jó-e a teához.

Előzmény: Molier3 (39)
Molier3 Creative Commons License 2021.01.18 0 1 39

Tisztelt Monyesz!

Ide linkelem azt a termelőt akivel leveleztem, de nem árulta el a teljes technológiát!

http://becskeicsodajo.hu/index.php?lng=hun&alpage=3

Annyit tudok, hogy csak Alginittel permetez, és valamilyen baktérium családdal dolgozik még kiegészítés képpen.

Igaz nem szőlőre használja, de van mit tanulni még ezek alapján is.

A vasgálicot őszi lemosáshoz javasolják, én 3%-os koncentrációt használtam.

A rezet én is szeretném kiváltani, A felszívódó lett volna az első lépcső, mivel az "csak" lombtrágya.

A link valamiért nem működik amit küldtél.

Nekem is az a meglátásom, hogy rézzel letaroljuk a levél felszínét, létre jön egy "steril" felület, ami védtelenül kiszolgáltatottan "várja" a gombákat.

Ha oda telepítünk egy élő flórát, ami szimbiózisban van a növénnyel, akkor a peronoszpóra nem tud hol támadni.

Én egy nyáron kipróbáltam a BIOPLAZMÁT. Mivel átlagos nyár volt, nem tudtam eldönteni a hatékonyságát. Így elmaradt

a további kísérlet a költségessége miatt, és a körülményes használat és beszerzés miatt.

Az ellenálló fajták felé fogok elindulni, ha nem lesz más egyszerű megoldás.

Eldöntöttem, hogy minimális rezet fogok használni, és aki nem bírja az át lesz oltva.

A természetes kertész, a videójában azt mondta Csatári Ernő bácsi, azt állítja, hogy a Szódabikarbónát  az eső nem mossa le.

Egyébként én is azt vettem észre, ha van a permetben akkor az Alginit (Algimix) rajt marad a szőlőszemeken, nem mosódik le. Szerencsére egészséges a fogyasztása. :-)

https://www.youtube.com/watch?v=XM29HHljfrk

A könyveket köszönöm, át fogom nézni.

Minden jót!

Előzmény: monyesz (37)
monyesz Creative Commons License 2021.01.18 0 0 38

Két könyv linkje, ami érdekes lehet, feltettem őket drive-ra. Nem a legújabb ismeretek, de nagyon hasznosak, sok alap dolog benne van, ami persze most is hasznos tudnivaló.

Holb I.: A gyümölcsösök és a szőlő ökológiai védelme - https://drive.google.com/file/d/1oERlx6lTOK7oXTcukSS3x1nPv2Teoyy8/view?usp=sharing
Hoffman-Köpfer-Werner: Ökológiai szőlőtermesztés - https://drive.google.com/file/d/1r5T4-l-KsYSaB-8Ws82-_v-juwdAFINC/view?usp=sharing

monyesz Creative Commons License 2021.01.18 0 2 37

Nagyon jó!

Algimixet nem használtam még, az alginit por őrleményt terveztem bevetni, és ezzel 10-14 napos permetezési ciklust csinálni (komolyabb eső esetén ismétlés). Idén bevetem még az Amalgerolt, amit eddig sokktalanításra használtam csak. De megpróbálom idén a rendszeres használatát, tehát 40%-ot a talajba juttatni és a többit kipermetezni (akkor az alginit permetezés kimarad persze)

Ja, alginitet nedvesító szer alkalmazással, ami narancsolaj készítmény. Idény kezdetén Prev B2, mivel a bór ilyenkor szükséges és jó, aztán Wetcit vagy más bórmentes narancsolaj készítmény (megjegyzem az illóolajként kapható narancsolaj kivonatok is jó, ha valaki nem akar beruházni komolyabb kiszerelésbe). A narancsolaj az ásványi és növényi olajokkal szemben nem tömíti el a légzőnyílásokat, illetve illóolajként 'felszárad'. Ez nagyon jó lelvéltetvek ellen (minden ami puhatestű, nem kitinvázas, keményvázas - katicákat, méheket kíméli), lisztharmat ellen. Meglepő volt tavasszal, hogy a levéltetű védekezés kapcsán lepermetezett jonatán hajtáscsúcsairól három nap múlva eltűnt a lisztharmat!

Fleszívódó réz: https://www.alphaplant.hu/termekek/novenyvedelmet-celzo-leveltragyak/organit-rez , esetleg próbáld ki ezt. 25 fok felett perzselhet! A keverés egy kérdés, mivel történt. A 1/5 dózis nagyon kevés. Cuproxat sem éget, őszibaracknál kipróbáltam a megadott dózisban. A Scudo is felszívódik a növénybe.

Én réz helyett tervezem kipróbálni a Polyversumot. Ez hidegben nem működik, mert nem szaporodik, kb 18-20fok  asszem a határ, ahonnan viszont igen. Utána tilos rézzel rámenni mert elpusztítja ezt a gombát is, és gyanítom a narancsolaj is elpusztítja. Őszibaracknál nagyon bevált levélfodrosodás (tafrina) ellen!

Vasgálicot milyen töménységben próbáltad lemosásra? Azt szeretném tavaszi lemosónak kipróbálni.

Szódabikarbóna is jó szer, de eső után ismételni kell. Egyébként 'egyszerű anyagok' címmel van a NÉBIH oldalán lista, hogy mi mire való. Majd belinkelem...

Előzmény: Molier3 (36)
Molier3 Creative Commons License 2021.01.17 0 3 36

Tiszteletem!

Növényvédelemről:

Minden permetezéshez( lemosó, rovarvédelem, gombák ellen stb. ) használok Algimix-et. Ez több kőpor keverékének az őrleménye.

Legtöbb benne az Alginit. 2 mikro méter szemcse nagysággal. ezzel a mérettel felvehető nagyságú a növény részére. Lombtrágya a fő szerepe nálam.

Erre is jellemző, hogy zöldít, és öregíti, durvítja a leveleket. Több tanulmányban is olvastam, hogy a kőporok növelik a permetszerek

hatékonyságát. 

Lemosónak: korábban Vektafid R ( Amióta nem kapható: Parafin olaj és Cuproxat ) és szódabikarbóna továbbá Algimix keveréket használtam, ősszel és tavasszal is.

Az idén kipróbáltam a Vasgálic-ot összel.

Évközben: használtam pár évet a gombák ellen Csalán és Zsurló főzetet, de az volt a tapasztalat, hogy sok esőnél kevésnek bizonyult.

Így visszaálltam a Réz-re. Cuproxat és szódabikarbóna, Algimix összeállításra. 3-4 alkalommal.

Ezzel már meg tudtam nagy eső nyomásnál is védeni a szőlőt.

50 mm eső esetén ismétlő permetezés.

Ha még jön a lisztharmat, akkor szódabikarbóna max 1%, de inkább kevesebbel.

Töményebben leviszi a levelet fürtöt is.

Virágzáskor: Wuxal Boron, és nagyon kevés Cuproxat, majd később lombtrágyaként még egyszer ez Algimixxel és szódabikarbónával kiegészítve.

Rovarok ellen:

Ami bevált a Neem-Azal. Atka, Kabóca, Poloska ellen kiváló.

És még sok mindenre használom, pld levéltetvek ellen, burgonya bogár ellen...

A felszívódó rézzel tavaly próbálkoztam. A javasolt dózisban megperzselte a hajtások végeit.

kb ötödére csökkentett dózisnál nem volt ilyen. kérdés ekkor mennyire hatékony?

Önállóan nem használtam, mindig keverékben. Talán ez lehetett a gond.

Ezt a fajtát használtam:

https://www.mutragya.hu/felszivodo-rez-oldat-mutragya-1-literes

Minden jót!

Előzmény: monyesz (35)
monyesz Creative Commons License 2021.01.17 0 2 35

Ezt nem tudom ismeritek-e:
http://www.hortiservice.hu/termek/scudo

Gyakorlatilag eljutott a vegyipar oda, hogy modern réz készítményeket tud csinálni (nálam még a Cuproxat fordul elő, mert az még őszibarackban leveles állapotban is használható). Rézre is szüksége van a növénynek, ezzel a mikroelem bevitel is megoldott, és mivel bekerül a növénybe, hatékonységa sokkal jobb.
Ha Molier ilyennel kezelné a szőlőt, talán nem kellene tetejezni.

monyesz Creative Commons License 2021.01.17 0 2 34

Bakonyi Lászlónál néztük több fajtánál a betegségeket. Július végén volt ez kb. Gyakorlatilag az alsó idősebb leveleken nem volt semmi,csak a hajtásvégeken, amik pedig levegős helyen voltak. Ez mutatja, hogy a gyenge, vékony szöveteket képes a gomba megtámadni, azokba belekapaszkadni. Ezért lehet fontos, hogy rendszeresen használjunk stimulátorokat, melyekre a növény rakciója a szövetek megvastagítása illetve a természetes belső védekezés indukálása. A Prosilicon ilyen szer például, erősen lúgos, így a növény védekezésként vastagítja a külső szövetét, a benn levő kálium pedig szintén fontos a gyümölcs és szöveti fejlődés szempontjából is. Gyümölcsrepedés csökkenést is eredményez, mert a bogyóhéj is erősödik. Ha nem reped a bogyó, akkor pedig a botritisz is sokkal kisebb eséllyel fordul elő.

Érdekes a növénytársítás is. A bazsalikom és az izsóp a két legtöbbet emlegetett ezzel kapcsolatban. Az illóolajuk révén védik a növényt a gombás betegségek ellen, érdemes tehát ültetni a szőlőtövekhez, vagyis közé. Az izsóp pedig segíti a beporzást is.

Előzmény: Molier3 (31)
monyesz Creative Commons License 2021.01.17 0 0 33

Köszi a képeket, így már világos! Ez a távtartó nagyon ötletes. :)

Előzmény: Molier3 (30)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!