Datolyaszilva vagy diospyros kaki vagy sharonfruit, hurma, kákó, esetleg persimon .../?!/. Akárki, akármilyen néven ismeri ezt a hazánkban is egyre terjedő nem akármilyen gyümölcsöt, ideje, hogy saját topikja legyen!
Nálam a Nikita mindig sokkal később hajtott ki, mint a többi fajta (pedig lótusz alanyon van). És így minden csúszik nála. Viszont még sosem vitte el a tavaszi fagy a hajtásait emiatt.
Nagyon köszönöm! Tavasszal megpróbálom. ha nem sikerül mi lesz? Vagy akkor lehet másik szemzést is csinálni rajta? Kivegyem ősszel és átültetve vagy konténerezve szemezzem?
A három hajtásból a két gyengébbet le kéne vágni, hogy a nagyobb tudjon minél jobban nőni. Nálam a csúcstól vissza kb 30 cm-re a csipszemzés ami eddig a legjobban bejött. Általában elég nagy a gyökere, csak nem szabad a tövéhez közel ásni. Ami a törzshöz közel hajtott ki annak nem valószínü, hogy jó lesz a gyökere.
Van egy Nikitám ami idén virágzik először de kb 1--1,5 hét késésben van a másik két fajtához (vaniglia és faufau) képest. Ez normális vagy valami speciális eset?
Az én Nikitám is Virginiai alanyon van. Tavaly tőle 1 m-re gyökérsarjat hozott, amit lefűnyíróztam. Akkor fedeztem őt fel, mikor újra hajtott csonkról, de már 3 törzs is növekszik a pici csonkról. Idén a fa közvetlen tövéről is hozott sarjat.
A tiednek volt rendes gyökere? Félek, gyökér nélkül szedem majd ki. A fa tövéről is el lehet venni? Szeretném majd beoltani, de eddig csak szemzéssel próbálkoztam. A sok próbálkozással elértem hogy a nagy fekete szemű eperfám fele fehér lett.
Kedves csoporttagok! Azért rakok fel képeket (2024.04.10.), mert a mostani állapotban nagyon jó látszik, hogy a fagykárt szenvedett rügyek mellett pattannak a rejtett rügyek. 1-2. képen lótusz alanyos Nikita (növekvő alvórügy és fagykárt nem szenvedett rügy) 3-4. képen virgi alanyos Nikita. Úgy megbolondult az időjárás, hogy a lótusz és virgi alanyos datolyaszilvák növekedése között alig van különbség. Még annyit, hogy a legutóbbi - 5 C fokos fagy után (csak a törzset védten, az ágakat nem) a Nikitán csak 20-30 %-os fagykár volt, a Tipon 100 %. Ezzel eldőlt, hogy ezután csak hibridnek, vagy virgi nemesnek van helye a kertemben (Nógrád megye).
Félpuhán is édes, kellemes egzotikus íze van, minőségben nem sokkal marad el a legfinomabb izraeli/spanyol bolti datolyaszilváktól szerintem. Ráadásul nem túl nagy fa, és ahhoz képest igen sokat tud teremni (mondjuk a túlkötés meg ágak leszakadása amúgy is jellemző a datolyaszilvára), tavalyelőtt leszedtem a termés felét kiskorában, és még így is alá kellett támasztani/fel kellett kötni pár ágat hogy ne törjön le...
Ja, amióta vettem ezt a fau-fau-t azóta se láttam sehol, pedig nagyon jó tényleg. Sokkal finomabb mint a Vaniglia (az is van), nem kell megvárni hogy lépuha legyen, mert félkeményen is már édessé válik. Plusz szerintem az ízvilága is jobb
Még a korábbi lotus-virgi alany közti különbségre reagálva hozok 2db pár napja lőtt képet.
Nem csak az alany, nemes, mikroklíma számít, hanem az is, hogy az alanyra milyen magasan van oltva. Minél magasabban, annál erősebb az alanyhatás. Ha az alany virgi, akkor visszafogja a tavaszi megindulás kezdetét.
És az orosz-ukrán hurma nevelők nem csak a virgi alanyt ajánlják, hanem azt is , hogy minél magasabbra legyen beoltva a nemes.
Rossejanka és Chuchupaka virgi alanyokba kb 140-80 cm magasra oltva, ránézésre teljes nyugalomban.
Erről a telekről korábban már kifagyott a lótusz alanyos Nikita, Rossejanka, Roman Kosh, és több kaki hurma.
Nekem van egy kb 2 méter magas fau-fau datolyaszilvám. Kb 5 éve vettem, volt max 1 méter, de 2 év után már termett pár szemet. Tavaly volt rajta vagy 40-50, tavalyelőtt meg vagy 80 db. Szóval szerintem nem kell olyan sokáig várni