Keresés

Részletes keresés

takacs.ferenc.bp Creative Commons License 2017.07.17 0 0 120

Adok néhány támpontot. Einstein egyenletek, Maxwell egyenletek. Ezek írják le a téridő, vagy az elektromágneses mező fénysebességű áramlását.

Előzmény: pk1 (118)
pk1 Creative Commons License 2017.07.17 0 0 119

Azt a 6-ra írtad, mely nincs kapcsolatban a 4-gyel. :o)

De a cikkre visszatérhetünk, megpróbálom magyarítani, idő, tér és téridő kérése.

Előzmény: ZorróAszter (117)
pk1 Creative Commons License 2017.07.17 0 0 118

Állításodat? Ott még nem tartok. Egyelőre a "fénysebességű téridőn" vagyok elakadva, Melyik nemiskolában tanultad ezt? Én is szeretnék képzett lenni ebben - aztán egye fene, offenzívát indítok.

Előzmény: takacs.ferenc.bp (116)
ZorróAszter Creative Commons License 2017.07.17 0 0 117

De, reagáltam 7-ben. Azt írtam, hogy

"Nincs kritikám. Ez még a többé-kevésbé elfogadható.

Igazán az a problémám, hogy mi magyarázza Higgsnél, hogy mozgó testet erővel kell fékezni.

Az ajánlott cikkeddel kapcsolatban:

Ez a  self-force ez szerinted valami olyami mint az én bikfa autogravitációm?

Sajna nagyon gagyi az angolom, és sokat kellene foglalkoznom vele, de ha ezért ajánlottad, akkor rászánom magam.

A matekja viszont elborzasztó. Az tuti messze meghaladja az ismereteimet."

Előzmény: pk1 (113)
takacs.ferenc.bp Creative Commons License 2017.07.17 0 0 116

Én nem iskolában tanultam a relativitás elméletekről, így nem tudom ott mit tanítanak. De ha problémásnak érzed az állításomat, akkor meg kellene cáfolnod.

Előzmény: pk1 (115)
pk1 Creative Commons License 2017.07.17 0 0 115

"fénysebességű téridőt"

Azt hiszem, ezt sem tanítják az egyetemen.

Előzmény: takacs.ferenc.bp (114)
takacs.ferenc.bp Creative Commons License 2017.07.17 0 0 114

Már többször leírtam. Mivel a téridő egyetlen ismert funkciója a hatások fénysebességű közvetítése, ezért a téridőnek csak fénysebességű komponensei vannak. Nincsen olyan komponense, ami a testekkel együtt nyugalomban van. Így a te feltételezésed, hogy a nyugalomban levő téridő és az elmozduló test között valami effektus okozná a tehetetlenséget, a nem létező nyugvó téridőre hivatkozik. A fénysebességű téridőt ezzel szemben nem zavarja, ha a test elmozdul, mert a test elmozdulása mindig lassabb, mint a téridő fénysebességű áramlása.

Előzmény: ZorróAszter (104)
pk1 Creative Commons License 2017.07.17 0 0 113

"honnét lehet tudni, hogy nekem fogalmam sincs az áltrel"-ről?"

Onnét, hogy nem reagáltál a 4-es hozzászólásra. :o)

Előzmény: ZorróAszter (112)
ZorróAszter Creative Commons License 2017.07.17 0 0 112

Igazad van. Azt várom. Ugyanis akikről eddig biztosan tudom, hogy ismerik a relativitáselméletet, azokban felfedezhető néhány közös vonás, tulajdonság, magatartás:

1. Sosem gorombítottak le. Megmondták hogy mi van. (Érthetően!) Aztán ha  béletlenül ugyanazt kérdeztem még egyszer, akkor már nem válaszoltak. (Szerintem ebben összebeszélhettek egymással.)

2. Sosem mondták hogy nem értek az "áltrel"-hez. Egy alkalommal sem, nemhogy ismételgetnék rendszeresen mint a papagáj. Mint egy fizetett politikai aktivista.

3. Sosem használtak a politikai retorikából vett retorikát, érvrendszert:

csúsztatást, félremagyarázást, a beszélgetőpartnek szavainak nem ekvivalens átalakítását, stb., stb.

Úgyhogy 1., 2 és 3. alapján számomra tökéletesen világos volt az elején, hogy neked fogalmad sincs az "áltrel"-ről.

No és honnét lehet tudni, hogy nekem fogalmam sincs az áltrel"-ről?

Onnan, hogy mindezt elmondtam.

Akikről biztosan tudom, hogy értenek hozzá, azokról azt is biztosan tudom, hogy ezt se mondták volna még neked se.

:o)

Előzmény: mmormota (111)
mmormota Creative Commons License 2017.07.16 0 0 111

Nincs két téridőgörbület, még kevésbé hatnak kölcsön. Most tk azt a taktikát alkalmazod, hogy mivel semmit se tudsz az altrelről, akármi lehetséges. Továbbá jöjjön valaki aki ért hozzá, és bizonyítsa be hogy a semmi konkrétumot nem állító elképzelésed téves. 

Előzmény: ZorróAszter (110)
ZorróAszter Creative Commons License 2017.07.16 0 0 110

Ha elárulod, hogy kell figyelembe venni egy homogén kőgolyó valódi téridőgörbületét és az őt két nanométerre követő lehagyott térgörbület kölcsönhatását, akkor jó, figyelembe veszem.

Vagy azt mondod, hogy általánoságban vegyem figyelembe:

Jó! Általánosságban figyelembe veszem.

És akkor mi van?

Előzmény: mmormota (108)
ZorróAszter Creative Commons License 2017.07.16 0 0 109

Egy kis gond van vele:

hogy a topicnyitóban írtam a problémáról.

:o)

Előzmény: construct (106)
mmormota Creative Commons License 2017.07.16 0 0 108

Egyszerűen figyelembe se veszed, hogy kiterjedt testekről van szó. Reménytelen, passzolok.

Előzmény: ZorróAszter (107)
ZorróAszter Creative Commons License 2017.07.16 0 0 107

Igen, de ha azt vesszük, hogy a newtoni gravitációs törvény igaz abszolút kicsi, részecskényi távolságokban, akkor is lehetetlen az 1/r2 -ből adódó végtelen gravitációt produkálni. Más hatások megakadályozzák ezt.

De mint a topicnyitóban mondtam, az én ötletem szerint nem is érvényes ilyen kis méretekben. És úgy tudom, nem vagyok ezzel egyedül.  Általánosan vitatják, csak nincs mivel kiváltani.

Olyan esetben viszont amit pedzegettem, ott viszont a 0 távolság vagy a stabil n nanométernyi távolság stabilan biztosíthatónak látszik.

Mint mondtam, éppen ez a gond. Mert ha érvényes a newtoni gravitációs törvény, akkor nem szakadhat el egymástól a test és a térgörbület, mert végtelen erő fogja őket össze.

Ami értelmezhető ellentmondás, ha az általam mondott effektus nem létezik, mert akkor az az értelmezése, hogy nem is lehetséges.

Előzmény: mmormota (105)
construct Creative Commons License 2017.07.16 0 0 106

Nagyon szellemes példa!

Előzmény: mmormota (105)
mmormota Creative Commons License 2017.07.16 0 0 105

Gondolj arra, hogy egy pohárból ki tudod inni a vizet, nem ragad benne egy csepp a pohár súlypontja körül. :-)

Előzmény: ZorróAszter (102)
ZorróAszter Creative Commons License 2017.07.16 0 0 104

OK Ez egy általánod válasz. Hogy kell ezt konkrétan a rérdésemre vonatkoztatni?

Előzmény: takacs.ferenc.bp (96)
ZorróAszter Creative Commons License 2017.07.16 0 0 103

Ez így van valószínűleg.

Előbbit a saját vesszőparipámra mondtam.

Előzmény: mmormota (101)
ZorróAszter Creative Commons License 2017.07.16 0 0 102

Nem tudom. Nagyon zavaró, hogy a vonzó valami benne van magában a testben, csak eltolva nanométerekre.

Előzmény: mmormota (101)
mmormota Creative Commons License 2017.07.16 0 0 101

Hogy ez mekkora hiba egy newtoni méretű kőgolyónál, azt nem tudom.

A hiba végtelenhez tart ahogy közeledsz a súlyponthoz.

Előzmény: ZorróAszter (100)
ZorróAszter Creative Commons License 2017.07.16 0 0 100

De. Észrevettem. De egyrészt én semmit sem mondtam arról, hogy mi a test és a térgörbület határfelülete vagy határ téridoma még gömbnél sem.

A pontreprezentációhoz meg a kezdeti egyszerű tárgyalhatóság kedvéért ragaszkodtam.

Hogy ez mekkora hiba egy newtoni méretű kőgolyónál, azt nem tudom.

Ha a testek nem lennének általában reprezentálhatók a tömegközéppontjukkal, akkor a gravitációs hullámokat és terjedési sebességüket sokkal hamarabb ki lehetett volna mérni. Akkor ugyanis egy alkalmas alakú és elegendő tömegű tárgyat megforgatnak és egy kilométerre tőle mérik a bodzagolyó elmozdulásait. Csak idő kérdése, hogy kimutassák a bodzagolyó mozgásának korrelációját fénysebességgel késleltetve a tárgyhoz képest. Vagy anélkül, ha végtelen a gravitáció sebessége.

Előzmény: mmormota (98)
mmormota Creative Commons License 2017.07.16 0 0 99

Ha a kedvenc kőgolyódba fúrsz egy átmenő lyukat, akkor a lyukban a közepéhez közeledve nullához tart a gravitáció, nem pedig végtelenhez.

Előzmény: ZorróAszter (97)
mmormota Creative Commons License 2017.07.16 0 0 98

A kiterjedt testek - ha átfedés van köztük - nem úgy vonzanak mint két tömegpont. Már mondtam párszor, de észre se vetted. 

Előzmény: ZorróAszter (97)
ZorróAszter Creative Commons License 2017.07.16 0 0 97

OK De test és az általa kiváltott téridőgörbület olyan közel lehet egymáshoz, mint a természetben semmi más. Még két részecske sem.

A gravitációs törvény szerint tehát a test és a térgörbülete össze van vasalva, mert végtelen erő kellene a szétválasztásukhoz.

Tehát 1. vagy össze vannak vasalva, és nem lehet őket szétválasztani, nem is torzulhat, mert végtelen erő kellene hozzá

vagy

2. ha a lemaradás/törzulás mágis van, akkor - mint ahogyan a topiknyitóm végén írtam - a gravitációs tőrvény nagyon kis távolságok esetén nem érvényes.

Hanem olyan, hogy F=G*m2/r2 helyett F=m*a jön ki belőle.

És ez az F=m*a gravitációs törvény megy át valahány nanométernél F=G*m1*m2/r2    -be.

Előzmény: mmormota (95)
takacs.ferenc.bp Creative Commons License 2017.07.16 0 0 96

A testek a téridőben geodetikusok mentén haladnak, ha nem lépnek kölcsönhatásba a téridőben levő energiákkal. De a téridőben levő energiák maguk is módosítják a téridőt, így a geodetikusokat is. És persze a testek tömege is görbíti a téridőt. Ahogy a test mozog, úgy ez a görbület is mozog, de görbület változása is csak fénysebességgel terjed. Ezt az időbeli késlekedést lehet kimérni a LIGO-val, amikor két fekete lyuk egymásba spirálozik. A téridőben terjedő energiák közvetlenül is módosíthatják a testek mozgását, ezeket nevezzük erőhatásoknak.

Előzmény: ZorróAszter (94)
mmormota Creative Commons License 2017.07.16 0 0 95

Nem csapongok összevissza, csak nem értem még mindig, hogy mit mérnek a próbatestek. A gravitációs mező helyi erősségét?

Igen.

Az volt az elképzelésed, hogy lemarad a gravitációs tér, húzza vissza a testet, és ez okozza a tehetetlenségét.

Erre volt a válaszom, hogy rendben van, tegyük fel hogy ez a helyzet, akkor nézzük meg elsőként Newton-nal, hogy mekkora lenne ez az erő.

Kiszámítjuk a térerőt (ami egy ténylegesen ott levő kőgolyó térereje), majd megnézzük, mekkora erővel vonzaná a kicsit odébb mozdított kőgolyót.

Kapjuk, hogy tetszőleges mértékű eltolódás esetén sok-sok-sok nagyságrenddel kisebb, mint ami magyarázni tudná a tehetetlenséget.

Vagyis az ötlet nem jó.

Előzmény: ZorróAszter (86)
ZorróAszter Creative Commons License 2017.07.16 0 0 94

Jó, de mi a helyzet a kőgolyó és az általa keltett téridőgörbülettel?

A téridőgörbület minden metszetére nézve mindig szimmetrikus, vagy torzul a mozgás, gyorsítás hatására?

Ha mondjuk torzul, akkor ez a torzulás fejthet ki erőt magára a testre, vagy a kívülről torzultnak látszó téridő belül a test (homogén kőgolyó) felől nézve továbbra is teljesen szimmetrikus marad?

Előzmény: takacs.ferenc.bp (93)
takacs.ferenc.bp Creative Commons License 2017.07.16 0 0 93

Na, ez egy jó, és lényegbe vágó kérdés.

A testek, és a téridő pontok között nincs azonosidejű összeköttetés. Ehelyett minden test a többi testnek csak korábbi állapotát érzékeli, és a test jelenlegi álapotát a többi test is csak később fogja érzékelni. Ez a hatásterjedési sebesség a fénysebességgel azonos. A terjedő hatások, és így a teridő is energiát szállít a testek között. Ezen energia időegységre jutó mennyisége változik a Doppler effektusban. Ez a testek közötti közvetettség felelős a relativitáselmélet furcsaságaiért, paradoxonaiért.

Előzmény: ZorróAszter (92)
ZorróAszter Creative Commons License 2017.07.16 0 0 92

És mi az, hogy "téridő fenysebességű áramlása" ?

Előzmény: takacs.ferenc.bp (90)
ZorróAszter Creative Commons License 2017.07.16 0 0 91

Hogy jön a 0,3 m/s2 -el gyorsított kőgolyóhoz a kozmikus háttérsugárzás.

És hogy jön ide a Doppler-effektus?

Előzmény: takacs.ferenc.bp (90)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!