vannak saját ötleteim, de úgy gondoltam előbb ismerjem ki az anyagleválasztás fortélyait. Fát már faragtam ott van szálirány. Fémnél azt mondanánk nincs, de mégis. Úgy vettem észre vannak esetek amikor nem mindegy melyik irányból vési az ember. Nyilván a minta is meghatározza, de van úgy hogy egyik irányból viszi mint a vajat és szép a felület is, másik irányból meg csúnya felület keletkezik. Ezt korábban reszelésnél tapasztaltam fémmunkánál, ott is egyik irányból simán vitte, másik irényból meg visított, vagy rezonált a reszelő.
Csak az oroszlánosról tudok képpel szolgálni mert a többi az eladott puskáimon maradt évekkel ezelőtt ja meg van valami görög pofám is csinálok fotókat nemsokára a vésőkről is nem nagy számok de működnek.
nekem nincs spec gépem, többnyire kézzel vések, a pontokat, lyukakat csináltam a gravírozóval, mert nem akartam, hogy a pontozással a perem (dudor) kialakuljon.
Előbb vettem egy kínai véső készletet, gondoltam majd megedzem és puha fémekhez jó lesz, meg gyorsacélból köszörültem ki párat, keményebb anyaghoz.
Kérlek szépen én markolat rózsát már véstem párat pl. rozsdamentesbe kafferbivalyt , srézbe rókát őzet , ami most van az egy oroszlán alpakkába csak elb. mert áttörtem az anyagot de majd javítom.
Na nem kell mindjárt csodákra várni őskori szinten űzöm kézzel, ugyan csináltam egy levegős marokvésőgépet de abelső henger köszörülés hiánya miatt nem tudott kb. 50 munkaóránál többet.
Kovácsolt betonvas meg csapágy vésőim vannak hozzá hegyesvágó laposilletve boll vésők és akis cizellőrkalapácsok különböző súlyban.
Dobok fel képet és ha érdekel kérdezz velük kapcsolatban, meg tudom osztani az eddigi tapasztalataimat veled amit autódidakta módon szedegetek-m az évek alatt.
Aranyozást árammal csak azért nem próbáltam mert a kipárolgó gőzöktöl még egy mamut is hanyatt vágná magát , kálium alapúak nagyon mérgezőek! elszívásról minden egyébről gondoskodni kell előtte és külön helyiségbe!
A higanyos tüziaranyozás meg megint foghullató eljárás , egyébként egyszerű fémamalgám alapú.
A vésés érdekelne konkrétan. Az aranyozást szerettem volna megpróbálni, de tartok tőle az zsebbenyúlós tevékenység és magam autodidakta úton nem fog menni megtanulni.