Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2017.06.08 0 0 73

Minden és mindig változik, a változás természetes és biztos.  Minden folyamat.

Előzmény: pejgeroj (71)
Törölt nick Creative Commons License 2017.06.07 0 0 72

A neuroteológia határtudomány, képviselői között harcos ateistákkal.

Mondjuk, ha az ~isten témánál vagyunk (az élet értelménél ez a kérdés nyilván felmerül)

itt jegyezném meg, hogy nekem pl nem csak az a "gyanús" (aki nem gyanús), aki veszettül és primitív módon fanatikus istenhívő és így valóságtagadó is a tények kizárása miatt a logikájából,

hanem a fanatikus istentagadók is érdekes kategória, ugyanis hasonlóvá válnak azokhoz, akikkel harcolnak. Utóbbiak bár tények és valóság tekintetében mondhatjuk, hogy "közelebb vannak az igazsághoz", mégis úgy viselkednek lelkileg, mint a fanatikus kreacionisták.      Mondhatnám azt is, hogy itt a tulajdon belső vágyaik, igényeik elfolytásáról is szó van, még ha az számukra abszolute elfogadhatatlan, igazolhatatlan és hamis is.(A modern tudomány eredményeinek és a felfedezéseknek köszönhetően az összes "ismert" istent szerkesztettnek és kitaláltnak lehet mondani teljes joggal. Az összeset.)

A Homo Sapiens agya viszont evolúciós okokból hitre lett "huzalozva",(irracionális) agyi képesség ez is és sztem kémiai, sőt tudati igény van az emberben azokra a tudatállapotokra, amit korábban valamilyen kultikus eseményben , rituáléban való részvétel  biztosított a számunkra.

Elhárító mechanizmus.

A tagadás a zavaró érzések, impulzusok, vágyak jelentéktelenítése és aktív kiutasítása a tudatból. Ezután csak annyi nyoma marad, ha netán ezek létét valaki szóba hozza, azt igazságtalan vádként éli meg az egyén, és ez dühöt vált ki benne. A tagadás távolságot tart az egyén és élményei között, de nem old meg problémákat.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Elh%C3%A1r%C3%ADt%C3%B3_mechanizmus

Előzmény: Láló 36 (65)
pejgeroj Creative Commons License 2017.06.07 0 0 71

csak az örök változó állandó

és a változatlan ideiglenes

pejgeroj Creative Commons License 2017.06.07 0 0 70

az örök élet

nem evilági amely szenvedés

de lélegezvelelkendezve

Bétaverzson Creative Commons License 2017.06.07 0 0 69

"Ami az Ősrobbanást illeti, azt a véletlennel is meg lehet indokolni, mert nem kellett hozzá terv, cél és kivitelező."

Amennyiben hagyjuk, hogy egyesek posztulátum rangjára emeltessék ama ábrándjukat, hogy az Ősrobbanáshoz nem kellett se cél se terv, se kivitelező, akkor eme ábránd hivatalos (kötelező) tananyaggá válik.

Előzmény: őszszakál (66)
Bétaverzson Creative Commons License 2017.06.07 0 0 68

"Ami az Ősrobbanást illeti, azt a véletlennel is meg lehet indokolni, ..."

Rafinált szónok bármit meg tud indokolni a véletlennel - arra bazírozva, hogy nem lesz, ki az ő képzelgéseit perdöntő kísérlettel porrá zúzva kukába tudja küldeni  ... :-(

LifeIsGood101 Creative Commons License 2017.06.07 -1 0 67

Az Isten-i sejt TANUL, s a tudomany boszantoan kozeledik az "Intelligent-Design"-hoz !

https://futurism.com/3-scientists-just-learned-something-revolutionary-about-the-brains-learning-capacity/

őszszakál Creative Commons License 2017.06.07 0 0 66

Az X Men filmekben szereplő mutánsok is az evolúció termékei, akik között akadnak olyanok, akik isteni tulajdonságokkal rendelkeznek. Az apokalipszis című epizódban például, feltámad az a mutáns, aki Istenként uralta bolygónkat pár ezer évvel ezelőtt. Úgyhogy vannak, akik az evolúciót is isteni rangra emelik. Az Ember nehezen fog megszabadulni az isteneitől, mivel maga is azzá szeretne válni.

Ami az Ősrobbanást illeti, azt a véletlennel is meg lehet indokolni, mert nem kellett hozzá terv, cél és kivitelező.

Előzmény: Láló 36 (65)
Láló 36 Creative Commons License 2017.06.07 0 0 65

Ezek akik ezzel foglalkoznak, mint neuroteologia, roppantul ragaszkodnak istenhez. Pár nem eléggé ismert terület maradt, mint pl. az agy, elme működés. Itt keresik még a lelket, isteni kapcsolatot, bármit ami istenhez köthető. A tudomány majd ezt is feltárja és ez a kapaszkodó is elvész a hívő és egyházak számára. Másik ilyen terület az ősrobbanás. Mi volt előtte? Ki teremtette stb. Talán isten, vagy istenek vannak felettünk? Idővel valószínű ez a kapaszkodó is el fog veszni, ahogy nem föld a világ közepe és az evolúció teremtette az embert is.

Előzmény: Törölt nick (61)
Láló 36 Creative Commons License 2017.06.07 0 0 64

Belenézek majd, de most nincs időm. Megvan az előítéletem ez ügyben is, de ennek ellenére belenézek.

Előzmény: Törölt nick (62)
Láló 36 Creative Commons License 2017.06.07 0 0 63

Szemfényvesztő marhaságnak gondolom így első látásra, beleolvasásra. 

Törölt nick Creative Commons License 2017.06.06 0 0 62

A hitre való "nyitottság" az evolúció során előre huzalozottan az agyműködés részévé alakult:

https://youtu.be/Nc5vlZwzsiI?t=1021

kb 17 perc 30-tól.... 

Igaz karácsonyi adás, de pl az elején elhangzó mikuláskutatás is érdekes téma...

Törölt nick Creative Commons License 2017.06.06 0 0 61

"A lélek is csak egy működés, egy történés. Az agy neuronjainak kisülése. "

Neuroteológia.

http://site-44438.mozfiles.com/files/44438/Neuroteologia_Isten_az_agyban.pdf

Előzmény: Láló 36 (59)
Bétaverzson Creative Commons License 2017.06.05 0 0 60

"Mondjuk az élőlénynek van egy programja a születéstől a halálig, ami a génekben van kódolva. Erre gondoltál?"

Igen, igen! Ám miután elmével (spéci jelfeldolgozó mechanizmussal) rendelkező élőlények is léteznek, hiba volna durván általánosítva azt hirdetni, hogy az élőlények viselkedése (erőművi működése) pusztán előre megírt programjaik diktátuma.

Előzmény: Láló 36 (57)
Láló 36 Creative Commons License 2017.06.05 0 0 59

"Ez elég lélektelen szemlélet. "

A lélek is csak egy működés, egy történés. Az agy neuronjainak kisülése. 

"A nem tárgyi struktúrák azért egy kicsivel több fejlődési dinamikát képviselnek, mint pl, egy hegyikristály. Én legalábbis úgy látom."

Igen, az élet egy sokkal bonyolultabb természeti jelenség. Nem több.

Előzmény: ábmrus (58)
ábmrus Creative Commons License 2017.06.05 0 0 58

Ez elég lélektelen szemlélet. A nem tárgyi struktúrák azért egy kicsivel több fejlődési dinamikát képviselnek, mint pl, egy hegyikristály. Én legalábbis úgy látom.

Előzmény: Láló 36 (56)
Láló 36 Creative Commons License 2017.06.05 0 0 57

"Egyetértek -  kiegészítve azzal, hogy programja viszont van!"

Mondjuk az élőlénynek van egy programja a születéstől a halálig, ami a génekben van kódolva. Erre gondoltál?

Előzmény: Bétaverzson (51)
Láló 36 Creative Commons License 2017.06.05 0 0 56

"Nyilván ha mindenek felett és filozófiailag nézzük, akkor tényleg nincsen semmi célja, sem értelme.."

Láttam egyszer a tv-ben, hogy a föld alatt egy üregben hatalmas, több méteres szabályos sókristály rudak nőttek. 

pl.:

http://static.origos.hu/s/img/i/1702/20170220naica-gipszkristalyok-cueva-de-los.jpg?w=644&h=429

Látjuk bennük a rendezettséget, a szabályosságot, a csodát. Célja nincs csak történik.

Az életnek sincs célja csak történik. Annyi különbséggel, hogy az élet egy bonyolultabb természeti jelenség, mint a sókristályok.

Nincs se célja, se szabad akarata az élőlényeknek. A dolgok csak történnek, ok-okozat után. Molekulák és atomok ütköznek szétválnak, összekapcsolódnak pontosan a fizikai törvények szerint. Soha meg nem szegve -e szabályokat. Minden úgy történik ahogy kell, még az is, hogy ezt le "kell" gépelnem. Szerintem.

Ez nincs megírva, nem találta ki valószínű senki. Az élet, a világegyetem működése csak történik.

Előzmény: Törölt nick (52)
őszszakál Creative Commons License 2017.06.05 0 0 55

Az élő értelemnek sok célja van, de mindhiába, mert egyik sem marad örökül a "halhatatlanok", a tér és az idő számára. 

http://agondolatteremtoereje.blog.hu/2017/02/04/mi_az_oka_a_fejlodesnek

Törölt nick Creative Commons License 2017.06.05 0 0 54

"A lehető legtovább kihúzni és minden körülmények között megjelenni, lenni." .. Itt jegyzem meg, hogy simán el tudom képzelni, hogy a véletlen folytán létrejött élet az Univerzum más "dimenzióiban" is megjelent, és szintén evolúciós módon (mert nincs nyuszi a cilinderből) fejlődik.

Szerintem az "életnek" nem csak az általunk ismert változata létezik, nem csak ez az élet lehetséges, és nem csak itt.

Ezzel a feltevésemmel nem célom :-) igazolni egytlen vallást , vagy tant, hiedelmet sem, csupán elképzelhetőnek tartom. Azt viszont semmiképp nem, hogy erről az életformáról (már ha van ilyen), primitív emberi vallások, hiedelmek, képzelgések valós információkat szolgáltatnának, higyjenek bennük bármennyien is. A hányan hiszik el nem igazol semmit sem ugyebár.

Előzmény: Törölt nick (52)
Törölt nick Creative Commons License 2017.06.05 0 0 53

Előzmény: Láló 36 (50)
Törölt nick Creative Commons License 2017.06.05 0 0 52

"Az életnek nincs szerintem célja, csak történik. A cél illúzió."

Nyilván ha mindenek felett és filozófiailag nézzük, akkor tényleg nincsen semmi célja, sem értelme..

..viszont a látható Univerzum kezdete és vége között a létrejött élet TUDAT nélkül is létezésre törekszik, csak úgy :-), valamiért az élet él és élni akar, és nem adja fel.Végső célja nincs, csak időleges, aktuális, de összességében nézve mégis van, a lehető legtovább kihúzni és minden körülmények között megjelenni, lenni.

A bioszféra létezőit akár tekinthetjük EGY-nek is, ahol minden mindennel összefügg. Az egyed , sem a faj nem lényeg.. csak néha :-)

Szóval kilyukadva a "Miért van a valami, és miért nem inkább a semmi?" alapkérdéshez, azt állítom, hogy részleges cél létezik, sőt szükséges, a TUDATTAL rendelkezők ezt meg is erősítik. :-)

Az élet létrejötte okságot képez a folytatáshoz valamilyen okból kifolyólag, (materiális szinten termodinamikai okból), és ezt egy bonyulultabb szerevezet, ami már tudattal is rendelkezik, (mint pl az ember) célnak látja.

Bétaverzson Creative Commons License 2017.06.05 0 0 51

"Az életnek nincs szerintem célja, csak történik."

Egyetértek -  kiegészítve azzal, hogy programja viszont van!

Az élőlényt részben vezérlőprogramja irányítja - mégpedig  felmenőitől örökölt programja.

Hozzáteszem még, hogy minden élőlény erőmű.

(papír szerint automatizőr vagyok, így véleményemet kéretik komolyan venni! :)

Láló 36 Creative Commons License 2017.06.05 0 0 50

Üdv! 

"Valószínűsítem (átvitt értelemben) ,hogy azok a sikeres "mémek", amiket szeretnek a gének. :-) ,"

Általában összhangban vannak a gének és a mémek. Nincsenek egymás szaporodásának gátjára. az ember kettős rendszer. Gén, mém replikátor.

""Az élő "egyetemes" élet alap célja természetesen a túlélés és ennek következtében az örökítés.""

Az életnek nincs szerintem célja, csak történik. A cél illúzió.

Előzmény: Törölt nick (46)
Törölt nick Creative Commons License 2017.06.05 0 0 49

Igen, "a tudás átörökítése nemes cél", hisz mi emberek ösztönszinten, tudás nélkül, harcos, kannibál Mauglik lennénk, méltón bemutatva, hogy végülis ez a majmok bolygója. Sajnos értelmes, értékes szocializációs "szoftverek" és szervezett társadalom nélkül siralmasan primitív állat az ember.

(Mert alapból állat az ember.)

Előzmény: Bétaverzson (47)
ábmrus Creative Commons License 2017.06.04 0 0 48

Mintha mostanában olyan agyament tendenciák kezdenének eluralkodni, amelyek otromba életcélokat fogalmaznak meg.

Létrehoznak olyan intézményeket, amelyek kutatják a normális emberi létezés elpusztítására alkalmas devianciákat, azokból mozgalmakat szerveznek, anyagi támogatásokkal felerősítik azokat, és általános normává kívánják emelni. Lásd CEU, nyílt társadalom, stb.

Szabad ezt eltűrni, nem kellene figyelmeztetni a veszélyre a népeket, mivé válik a világunk ezek hatására???  

Bétaverzson Creative Commons License 2017.06.04 0 0 47

"Az élő "egyetemes" élet alap célja természetesen a túlélés és ennek következtében az örökítés."

Igen, a tudás átörökítése nemes cél.

(Pocsék gén átörökítése is lehet cél - sőt, akár szép is - ám  nem mindegy, hogy a hibás mag miféle földre hull ...)

Előzmény: Törölt nick (46)
Törölt nick Creative Commons License 2017.06.04 0 0 46

Üdv!  Mint felvetés érdekes.

Valószínűsítem (átvitt értelemben) ,hogy azok a sikeres "mémek", amiket szeretnek a gének. :-) ,

a "mémek" pedig a szelekcióra hatással vannak, oda vissza megy ez sztem.

A "mém" terjedése sztem a vírusokhoz hasonló, csak az info nem "RNS", ben, hanem pszichikai, ráfoghatnám, hogy kvantum szinten lévő elmebeli folyamatokban "mittudoménhogydenyilvánmásolódikterjedésmutálódik".

Az élő "egyetemes" élet alap célja természetesen a túlélés és ennek következtében az örökítés.

Előzmény: Láló 36 (34)
ábmrus Creative Commons License 2017.05.31 0 0 45

Én jóban vagyok  mikroorganizmusaimma,l így azután támogatjuk egymás túlélését, nekik is előnyös, ha tovább élek. -:))))

Előzmény: Bétaverzson (44)
Bétaverzson Creative Commons License 2017.05.30 0 0 44

"Az ember - szerintem - nem egy harcos, hanem egy ember akinek más célja nincs mint a túlélés."

Az ember teli van gombával és baktériummal, kívül-belül. Amikor ránézel egy sütire, vagy egy pohár borra, aközben mikrobák öldöklik egymást benned.

Jövődről a győztes csapat dönt.

Előzmény: ábmrus (43)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!