A neuroteológia határtudomány, képviselői között harcos ateistákkal.
Mondjuk, ha az ~isten témánál vagyunk (az élet értelménél ez a kérdés nyilván felmerül)
itt jegyezném meg, hogy nekem pl nem csak az a "gyanús" (aki nem gyanús), aki veszettül és primitív módon fanatikus istenhívő és így valóságtagadó is a tények kizárása miatt a logikájából,
hanem a fanatikus istentagadók is érdekes kategória, ugyanis hasonlóvá válnak azokhoz, akikkel harcolnak. Utóbbiak bár tények és valóság tekintetében mondhatjuk, hogy "közelebb vannak az igazsághoz", mégis úgy viselkednek lelkileg, mint a fanatikus kreacionisták. Mondhatnám azt is, hogy itt a tulajdon belső vágyaik, igényeik elfolytásáról is szó van, még ha az számukra abszolute elfogadhatatlan, igazolhatatlan és hamis is.(A modern tudomány eredményeinek és a felfedezéseknek köszönhetően az összes "ismert" istent szerkesztettnek és kitaláltnak lehet mondani teljes joggal. Az összeset.)
A Homo Sapiens agya viszont evolúciós okokból hitre lett "huzalozva",(irracionális) agyi képesség ez is és sztem kémiai, sőt tudati igény van az emberben azokra a tudatállapotokra, amit korábban valamilyen kultikus eseményben , rituáléban való részvétel biztosított a számunkra.
Elhárító mechanizmus.
A tagadás a zavaró érzések, impulzusok, vágyak jelentéktelenítése és aktív kiutasítása a tudatból. Ezután csak annyi nyoma marad, ha netán ezek létét valaki szóba hozza, azt igazságtalan vádként éli meg az egyén, és ez dühöt vált ki benne. A tagadás távolságot tart az egyén és élményei között, de nem old meg problémákat.
"Ami az Ősrobbanást illeti, azt a véletlennel is meg lehet indokolni, mert nem kellett hozzá terv, cél és kivitelező."
Amennyiben hagyjuk, hogy egyesek posztulátum rangjára emeltessék ama ábrándjukat, hogy az Ősrobbanáshoz nem kellett se cél se terv, se kivitelező, akkor eme ábránd hivatalos (kötelező) tananyaggá válik.
"Ami az Ősrobbanást illeti, azt a véletlennel is meg lehet indokolni, ..."
Rafinált szónok bármit meg tud indokolni a véletlennel - arra bazírozva, hogy nem lesz, ki az ő képzelgéseit perdöntő kísérlettel porrá zúzva kukába tudja küldeni ... :-(
Az X Men filmekben szereplő mutánsok is az evolúció termékei, akik között akadnak olyanok, akik isteni tulajdonságokkal rendelkeznek. Az apokalipszis című epizódban például, feltámad az a mutáns, aki Istenként uralta bolygónkat pár ezer évvel ezelőtt. Úgyhogy vannak, akik az evolúciót is isteni rangra emelik. Az Ember nehezen fog megszabadulni az isteneitől, mivel maga is azzá szeretne válni.
Ami az Ősrobbanást illeti, azt a véletlennel is meg lehet indokolni, mert nem kellett hozzá terv, cél és kivitelező.
Ezek akik ezzel foglalkoznak, mint neuroteologia, roppantul ragaszkodnak istenhez. Pár nem eléggé ismert terület maradt, mint pl. az agy, elme működés. Itt keresik még a lelket, isteni kapcsolatot, bármit ami istenhez köthető. A tudomány majd ezt is feltárja és ez a kapaszkodó is elvész a hívő és egyházak számára. Másik ilyen terület az ősrobbanás. Mi volt előtte? Ki teremtette stb. Talán isten, vagy istenek vannak felettünk? Idővel valószínű ez a kapaszkodó is el fog veszni, ahogy nem föld a világ közepe és az evolúció teremtette az embert is.
"Mondjuk az élőlénynek van egy programja a születéstől a halálig, ami a génekben van kódolva. Erre gondoltál?"
Igen, igen! Ám miután elmével (spéci jelfeldolgozó mechanizmussal) rendelkező élőlények is léteznek, hiba volna durván általánosítva azt hirdetni, hogy az élőlények viselkedése (erőművi működése) pusztán előre megírt programjaik diktátuma.
Ez elég lélektelen szemlélet. A nem tárgyi struktúrák azért egy kicsivel több fejlődési dinamikát képviselnek, mint pl, egy hegyikristály. Én legalábbis úgy látom.
Látjuk bennük a rendezettséget, a szabályosságot, a csodát. Célja nincs csak történik.
Az életnek sincs célja csak történik. Annyi különbséggel, hogy az élet egy bonyolultabb természeti jelenség, mint a sókristályok.
Nincs se célja, se szabad akarata az élőlényeknek. A dolgok csak történnek, ok-okozat után. Molekulák és atomok ütköznek szétválnak, összekapcsolódnak pontosan a fizikai törvények szerint. Soha meg nem szegve -e szabályokat. Minden úgy történik ahogy kell, még az is, hogy ezt le "kell" gépelnem. Szerintem.
Ez nincs megírva, nem találta ki valószínű senki. Az élet, a világegyetem működése csak történik.
"A lehető legtovább kihúzni és minden körülmények között megjelenni, lenni." .. Itt jegyzem meg, hogy simán el tudom képzelni, hogy a véletlen folytán létrejött élet az Univerzum más "dimenzióiban" is megjelent, és szintén evolúciós módon (mert nincs nyuszi a cilinderből) fejlődik.
Szerintem az "életnek" nem csak az általunk ismert változata létezik, nem csak ez az élet lehetséges, és nem csak itt.
Ezzel a feltevésemmel nem célom :-) igazolni egytlen vallást , vagy tant, hiedelmet sem, csupán elképzelhetőnek tartom. Azt viszont semmiképp nem, hogy erről az életformáról (már ha van ilyen), primitív emberi vallások, hiedelmek, képzelgések valós információkat szolgáltatnának, higyjenek bennük bármennyien is. A hányan hiszik el nem igazol semmit sem ugyebár.
"Az életnek nincs szerintem célja, csak történik. A cél illúzió."
Nyilván ha mindenek felett és filozófiailag nézzük, akkor tényleg nincsen semmi célja, sem értelme..
..viszont a látható Univerzum kezdete és vége között a létrejött élet TUDAT nélkül is létezésre törekszik, csak úgy :-), valamiért az élet él és élni akar, és nem adja fel.Végső célja nincs, csak időleges, aktuális, de összességében nézve mégis van, a lehető legtovább kihúzni és minden körülmények között megjelenni, lenni.
A bioszféra létezőit akár tekinthetjük EGY-nek is, ahol minden mindennel összefügg. Az egyed , sem a faj nem lényeg.. csak néha :-)
Szóval kilyukadva a "Miért van a valami, és miért nem inkább a semmi?" alapkérdéshez, azt állítom, hogy részleges cél létezik, sőt szükséges, a TUDATTAL rendelkezők ezt meg is erősítik. :-)
Az élet létrejötte okságot képez a folytatáshoz valamilyen okból kifolyólag, (materiális szinten termodinamikai okból), és ezt egy bonyulultabb szerevezet, ami már tudattal is rendelkezik, (mint pl az ember) célnak látja.
Igen, "a tudás átörökítése nemes cél", hisz mi emberek ösztönszinten, tudás nélkül, harcos, kannibál Mauglik lennénk, méltón bemutatva, hogy végülis ez a majmok bolygója. Sajnos értelmes, értékes szocializációs "szoftverek" és szervezett társadalom nélkül siralmasan primitív állat az ember.
Mintha mostanában olyan agyament tendenciák kezdenének eluralkodni, amelyek otromba életcélokat fogalmaznak meg.
Létrehoznak olyan intézményeket, amelyek kutatják a normális emberi létezés elpusztítására alkalmas devianciákat, azokból mozgalmakat szerveznek, anyagi támogatásokkal felerősítik azokat, és általános normává kívánják emelni. Lásd CEU, nyílt társadalom, stb.
Szabad ezt eltűrni, nem kellene figyelmeztetni a veszélyre a népeket, mivé válik a világunk ezek hatására???
Valószínűsítem (átvitt értelemben) ,hogy azok a sikeres "mémek", amiket szeretnek a gének. :-) ,
a "mémek" pedig a szelekcióra hatással vannak, oda vissza megy ez sztem.
A "mém" terjedése sztem a vírusokhoz hasonló, csak az info nem "RNS", ben, hanem pszichikai, ráfoghatnám, hogy kvantum szinten lévő elmebeli folyamatokban "mittudoménhogydenyilvánmásolódikterjedésmutálódik".
Az élő "egyetemes" élet alap célja természetesen a túlélés és ennek következtében az örökítés.