Miután átvágtak a tűzifával úgy gondoltam, hogy ideje lenne már létrehozni egy topikot a tűzifa vásárlásával kapcsolatosan a vegyes tüzelésű kazán fórumon kívül. Kik az ajánlott eladók és kiktől óvakodjon a leendő vásárló.
Szereztem pár helyről árajánlatot tűzifára (csak a barátaim által megbízhatónak mondott emberkéktől), de elvesztem a mértékegységekben. Ebben kérem a segítségeteket.
Az ajánlatok között ezek a mértékegységek voltak: laza űrm; 1x1x1m kaloda; öml m3; erdei m3.
Így sajnos nem tudom összehasonlítani az árakat. Hogyan kell átváltani egymásra őket?
Jó kis összefoglaló, de az hülyeség, hogy jól kiszáradt rönkfát ne lehetne láncfűrésszel felvágni és felhasogatni. Egyedül a gyertyán az, amit baromi nehéz (de korántsem lehetetlen) hasogatni, ha kiszáradt.
kb. 8 embert hívtam fel azzal, hogy a saját teherautómmal elmegyek a fáért. Mindegyik elhajtott, hogy ez nem így megy.
Mintha direkt nem akarnának lehetőséget adni, a fa előzetes ellenőrzésére.
A sok kudarc után döntöttem úgy, hogy kihozatom, de ha tudom, hogy 200km-ről jön eszemben sincs fát rendelni, mert számolni én is tudok, és mindjárt az elején leesik az, hogy át leszek verve, mert kizárt hogy megérje ilyen messziről másképp.
Annyit kell csak tudomásul vinni, hogy olyan marha jó boltot legálisan nem tudsz összehozni tűzifa ügyben. ha annak tűnik, akkor abban csalás van. Ez persze nem mentesíti a szállítót.
Viszont a hirdetésben ne legyen a képen egy m3-s kaloda, s mikor kiérkeznek,
(tudatában azzal, hogy a vevő azért rendel fát mert kell neki, ezért úgysem viteti vissza) azzal kezdi, hogy az ő kalodájuk egy hegesztett vas ami valójában csak 0.7m3, mert a szerencsétlen fuvaros, már így is túlsúlyban van?
Becsapják az embert, nem meri a saját kalodáját fotózni, mert senki nem hívná fel.
Mióta csökkent a kaloda méret? Ez az új csalás forma.
Azért választottam kalodásat, hogy ne legyen ömlesztve, mert azzal m3-rel úgy játszanak ahogy akarnak.
Gondoltam egy sorban rakott, kalodás kicsit drágábban biztos korrekt lesz.
Erre kiderül, hogy az ömlesztett áruval jobban jártam volna. A szomszédomból hoztak volna 3 ömlesztett m3-t 36-ér.
Mondom inkább legyen 2m3 Száraz 31000 ft.
Ehhez képest 200km-ről jön, vizes a fa, és a 2db kaloda mérete 160x80x80. Korrekt nem.
Tudomásul kell venni, hogy legálisan nem lehet nagyságrendileg olcsóbban tűzifához jutni. A kitermeléshez engedély kell, a tulaj sem fogja egy forintért odaadni, a szállítás sincs ingyen, meg persze a munka sem. Nyilván földrajzilag vannak különbségek, akár 50%-os is, de a fa ott is ugyanannyiba kerül, a szállítás miatt drágul meg.
Életemben először vettem tűzifát,de,hogy ne hogy járjak pórul,1 hétig csemegéztem a hirdetések közt.
Egy magát nagyon megbízhatónak tartó, és hosszútávú kapcsolatra építő embert hívtam fel, esett rá a választás.
Nem 10900 forintos kategória, hanem 13500-tol.
Ami meglep, egyik sem hoz ki 1m3-t, csak minimum 3-t. Még ha útba esek akkor sem, amit így utólag,
hogy 5 perc alatt leszórták, végképp nem értek.
2 m3 ,ami elvileg "ingyenes kiszállítással" 27000 lenne, ha tartaná az ember a hirdetésben leírtakhoz.
De, a telefonon való megbeszélésnél ez már 31000? Mindegy mondom oké.
Azt mondanom sem kell, hogy direkt száraz fára kerestem rá, mikor tüzelőt néztem.
A hirdetés Budapest I. kerület volt, aki kihozta 200 km!-ről jött.
A fa tiszta víz volt, és fém kalodákban, aminek a mérete 80x80x110.?
Először azt, mondta a fuvaros kapok két kalodát, hát mondom oké, hogy vizes, de majd kiszárad.
Erre mikor lepakolja az egyiket, azt mondja vége. Mondom minek van vége, azt monda az ember én nem 2m3 fát rendeltem, hanem 2 kalodát
ami mint utólag kiderült, nem 2db 1x1x1, hanem 0.8x0.8x1.1 középen ketté osztva. Felhívom a hírdetőt, erre azt, mondja, oké ha nem kell szóljak elviszik.
Persze nem volt arcom azt kérni azok után, hogy elpakoltuk a fát, és aki hozta 50 év körüli szerencsétlen ember a 10 éves fiával.
A gyereknek nem volt fűző a cipőjében, nagyon nagy szegénységben élhetnek, most mondjam ennek a szerencsétlennek, hogy vigye el....
Hát a 3-4 m3 deszka egy jó darabig ki kell, hogy tartson, ha csak gyújtósnak használod. :)
Viszont, ha ilyen mennyiségeket gondolsz gyújtósnak, akkor meg még mindig jobban megéri valami nyárfát venni, az sokkal olcsóbb, és gyújtósnak elsőrendű. Sőt én gyújtósnak fenyőszelezést is bátran használnék.
Hali! Köszönöm,hogy eltöprengtetek a kérdésen. Ez egyed akciós vétel lenne, bár nemtom van e még belőle. Begyújtáshoz gondoltam alulra betenni, esetleg átitatva egy kis gyorsítóval (Nem, a pálinkámból nem adok neki :). Egyenlőre van egy górényi 3-4 m3 bontott deszka gyújtósnak, de aztán jól jönne.
A 32 Ft/kg valóban jobb ár már, mint amikor én próbáltam ki (a linkelt topik nyitója is ennek még duplájáról ír), de bár sok okosnak tűnő vélemény megjelenik abban a topikban, a számok még mindig nem igazolják, hogy jó lenne ez a fűtési mód:
Egy kg száraz tűzifa ára 23 Ft/kg, fűtőértéke az összes keményfa esetében 15 MJ/kg fölött van, szerintem számolhatunk 15,5-tel.
A fabrikett fűtőértéke 18-19 MJ/kg, legyen 18,5, ami kb. 20%-kal több, mint a tűzifáé. Az ára ezzel szemben még mindig 40%-kal több, tehát ez alapján nem éri meg.
Az persze lehet igaz, hogy a vizes fával való fűtésnél jobb, na de ki fűt vizes fával? Aki azzal fűt, meg is érdemli.
Fogalmam sincs mi az az űrméter, de azt hogy ez 1x1x2 méterre vonatkozzon, kétlem. Hacsak nem arról van szó, hogy mivel vékony fa, ez jelent egy valódi köbmétert, de nem hallotta még ezt a kifejezést.
A bálványfa fűtőértéke kicsi, az, hogy vékony, szintén nem előnyös. Ugyanakkor elég olcsó, tehát 8000 forintért megéri, ha valóban 1x1x2 m.
Az akác-bálvány vegyesben nagyon nem mindegy az arány, fele-fele esetben jó üzletnek tűnik, de ez is csak akkor, ha ez az űrméter azt jelenti, amit ír.
A súlyra vásárlásnál ugye nagyon nem mindegy a nedvességtartalma a fának, hiszen a frissen vágott fa súlya 25%-kal is több lehet, mint a száraz fának. Ha száraz kemény fát veszel 1900 Ft/mázsáért, akkor ez az ár elmegy, ha nedves, akkor sok. Ebben az árban a fuvar is?
bálványfa a téma most nálunk. visszakerestem a szóra, de túl okos nem lettem sajna, így felteszek egy kérdést az erdészetnél 8000ft/űrméter (így mondta a fószer, 1m*1m*2m-es rakás) 5-10cm átmérőjű fákból ugyanez vegyesen akác+bálvány 11000ft/űrméter szerintetek megéri foglalkoznom vele, vagy vegyek a románoktól mázsára gyertyán-cser-tölgy féléket? legutóbbi infom szerint 1900/mázsa a tarifa jelenleg
nem ismerem ezt a bálványt, van-e vkinek tapasztalat vele kapcsolatban fűtés téren? azt olvastam hogy puha fa meg nem kell csodákat várni tőle, de nem is annyiba kerül mint pl a cser, ezért hezitálok rajta