Keresés

Részletes keresés

fűSzaki Creative Commons License 2018.02.16 0 0 1016

Sziasztok, szervusztok!

Most vetettem el múlt hétvégén a paradicsom és paprika magokat, és szeretném életemben először kipróbálni a növények világítását. Már csak az a kérdés milyen égőt vegyek, mi lenne jó, amivel mondjuk áprilisig tudnám nevelni szépen őket. 40W-osnál nem nagyon szeretnék nagyobb teljesítményű izzót venni. A terület, amit be kellene világítani az 0,5-1 m2. Láttam kínából sokfajta van, de szerintem sok a kamu hirdetés.. Szeretnék tőletek tanácsot kérni, hogy milyet vegyek, milyen lenne a megfelelő nekem. Konkrét lámpákat mutassatok, ami biztos hogy jó és hatékony és nem átverés.

Nagyon szépen köszönöm előre is a segítséget!

Üdv, FűSzaki :)

Barna1985 Creative Commons License 2018.02.15 0 0 1015

"3 darab 100-150w-s falra szerelhető reflektorral már meg tudod világítani a szobát és az elég is lesz."

tudnál belinkelni oldalt? Így sajnos nem tudom mire gondolsz pontosan! 

Nem volt hosszú legalább kitért mindenre 

Előzmény: erdepeti (1014)
erdepeti Creative Commons License 2018.02.15 0 1 1014

Ami neked fontos:

1, A fogyasztás, amit itt nem szerepeltetnek ilyen formában, de induljunk ki a második értékből, a teljesítményből. E szerint 140wh. Ez napi 14 órát használva és 40 forintos kwh árat feltételezve cirka 80 forint üzemeltetést jelent. Viszont a gyártó szerint csupán 120X40cm megvilágítására alkalmas lámpával. Ezek szerint kellene neked 6 négyzetméterre kb 12 ilyen lámpa. 12X80 Ft= 960 forint/nap/szoba

2, Aztán a PPF érték, vagyis Photosynthetic Photon Flux. Lényegében azt az fotszintetikusan hasznosítható energia mennyiséget írja le, amit a lámpa kibocsát. Hogy ez a 385 mennyit is jelent, azt nem tudom, de egy helyen azt olvastam, hogy a nyári napfényben olyan 2000 umol m-2 s-1 a maximum. Azonban ez utóbbi nem azonos mértékegység, ugyanis ez egységnyi területre, négyzetméterre van megadva. A kettő átváltható, ha tudjuk, milyen távolságból, mekkora területet világítunk meg egy ilyen lámpával. De erre vonatkozóan nem adott meg adatokat a gyártó. A legtöbb növények kb. 1000umol kell másodpercenként és négyzetméterenként.

3, 2,6 umol/J. Erről nem tudok sokat mondani. Annyit olvastam erről, hogy 2-es érték felett már jó, de a legjobbak elérik, sőt túllépik a 3-t is. Azt írja le, hogy egy Joule elektromos energiából mennyi fotont állít elő, amit umolban ad meg. Ha az eladó szerint ez a legfontosabb, akkor legyen így, és tényleg nem rossz, de azért van jobb is.

4, megvilágított terület. Erre már utaltam, hogy cirka fél négyzetmétert világít meg megfelelően. És ezt 160.000-ért. Ha az egész szobát ezzel akarod megvilágítani, és tényleg veszel fél négyzetméterenként egyet, akkor az 12 X160K. Szerintem ne számoljuk ki, hogy mit is a vége. :)

Konklúzió és véleményem a lámpáról. Tetszik, hogy a cég egy csomó hasznos adatot megadott, ráadásul az Osramtól biztosan nem gagyit kapsz, de túl drágának találom, ahhoz képest, hogy mekkora területet is világít meg. Én nem venném meg, szerintem, ahogy idehaza minden növényes lámpa, úgy ez is túl drága. Ha feltétlenül el akarod kerülni a Kínából rendelést, ahol az ilyenek sokkal olcsóbbak, akkor is inkább alacsonyabb áfás uniós országokban nézz szét.

Látom mindenféle esetben növényes lámpát akarsz. Szerintem ilyeneket itthonról venni a legkevésbé éri meg. Nem tudom mit kérnek ezekért a boltban, de a neten biztosan sokkal olcsóbb. Az égőkből durván 4-5 kell négyzetméterenként, de lehet hogy több is. Nekem egy 7 ledes ilyenem van ezért tudom. Ami a ledszalagot illeti, cirka 60w/5méter és ha ezt 50 centinél közelebb rakod a növényhez akkor is szükséged lesz arra hogy nagyjából fél méterenként rakj egy újabb szálat. 2x3 méteres szobával számolva ez 12 méter.

Végül a javaslatom ezek helyett.

Feltételezem, hogy a növényeket nyáron kiteszed valahova, vagy legalább nem akarsz ezekre folyamatosan világítani. Ez eseteben abból indulnék ki, hogy durván májusig kell valami megoldást találni, ami működik és egyszer egy komolyabb rendszerre lecserélnéd, akkor nem kellene kidobni, illetve nem volna nagy mennyiségű értéked már ebben. Amiket te most ajánlottál, azokat végleges megoldásnak nem tartom jónak, vagy az Osram esetén túl drágának. Szóval 3 darab 100-150w-s falra szerelhető reflektorral már meg tudod világítani a szobát és az elég is lesz. (szerintem). Sokkal olcsóbb, egy kis festéssel és gletteléssel javítható a fal ha lecseréled és ha kültérit veszel, akkor bárhol felhasználható. Ráadásul olyan fényár lesz a szobában, hogy lyukat éget a retinádra. :) A napi villanyszámla is csak cirka 170-250 forint.

Végül annyit mondanék még, hogy a fehér fény is lehet jó, sőt a lilás növényes fények nem olyan régen jelentek meg, addig mindenki fehér fényt használt. Szóval nem kell ragaszkodni a lilához, de ha most elhamarkodottan választanál valamit, azért, mert növényes, akkor az lesz a legrosszabb döntés. Én sok ilyen kis vackot kipróbálta, ami növényes és olcsó volt Kínából, de általában nem jöttek be. Többnyire túl kicsi területet tudnak megvilágítani. A komoly speciális fények, mint az Osram, meg jellemzően nagyon drágák. De te tudod, hogy mit szeretnél. Szerintem, színes fény csak akkor éri meg, ha magadnak építed, azzal meg az a baj, hogy nem tudni pontosan milyen színösszetétel a legmegfelelőbb.

Remélem azért nem volt túl hosszú.

Előzmény: Barna1985 (1011)
Barna1985 Creative Commons License 2018.02.14 0 0 1013

Led szalag? Vélemény?

Barna1985 Creative Commons License 2018.02.14 0 0 1012

errol mi a vélemény? 

Barna1985 Creative Commons License 2018.02.14 0 0 1011

Sajnos ilyen adat nem szerepel 

Előzmény: Silvan (1010)
Silvan Creative Commons License 2018.02.14 0 1 1010

CRI értéke mutatja az intenzitását. A 100-as érték a napfényt jelenti és minél jobban megközelíti a fényforrás ezt az értéket,annál közelebb van a napfény hatásához.

Előzmény: Barna1985 (1009)
Barna1985 Creative Commons License 2018.02.14 0 0 1009

Azt megtudta, hogy osram diodás kell

és 2,6 pár vagy par szám a lényeg mert az a szám ami az erejét mutatja.. hatékonyságát 

Barna1985 Creative Commons License 2018.02.14 0 0 1008

Virágzó nagy fényevő növények 😁

Barna1985 Creative Commons License 2018.02.14 0 0 1007

Előzmény: erdepeti (1002)
Barna1985 Creative Commons License 2018.02.14 0 0 1006

Barna1985 Creative Commons License 2018.02.14 0 0 1005

Barna1985 Creative Commons License 2018.02.14 0 0 1004

Barna1985 Creative Commons License 2018.02.14 0 0 1003

erdepeti Creative Commons License 2018.02.14 0 1 1002

Így nem tudom milyen lámpát választottál, viszont ha abból indulsz ki, hogy a megvilágítandó szoba területét hány lámpával tudnád lefedni, akkor ez a megoldás milliós összegeket emészt fel. Szerintem nem éri meg.

Valószínűleg az esetedben néhány nagy teljesítményű COB led jobb lenne és nagyságrendekkel olcsóbb. De ezeket hűteni kell és trafó is kell hozzá. Esetleg falra szerelhető reflektorok.

Az, hogy olyan a fénye egy lámpának mint a napfények, az nem baj, mert a napfény alatt is megnőnek a növények. Sőt ott nőnek a legjobban. A kérdés igazából az, hogy milyen erős legyen ez a fény. Mondjuk azt is kellene tudni, hogy milyen növényeket szeretnél alatta tartani. Virágzó, nagy fényigényű, vagy árnyéktűrő fajtákat.

Előzmény: Barna1985 (1001)
Barna1985 Creative Commons License 2018.02.13 0 0 1001

Sajnos nem tudom személyesen láttam a babylon growban! Nem kell neki hűtés mint a többinek és olyan fénye volt mint a napnak.. nem rózsaszínes mint a legtöbb videón amit láttam! Idei termék elvileg

Előzmény: erdepeti (1000)
erdepeti Creative Commons License 2018.02.13 0 0 1000

A piros és a kék a klorofill és a fotoszintézis miatt kiemelkedően fontosak, de egyéb élettani folyamatok miatt kis mértékben más színek is kellenek.

Belinkeled, hogy milyen lámpát néztél ki?

Előzmény: Barna1985 (998)
erdepeti Creative Commons License 2018.02.13 0 0 999

Én nem értelek téged. Azt írtam, hogy fehér fényt kapnak. Mert ezt így hívják! De e fehérben is van vörös meg kék mint a növényesben. Viszont van még benne sárga, meg zöld, meg narancs.

"Lényegében fehér fényt kap az ablakpárkányon is. "  -  Akkor milyen színűnek nevezed a napfényt? Mert ebben van piros meg kék is sok más mellett. Szóval a növénynevelésben használt színek, csak részhalmazát képezik a napfénynek, amit én fehérnek neveztem, mert tudtommal az, ráadásul ~4500K színhőmérsékletű.

A ledeket is hideg vagy meleg fehérnek nevezik, esetleg semleges/természetesnek. Ez utóbbi a 4-5000 K tartomány. DE ezekben is van kék, meg piros meg sárga meg zöld meg narancs, meg stb.

"A napfény full spektrumú, tehát több színből áll."  -   Ezt meg te írtad. De én is pontosan ezt mondom. De ezt fehérnek hívják. Legalább is én így tudtam. És erre mondtam, hogy a napfény színekre bontható prizmával. DE amíg nincs szétbontva, vagy bizonyos színek kiemelve, addig fehér.

Előzmény: Silvan (997)
Barna1985 Creative Commons License 2018.02.13 0 0 998

Sziasztok új vagyok kezdő!

lattam LED szalagokat pár ezer forintért LED lámpákat pár ezer forintért általában kék piros ledekkel

és 160.000 forintért kertészeti LED lámpát ami 10 cm széles és 1 méter hosszú amiben van plusz sárga fehér zöld LED is.. a baj hogy csak 40 cm széles és 120 cm hosszú területet világít meg.. 

viszont ahogy olvastam a növényeknek a kék s piros kell akkor mire jó a többi szín? Bocsánat ha butaságokat kérdezek majd :) 

mit tudtok ajánlani full spektrumu ledvilagitasra egy 2 méter széles 3 méter hosszú 175 magas szobáról lenne szó teli növényekkel 

koszonom a válaszokat előre is

Silvan Creative Commons License 2018.02.13 0 0 997

Ez kb. olyan érvelés hogy: "nem elég tisztességesnek lenni ,annak is kell látszani". Azt írtad"fehér fényt kapnak" ez nem fizika, hanem kertészet és nem a látványról beszélünk,tényekről.A kertészeti full spektrumos lámpák nem fehér fényűnek látszanak!

Előzmény: erdepeti (996)
erdepeti Creative Commons License 2018.02.13 0 0 996

Igen de a színek teljes spektrumát az ember nem érzékeli egyben, csak ha külön-külön vannak, ha együtt vannak a nélkül, hogy szétbontanánk őket egy prizmával, akkor fehér fénynek tekintjük. Ettől függetlenül van benne kék, piros, zöld, meg mindenféle, de ezeket te nem látod egyenként. Szóval lényegében fehér.

Előzmény: Silvan (995)
Silvan Creative Commons License 2018.02.13 0 0 995

Ez elég nagy butaság! A napfény full spektrumú, tehát több színből áll.

Előzmény: erdepeti (990)
Regiee90 Creative Commons License 2018.02.13 0 0 994

Akkor veszek első körben 3 ledes csövet amit írtatok. Azután későbbiekben kiegészítem ilyen led szalaggal. Aliról megveszem. 

Köszönöm a segítséget nektek!

Előzmény: erdepeti (993)
erdepeti Creative Commons License 2018.02.13 0 0 993

Kétezerpárszáz forintért az öt métert is elhozzák Kínából. Úgy cirka három éve vettem is egyet. Ezek alapján továbbra is a fehér fényre szavazok.

Előzmény: Regiee90 (992)
Regiee90 Creative Commons License 2018.02.13 0 0 992

Rendben akkor az a lámpa lesz. :)

időközben ezt ajánlották még, de gondolom ez ugyanaz a ketegória mint amit először linkeltem két fajta izzót?!

http://led-plaza.hu/termek/noveny-noveszto-ledszalag-plan-grown/

Chilio Creative Commons License 2018.02.13 0 0 991

Igen, a legtöbben hidegfehér fényt használunk palánta neveléshez (ezek a legolcsóbbak), de szépen lassan terjednek a full spektrumok is.

(Én személy szerint már keverve használom néhány helyen, de még nálam is sok a fehér)

Előzmény: erdepeti (990)
erdepeti Creative Commons License 2018.02.12 0 1 990

Lényegében fehér fényt kapnak az ablakpárkányon is, a kérdés a fény erőssége. Amit Chilio ajánlott talán az az elérhető legjobb. Én azt választanám

Előzmény: Regiee90 (987)
Chilio Creative Commons License 2018.02.12 0 0 989

(Ja, vagy a konverterrel állitod be a feszkót)  :-)

Előzmény: Chilio (988)
Chilio Creative Commons License 2018.02.12 0 0 988

Szia Gábor. 

A 8db ledhez nem biztos hogy kell ellenállás. 

Viszont a piros lednek ugy olvastam, alacsonyabb a feszültség igénye, abból több darabot kellene sorba kötni, 10-11db-ot. (Vagy nagyobb ellenállás) Nézz utána.

Előzmény: cathy85 (981)
Regiee90 Creative Commons License 2018.02.12 0 0 987

Köszönöm szépen mindkettőtöknek! Akkor ezzel a fehér leddel is fejlődnének rendesen a palánták? Gondolom annyira nem mintha ablakpárkányon lenne. :)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!