Amig csak jegyzetelsz, addig nem bűncselemény ( szemben ugye a kedden elfogadott törvénnyel). Az pedig, hogy szerinted mire alkalmas, az nem képesség megállapítás, hanem csupán magán vélemény, ezt másik törvény pontosan definiálja.
Így például a jogszabály nem szankcionál egy szépségversenyt sem önmagában. Viszont ha ezen a szépségversenyen értékelési szempont az, hogy a versenyző mennyire felel meg egy rasszista szempontból megállapított feltételnek, akkor már szankcionálja.
Nem akarom ezt a jogelméletben használt latin kifejezésekkel is alátámasztani, mert aki ezeket értené, az magától is érti ezt a jogszabályt.
Sétálgatok az utcán és a szembejövöket lefotózom és jegyzetelek, hogy szőke képkszemű nő, cgány férfi, - részeg...
Mert akkor pl ráutaló magatartás lehet elmenni a gólyatáborba és már mehet is gond nélkül a lista, hogy dugnivaló szöszi, csak hátulról sötétben részegen ...
Especiel én láttam olyan halivúdi megfilmesítést, ahol e történet happy enddel végződött. Akkor már miért ne lehetne ez is. Majd Alföldi Robi megrendezi. ;-)
Aki álláshírdetésre jelentkezik, az ráutaló magatartással beleegyezik abba, hogy az adatait ennek keretében kezeljék. Azaz az idézett "jogszabály tervezet" értelmében nem jogellenes.
Aki alkalmasság, képesség megállapítása, vagy egyéb sorrendiség megállapítása céljából másról valamely nemzeti, etnikai, faji, vallási csoporthoz vagy a lakosság egyes csoportjaihoz tartozása vagy vélt tartozása, így különösen fogyatékossága, örökölt génállománya, nemi identitása, szexuális irányultsága alapján adatot megállapít, gyűjt, rendszerez, illetve átad, bűntett miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
Szóval ha én feladok egy álláshirdetést Tarzan a vadember szerepére, és a jelentkezők közől a féllábúakat, vakokat és nőket külön excelsorba írom, akkor ezért alapból jár a 2 év. Ha aztán kétlábú jól látó férfi kapja a szerepet, akkor ugrik 8 évre a büntetésem, hiszen a listámmal jelentős hátrányt okoztam az összes féllábú, vak és női jelentkezőnek, hiszen a kétlábú, nemvak férfiak listájából választottam a szereplőt.
Mert igaz ugyan, hogy az USA-ban a rendőri adatok szerves része a feketék, latinok megkülönböztetett nyilvántartása, de az nálunk rasszista. Ki érti ezt?
Az általad felhivatkozott jogszabályi fordulatra szükség van, hiszen a tervezett jogszabálynak nem célja, hogy akadályozza pl. a marketing célú adatgyűjtést, vagy a pályaválasztási célzatú, sportolásra alkalmassági célú vizsgálatokat és adatgyűjtést.
(1) Aki alkalmasság, képesség megállapítása, vagy egyéb sorrendiség megállapítása céljából másról valamely nemzeti, etnikai, faji, vallási csoporthoz vagy a lakosság egyes csoportjaihoz tartozása vagy vélt tartozása, így különösen fogyatékossága, örökölt génállománya, nemi identitása, szexuális irányultsága alapján adatot megállapít, gyűjt, rendszerez, illetve átad, bűntett miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
(2) A büntetés két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés, ha
a) a jogellenes adatgyűjtés eredményét a közösség tagjával szemben előny vagy hátrány, haszon vagy kár megállapítása céljából felhasználva
b) a jogellenes adatgyűjés eredményét nyilvánosságra hozva
c) csoportosan
d) jelentős érdeksérelem okozásával
követik el.
(3) Aki a jogellenes adatgyűjtésre közösség tagjáról előkészületet tesz, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.
(4) Nem büntethető a cselekmény, ha a jogellenes adatgyűjtéssel érintett abba előzetesen beleegyezett.
A T. Ház már többször bebizonyította, hogy képes akár két hét leforgása alatt is arra, hogy törvényt alkosson. Ez a törvényjavaslat elejét vehetné a közelgő választások kapcsán prognosztitzálható szinte valamennyi elkövethető visszaélés jellegű választási fogásnak, amelyek jelenleg még nem tiltottak.