A vörös terror egyrészt durván el van túlozva hála Horthyéknak, másrészt egy jelentős része a honvédelmi beszolgáltatási kötelezettség alul kibújni szándékozók ellen irányult, ennek ellenére mentség nincs rá.
Viszont a topicnak nem témája, a méreteiben sokkal nagyobb, antiszemita tombolással fűszerezett fehér terror viszont Horthy személyén keresztül lazán kapcsolódik.
Horthy megalkotta saját velejéig hazug dolchstoßlegende-jét, hatalmának megalapozására ezzel alapozta ameg a fehér terrort.
A történelmi tényekkel köszönő viszonyban sem lévő kis magyar dolchstoßlegende annyira masszívan tartja magát bizonyos körökben hogy a mai napig visszahangozzák különösen szélsőjobbos antiszemita körökben.
Nürnbergben nem vizsgálták a fehér terrort,viszont Sztalin a kiugrási kisérletért cserébe megigérte Horthynak a mentességet a II. Világháborús felelősségre vonás alól, és tartotta is a szavát.
Ami már csak azért is érdekes mert a Bolgároknak megigérte hogy ha nem lépnek hadba ellene megtarthatják a területi nyereségiket, és azt is megtartotta.
Nekünk is megigérte ugyanezt, de Horthy hadba lépett....
Egy olyan embertől aki válogatás nélkül gyárt holokausztot tagadó, és azt bemutató, létét dokumentáló filmeket is, és konkrétan lenyilatkozta hogy azt adja a hallgatóságnak amit az hallani akar.
Kösz a forrást, én szeretek jobbról és balról is informálódni, mert az igazság szinte mindig középen van!
Már csak azt magyarázd meg nekem, ha már így visszakanyarodtunk a témához, hogy a vörösök által elkövetett terrort mért nem ítéled el, miért kérdéses számodra az embertelen cselekményeikre a jogos válasz reakció?
Megölték a miniszterelnököt, tönkretették az országot mikor a tárgyalásokra kellett volna öszpontosítani (kohn béla még talán ki is jelentette, hogy őket nem érdeklik a határ kérdések), pl a románok a fővárosig jöttek, már csak ezért a 3 okért is bőven lógnia illett volna mindnek. Persze csak a magyar lelkületűek gondolják így, az elvtársak szerint csak huncut cserkészek voltak.
Az meg a másik dolog, hogy te azt innen már sosem fogod bebizonyítani, hogy akiket fellógattak "horthyék" azoknak semmi köze nem volt a vörös terrorhoz. Azt ott szépen lerendezték ahogy ilyenkor szokás, statáriummal, a szemtanúk azonosítása alapján... A történelem erre is pontot tett, ez van.
Nem tudom mi az országos átlag, a környezetemben ezt tapasztaltam, és a szememnek hiszek leginkább, ezért is gondolom, hogy ezt a "jelenséget" főleg a média tupírozza fel mikor mutogatja azt a pár száz fizetett provokátort.
Mellesleg ezek a tagok többnyire a cigányokat még jobban utálják, de ha odajön hozzájuk egy cigány cigit kérni, akkor a 60%-uk készségesen ad neki cigit :-)
Ha megigértem és kimaradt szivesen pótolom, hidd el tuti nem szándékos volt ;)
Én úgy értelmeztem, hogy ezt a forrást hiányolod, tekintve hogy sokszor előkerült már az évek során, és erre mondtam hogy ha tényleg érdekelt semmi perc nem lett volna megnézni ha könyvtárban jársz és érdekel a téma. Nem állt szándékomban a könyvtárba vagy levéltárba járási szokásaidat kritizálni, pláne nem én többet járok levéltárba az enyém nagyobb tipusú vitát kezdeni. ;)
Érdeklődnék, hogy a Horthy tengerészpályájáról tartott elég szubjektív kiselőadásod mennyiben tartozik a topik témájához? Vagy csak a számodra kényelmetlen témák esetében oktatsz ki másokat az offolásról?
"Nézd a forrást már többször megadtam neked akadémiai előírásoknak megfelelő módon."
Ezt most igen.
De azért ahhoz kell egyfajta arrogancia és gőg - és te mindkettővel rendelkezel - hogy egy, a források tekintetében múltbeli bevátatatlan ígértedre való hivátkozást az én könyvtár és levéltár látogatási szokásaimra tett gyerekes utalással kompenzáld. Valahol ugyankkor elég szánalmas ez így.
Merthát valljuk meg, nem ismersz, foglamad sincs mennyit járok könyvtárba és levéltárba és milyen kutatómunkát végzek ott. De te azért osztogasd az észt továbbra is a magas lóról. Ez csak azért kár, mert lehetetlenné teszi az értelmes vitát veled, mert mindenre zsigerből és indulatból reagálsz.
Mindegy, ez a te dolgod.
Gyanítom egyébként, hogy többször előfordultam/előfordulok a nevezett helyeken mint te, de ez meg az én dolgom.
Ha megnézed, azért raktam be pont azt mert ott kezdődött el az újkori magyar politikai antiszemitizmus.
Igen volt a TK alatt is antiszemita megmozdulás, de éppen semmi köze nem volt a TK-hoz. Úgyanígy a monarchiában sem volt támogatott az agresszív antiszemitizmus.
Ez bizony Horthyék nevéhez fűződik.
Horthy maga is antiszemita volt ez jól dokumentáltan fennmaradt számos forrás van rá.
Középszerű tehetségtelen ember volt, akinek óriási szerencséje volt hogy otrantói eszement értelmetlen és káros akcióját egyátalán túlélte, és hogy egészen véletlenül jól jött a Monarchia PR gépezetének hogy az antant flotta nagyobb veszteséget szenvedett mint a Monarchia flottája. Horthy pont úgy győzött Otrantónál mint a Német flotta Jüttlandnál. Az egyetlen különbség, hogy Scheer akciójának volt értelme ha nem volt sikeres végül.
Az már nem volt fontos hogy az akció totálisan értelmetlen és felesleges volt, hiszen egy nemlétező tengerzárat próbált feltörni. (a 40%-os tengerzár az olyan mint a 40% ban elkészült gát. Olyan mintha ott se lenne) Viszont cserébe kocára tette a Monarchia egyik legmodernebb hajóját a Novara cirkálót és társait, úgy hogy semmit nem remélhetett nyerni.
Aztán valamivel később újra próbálokzott, de az alkalommal már elhagyta a dilettánsok szerencséje. Az újabb ismét teljesen értelmetlen akcióba úgy vágott bele hogy elmulasztotta megismerni a bevetni kivánt hajókat - óriási dilettáns hiba - Így aztán nem tudta hogy a Szent István csak két csavaros a többi Tegetthoffal szemben.
Így hát túl nagy sebességet határozott meg a flottának amire a Szent István éppen hogy csak képes volt, ezért égig érő fekete füstoszlopot eregettek túlhevített kazánjai.
Rajtaütésnél persze életveszélyes. Luigi Rizzotól tudjuk hogy ezt a füstoszlopot vette észre, és ezért fordult a kötelék irányába.
Így vezetett Horthy dilettantizmusa a Monarchia 89 bátor tengerészének életébe, és az egyetlen magyar csatahajóba került.
Mindezt miért? Egy nem létező tengerzár feltörésért. Jó üzlet volt.
Nézd a forrást már többször megadtam neked akadémiai előírásoknak megfelelő módon. Ha nem jársz könyvtárba történelmi érdeklődés mellett az a te problémád. Nyilván az hogy levéltárban elő szoktam fordulni az az én egyéni szoc. problémám, de a könyvtár azért az nem olyan egzotikus dolog. Pláne ha érdekel a téma (nickedből ítélve.)
Csak az ilyen "este berakom a forrást" mondataiddal kicsit szkeptikus vagyok, mert 7-8 éve egy másik topikban, egy másik vitában is ezzel a mondattál hagytál ott, és a források meg azóta sem érkeztek meg...
Amúgy azért érdekel a dolog, mert akár Ormos, akár Turbucz Dávid is jóval a Sipos cikk után is arról beszélnek, hogy Horthy felelőssége a fehérterrorban abban áll, hogy tudott róla és nem tett ellene semmit, de egyértelmű bizonyíték arra, hogy az ő parancsára történtek a tisztogatások, nincs.
"Majd egy másik topicban döntsd el azért hogy zsidók voltak e vagy antiszemiták Kunék :))))) Egyik sem de úgy látszik szabadon váltogatod. :)"
Légyszi idézd be pontosan, hsz számmal megjelölve, hogy hol és melyik topikban hivatkoztam valaha is arra, hogy Kun zsidó volt. Nem fogsz ilyent találni, sosem hivatkoztam Kun származására, ugyanis végtelenül ostobának, primitívnek és károsnak tartom azokat a megnyilvánulásokat, hogy Kun azért volt bűnös és kártékony mert zsidó származású volt.
Az meg, hogy te ilyen irányba tereled a dolgokat - téged ismerve - egyáltlán nem lep meg.
"Én azért raktam be hogy Horthy előtt is volt antiszemita erőszak a monarchia alett mert erre válaszoltam:
ha simán antiszemita indítékok lettek volna akkor ez előtte is megtörtént volna!"
Na igen, csak az nem véletlen, hogy a Monarhia idejéig mentél vissza, és a Károlyi és a Tk alatti zsidóellenes erőszakot kihagytad.
"Ami éppen be is lett idézve abba a hozzászólásba szóval erősen kilóg a lóláb amikor úgy teszel mintha nem vetted volna észre."
Az a baj, hogy lassan össze-vissza beszélsz. Ha úgy tennék, mintha nem vettem volna észre, akkor nem arra válaszolva tettem volna be a Károlyi és TK alatti erőszakot úgy, hogy a "a kettő között is volt".
"Kicsit úgy tűnik hogy érvek fogytán átmentél vagdalkozásba."
Nem rohangálok 16 éves újságokkal a hónom alatt de elő fogom keresni és bemásolom, de addig is rendesen le lett hivatkozva, utánna tudsz járni, ha az akadémiának elég akkor talán neked is:)
Historia 97/4 Sipos Péter: Horthy Miklós és a különítményesek.
Azon belül pedig:
A fővezérség 1919 IX. hó 19. utasitása a Kaposvári körletparancsnokságnak.
"Öreg, megpróbáltál a számba adni dolgokat amiket nem mondtam."
Pontosan mit is?
Nem hallgatok el semmit, a topic témájával foglalkozom.
Aha. Tehát ha te arra hivatkozva, hogy Horthy előtt is volt már antiszemita erőszak beraksz egy linket amely a Monarchia alatti antiszemita erőszakról szól, az a topik témája, de ha én megjegyzem, hogy Horthy előtt nemcsak a Monarchia alatt, de Károlyi és a Tk alatt is volt antiszemita erőszak akkor én már egyből terelek és offolok. NA ezért mondtam, hogy végtelenül átlátszó vagy...
"Egyik offtopic téma sem tőlem származik úgyhogy ez is benézted."
Mondtam én, hogy tőled származik bármelyik is? Pusztán reagálsz az off topicra, de ha én teszem ugyanezt, akkor kioktatsz, hogy ne tegyem.
"Horthy volt az egyetlen vezető akinek a huligánjai összedrótozott végtagokkal hajigálták a zsidókat a tiszába."
Ja, Kun Lenin fiúk csak simán tarkón lőtték, vagy felkötötték őket.
"Ennyi a történet, bármennyire is próbálsz terelni."
Ez max a te beállításod.
Az, hogy megjegyzek valamit, amit te elhallgatsz, az nem terelés.
"Egyrészt nem soroltam fel semmit, másrészt nagyon nem ismered te az adott időszakot, ha erős központi hatalomról beszélsz."
Szavakon lovagolsz. A lényeg, hogy diszkréten elhallgattad, hogy a a Monarhia és a Horthy korszak mellett a Károlyi éra és a tanácsköztársaság alatt is volt antiszemita erőszak.
Ez nem véletlen, aki olvassa az irományaidat, azt is tudja, miért.
Ha pedig úgy gondolod, hogy a tanácsköztársaság alatt nem volt erős központi hatalom, akkor te vagy az, akinek foglam sincs a korszakról.
"Továbbá igazán abbahagyhatnád az offolást. Bizonyára nagyon érdekes téma a Tanácsköztársaság, de ez a topic Horthy terror legényeiről szól, úgyhogy szíveskedj ne offolni."
Talán olvasd el figyelmesen a topic címét. Ez ugyanis a 2. hadsereg bűneiről szól, nem a "Horthy terror legényeiről"
Az meg egyenesen mosolyogtató, hogy a 2. hadsereg kapcsán simán visszamész a fehérterrorig, de ha kell a Monarchiéig is, de ha én teszem ezt akkor off-olok.
Egyrészt nem soroltam fel semmit, másrészt nagyon nem ismered te az adott időszakot, ha erős központi hatalomról beszélsz.
Továbbá igazán abbahagyhatnád az offolást. Bizonyára nagyon érdekes téma a Tanácsköztársaság, de ez a topic Horthy terror legényeiről szól, úgyhogy szíveskedj ne offolni.