Keresés

Részletes keresés

tunderlala-3 Creative Commons License 2012.11.29 0 0 532

anyunál a közönséges mogyoró van... van talán némi különbség, de szerintem sem jelentős

Előzmény: metikus (531)
metikus Creative Commons License 2012.11.29 0 0 531

Ezzel a törökmogyoró témával én sem voltam tisztában,mármint, hogy mi a különbség, egyébként ízre szerintem ugyanaz, mint a közönséges mogyoróé.

De ilyen sincs mifelénk.

Előzmény: tunderlala-3 (530)
tunderlala-3 Creative Commons License 2012.11.29 0 0 530

jaaaaa, hogy ez a törökmogyoró:)))) hát ez tényleg nem bokron terem, anyunál nem ilyen a bokron termő... ilyet meg sokat szoktunk mi is a parkban összeszedni, már ha járunk arra... gyerekkoromban nagyon sokat játszottunk vele "főzőset" az oviban:D

Előzmény: truffle (529)
truffle Creative Commons License 2012.11.29 0 0 529

...itt mifelénk sajnos a természetben nem találok mogyoróbokrot,...

Akkor ezt most tegyük tisztába:).

Az általam szedett törökmogyoró fán terem, nem pedig bokron.

  Három különböző fát fotóztam neked/és az nagyon sok sörödbe fog kerülni, hogy ebben a kutya nagy hidegben lementem a térre:)/. Ilyenkor, amikor lehullajtotta a leveleket akkor a legkönnyebb felismerni, semmilyen fával nem lehet összetéveszteni. Lakótelepek parkjaiban sokat találni.

 

A lényeg, hogy vagy közvetlenül a föld felett, vagy valamivel feljebb kettéágazik. Az elágazások az ég felé törnek, nem pedig oldalra. A levelek lehullása után is sokáig megmaradnak a 3-5 cm hosszúságú barkák(ezt az első képen látni a legjobban). Ha egymagában áll és nem nyomja el sem épület sem másik fa, akkor gyönyörű a lombkoronája, bárhonnan nézed vízcsepp formájú. Augusztus vége felé kezdi el hullajtani termését, vagy a kubaccsal együtt, de a kupacsból is kipotyoghat. Ha zölden esik le a kupacs, akkor  rettentő sok nedvességet tartalmaz, nehéz kiszedni belőlp a mogyorót és valamilyen nagyon csípős levet enged. Még az én kezemet is kikezdi, pedig a hypóba is belenyúlhatok, nem érzékeny a bőröm. A kupacs tűhegyes, szóval meg kell szenvedni a kiszedését, tompa késsel célszerű. Legjobb kiszárítani és a zömét lábbal kitaposni.

Egy kupacsban általában 2-6 mogyoró található. Amelyiket nem lehet késsel sem kiszedni, az üres, nem érdemes vele kínlódni...ezek általában a kupacs tetején találhatóak. Amelyik mogyorók pókháló-szerűvel vannak beszőve azok  tuti jók és könnyen kijönnek. Gyanítom, hogy a kiürített kupacsoknak nagy a fűtőértékük, célszerű lenne tűzre dobni:).

Előzmény: metikus (528)
metikus Creative Commons License 2012.11.28 0 0 528

Ez jó sok! Én itt mifelénk sajnos a természetben nem találok mogyoróbokrot, az enyémek meg elég gyengén teljesítenek. Nálunk nagyon homokos a talaj, idén is nagy volt a szárazság és eddig nagyon mostohán bántam velük, nem is locsoltam őket, meg tápanyagot sem kaptak, csak sínylődtek a homokon. Most kaptam vérszemet, hogy teremtek, kaptak trágyát és ezentúl locsolni is fogom szegényeket, hátha meghálálják.

 

Igen, törni sokkal nehezebb őket, mint a diót, ebből még nem találták ki a papírhéjút.

 

 

A diót én kutyával és papagájjal töröm :)

Előzmény: truffle (527)
truffle Creative Commons License 2012.11.28 0 0 527

Akkor az én mogyoróm;)

Csalóka a kép, jó félig van, sőt a bal alsó sarokban is van krumplis zsákban negyedig...csak győzzem pucolni:).

Ha az ember nyitott szemmel jár a természetben, akkor sok értékes csemegét összegyűjthet...már ha van ideje és affinitása hozzá.

 

Előzmény: metikus (526)
metikus Creative Commons License 2012.11.28 0 0 526

Nahát akkor nehogy már földimogyoróval csináld! :)

Előzmény: tunderlala-3 (509)
ZsuR Creative Commons License 2012.11.28 0 0 525
:))
Előzmény: tunderlala-3 (524)
tunderlala-3 Creative Commons License 2012.11.28 0 0 524

fúúúúúj hal.... nyersen ráadásul.... :s :D

Előzmény: ZsuR (523)
ZsuR Creative Commons License 2012.11.28 0 0 523

Szoktatok sushit enni?

Előzmény: tunderlala-3 (522)
tunderlala-3 Creative Commons License 2012.11.28 0 0 522

nálunk mindenki pirítva szereti:)

mindegy, milyen szemű:)

Előzmény: ZsuR (521)
ZsuR Creative Commons License 2012.11.28 0 0 521

A hosszu szemu rizst szoktam piritani, a rovidet nem.  Azt csak vizben parolom.  

Előzmény: tunderlala-3 (519)
ZsuR Creative Commons License 2012.11.28 0 0 520

En frissen szoktam a porkoltot elkesziteni - es mikor a hus mar majdnem puha, rateszem a rizst, no meg a megfelelo mennyisegu vizet.  Parolom fedo alatt, a rizs megpuhul, a hus keszre fo.  Ennyi...

Előzmény: truffle (515)
tunderlala-3 Creative Commons License 2012.11.28 0 0 519

én is mindig pirítom a rizst olajon, ha köret készül belőle, úgy sokkal finomabb:)

egyedül tejberizshez nem szoktam megpirítani

Előzmény: truffle (515)
tunderlala-3 Creative Commons License 2012.11.28 0 0 518

dehogy is nincs... sertéshús megküldve kevés élelmiszer színezékkel :p :DD

Előzmény: truffle (514)
tunderlala-3 Creative Commons License 2012.11.28 0 0 517

én nagyon sok karamellás tejet gyártottam, amíg kicsik voltak a gyerekek, nem volt gond a cukor karamellizálásával... de lehet, hogy az más tészta, mert amikor már jó a cukor, akkor belezúdítod a tejet, ehhez lehet macerásabb a karamell készítése?

Előzmény: truffle (513)
tunderlala-3 Creative Commons License 2012.11.28 0 0 516

tudom én, hogy ez nekem "heppem", de én már csak így halok meg, a keresztem a húspucolás:)))

 

annyiért meg pláne csak egye, aki úgy szereti... :D

Előzmény: ZsuR (512)
truffle Creative Commons License 2012.11.27 0 0 515

Nálunk mindig van a fagyosban pörkölt, így fél óra csak az elkészítése, amolyan "pánik étel".

Feleségem a következőképp csinálja:

-Egy pohár rizst(jelen esetben 4 dl) kevés olajon megpirítja

-A kész pörköltből kiszedi a húst, ráteszi a rizsre

-A fennmaradó pörköltléhez(szafthoz) hozzátesz annyi  forró vizet, hogy a risz duplája legyen(jelen esetben 8dl).

-Kevés só, letakarja fedővel, és lassú tűzön addig főzi, amíg még egy pici nedvesség van rajta.

-Konyharuhába bebugyolálja az egészet, fél órát állni hagyja.

 

Közben egyszer meg lehet keverni de csak húsvillával, nem fakanállal, mert a rizsszemek összetörnek.

Meg szokta kóstolni a rizsszemet főlés vége felé, ha puha a külseje de még roppanós a belseje akkor szokta betakarni konyharuhával.

Négy felnőtt részére szokott készülni.

Előzmény: bandika gazdája (507)
truffle Creative Commons License 2012.11.27 0 0 514

Az a baj, hogy fogalmunk sincs az igazi marhahúsról:(.

Nálunk nincs húsmarha, csak tejelőmarha. A tejelő marha húsából soha nem lesz igazi steak. Más a tartásmódja mindkettőnek, mások a gének, a húsuk is különbözik.

Amit ZsuR mutatott, az az igazi marhahús. Minél márványosabb annál jobb. Egyszer ettem ilyet, fényévnyi a különbség a mi marhahúsunktól.

A nívós, jó alapanyagot meg kell fizetni...mindennél.

Előzmény: tunderlala-3 (510)
truffle Creative Commons License 2012.11.27 0 0 513

Sok sikert hozzá és várom a tapasztalatokat...milyen formába tetted, hogy sikerült folyóssá tenni a karamellt, mitől nem ragad a formába, hogy marad egybe, hogy törhető legyen?...mifene:).

Holnap teszek fel én is képet a mogyorómról:D

Előzmény: metikus (506)
ZsuR Creative Commons License 2012.11.27 0 0 512

Pont az a jo benne... es ami a szelen van, azt a vilagert sem szabad levagni.  Ennek a husnak 35.000 forint kiloja :)).  Kivalo minosegu.

 

Nem eszem meg az olyan marhahust, ami szaraz.  Persze nem minden zsir egyforma... amit ezen a huson latsz, az az.

 

 

Előzmény: tunderlala-3 (510)
tunderlala-3 Creative Commons License 2012.11.27 0 0 511

a gyerekeim egymást váltva, de már 11 éve járnak ugyanabba a suliba... már jó pár éve nem is ott főznek, csak melegítő konyha van:s :((

Előzmény: truffle (502)
tunderlala-3 Creative Commons License 2012.11.27 0 0 510

ezt a húst én már nem is venném meg, mert hiába vágom le a széléről azt a vastag réteget, a belseje is nagyon zsírosnak néz ki.

Előzmény: ZsuR (503)
tunderlala-3 Creative Commons License 2012.11.27 0 0 509

anyunál van egy 30 éves mogyoróbokor:)

Előzmény: metikus (504)
tunderlala-3 Creative Commons License 2012.11.27 0 0 508

én combból csinálok pörköltet, csak pluszban rakok még bele sárgarépát és zöldborsót is, és amikor már finom puha a hús, akkor hozzárakom a rizst, lefedem és annyi.:) kicsit bővebb lére eresztem, mert kell a rizsnek

Előzmény: bandika gazdája (507)
bandika gazdája Creative Commons License 2012.11.27 0 0 507

Ha már eszembe juttattátok a rizseshúst, ti hogy szoktátok? Én nagyon szeretem mindenhogy, bármilyen változatra nyitott vagyok! Péntekre van beütemezve, addig jöhettek! :)))

 

 

metikus Creative Commons License 2012.11.27 0 0 506

Hú, én nagyon szeretem a Gurut! Van is itthon mogyoró a szüleim terméséből (sokkal nagyobb mint az enyém), már látom mi lesz a következő amit kipróbálok!

 

 

Előzmény: truffle (498)
metikus Creative Commons License 2012.11.27 0 0 505

 

Idén termettek először a mogyoróbokraim. Az első mogyorótermésem :) A méretén még "kicsit" javítani kell, de saját!

Előzmény: metikus (504)
metikus Creative Commons License 2012.11.27 0 0 504

Azért a földimogyorónak teljesen más az íze. Sokkal rosszabb. Ráadásul nem is nálunk terem. A RENDES mogyoró pedig hazai. Ültess mogyoró bokrot! :)

 

 

Előzmény: tunderlala-3 (499)
ZsuR Creative Commons License 2012.11.27 0 0 503

Pedig a zsir kell... igaz, tudni kell milyen zsir... 

 

Ezt meg nem kostoltam - de Angusbolt mar lehet eleg finom zsirost kapni - mennyei a grillen is, labosban is...

Előzmény: tunderlala-3 (501)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!