Vajon hányszor néztünk már az égre és gondoltuk,- Mi a fenét főzzek ma, ami finom és nem a megszokott,- itt a lehetőség, tálaljunk egymásnak,- jó recepteket!
jaaaaa, hogy ez a törökmogyoró:)))) hát ez tényleg nem bokron terem, anyunál nem ilyen a bokron termő... ilyet meg sokat szoktunk mi is a parkban összeszedni, már ha járunk arra... gyerekkoromban nagyon sokat játszottunk vele "főzőset" az oviban:D
...itt mifelénk sajnos a természetben nem találok mogyoróbokrot,...
Akkor ezt most tegyük tisztába:).
Az általam szedett törökmogyoró fán terem, nem pedig bokron.
Három különböző fát fotóztam neked/és az nagyon sok sörödbe fog kerülni, hogy ebben a kutya nagy hidegben lementem a térre:)/. Ilyenkor, amikor lehullajtotta a leveleket akkor a legkönnyebb felismerni, semmilyen fával nem lehet összetéveszteni. Lakótelepek parkjaiban sokat találni.
A lényeg, hogy vagy közvetlenül a föld felett, vagy valamivel feljebb kettéágazik. Az elágazások az ég felé törnek, nem pedig oldalra. A levelek lehullása után is sokáig megmaradnak a 3-5 cm hosszúságú barkák(ezt az első képen látni a legjobban). Ha egymagában áll és nem nyomja el sem épület sem másik fa, akkor gyönyörű a lombkoronája, bárhonnan nézed vízcsepp formájú. Augusztus vége felé kezdi el hullajtani termését, vagy a kubaccsal együtt, de a kupacsból is kipotyoghat. Ha zölden esik le a kupacs, akkor rettentő sok nedvességet tartalmaz, nehéz kiszedni belőlp a mogyorót és valamilyen nagyon csípős levet enged. Még az én kezemet is kikezdi, pedig a hypóba is belenyúlhatok, nem érzékeny a bőröm. A kupacs tűhegyes, szóval meg kell szenvedni a kiszedését, tompa késsel célszerű. Legjobb kiszárítani és a zömét lábbal kitaposni.
Egy kupacsban általában 2-6 mogyoró található. Amelyiket nem lehet késsel sem kiszedni, az üres, nem érdemes vele kínlódni...ezek általában a kupacs tetején találhatóak. Amelyik mogyorók pókháló-szerűvel vannak beszőve azok tuti jók és könnyen kijönnek. Gyanítom, hogy a kiürített kupacsoknak nagy a fűtőértékük, célszerű lenne tűzre dobni:).
Ez jó sok! Én itt mifelénk sajnos a természetben nem találok mogyoróbokrot, az enyémek meg elég gyengén teljesítenek. Nálunk nagyon homokos a talaj, idén is nagy volt a szárazság és eddig nagyon mostohán bántam velük, nem is locsoltam őket, meg tápanyagot sem kaptak, csak sínylődtek a homokon. Most kaptam vérszemet, hogy teremtek, kaptak trágyát és ezentúl locsolni is fogom szegényeket, hátha meghálálják.
Igen, törni sokkal nehezebb őket, mint a diót, ebből még nem találták ki a papírhéjút.
En frissen szoktam a porkoltot elkesziteni - es mikor a hus mar majdnem puha, rateszem a rizst, no meg a megfelelo mennyisegu vizet. Parolom fedo alatt, a rizs megpuhul, a hus keszre fo. Ennyi...
én nagyon sok karamellás tejet gyártottam, amíg kicsik voltak a gyerekek, nem volt gond a cukor karamellizálásával... de lehet, hogy az más tészta, mert amikor már jó a cukor, akkor belezúdítod a tejet, ehhez lehet macerásabb a karamell készítése?
Az a baj, hogy fogalmunk sincs az igazi marhahúsról:(.
Nálunk nincs húsmarha, csak tejelőmarha. A tejelő marha húsából soha nem lesz igazi steak. Más a tartásmódja mindkettőnek, mások a gének, a húsuk is különbözik.
Amit ZsuR mutatott, az az igazi marhahús. Minél márványosabb annál jobb. Egyszer ettem ilyet, fényévnyi a különbség a mi marhahúsunktól.
A nívós, jó alapanyagot meg kell fizetni...mindennél.
Sok sikert hozzá és várom a tapasztalatokat...milyen formába tetted, hogy sikerült folyóssá tenni a karamellt, mitől nem ragad a formába, hogy marad egybe, hogy törhető legyen?...mifene:).
én combból csinálok pörköltet, csak pluszban rakok még bele sárgarépát és zöldborsót is, és amikor már finom puha a hús, akkor hozzárakom a rizst, lefedem és annyi.:) kicsit bővebb lére eresztem, mert kell a rizsnek
Ha már eszembe juttattátok a rizseshúst, ti hogy szoktátok? Én nagyon szeretem mindenhogy, bármilyen változatra nyitott vagyok! Péntekre van beütemezve, addig jöhettek! :)))
Hú, én nagyon szeretem a Gurut! Van is itthon mogyoró a szüleim terméséből (sokkal nagyobb mint az enyém), már látom mi lesz a következő amit kipróbálok!