Szilvafajták, szilvatermesztés, szilvapálinka, szilvalekvár ... és ami még a szilvához kapcsolódik.
Ha van valaki aki él-hal a szilváért, vagy legalább szereti, az vegye pártfogásba ezt a topicot.
Lehet és ha még nem szurkálták össze a molyok akkor elsősorban a molyok szurkálását kell megakadályozni erre szerintem a legjobb szer a Coragen. Ha már megszúrta akkor az előzőleg említett szer mellett még a Chorus is jó.
Attól függ, hogy honnan nézed. Nem ezt kell lekvárnak használni,sem aszalni. Viszont darabos, nagyszemű. A magyar ízlésnek megfelelő. Szép is. Friss fogyasztásra jó. A piacon szeretik. És korai. Hullik éretten. Nagyobb területet nem szeretnék belőle,mert sietni kellene a szedéssel.
Szerintem inkább cacanska rana. Mert nagyok a termései. Ha normális években július elején érik, akkor nem lepotica. Még egy fontos ismérv: a rana éretten hullik.
Igyekeztem végig lapozni a fórumot, de nem találtam benne "nyomot".
Segítségeteket szeretném kérni egy fajta meghatározásában. Az udvaromon van egy szilvafa és nem ismerem a pontos fajtáját. Nem én ültettem, 15 éve vásároltuk a házzal együtt, akkor is volt már 5-6 éves. Június végén, július elején érik, tehát mostanság, persze időjárásfüggő. Bőtermő és szó szerint óriás termései vannak. Megérve a termés nagyméretű, közepesen kemény, nem olyan leves, hamvas színű és kissé (vagy eléggé ) rücskös a felülete amikor teljesen megérett. A magvától jól elválik. A mag nagyméretű, bordás felületű és kettő vagy 3 részre törik érett korában.
Talán a tojástartós kép a legpontosabb.
Lennétek kedvesek segíteni meghatározni a fajtáját?
Pontosan. Minden jóval előrébb van. Málna, áfonya, kajszi, mindegyik barack, szilva is igen, díszfák előbb lombosodtak, stb. Februárban szinte végig tavasz idő volt, kb áprilisi idő volt, az indított meg ennyire mindent. Állítólag a mérések kezdete óta a legmelegebb február volt.
Csak érdekességképpen írom, hogy tegnap nálam elkezdődött a szilvaszezon. A Juna érett. Álmomban sem gondoltam volna, hogy valaha június 10-én szilvát fogok szedni. Érdekes év ez is...
Azt viszont nem értem, hogy mi abban az üzlet, hogy ezen a másik honlapjukon kb. féláron árulják a gyümölcsfákat? Értékcsökkentek valamilyen szempontból? Vagy mivel lejárt a szabadgyökeres csemeték ültetési szezonja, így akarják kisöpreni a készletet?
Véletlen futottam bele ebbe az oldalba. Tudtok róla valamit?
Ami furcsa, hogy az összes gyümölcsfa leírása és fotója a Tündérkertek oldalról lett lemásolva. Az árak viszont jóval kedvezőbbek. Viszont így, hogy minden lopottnak tűnik, nem nagyon van bizodalmam bennük. Rendelt már valaki tőlük?