Ha a rokkantnyugdijat atnevezik, attol meg ugyanugy ki kell fizetni, hiaba nevezik akarminek. A masik dolog. A brutto ber 34%-a a nyugdijalapba valo befizetes ha jol tudom. Az egeszsegugyibe pedig talan 4% ? Ugyanis mintha lett volna a multban nemi atcsatornazas. Kozben a ket teruletnek kozel hasonlo aranyu finanszirozasra lenne szuksege.
Kicsit rövid a politikai emlékezet. 1998-2002 közt szintén matölcsér vezetésével (akkor ugye nemzetgazdasági miniszter volt, nem pénzügy) egészen jól szaladt a szekér. Csökkent az államadósság jó volt a foglalkoztatottság volt egészen fasza növekedés és sorolhatnám. Na persze. Ezt Bokrosnak köszönhetik. Persze. Csak azt tudnám, hogy akkor már a kormányzás kezdeteitől fogva miért számolták fel az összes intézkedését. Másfél-két év alatt ez teljesen sikerült is. Bokros destroy the troll volt. Itt némi ellentmondást érzek. És Ti?
Re: "tudod a nép nem kért Bokrosból ezt egyértelműen kimutathatta nemrég egy szavazáson, úgyhogy hiába a múltba révedés."
Hát, ha a nép választhat a között, hogy Bokros jön-e, vagy Matolcsy soha meg nem írt tankönyvének végállomása, az államcsőd, akkor Bokros utcahosszal nyerne.
A bibi csak az, hogy eddig még ne akadt olyan használható politikai erő, amelyik ezt így meg merte volna mondani az istenadtának. Itt mincsenki csak "mer nagyot álmodni", azon nyüszül, hogy "4 éve rosszabbul éltünk", és persze "szociális rendszerváltást" ígérget. Mindezt a két pusztánkra...
Közben meg, ha így megy tovább, fél év múlva a manyupok mintájára "megvédik" a bankszámláinkat is, és nem az lesz a kéréds, hogy kádfürdő vagy zuhany, hanem az, hogy van-e víz ma este. 2013 tavaszára meg ölni fognak a kenyérért... Ne legyen így!
Audi-Mercedes-Opel. Na ezeken keresztül kop el, a mi GDP növekedési lehetőségünk. Vannak persze sokkal kissebb, de nagyon számos hasonló helyzetben lévő cégek. Pl. van Gyöngyösön is egy ilyen, ami főleg a Skodának és így a Volkswagennek gyárt kovácsolt gépjámű fémalkatrészeket. Persze itt is összetett a kép, mert ezek a multik világpiaci szereplők. Semmi sem biztos. A lényeg, hogy szerintem, a kormány óvatos és alsóhatár becsléseket tesz. Szerintem elvileg sokkal jobban láthatja bent a helyzetet, mint az OECD, aki külső szemlélő. Tehát. Kormány 1.0% az új német adatok miatt. OECD 0.5%. Itt tartunk. Na de kinek lesz igaza? Meglátjuk.
A belső fogyasztói kereslet szerintem azért sem emelkedhet, mert mellesleg nagyon is helyesen átmentünk sporolósba, mi magyarok. Azaz véget ért az egyszerélünk alapú jövőtlen tékozlás. Ez persze a fönti középretegi hatás. A másik meg az hogy lent akik meg költenének, azoknak meg még nincs is miből.
Szerintem Magyarországon leginkább a belső kereslet omlott össze. Főleg az építési, beruházási és a fogyasztási piac.
Most 1.8%-on állunk. Ez már majdnem tény. Igaz csak előzetes. Ennek forrása csak az export, és érdekes módon vajon miért a mezőgazdaság. Voltak ennél genyább szagértői előrejelzések is a III. negyedévre a II. után.
na de mindegy is. A II. negyedévben az EU átlag tájékán voltunk, most meg már afölött. De a mai helyzetben meglehetősen nehéz előre pontosan megmondani akármit is.
szokásos retekklubos/pénzügyi kufáros számhamisítás. A folyamatokat nem ilyen időskálán kell tekinteni, ilyen skálán még nagyok a szórások.
2010. Január–Szeptember 68 121
2011. Január–Szeptember 65 539
A csökkenés ugyan még fennáll, de van még az évből, a tendenciák biztatóak. Ha éves statisztikákat nézünk egyértelműen látszik a Bokros-kormány és a Bajnai-kormány népirtása. Semelyik más kormány nem okozott hosszú távra olyan pusztítást, mint a felsorolt 2.
1998. 97 301
1999. 94 645
2000. 97 500
2001. 97 047
2002. 96 804
2003. 94 647
2004. 95 137
2005. 97 496
2006. 99 871
2007. 97 613
2008. 99 149
2009. 96 442
A számok stabilak, a szórás kicsi. Csak a népirtók alatt voltak egyértelmű tendenciák.
Figyelj csak, a privatizálásból kellett volna finanszírozni az átalakításokat és nem kótyavetyélni.
másrészt nem kell a rendszerváltásra fogni ám az eladósodásunkat, mert nem ez az oka.
eladósodtunk, miközben még minden el is lett adva és még mindig nem tudjuk eltartani magunkat csak hitelből? nem gondolod, hogy itt valami nagyon el lett cseszve?
ez azert nem ilyen egyszeru kerdes. a rendszervaltaskor itt allt egy meglehetosen lefosztott orszag. a kgst megszunt, egybol kiderult, hogy a magyar ipar nem versenykepes. ekkor jott par ev igen magas inflacio, munkanelkuliseg... valahogy be kellett inditani a folyamatokat. erdekes lenne arrol elemzest latni, hogy az adossag mikor, mi miatt keletkezett, mire koltottek. lehet, hogy enelkul az adossaghegy nelkul a magyar gdp 20%-al alacsonyabb lenne. nem tudom.
mindenesetre mo-nak nem a 80% kozeli adossag a nagy problemaja hanem az, hogy mo nem versenykepes. ha sikerulne az eu atlaghoz felzarkozni es elerni azt a gdp-t akkor a magyar allamadossag egybol 50% ala esne!! valamint, ha a 25%-ra becsult szurke/fekete gazdasagot ki lehetne feheriteni abbol is hatalmas adobevetelt lehetne generalni es maris jobban nezne ki az adossag gdp aranyosan.
"... a kormány gazdaságpolitikája olyan szinten rontotta az üzleti környezetet, hogy félő, a további külföldi vállalatok elhalasztják a végleges döntést, vagy máshol fektetnek be. "
Ez majd kiderül. De jövőre pl. a befejezett autóipari beruházások GDP növelő hatása is 2 % körül lesz. (Merci, Opel, Audi, Bosch). Ezt szerintem a Fitch nem kalkulálta be.
az a helyzet, hogy a devizában eladósodás eleve hiba volt, de mondjuk én veszélyesnek tartom azt is, hogy szerződés nélkül ugrunk bele mindenféle imf hitelekbe is:-)