A topikba várunk mindenkit, aki fotóira véleményt szeretne kapni, és meg akar tanulni fotózni. Mindenkit várunk aki tényleges minőségi javulást akar elérni saját magához képest, aki helyt szeretne állni a Tömegközlekedés fórumcsoportban, továbbá természetesen várjuk az igényes fotósokat is akik szívesen adnak nyugodt hangnemben tanácsokat, és segítik a fiatal tanoncokat. A topik nem egy csatahelyszín, sértődésnek itt nincs helye. Mindenki látja azt a divathullámot ami az utóbbi 2-3 évben végigsöpört az országon. Minden buszfanatikus fényképezőgépet vagy telefont ragadott, és fotózni kezdett. Nincs is ezzel senkinek semmi problémája mindaddig, amíg tele nem teszi este képekkel a lokális (pl.: Vértes Volán) és tematikus (pl.: Ikarus Fan Club) topikokat. Ezek a fotósok olykor kemény kritikákat kapnak munkájuk után, de úgy igazán kevés ember segítőkész velük szemben, tisztelet a kivételnek. A kemény kritikák sokszor heves szócsatákba folynak át, amik megváltoztatják a topik eredeti rendeltetését. És akkor itt vissza is térhetünk a topik leírásának első és második mondatára. Ide várunk mindenkit aki ténylegesen minőségi javulást szeretne elérni képein. A művészi jellegű képeket A nap 10 pontos fotója nevezetű topikba valók, ahová -klubtopik lévén- jelentkezés szükséges, ez a fotósuli.
Elkezdtem használni az FS Image Viewert. Sok lényeges paraméterben jobbnak találtam, mint a PhotoScape-et (pl. élesítés, színek, árnyékok terén), más dolgokban viszont kevesebbet tud, de az csak a porcukor.
Próbálgatom vele, milyen a szerkesztés, egyelőre eddig terjed a tudásom.
Minden másnap belöksz ide egy fos képet? Nem unod még mert szerintem itt már sokan, nem vagy hajlamos tanulni a hibáidból az neked a legnagyobb bajod...
Remélem, elfogadsz egy nem profi véleményt is. Ez szerintem nem lenne rossz, csak a beállítások miatt tényleg kiégett egy kicsit. Photoshopban próbálkozhatsz a kontraszt és a világosság állításával, talán még javítható valamennyire, de a legjobb az lenne, ha megtanulnád az ISO-érték és a záridő fontosságát.
Ha jól látom, a képet ISO 200-nál 1/900-zal lőtted. Bőven elég lett volna ISO 100 (lehet, hogy kevesebb is) ilyen tökéletes fények mellett, de a záridőt is rövidebbre állíthattad volna, 1/1000 szerintem teljesen jó lett volna. Ilyenkor nem árt egy-két tesztképet készíteni (akár parkoló autókról, akár a semmiről), hogy megnézd, kiég-e. Ha nem lehet záridőt állítani a gépeden, akkor az ISO-t érdemes lentebb venni. Mondjuk a Fujiról sok jót még nem hallottam, úgyhogy elképzelhető, hogy valami marhaságot állítana be magának.