javaslom a cokin P lapszűrő rendszert (ebayről occomásolatot), szűrőtartó 2$, adapter obinként 1-2$ között, maga a lap is pár$ és pont az átmenetesnél nagy előny, hogy a szűrőtartóban oda állítod az átmenetet ahova akarod, mig a tekerős klasszikus szűrőnél az átmenet fix helyen van akkor is ha neked nem pont a felénél vagy 2/3nál lenne rá szükséged.
Lehet hogy szégyen, de még nem használtam szűrőt a D300-hoz sem, de most felcsigáztad az érdeklődésem, utánanéztem Google-n mi is az az átmenetes szűrő. Sokszor bosszankodtam ezen már a képeket visszanézve, ezek szerint nem egy ökör ára kékebb égboltot varázsolni a képeimre. Lassan, akkor elkezdhetek fotózni is :)
Én programozott automata módban készítettem őket, annyit állítottam rajta hogy mindegyik kép ISO160 érzékenységgel készült. De ez a dolog erősen monitorfüggő is.
Nem feltétlenül. Ha neked a 22,5mm és 800mm fontos, ezt a pentaxal csak jelentős pluszkiadással tudnád csak megoldani. De ha jellemzően a hagyományos fokusztávokat használod (28-80mm között elvagy - ez ha valaki nem madarászással vagy repülőgépfotózással foglalkozik akkor pont megfelelő) akkor jobban jártál volna. Ráadásul ha jól tudom a pentax a dinoszauruszokig visszamenőleg kompatibilis az obijaival, igy ha kell valami tele is, azt be lehet szerezni régi és olcsó de jó használtból.
Na szóval, tegnap készítettem pár tesztfotót egy közeli parkban, elsősorban a telefotókra voltam kíváncsi, de raktam fel néhány "általános" képet is. Röviden: én úgy érzem, arra amire vettem tökéletesen meg fog felelni a masina.
Negatívumok: Zoomolás lehetne finomabb, de pöckölgetéssel, tűrhető, vagy ha már két zoomkarral szerelték, akkor az egyikre tehettek volna finomabb zoom funkciót. Viszont pozitív hogy az oldalsó zoom karhoz két funkciót hozzá lehet rendelni, én a manuális fókusz helyett egy finom zoomolás funkciót tettem volna be (vagy +ként).
Akku tényleg minden előzmény nélkül merül le, képnézegetés közben azt mondta 1/3 aksi kijelzésnél hogy most lemerülök, és úgy is volt...
Objektív védő kupak. Ha véletlenül obi védő sapkával bekapcsolom a gépet, ami gondolom mindenkinél gyakran elő fog fordulni, szegény zoom motor egy ideig nyekereg, ezt igazán megoldhatta volna a Nikon esetleg egy figyelmeztető pittyegéssel is, a motor indítása nélkül.
Egyszer sikerült lefagyasztanom, de ez lehet hogy nem a Nikon baja :)
Más bosszantó dolgot eddig nem vettem észre, persze még nagyon friss a masina.
A pozitívumokat nem sorolnám fel teljesen, mert hosszú lenne, néhány dolog ami nekem fontos:
Átnézeti kereső, még akkor is ha csk 80% körüli (az értéket nem tudom pontosan). Egészen jó fogású és kezelhető a kis Nikon. Az easy panorama mód tényleg nagyon easy :) Mókás lassított és gyorsított videók. Személyre szabható beállítások Nagyon jó szerintem hogy az ISO értéket be lehet állítani 160-200 és 160-400 közé is automata módban, a 3200 szerintem erős túlzás minden kompaktnál.
A téma módokról, képszerkesztő funkciókról nem ejtenék szót, mivel ezek használata elég szubjektív de mondhatni azt s hogy az első heves próbálgatások után a felhasználók nagytöbbségénél abba is marad, és beáll a gyűrűn a zöld automata mód :)
A tesztképek körülményeiről: Sajnos közepes erősségű szél volt, így főként a park dombtetején, néha jómagam is erősen instabil voltam, így elég nehéz volt 36x-os zoommal fotózgatni, de a Nikon egészen tűrhetően javította valószínűsíthető bemozdulásaimat, melyek látszanak is néhány képen (nem tudtam vízimértékbe rakni magam).
A képek többsége módosítatlan, az index képekre ráírtam az exponálási értékeket, amelyik képnél utómunkálatok voltak, azt is. Semmi komoly utómunka, Nikon Capture NX programmal auto levels + D-lighting általában.
ha tényleg minőségibb képet akar az ember akkor a kit obi kilőve
ez igaz is, de itt a Tényleg Minőségi Kép az nem az a kategória, amiről bármelyik kompakt is valaha álmodozhatna, hanem A3+ nagyítások kiállításokra.
én is akartam dslr-t én egy pentax k-x et néztem ki de nem mertem megvenni,mert írták hogy az alap kit obikkal nem lehet olyan szép képeket csinálni
Pont azért írogatok, hogy ezeket az urbanlegendeket kiirtsam a köztudatból ami miatt te is "szar kitobis tükrös" helyett egy "minőségi űberkirály bridge"-t vettél. Ráadásul ez manapság már nem is pénz kérdés, 100e körül az ember után hajigálják a tükrös kiteket is és a királybridzsekért is van arcbőr ugyanennyit elkérni. 6-7 éve még volt tartalma a "drága dslr-helyett megfizethető bridge" koncepciónak, akkoriban 300e felett indult a belépő tökrös kategória (az egyszem canon 300D-vel) és százezrekkel olcsóbb volt mondjuk egy FZ10, de mára ez a különbség megszünt.
már amennyire a "szimpla technikai tények megállapítása" = "orrfenthordással" teljesen igazad lehet, de ettől a technikai tény még technikai tény marad.
Bár érdekes ez a kisgépes lenézés dolog, miután pár hsz.-al ezelőtt irtem, hogy nekem is van fuji F30 (picurka ám nagyon faca kompakt) mert van szitu, ahól bőven megfelel. Ezen az se változtat, hogy olyan szitu viszont nem létezik, ahol a kis f30nál ne csinálna jobb képet az A100-am (kifutó korában 70e körül szórták az MM-ben raklapszámra) kitobival.
Szerintem nem szapulásképpen írta arnyekxxx, csak reagált arra amit írtál, hogy a kit objektívek nem jók, és jól fogalmazott mert ez valóban technikai kérdés, amin nem lehet és kár is vitatkozni, és szerintem senkinek nem célja egy dslr gépet összevetni egy kompakt masinával. Abba az irányba meg végképp kár elmenni hogy kinek mire telik és mire nem, mivel ez alapvetően egy Nikon P500 topik, tehát azok olvassák akiknek "erre telik", vagy erre is (azért hozzá teszem, hogy nem olcsó kategóriájú kompaktról beszélünk), de legalábbis érdekli őket a gép. A kit objektívekkel kapcsolatban: nekem is az van, de hobbi fotósként még nem kerültem olyan helyzetbe ahol ne állta volna meg a helyét, és ez tényleg így van.
Közben készítettem teszt képeket de azt majd a következő hozzászólásban...
Nem jók mennyire? Rendszerszinten egy kitobis dslr szett pont a hétköznapi "csak családi képekre, szülinapok meg a gyerek meg utazgatáshoz kellene" felhasználásban nagyjábol porba aláznak minden kompaktot. Egyszerűen ez technikai kérdés, sokszoros méretű szenzorral, más kontraszt helyett fáziseltolásos fokuszrendszerrel minimálisan is forszirozott szituációban (és pont a gyerek/család/beltér az az) jobb eredményt tud egy tükrös.
nem mondod hogy dslr-t család fotózásra használod?Akkor mi a francnak neked dslr?
Miért ne használná a jobb technikát a család fotózására? Napfényben turiskattogtatni bőven jó egy kompakt, max könnyebben beég az ég ha nagy a dinamikakülönbség, és pont a családi képeknél jönnek elő a tükrös előnyök: szaladgálo gyerekre gyors fókusz, beltéren kevés fényél is jó képminőség magas ison is, félhomályban is gyors-pontos fokusz. és mégcsak nem is drágább, válogatni lehet a kompaktoknál olcsóbb dslr kitek között. Persze van drágább is:)
Egyébként nekem is van a 2 tükrös mellett egy fuji f30 zsebgép, van amikor bőven elég.
nem érdemes. A zoomátfogás egy szép nagy szám de pont a legfontosabb dolgot nem adja meg, milyen fokusztávok között zoomol. Nagyobb kihivás nagylátószöget csinálni, tele végen nem nagy kunszt 10-20-100mm-el hosszabbra megcsinálni (viszont ez alig látszik egy képen, mig nagylátó végen minden mm-ért vért kell izzadni, és minden mm látószög növekedés látványosan változtat a képen (és arany árban kell megfizetni slr gépeknél). Szóval a 22,5 mm kezdet miatt bizony kiemelkedő és egyedülálló a p500
A jogszabály úgy szól , hogy három napon belül köteles akkor is vissza venni ha semmi baja nincs.
Téves, nincs ilyen szabány. 3 napon belül meghibásodott gépet köteles cserélni vagy vételárat visszafizetni. Ha boltban vetted. Ha viszont neten rendelted webshopban (akkor is ha aztán személyesen vetted át) akkor lép életbe a távollevők közti szerződésről szóló szabály, ez viszont nem 3 hanem 8 napig ad lehetőséget akár hibátlan gép visszaadására és a vételár visszakérésére.
Viszont az kit obi itt is torzít ( ha nem is annyira mint a p500 )
minden obi torzit, a torzitás mértéke látószögtől függ. Nem fogsz találni torzitásmentes de egyben igazi nagylátószöget adó objektívet mert ez optikailag nem lézetik.
Ami miatt mégsem vettem meg az , hogy szinte nem létezik más obi hozzá :(
tudja fene, itt azért van 16db, a semminél azért több.
Igen rosszul fogalmaztam, helyesen így hangzott volna, idézve a Pixinfo.com-ról: "Coolpix P500, mely BSI-CMOS szenzorával, 36×-os zoomátfogásával és fantasztikus 22,5 mm-nek megfelelő nagylátószögével páratlan a jelenlegi piacon." Ez 2011. február 9.-ei cikk.
Igen igazad van, de ezt valamilyen szinten a felhasználók igényei alakították így. Én még emlékszem az első nevenincs digitális "fényképezőgépemre", ma inkább rosszabb minőségű webkamerának mondanám, és még az ára sem volt túl olcsó, mert akkoriban valami 24000,-Ft körüli összegért vettem, de milyen jó volt hogy nem kellett előhívatni a képeket, csak letöltöttem a pár jó sz*r képet a gépemre és már meg is volt az eredmény :) Azután persze jöttek az egyre jobb gépek, és most ott tartunk hogy fanyalgunk ha szuperebbnél-szuperebb nagytudású masináknak néhány jelentéktelen szemmel észre sem vehető képalkotási hibája van, az is legtöbb esetben extrém körülmények között. Szóval én azt mondom, ezek a kis kompakt masinák, jelen esetben a Nikon P500 is, már annyira tökéletesek, hogy hasonló árkategóriájú gépeket összevetve bármelyik ki dudja egy átlag hobbi fotós igényeit szolgálni, különösebb szentségelés nélkül.
Egészen jó képeket töltöttél fel. Kíváncsi leszek én is az első "tüzelésre". Sajnos még mindig tölt a gépem, legalábbis szép narancssárgán villog.
Szerencsére az eső elállt, szél és felhők vannak ugyan, de talán ki tudok menni a szabadba.
"a P500 jelenleg egyedülálló ezzel a zoom tartománnyal"
Azért érdemes pontosítani. Amit írtál az igaz csak:
"A zoomátfogás kiszámítására a következő, általánosan elfogadott képletet használjuk: legnagyobb gyújtótávolság (tele) osztva a legkisebb gyújtótávolsággal (nagylátószög), tehát a P500 esetében 144mm/4mm=36-szoros zoomról beszélhetünk. (35mm-es filmre átszámítva ugyanez: 810mm/22,5mm=36)."
Nikon Magyarország
Vagyis pl a Canon PowerShot SX30 IS a maga 35 szörös zoomjával ekvivalnes 840mm-nek felel meg addig a Nikon COOLPIX P500 a maga 36 szorosával ekvivalnes 810 mm-nek felel meg tele állásban. Mert ugye nagylátószögben olyan összedőlő virágok lesznek mint Pityú 162. hozzászólás első képén. ( Bocs Pityú! )
Egyáltalán nem lettek volna kötelesek vissza venni. A jogszabály úgy szól , hogy három napon belül köteles akkor is vissza venni ha semmi baja nincs. Az én esetemben azonban bőven túl voltam ezen. Pusztán a boltvezető jóindulatán múlt az egész.
Az Olympus E-PL1 kitben 150 eFt. Erősen gondolkodtam azon , hogy bevállalom. Ár teljesítmény viszonyban nagyon jó. Viszont az kit obi itt is torzít ( ha nem is annyira mint a p500 ). Ami miatt mégsem vettem meg az , hogy szinte nem létezik más obi hozzá :(
utóirat a p500-amhoz:
Szerintem jó gép! Csak meg kell tanulni vele fényképezni. Aki amúgy is természet fotós annak jó. Ár/szolgáltatás arányban pedig veri a kategóriát.
Egyenlőre nincs, terveztem hozzá egy 18-200-as utazó zoomot, de abból meg van már VRII-es is, csak igen drága, és még nem néztem utána hogy annyival jobb-e mint amennyivel többe kerül :) Most hogy van a P500, az utazózoom helyett inkább nézek majd más objektívet ha bővítésre szánom magam. Egy hozzászólásodban írtad, hogy nem is kellene a fényképezőgépekbe video. Részben igazad van, de én pl. kifejezetten olyan gépet kerestem, ami olyan 3 az egyben. Legyen megfelelően nagy zoom tartománya, tudjon HD videót készíteni és a képminőséggel se legyen kirívó baj. Mi sokkal többet fotózunk mint videózunk, de néha bizonyos helyzetekben jól jön ha az ember tud néhány perces videókat készíteni, de amiatt nem szeretnék egy 3. masinát is magunkkal cipelni.
Nikon D300, Nikon AF-S Nikkor 18-105mm 1:3.5-5.6G ED lencsével. Ha feltölt a masina mindenképpen írok az első benyomásokról, sajnos most nálunk pocsék az idő, pedig terveztem hogy kimegyek a szabadba pár tesztfotót készíteni, ha esetleg elállna közben az eső, meg is teszem :)
Dehogyis :) Azt csak arra írtam, ha olyan gondok merülnének fel mint T_szerel-nél. A gépet nem is én fogom elsősorban használni, hanem a barátnőm. Mivel elég sokat túrázunk így két szemszögből tudjuk rögzíteni a látottakat. Közben megérkezett a gép, töltőre raktam.
"...hátha lesz hamarosan valami értelmes gép..." Bár még nincs kezemben a masina, de szerintem nem kell a Nikon P500-at eltemetni, elég sok tesztképet végignéztem mostanság, a gépre várva, csak hogy egy oldalt kiemeljek:
Szerintem várjál,hátha lesz hamarosan valami értelmes gép.A Panasonoic FZ100 tavaly nyáron jött és lehet esély,hogy jön az utodja.Tavaly szeptemberben pedig a Canon SX30,lehet ott is jön utód.Én is unom már ezt a várakozást,hogy majd jön valami értelmes gép,közben a gyártók csak egyhelyben topognak.Esetleg ha születne normális teszt az Olympus SZ30-ról,hátha jó.
Extreme Digital-ra most egy kicsit be vagyok rágva :) Április végén kezdtem el nézelődni, hogy a tükörreflexes gépem mellé vegyek valami ideális utazó kompakt gépet. Én Nikon párti vagyok, ezért elsősorban az új Nikonokat kezdtem el nézegetni. Az s9100 tűnt egészen jó választásnak kis mérete, nagy zoom tartománya miatt, de valahogyan eljutottam a a Samsung WB700-hoz, mely hasonló tulajdonságokkal van felruházva mint a Nikon S9100, de az Extreme digital szerint beépített GPS-el is rendelkezik (még most is ez van az oldalukon), "A Geo-tagging funkcióval mindig tudni fogod merre jársz" stb...
Ennyit a hozzáértésről, szerintem ez eléggé szarvashiba, egy komoly oldaltól nem várna fals információkat az ember.
Természetesen nem rendelkezik, elődje a WB650-es igen. Én vagyok a hibás, mert nem néztem utána tüzetesen, illetve nagyon friss volt még a gép, alig volt róla infó, a vásárlás napján még a Samsung oldalán sem találtam csak firmware letöltést, beleugrottam egy 199 fontos akciós vásárlásba az Amazonon, 3 nap múlva felraktam Ebay-re és 155-ért eladtam.
On
Így jutottam el végül újra a Nikon-hoz, megfogadva hogy maradok a márkahűségnél. Négy gép volt amit vásárlási célként tűztem ki, P300, P7000, S9100, és a megvásárolt P500, ami állítólag ma érkezik. A lelkem mélyén érzem, hogy a P300 talán jobb választás lett volna kisebb mérete és nagyobb fényereje miatt, de valahogy izgattak a 36x-os zoomban rejlő lehetőségek. Én főként amatőr természet és és épületfotósnak mondanám magam, persze a családot is fényképezem, de arra ott van a DSLR gépem. Így mégha képminőségben kompromisszomos is a P500 mint minden ilyen jellemzőkkel felvértezett gép, (bár a P500 jelenleg egyedülálló ezzel a zomm tartománnyal), talán nem fogom megbánni. Remélem holnaptól már szubjektív tapasztalatokat is tudok írni a P500-ról. :)
Digital Extrem-nél vásároltam. Szerencsém is volt. A boltvezető helyettes akivel tárgyaltam amatőr fényképész. Megmutattam a képeket és a Nikon Magyarország véleményét. A gépre pedig nagyon vigyáztam. Érték csökkent árúként vették vissza.
Na ezután kezdődött az igazi nyűglődésem. Mit is vegyek helyette? Két órán keresztül válogattam és próbálgattam, szerintem már az összes eladó agyára mentem. Eredmény: fényképezőgép nélkül jöttem el :( ( nagyon rendesek voltak: Kaptam egy vásárlókártyát, amire rátöltötték a pénzt és egy évem van elkölteni bármire a D.E.-ben.)
Ebben a kategóriában minden gép ugyan ezekkel a problémákkal küzd.