Olvasható volt a DMben 1 cikk 1 párról akik a 8. gyereküket várják. Ezzel kapcsolatban nagyon érdekelne, hogy a mai világban ki az aki hazánkban mer vállalkozni ennyi gyerekre és miért.
szerintem a sok gyerekesek közt bőven van beleszarom és felelötlen és van sok, aki totális odafigyeléssel az és köztük olyanok, akik a káoszt is kikerülik fegyelmezetséggel és odafigyeléssel és persze vannak a lököttek, akik valamiféle másságként probálják különlegessé tenni a sok gyerekes létüket...
mi a lököttekhez tartozunk ez tény, de szerintem ettől még kurva jó dolog gyereknek lenni nálunk...van ezernyi élmény, bolondozás és bár lehet ezt jobbban is csinálni, de jó ez igy és szerintem azért megoldható a személyre szabott odafigyelés is éppen annyira, mint máshol...jó kell eehez tán szerencse is és ezer más külsö dolog...biztositani a gyerekeknek a szabad elvonulást a saját zugot...és a fene se tudja mi mindent...és nem mondom, hogy ez a tuti, mert mindenkinek más és másként, de nekünk bejött...
bizony bizony, az ilyen gyerköcökből lesznek a kis zsarnokok.
Miért lenne? És miért baj, ha valaki gondol arra, hogy a másik gyereket tisztességesen etetni és ruházni kell? Nem beszélve az "ingyenes" oktatásról.
Nem arról beszéltem, hogy jut-e 10 eredeti Barbie baba a gyereknek kiskastéllyal, hanem hogy jut-e vitaminban gazdag étel a megfelelő fejlődéséhez.
Nekem csak kettő van, de néha érzem nem tudok a kettővel egyformán bánni.
Miért kellene? Nálunk kicsi a korkülönbség, azonos neműek, gyakorlatilag "egy fészekből" vannak, születésük óta ugyanazok a szabályok érvényesek rájuk mégis tök más személyiség a kettő. Nem is lehet velük egyformán bánni, még a tanárválasztásnál is szempont volt a két különböző karakter. A kicsinek halkszavú, csendes tanítónéni kellett, a nagy az ilyet megenné reggelire.
Ahhoz ,hogy valaki gyerektelen legyen - tudatosan - (mert biológiai ok miatt van, hogy nem jön össze ) - tehát a tudatos gyerektelenséghez kell egy nagyfokú önzőség, de bátorság is.
Szerintem olyan ember, aki tudatosan - bármilyen okból - nem vállal gyereket, olyan iszonyúan kevés van. Ha levonom belőlük azokat, akik egy esetleges egészségügyi problémában szenvednek amely örökölhető és ezért nem akarnak kockáztatni, akkor az önzőségből választott gyerektelenekből talán csak mutatóban lenne egy-kettő.
Nekem minden gyerektelen ismerősöm úgy beszél, hogy igen, majd később szeretne (akár mert fiatal vagy épp nincs olyan kapcsolata).
"És akkor már a megszületett gyerekre is gondolni kell,""
bizony bizony, az ilyen gyerköcökből lesznek a kis zsarnokok.
Nekem csak kettő van, de néha érzem nem tudok a kettővel egyformán bánni.
Más csak érdekességként : a nagyszülők es bánnak mindig egyformán az unokákkak.
Az én fiam a feleségem családjában az első unoka volt. Volt nagy felhajtás. Viszont anyámnak ez már a 15. unokája volt. Ott nem volt újdonság ez az unoka. Na ebből vagy 3 -4 évvel később volt is szemre hányás, más nem.
Ahhoz ,hogy valaki gyerektelen legyen - tudatosan - (mert biológiai ok miatt van, hogy nem jön össze ) - tehát a tudatos gyerektelenséghez kell egy nagyfokú önzőség, de bátorság is. Később ez visszaüthet. És társadalmi szinten abszolute potyások az ilyenek.
Na és az egy gyerek téma _ itt is kizárva az egészségügyi/biológiai okot. Tehát ezek nem merik vállalni a gyerektelenséget -érzik annak nagy lelki terhét. Viszont megállnak az egynél. Félnek az előbb mondott gyerektelenségtől, viszont mint itt írtátok is mindenféle anyagi okra hivatkozva megállnak itt.
Csakhogy van ennek egy nagy csapdája is. Az egy gyerekes néha lehet gyerektelen is - egy baleset és volt gyerek -nincs gyerek.
Főleg nagy teher ha ez már akkor következik be, amikor már nincs lehetőség újabb gyerekre.
És a többi minősítéssel amúgy van valami baj ?
Írtam , ha jól emlékszem egy 8 -9 ....... stb. gyereknél már lehet néha valami defektus is - mégha ezt titkolják is az elkövetők. De hát az ő dolguk !
Azon egyszerű oknálfogva . Egy embernek vannak fizikai teljesítési korlátai.
azt sem ertem igazan,miert onzo es potyazo egy gyerektelen?Ezer oka lehet,lehet hogy csak nem akar mas nyakaba gyereket szulni,mert felelosen gondolkozik es kozben megszakad a szive...Ne itelj,hogy ne iteltess
1 gyerekesek - gyávák, nem merik a gyerektelenséget vállalni, de már a másodikat se, mind a kettőhőz gyávák,
Azok az egy gyerekes családok, akik a környezetemben vannak, nagyon szeretnének másodikat. De egyszerűen nem tehetik meg, hogy az anya fizetése kiessen 1-2 évre. Mert vagy albérletben élnek vagy fizetik a lakáshitelt, szülők vidéken, a fiataloknak ott nincs munka - szóval nem egyszerű döntés ez, nem csak gyávaság... És akkor már a megszületett gyerekre is gondolni kell,nem lehet úgy tervezni, hogy majd megleszünk,legfeljebb csak zsíroskenyeret vacsorázunk.
De mi lesz 30 év múlva, majd akkor hogy vélekednek a gyerekeid ?
Speciál mi is anno heten sőt hét és felen voltunk.
És bizony sok mindenben hiányt szenvedtünk - nem is annyira anyagiakban mint inkább odafigyelésben.
Anyánknak egyszerűen nem volt energiája arra amit egy kis gyerek igényel.
Pedig apánk viszonylag jól keresett. De a sok gyerek, a pia és a nő már nem volt finanszirozható.
De elvoltunk.
Sőt az egy gyerekes , gyerektelen családokat egyenesen rühelem.
A Felállított sorrendem :
gyerektelenek : önzők - potyázók
1 gyerekesek - gyávák, nem merik a gyerektelenséget vállalni, de már a másodikat se, mind a kettőhőz gyávák,
2 gyerekesek - ilyen a magyar átlaag (vagy csak volt ),
3 gyerek - már elismerés, vállalják a sok potyázó helyett a gyereket,
4 gyerekes, ugyan ez, de már kell abátorság hozzá,
5 gyerek ugyan ez, de már a felelőtlenség is fellelhető,
6 . hát itt már nem annyira bátorságról beszélünk mint inkább arról nem tudják mit cselekszenek
7 - 8 - 9 most mit mondjak ? Ha azt mondom kell bizonyos lököttség talaán megsértek valamit - tény áldozatos munka vállalás, de ne mi legyünk a világmegváltók - legyünk egy kicsit cinikusak is.
Ha kell a társadalomnak a gyerek - fizesse meg !!
Mondom én aki 7 gyerekes családban nőtt fel.
más : a felnőt gyerekeim (kettőcske ) nem akarnak gyereket csinálni.
Az lesz a vége kitagadom őket !
Mármint a vagyonból !
A szomszéd egyébként egy 5 gyerekes család. Ahogy át látok a gyereek elég jól el vannak a számító gép előtt - a mam is napi 6 - 8 lesi a képernyőt (akár és ). És entelektüellek, sőt klasszikus - humán értelmiség !
Azt és minden megy rendben. S erre (is) büszke vagyok, mert nagyon sok embernek lett ezáltal munkája és nagyon sok idösnek meg gondozoja...most kis szünet, de folyt köv lesz....
a gyerekeim (4) általában egyszerre voltak betegek. tehát idő szempontjából nem vett el többet, mintha 1 lett volna.
Nekem ez a kettővel sem mindig jön össze. Meg annak a 4 gyerekes anyukának sem, akinek sorban lettek bárányhimlősek a csemeték, vagyis összesen 8 hét szobafogság jutott anyukának. Még véletlenül sem az történt, hogy egy elkapta és megfertőzte a 3 másikat, hanem libasorban.
De ha egészségesek, akkor is 4 gyerek reggeli és délutáni "szétosztása" és "összeszedése" sem eccerű feladat.. Nekem csak egy évfolyam van a kettő között, egy tanév volt amíg a két csemete két helyre járt. 4 gyereknél meg lehet olyan időszak is, hogy a 4 négyfelé megy.... Két dolgozó szülővel nekem ez a mission impossible kategória.
a sok gyerek pedig képes eljátszani egymással, tapasztalataim szerint lényegesen kevesebbet foglalkoztatják a szülőket, mint ha társ nélkül vannak.
Ez pl. igaz, nálunk szinte alig hangzik el hogy "unatkozom", míg egygyerekes ismerősöknél rendszeresen. Ráadásul nálunk van néha olyan nap, hogy reggel elkezdenek játszani a szobájukban és csak enni meg pisilni jönnek ki, estig alig látom őket.
"Minél több a gyerek, annál valószínűbb a betegség, és akkor fuccs a délelőtti munkának. Na meg ha sok a csemete, akkor sok a mosnivaló, vasalandó, stb. Jobb az ilyet akkor elvégezni, amikor nincs otthon a sok csemete.."
a gyerekeim (4) általában egyszerre voltak betegek. tehát idő szempontjából nem vett el többet, mintha 1 lett volna. a sok gyerek pedig képes eljátszani egymással, tapasztalataim szerint lényegesen kevesebbet foglalkoztatják a szülőket, mint ha társ nélkül vannak.
azért nem tuti, hogy ördöngös dolog a dolgok leszervezése, mert egy idő után ugyis rááll az ember...Vasárnap fözés közben egy rakás alapot elkésziteni...majoranás, lecsos, ilyen olyan étel elökészitése, miközben rogyog a kaja...és már napokra elöre van étel...és olyan ruhát venni, amit lehetöleg ne kelljen vasalni...egyforma zokni az egyforma lábakra...stb, stb...és már sokkal egyszerübb az egész...a hütöből könnyen elökapható ételek...
Sári születése elött dolgoztam rendesen és még tulórázni is tudtam...
de ha visszanézek, akkor azt látom, hogy már Csabi születése után nem sokkal és ő volt az ötödik, mint föállású banya bedolgoztam egy helyre ugy, hogy itthon elvégeztem a munkát és bevittem a helyre leadtam és kész és ez müködött a szülés körüli idökben is és igaz nem fizetett sokat, de volt...2 hetet hagytam ki a szüléskor, de akkor azt elöre meg is csináltam, igy valójában semmit......majd Matyi volt vagy 8 honapos, amikor megalapitottunk egy egyesületet, aminek én voltam a vezetője Vercsi születéséig...és Vercsi nem volt 3 éves, amikor elhelyezkedtem és most sem tuti az, hogy nem megyek vissza részmunkaidöben akár pár honap múlva...és én nem vagyok egy diplomás akárki és semmi extrát nem tudok, max pörögni ezerrel...
s azért van magánéletünk, vannak barátaink, szoktunk elég gyakran esti beszélgetös baráti esteket tartani vagy csak kettesben lenni...szerintem ezen a téren sem lettünk a gyereklétszám áldozatai...
nálunk három lány született 7 év alatt, így a kamaszkoruk szépen el fog húzódni - már mondtam a feleségemnek, hogy azt az időt egy barlangban kívánom eltölteni vhol a Budai-hegységben (nem messzebb, hogy kaját tudjanak hozni)
Egyáltalán nem evidens, hogy lenne bejárónő. Nagyon sok olyan család van, ahol sok a gyerek és nincs külön segitség, legfeljebb a nagycsalád -nagymama, nagynéni - jelent segíséget.
Ennyi gyerek mellé már nyilván van bejárónő, nem anyuci vasal 8 kölyökre valót. Már két gyerek mellett is nehéz egyedül elvégezni a háztartást is, főleg ha még nagyon kicsik, és eszük ágában sincs napközben egyszerre elálmosodni.
Ha a gyerekek óvodába, iskolába járnak, akkor azért délelőttönként anyuci is elmehet dolgozni.
Minél több a gyerek, annál valószínűbb a betegség, és akkor fuccs a délelőtti munkának. Na meg ha sok a csemete, akkor sok a mosnivaló, vasalandó, stb. Jobb az ilyet akkor elvégezni, amikor nincs otthon a sok csemete..
(Amúgy a részmunkaidő nagyon jó, én két évig dolgoztam 6 órában. )