Nem tudom, hogy olvasod-e még a fórumot, de szeretnék egy dolgot megkérdezni. 17 literes főzővel hasonló projektben vagyok, mint ami neked is van, kuktából készült thumperekkel. Azt látom a képen, hogy a thumper csövek simán csak bele vannak forrasztva a kukta fedőbe. De ugye a rugalmas kukta fedél ki- és berakáskor hajlik, mozog néhány millimétert. Nem vált el idővel a forrasztás? A kukta szétbontásakor a kukta fedelet el kell fordítani, különben nem lehet kiszedni. Ha a bele van forrasztva a hosszabb thumper cső, akkor hogy tudod elfordítani a fedelet? Vagy egyáltalán nem szeded szét a kuktát feltöltéskor, tisztításkor? A fentiek miatt arra gondoltam, hogy inkább megfúrom a kukta oldalát és majd ott mennek be a csövek, és akkor a fedél marad úgy ahogy van.. csak egyszerűbb lenne, ahogy te csináltad, mert ugye eleve van két majdnem oké furat a kukta fedélen a 15-ös csövekhez.
Melyik hozzávalóra gondolsz? Cukor,élesztő minden vegyesboltban kapható.Ha cifrázni akarod,egy marék búzadara,kevés kálium-klorid,aztán csak főzni kell.
A szupermarket cefrében az a lényeges, hogy minden hozzávaló megvehető a sarki vegyesboltban. Ez főleg ott érdekes, ahol tilos a házi szeszfőzés (azaz a világ nagy részén) ezért nem is árulnak hozzávalókat.
Milyen előnyei vannak a szupermarket cefréhez képest?
Azt már készítettem. Nem lett rossz csak keveslem a kihozatalt. Vélhetően nem forrt ki teljesen, kicsit édes volt a cefre. Pedig 6-7 napja volt neki 26-27 fokon.
Epsom só = keserűsó = magnézium-szulfát. Olcsó, a kerti növények is szeretik. A multivitaminban meg mindenféle nyomelem van, neked sem árt meg, ha a maradékot beszeded. ;)
Én 4 kg cukorhoz ¼ kg korpát 8-10 g citromsavat, 10 g élesztőtápsót, használok.
A korpát 4-5 l vízben főzöm kb negyedórát, majd megy hozzá a cukor, citromsav, tápsó, kiegészítem 25 literre, elkeverem, egy zacskó szárított élesztő a tetejére, fél óra múlva újra megkeverem. 20-22 fokos helységben két hét alatt kiforr.
Első mint a pálinkánál az alszesz amig alkohol jön le. ha 25⁰-nál erősebb visszahígít 25⁰-re, majd fagyasztóba egy éjszakára, és leszűrni kávéfilteren ( többször cserélni kell!).
Negyedik főzés: 8 térfogat % feje, 65⁰-ig szíve,30⁰-ig farka.
Szíve hígítva 37,5⁰.ra a kész vodka
fejek farkak összeöntve kármentő főzés mint a harmadiknál, csak a feje és a farka kuka.
Harmadik negyedik főzést összevárom hogy ésszerű mennyiség legyen a finomításhoz.
Ha ízesített vodkát készítek (kakukkfű, kömény, limoncello, aperol stb) vagy gint, diólikőrt akkor a harmadik főzés után megállok, négyszer csak a vodkaivó kényes ízlésű barátok miatt."
A minap lepároltam a szupermarket cefrét amiből lett 4.5L 50%-os alszesz.A kérdésem az lenne ,hogy ezt 3x célszerű lefőzni ,hogy egy izmentes vodkát kapjak? Illetve a metilalkohol leválasztasa úgy jó lesz ha az üst tartalmának első 2%-át veszem el? Előre is köszönöm a válaszokat.
Rosszul gondolod. Egy nagy ecetfészek lesz belőle. 215-225 liter cefréd lenne ennyiből összesen, kb. helyesen készítve. Úgy, hogy a saját maláta csak reklámnak-pici rásegítésnek van benne. Glüko-amiláz enzimmel, amit már nem kapsz, nem szerzel be. Időjárás sem megfelelő. Legalább 20 C kinti hőmérséklet kell hozzá és gyors visszahűtés a kész cefrének.
Több minden nagyon vérzik itt, úgy ahogyan van, én segítséget nem adok és nem is akarok, mert ki lettem savazva innen, csak bekukk egy pillanatra, de jó szándékú tanácsként írom, hagyd a fenébe inkább, mert jobban jársz vele, ha a tyúkoknak adod.
Öreg-muslica (https://forum.index.hu/User/UserDescription?u=1122231) írásait érdemes elolvasni, sokat lehet belőle tanulni. Ő írta, hogy a rozs az egyetlen gabona, amit malátázás nélkül is jó eredménnyel lehet elcukrosítani a saját enzimjeivel.
30-50 litert már a százas üstben is le lehet főzni, kísérletezgetni mégiscsak barátibb mennyiség, mint a 300. Finomítani ráér majd a végén, egyben.
Bocsánatot kérek mert félre érhetően írtam! Dehogy értek hozzá. De megragadok minden alkalmat, hogy csiszoljam a tudásom, csak nem ír itt két egyforma cefrézést senki. KB 4 éve kísérletezek vele. Már megkértem egy topic társunkat, bírálja el amit alkottam. Nem magasztalta agyon de nem is húzta le.( lehet illendőségből) :-) Ja és mint alább írtam ott tartok hogy feladom ezt a sportot mert sok kudarc ért. És most a megmaradt alapanyagokat akarom elhasználni nehogy a zsizsik hamarabb megtalálja. Maradt 5.5 kg malátám saját készítésű, hoztam a 20 kiló rozsot, a-hoz 34.5 kg kukorica illik, hogy + 5 liter vízzel legyen 300 liter cefre. HA JÓL GONDOLOM. 100 literes az üst finomításhoz nem ajánlott 10 litert bele önteni.