A válságadókon, és a manyup elvonásból keletkező egyszeri államadósság csökkenésen kívül, a kiadási oldalon, semmiféle olyan hiteles változás nem látszik, amely megalapozná a tartós gazdasági növekedést. E nélkül, középtávon ismét csak az államadósság fog növekedni, az eddig ismertté vált adócsökkentések, nem növelik a foglalkoztatottságot az elvárt mértékben. 2014-ben, a megnyert választás után, lehet tartani egy öszödi beszédet.
Igen, a nyugdíjasokra gondolok elsősorban, de ezen kívül a közszférától is elvettek, végül is a saját potenciális szavazó bázisukat sujtották, akár ezt is átháríthatták volna, ha fogják magukat és lelépnek akkor.
>>>és a megszorítások politikailag necces részét úgy csinálták meg, hogy kiküszöbölték a társadalmi hatás lehetőségét, nem hárították át.<<<
Ez egy nagyon szép mondat. Nem tudom mit jelent a gyakorlatban.
Talán azt, hogy végül csak a nyugdíjasokon sikerült elverni a port, minden más esetben meghátráltak?
Mi lett a kedvezmények eltörléséből, kaffeteria, korkedvezményes nyugdíj, 13, havi fizetésmegvonás a közszférában?
Mi lett az állami vállalatok adóssághegyeivel? BKV, Malév, hogy nem fizették ki az állami vérszívók által felhalmozott csődtömeget, hanem rátolták az Orbán kormányra már a társadalmi hatás kiküszöbölésének számít?
Úgy én is tudok bármikor spórolni, hogy nem fizetem ki az esedékes adósságaim.
Konkrétan milyen intézkedések hozták jobb helyzetbe az országot, mint előtte volt?
Én nem vagyok ennyire optimista. Amúgy, ha a teljes orosz-NyEu forgalom átmenne rajtunk, az is csak a segílyke harmadára-ötödére-tizedére volna elég. Sajna, a világ már csak ilyen kegyetlen (hja Elvtársak, az élet nem egy habostorta, a nemzetközi helyzet viszont állandóan fokozódik), nincs mese, ha TEGNAPELŐTT elkezdjük az oktatás gatyábarázását, a soktízezer büfé-ruhatár szakos "értelmiségit" tűzzel-vassal át képezzük minimum MAG, WIG, AWI hegesztőnek, ÉS UGYANAKKOR nem a slepp kebelbéli oligarcháit tömjük ki bindönféle földi jóval, adókedvezménnyel, ülepreszabott törvényekkel HANEM a tényleges kitörési pontokra összpontosítjuk a meglévő kevéske anyagiakat, no AKKOR nem volna puszta vágyálom, hogy cca. húsz év múlva legalább Görögország, Portugália noch dazu Albánia akkori szintjét meghaladhatjuk némiképp.
Ha mindez igaz, drága barátom, akkor mond már meg: miért volt szükség ólajtónyi lyukat ütni a költségvetésen az adóintézkedésekkel? Mert ezek szerint ha a Fidesz a győzelme után nem csinál semmit, akkor is beindult volna a gazdaság, válságadók, manyup-elvonás, korai nyugdíjazás és infláció felett nyugdíjemelés nélkül....
>>de ne próbáljunk piedesztára emelni valakit, aki valójában hagyta, hogy egy évvel tovább csússzunk a lejtőn lefelé!
Piedesztálra ne emeljük, de az is tény, hogy hiba lett volna akkor beindítani a növekedést és a megszorítások politikailag necces részét úgy csinálták meg, hogy kiküszöbölték a társadalmi hatás lehetőségét, nem hárították át.
Ezért van az, hogy míg külföldön veri a tamtamot a nép, itt már túl vagyunk rajta lényegében egy mukkanás nélkül.
Nagy érdeklődéssel várom, hogy a magas keresetű családoknak juttatott bőkezű adóvisszatérítés az elkövetkező néhány évben, mennyivel fogja növelni a születésszámot...
a következő négy évre vonatkozó költségvetési tervek egy hasraütésre bemondott növekedési százalékszámon alapulnak, ami ha nem következik be, akár néhány tized százalék eltéréssel sem, akkor borul az egész reményekre és lelkesedésre alapozott orbáni gazdaságpolitika
A hasraütésre bemondott növekedési szám szerintem alultervezett, sokkal több benne van a magyar gazdaságban, ha nincs valami hatalmas gebasz a világban, ....de akkor pedig úgy is arra lehet fogni.
Azok a tervezési számok arról szólnak, hogy a közelmúltban leült mind a magasépítés, mind a mélyépítés mert befejezték azokat a projekteket, amiket az előző rezsim indított, újak nincsenek, de nyilván lesznek, mert az EU-s források nyitottak.
Lent van a mezőgazdaság, lent van a lakossági fogyasztás a béka segge alatt.
A német gazdaságba bedrótozott iparunk elérte a korábbi kibocsátási maximumot, több nagy projekt(Merci,Audi,Opel) folyamatban van.
Ha EU-s és költségvetési pénz tolnak az építőiparba, valamint kicsit több pénzt hagynak az embereknél, akkor az eddig lefelé tendáló spirálból egy emelkedőbe vált a magyar gazdaság, van honnét emelkednie.
Azerintem a tervezési számok csak és kizárólag azzal kalkulálnak amik már benne van a rendszerben erőforrásként, az ezen kívül a későbbiekben jelentkező új kapacitások letelepedése miatt pedig még több is lesz az növekedési százalék.
Igen, én is emlékszem rá, hogy az első Fidesz kormány alatt egyesek végig Bokros Lajost magasztalták a "reform" csomagja miatt, ami szerintem merénylett volt a családosok ellen...
Nézőpont kérdése, nyilván akik magasztalják érte az asztal másik oldalán voltak.
Megjegyzem azóta is csökken a gyermekek száma, jól megcsinálta nem? persze lett közben néhány milliárdosunk is...
Hát igen nem tudom melyik szellemi képpeségei birtokában lévő ember lenne képes azt mondani, hogy bajnai húzta ki az országot a kakiból?
Pedig egészen biztos vagyok benne hogy három év múlava ezt egyesek teljesen komolyan fogják állítani...
"8 évig azt a baromságot hallgattam, hogy az első Orbán kormány Bokrosból élt, most nem akarom húsz évig hallgatni, hogy valójában Bajnai húzta ki az országot a sz@rból, Orbán csak beleült a készbe, kicsit rontott rajta."
Márpedig ezt fogod hallgatni. A különbség annyi, hogy Orbán most nem kicsit, hanem kiqrt módon elszúrja. Most még legénykedik, mert az extraadókból meg a manyupból ömlik a dohány, aztán ha elfogy, és még hisznek neki valahol, hiteleket vesz fel. A kínaiak majd biztos adnak.
Hatékonyságot úgy lehet javítani, ha ugyanannyi terméket, kevesebben állítanak elő. Azaz 45 % növekedés, evvel megegyező mértékű hatékonyság javulással, éppen a munkahelyek számának a stagnálásával érhető el.
Nem látszik, hogy ebből hogyan lesz emelkedő foglalkoztatottság, és növekvő fogyasztás.
Ok. Akkor szidjuk közösen Orbán intézkedéseit, vagy nemintézkedéseit, de ne próbáljunk piedesztára emelni valakit, aki valójában hagyta, hogy egy évvel tovább csússzunk a lejtőn lefelé!
( 8 évig azt a baromságot hallgattam, hogy az első Orbán kormány Bokrosból élt, most nem akarom húsz évig hallgatni, hogy valójában Bajnai húzta ki az országot a sz@rból, Orbán csak beleült a készbe, kicsit rontott rajta.)
A válságadó kifutával olyan adószerkezetet kell létrehozni, ami megakadályozza, hogy ezermilliárdokat vigyenek ki az országból évente külföldi érdekeltségek, nem a termelésből szerzett haszonról van szó, hanem előjogok, belső fogyasztás magcsapolása, vagy egyszerűen a tulajdonviszonyokból fakadó hozamok okán.
Ha nem tömjük be a réseket, nem fogjuk soha utolérni magunkat.
Helyre kell állítani a belső fogyasztást, mert nem lesznek adóbevételek, nem lesz foglakoztatottság, nem lesz gazdasági fellendülés, beruházás sem.
Fel kell számolni a valutában történt eladósodottságunk, és a forint árfolyamának leszorításával versenyképessé kell tennünk a gazdaságot, erősítve az exportlehetőségeink, valamint csökkenteni a külföldről származó fogyasztást.
De a legfontosabb, a közművek, az összes belső külföldi kézben lévő monopólium ráncbaszedése, különben nincs kilábalás.
Ha Orbán megcsinálja jó, ha nem félútig sem jut el. Eddig néhány idióta vergődést leszámítva (alkotmánybalhék) nagy vonalakban a gazdaság tekintetében szerintem jól csinálja.
A megszorítások tekintetében a bürokratikus diktatúrát kell alaposan lebontani, ott elég sokat spórolhat is, de ez nem egy év feladata. Máshol spórolni nem tud, legfeljebb hatékonyságot javítani.
Az persze fel sem merül benned, hogy a következő négy évre vonatkozó költségvetési tervek egy hasraütésre bemondott növekedési százalékszámon alapulnak, ami ha nem következik be, akár néhány tized százalék eltéréssel sem, akkor borul az egész reményekre és lelkesedésre alapozott orbáni gazdaságpolitika? Hogy a faxomban lesz itt gazdasági forradalom, hogy ha csak a felső középosztály adózását mérsékeljük, miközben itt-ott amott járulékot emelünk, meg 40 év után nyugdíjaztatunk?
Pont arról szól ez a költségvetés, ugyanannyi, ha nem több megy nyugdíjemelésre, állami bürökráciára, cigányokra, ártámogatásra, mint a nyócévnyi bolsevizmus alatt. Sőt, tízmilliárdért futballstadion is épül, mert olyan krvanagy válság van. Két kézzel szórják a pénzt, szóval ne mond nekem, hogy itt márpedig megfordult a világ....
Maga Bajnai mondta, hogy a tevékenységük eredményeként 2000 milliárd forint keletkezik abóbevételi oldalon, ezt akár be is lehet osztani.
Amúgy pedig ahogyan beindul a gazdaság, úgy keletkeznek adóbevételek, amik felváltják a jelenlegi forrásokat.
Jelenleg a magyar munkaerő nagyon is versenyképes és egészen biztos vagyok benne, hogy ahogy a világgazdaság kilábal a recesszióból, a régióban Magyarországon rengeteg új munkahely létesül a letelepülő kapacitásoknak köszönhetően.A költségvetési tanács huhogása ennek fényében értelmezendő.
Amúgy a baller érvrendszernek szerintem azon kellene alapulni, hogy az előző kormányzati teljesítmény elqrása mögött az áll, hogy a jövőbeni felmenet, tehát a ma érdekében strukturális feladatokra költöttek(autópálya,cigányok) az ország teherbíróképességén felül, hogy a most bekövetkező konjunkturális szakasz alatt még egy körben termelőpotenciált lehessen letelepíteni, ergó az előttünk álló pár év egy dicsőséges időszaka lesz Magyarországnak.
Na, persze ehhez túl kellene lépni a baller orbánozva nyavajgás önlejárató csapdájából, de amire úgy tűnik képtelenek, hiszen pártbrossúra ezirányban nincs, ott lett folytatva, ahol '98-ban nekiefszült a kompániai a küzdelmeknek.
Úgy néz ki a dolog, mint a rajzfilmbeli róka, aki a gyalogkakukkot üldözve szakadéknak futott és a lendülettől középre érve tekeri a lábait, hogy elkerülje az egyébként tuti zuhanást.,)))
Gázóraleolvasós Lendvai Ildikót emlegetni azért elég meredek, miután Pártod és Kormányod a jövő évi gázáremelés mellett tette le voksát....
Engedtessék már meg nekem és mindenki másnak, hogy akkor baszogassuk OV-t, amikor akarjuk. Most ő kormányoz, és ha ezt szarul teszi, akkor ugatni fogunk rá. Vagy aki nincs velünk az ellenünk?
Az lenne a jó irány, hogy egyik évben sem tartjuk a kitűzött hiánycélt, és robogunk tovább a szakadék felé?
Természetesen nem.
Viszont épp arról lenne szó, hogy amikor kifutnak a válságadók, elfogy a manyup pénze, fogjuk-e tudni tartani a hiánycélt, avagy exponenciálisan gyorsuló sebességgel elkezdünk robogni a szakadék felé.
Ennek a bekövetkezése elkerülése érdekében tett lépések azok, amik jelenleg nem látszanak. Erről szól a Költségvetési Tanács észrevétele, amelyet el lehet engedni a fülünk mellett, vagy meg lehet szüntetni a tanácsot, de hiába dugják a homokba a fejüket egyesek, az nem segít.
Majd hülyék lesznek pünkte a tájcsok felé a fővonali forgalmat Ukrajnán (rosszfiúk + Kárpátok) keresztül vezetni, amikor ott van a rövid út, Cраннoязичный Лукашэнка Bjelorussziájának "tengersík vidéke" tucatnyi vasúti megacsomóponttal.
Ez már le van zsírozva, eredeti tervek szerint Szlovákián keresztül futott volna Pozsonyig, de megváltoztatták a dolgot és Magyarországon keresztül lesz a nyomvonal.
Orbán emiatt egyezkedik az oroszokkal és jár Kínába.
Az oroszok pl. azért adnák vissza a MOL 20% pakettjét és mondanak le a bekebelezéséről, hogy ezzel is biztosítsanak bennünket a baráti szándékaikról, hogy elismernek bennünket független szereplőnek.
Lengyelországon keresztül se az orosz, se a német nem vinné, hiszen a lengyelek az USA legnagyobb cimborái, sőt egyre inkább a Beloruszok is.
Tulajdonképpen Ukrajna már az oroszoké, ha akarod előkeresem a hónap elejéről annak a Kommerszant cikknek a kivonatát, ami beszámol arról, hogy megegyeztek az USA-val, hogy a Nato visszafogja magát a térségben.
>>>(Egyébként a gazdasági válság leginkább a rossz kommunikáció miatt volt/van világszerte).<<<
Mi már a világválság előtt nagyon rosszul kommunikálhattunk, mert úgy robogtunk legfelé a lejtőn, hogy csak na. Nálunk már 2007-ben leállt a DGP növekedés, mikor körülöttünk még 6-8%-okkal robogtak a gazdaságok. Ez milyen rossz kommunikáció miatt volt?
>>>az elmúlt 20 évben az egyedüli, aki jó irányba kezdett el menni az Bajnai volt<<<
Bajnai az IMF-el a háta mögött egy évvel arrébtolta az államcsődöt. Semmi mást nem csinált, mielőtt még szobrot emelnétek neki.
Semmiféle gazdaságot nem indított be, tovább csökkent a foglalkoztatottság, a belső fogyasztás, csökkentek az adóbevételek, semmi olyan nem tett, aminek a vége valamiféle strukurális változás lehetne, jól megszivatta a kisvállalkozásokat, a legnagyobb munkaadói réteget, felemelte az adójukat a szuperbruttóval, semmilyen adócsökkentés nem volt, legfeljebb adóátrendezés.
Felemásra sikeredett a költekezés visszafogása, a nyugdíjaknál, de legfőképp a közalkalmazottaknál. Tovább kuszálta az adórendszert, a bürokráciát, nem szállt szembe a korrupcióval.
Tételesem mit is csinált azonkívül, hogy lélegezetőgépen kihúzta a választásokig?
Még a saját maga által kitűzött államháztartási hiányt sem tudta tartani.
Az lenne a jó irány, hogy egyik évben sem tartjuk a kitűzött hiánycélt, és robogunk tovább a szakadék felé?