Keresés

Részletes keresés

Wic Creative Commons License 2011.01.25 0 0 1140

pontosan. mivel nincs teljes fizuval bejelentve, a vállakozó nettóban többet fizet. így mindketten "jól járnak".

na, ezt a kedvezményt kapta a munkavállaló évek óta.

Előzmény: Gabiiiiii (1129)
vincenoir Creative Commons License 2011.01.25 0 0 1139

Látok halvány logikát abban, hogy az vállaljon több gyereket, aki egyébként is jól keres, és az adókedvezménnyel még több jut. De ez nem az én logikám, és nem is hiszek a megélhetési gyerekpotyogtatásban. A cigányoknál életforma, hogy sok gyerekük van. És ha már sok van, miért ne használnák ki a szociális lehetőségeket. Az iskolában a kisbabához a cigánykislány meg a cigánykisfiú szalad oda megnézni, milyen aranyos. És a cigánykislány minden alkalommal haza akarja vinni. Az egyéb embereknél meg mindenféle indokok vannak, hogy miért nincs gyerekük vagy éppen miért akarnak sokat, vagy csak kettőt. Ismerek olyan családot, ahol az autista gyerek mellé szülnek még kettőt, hogy a fogyatékos soha ne kerüljön intézetbe. Ismerek olyat, aki 35 éves koráig nem talált apajelöltet, és iszonyatosan vágyott egy kisbabára, a végén már férj se kellett neki, csak gyerek. Azóta férjhez ment, a második gyereknél tartanak. Olyat viszont nem ismerek, aki úgy elmélkedett volna, hogy ha szülünk 3 gyereket, de sok pénzünk lesz.

Előzmény: Uff (1138)
Uff Creative Commons License 2011.01.24 0 0 1138

Az adórendszer nem a szociális rendszer része,

Úgy van. És ez nagyon lényeges sarokpont.  A családi adózás épp ezért rendszeridegen elem, több kárt okoz a társadalomban, mint hasznot.

Előzmény: vincenoir (1134)
Uff Creative Commons License 2011.01.24 0 0 1137

egyiküknek  sem született az ötvenes-hatvanas években kettőnél több gyereke.

A történelem nem az ötvenes-hatvanas évekből áll.

Csak egy kisegítő kérdés: a Föld népessége ma több, mint 6 Milliárd, a mai Magyarországé 10 millió.

Ez hogy lett volna lehetséges, ha jeééemzően két utód született volna egy átlagos csáládban ?

Ha a kérdést megválaszoltad magadban, akkor a megoldást is megkaptad a dilemmádra.    

Előzmény: zsuzsa (1119)
gyereidetakarodj_h Creative Commons License 2011.01.24 0 0 1136

Nyilatkozni kell mindkettőtöknek (plusz mindkettőtök munkahelyének),hogy te veszed igénybe a kedvezményt, ha házas vagy akkor nincs semmi kavarás, jár a 99eFt a 3gyerekre ha van elég adóalapod ,ha nincs meg lehet osztani a zaszzonnyal.

Előzmény: robogopaul (1120)
vincenoir Creative Commons License 2011.01.24 0 0 1135

Leszűröm a következtetést: az jár a legrosszabbul mindig, aki picike vállalkozásban alkalmazott. Sajnos bárki lehet vállalkozó, és úgy bánnak az alkalmazottakkal, mintha a seggükből rángatták volna ki őket. Nem ismerek "rendes" vállalkozót, pedig megfordultam néhány helyen.

Dolgoztam egyszer egy vállalkozónál, aki ráadásul nem is magyar volt. Szólt neki valamiért a könyvelője, hogy az úgy szabálytalan. Mit mondott a nagyúr? "Nem érdekel, azt csinálok, amit akarok." A rendbetételt a vállalkozóknál kezdeném.

vincenoir Creative Commons License 2011.01.24 0 0 1134

Nem, az alanyi jogon nem jó. Az adórendszer nem a szociális rendszer része, valóban a bérek után fizetendő adó csökkentése a jó irány. De a legjobb irány lenne a valós bérek utáni elszámolás. Azt már meg se említem, hogy a legtöbb ismerősömet egyáltalán nem jelenti be a vállalkozó semennyivel. Na jó, megemlítettem...

Előzmény: Gabiiiiii (1131)
Gabiiiiii Creative Commons License 2011.01.24 0 0 1133

akkor mi kene meg a lakasfenntartasi tamogatason,az esetleges rendszeren nevelesi tamogatason,a gazartamogatason meg a nyavalya tudja min kivul?

Előzmény: vincenoir (1132)
vincenoir Creative Commons License 2011.01.24 0 0 1132

Nyilván azért kéri így, mert így jogosult lesz esetleg lakásfenntartási támogatásra, rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre, egyéb nyalánkságokra. De szerintem nem ez a gyakoribb. Mert a melósnak fingja nincs, hogy mi jár neki és mi nem, sehol nem világosítják fel semmiről. Akinek nincs saját könyvelője, közgazdásza vagy jogásza, az mindenképp szarul jár. És sokan nem is csalnak szívesen.

Előzmény: Gabiiiiii (1129)
Gabiiiiii Creative Commons License 2011.01.24 0 0 1131

es ez nem az adorendszer hibaja,hanem a feketegazdasage....Jobb lett volna alanyi jogon adni megint a gyerekek utan jaro apanazst?? z mar tobbszor nem valt be..

Előzmény: vincenoir (1130)
vincenoir Creative Commons License 2011.01.24 0 0 1130

Az a tény, hogy a kevéske bejelentett bére után járó kedvezmények se jutnak el a szegény emberhez.

Előzmény: Gabiiiiii (1128)
Gabiiiiii Creative Commons License 2011.01.24 0 0 1129

azert en mar hallottam olyan csodat,mikor a munkavallo kerte,hogy kevesebbel legyen bejelentve es a tobbit kapja boritekba,mert ugy jart jobban...

Előzmény: vincenoir (1127)
Gabiiiiii Creative Commons License 2011.01.24 0 0 1128

ezek tenyek,de ennek igy semmi koze az adokedvezmenyhez...Ha rendbe lehetne tenni a feketegazdasagot,az kihatna erre is,de forditva nem:(

Előzmény: vincenoir (1127)
vincenoir Creative Commons License 2011.01.24 0 0 1127

Már elnézést, de a vállalkozó nem fizeti be neki az adót. Kérdezzünk már meg egy ilyen alkalmazottat, hogy melyik bére után szeretne esetleg táppénzt kapni, gyedet, esetleg majd nyugdíjat.

Egyébként pont ezt ugatom, ha azt nyilatkozza, hogy ne érvényesítse a vállalkozó a kedvezményeket az adóelőlegben, akkor az éves bevalláskor az apeh-től megkapja egyben az egész évit saját nevére, saját lakcímére, megkerülve a vállalkozást.

Előzmény: Gabiiiiii (1125)
vincenoir Creative Commons License 2011.01.24 0 0 1126

Ne írj butákat.

A vállalkozónak annyival kellene bejelentenie, amennyit ténylegesen kifizet. Az alkalmazott azt szeretné, hogy annyival legyen bejelentve, amennyit ténylegesen megkap. A vállalkozó nem jelenti be, csak amennyivel nagyon muszáj, mert sok járulékot kell fizetni utána. Ha az alkalmazottnak így nem tetszik, mehet, sorban állnak egy megüresedett álláshelyért.

Mit gondolsz, miből fizeti a vállalkozó a nem hivatalos fizetést? Hallottál már a feketegazdaságról, pénzmosásról? Mert ez az!

Előzmény: Wic (1124)
Gabiiiiii Creative Commons License 2011.01.24 0 0 1125

fizetését elvégzett munkája után kapja zsebből."

mi utan kellene,hogy ervenyesuljon?? Benne van a neveben,hogy adokedvezmeny...Ha valaki nem fizet adot,vagy minimalisat,mibol akar tobbet kapni?

Egyebkent alapvetoen igazad van,jol tudom,hogy sokan nem azert dolgoznak igy,mert rohadt adocsalok,hanem mert igy van munka....Ok sajnos nem kapnak egy fillerrel sem tobbet

Előzmény: vincenoir (1123)
Wic Creative Commons License 2011.01.24 0 0 1124

Neki hogy érvényesül a családi kedvezmény/adójóváírás?

úgy, hogy ő évek óta azért így kapja a fizetését, mert így nettóban többet kapott, mintha a vállalkozó teljes áron bejelentette volna.

Előzmény: vincenoir (1123)
vincenoir Creative Commons License 2011.01.24 0 0 1123

Ejtsünk már szót arról az esetről is, amikor a szegény ember vállalkozónál dolgozik. Az alkalmazott minimálbérre van bejelentve. Hó végén csak aláír valami hivatalos bérpapírt, de valójában a fizetését elvégzett munkája után kapja zsebből. Neki hogy érvényesül a családi kedvezmény/adójóváírás? Az adóelőlegben érvényesített kedvezmény ez esetben a vállalkozó fekete kasszáját erősíti. Az alkalmazott egyetlen lehetősége, hogy azt nyilatkozza a vállalkozónak, hogy nem kívánja érvényesíteni az adóelőlegben az adójóváírást/családi kedvezményt. Ekkor éves bevallásában érvényesít, és 2012. év elején saját névre címre egyben megkapja az összeget az Apeh-től (Nemzeti Adó- és Vámhivataltól).

vincenoir Creative Commons License 2011.01.24 0 0 1122

1995. évi CXVII. törvény a személyi jövedelemadóról

29/A. § (3) A családi kedvezmény érvényesítésére jogosult

a) az a magánszemély, aki a családok támogatásáról szóló törvény szerint gyermekre tekintettel családi pótlékra jogosult

1998. évi LXXXIV. törvény a családok támogatásáról

7. § (1) Nevelési ellátásra jogosult

a) a vér szerinti, az örökbe fogadó szülő, a szülővel együtt élő házastárs, az a személy, aki a saját háztartásában nevelt gyermeket örökbe kívánja fogadni, és az erre irányuló eljárás már folyamatban van (a továbbiakban együtt: szülő), a nevelőszülő, a hivatásos nevelőszülő, a gyám, továbbá az a személy, akihez a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény (a továbbiakban: Gyvt.) 72. §-ának (1) bekezdése alapján a gyermeket ideiglenes hatállyal elhelyezték, a saját háztartásában nevelt

(forrás: www.magyarorszag.hu)

(Családi pótlék: nevelési ellátás vagy iskoláztatási támogatás)

sheldon Creative Commons License 2011.01.18 0 0 1121

Szia!

Ak iezt mondta neked, az félretájékoztatott.

Mi felhívtuk az APEH-t, és megkérdeztük, mert náluk 2 gyerek van, 1 közös, és egy korábbi kapcsolatból, és mi nem vagyunk házasok.

Azt mondták a telefonosok, hogy amint elveszem a leendő nejem, mindkét gyerek után igényelhetem, de addig csak a közös után.

De ez benne van a tájékoztatóban s, pont 3 gyerekre vetítve.

Nem akarlak félrevezetni, és ajánlom hogy hivd fel az apeh-ot, mint mi.

robogopaul Creative Commons License 2011.01.18 0 0 1120

Sziasztok,

nem tudom jó helyen vagyok-e a kérdéssel, de van ez a családi adókedvezmény ugyebár.

Olvastam mindenféle cikket, kerestem fórumokon, érdeklődtem a könyvelésen, de még nincs konkrétum.

Mi a feleségemmel lassan 2 éve vagyunk házasok. Van 2 közös gyerkőc, és 1 a feleségem korábbi kapcsolatából. Így vagyunk egy család. Ő jelenleg GYES-en van még 2 hónapig, amikor is valószinűleg főállású anya lesz.

Én szeretném kihasználni ezt a kedvezményt, mivel én vagyok a családfenntartó és 3 gyerek után elég szép a kedvezmény. Viszont a törvényalkotók elég rafináltan pont keresztbetettek: elvileg én csak a 2 gyerkőc után igényelhetem a kedvezményt :(

Ezt még talán le is nyelném kisebb keserűséggel, ha a nettóm 66e-rel lenne több, a 99e helyett (hála isten a bruttó jövedelmem megvan hozzá) és nem pedig 20e, mint két gyermek esetén.

A nejem igényelte a családi pótlékot mind3 esetben (a legkisebb gyerek születése után házasodtunk össze, de előtte is már 6 éve együtt éltünk)

Ahhoz, hogy az állam lássa, hogy 3 gyerek van , a nejemnek mit kellene tennie?

Ő is nyilatkozna, hogy 1 gyerek után venné igénybe, én pedig 2 után?

Ő megteheti és ki a munkáltató az ő esetében?

Mit lehetne tenni, hogy mégis én vehessem igénybe mind3 gyermek után, hogy maximalizáljuk, amit csak lehet?

Köszönöm előre is ha tud valaki tanácsot adni!

Ha kusza lettem volna, szivesen megfogalmazom másként :)

zsuzsa Creative Commons License 2011.01.15 0 0 1119

Őt is megértem ( mármint a feleségedet ) nem szeretne teljesne kiesni a munkából. Sok munkahelyen úgy néznek a GYES-ről visszajöttekre, mintha fogyatékos lenne. A munkahelyemen alig van családos kolléga, nagyon nehéz elfogadtatni, hogy gyerekekkel is hasznos munkaerők vagyunk.  Még aki tudná otthonról végezni a munkáját, azzal is szemétkednek.  Te múltkor is dolgozhattál otthonról, amikor beteg volt a gyerek, ne akarj megint.... Az a döbbenetes, hogy  egy mozgássérültnek nem mondanák, hogy múltkor már dolgozhattál otthonról, amikor nehezen mozogtál, ebből nem lesz itt rendszer.  Pedig a 2-3 gyerek egy hosszú távú természetes állapot, amihez alkalmazkodni kell.

Nagyon remélem, hogy a több gyereket vállalók támogatása nem rövid távú próbálkozás, mert amikor újabb gyerekeket tervez egy pár, nekik 15-20 évre kell előre gondolni.

Azzal se értek egyet, amit Uff kolléga irt, hogy a gyeremekvállalás soha nem megélhetési kérdés volt. Dehogynem. A felmenőim alföldi református parasztok. SENKINEK, de tényleg kb tucatnyi rokon családot ismerve egyiküknek  sem született az ötvenes-hatvanas években kettőnél több gyereke. Nem tudom , hogy csinálták, mármint a fogamzásgátlás akkori szintjén.  A vagyon, föld arra volt elég, hogy egyet - legfeljebb kettőt tanittassanak, örököljön.

Tolna megyei kolléga ugyanezt mesélte, ő és a testvére közt alig egy év volt a korkülönbség és megszólták a szüleit, hogy milyen cigány módi igy potyogtatni a gyerekeket. A magyar paraszt annyit szült, amennyit el tudott tartani.

Előzmény: Gyulus (1117)
awced Creative Commons License 2011.01.15 0 0 1118

Hehh, neked a leghalvanyabb segedfogalmad sincs sem a felvetelirol, sem a felsooktatasrol.

A vegyeszkar 10 (tiz, annyi, mint a ket kezeden levo ujjaid szama osszesen, felteve ha egy sem hianyzik, es nincs a normalisnal tobb) fizetos vegyeszmernokot vett fel tavaly, talan lett volna tobb is, de senki sem jelolte elso helyen a nappali fizetos kepzest. Es leirom megegyszer, lassan, hatha ugy megerted: a bmen a koltsegteriteses es allamilag finanszirozott kepzes pontosan ugyanaz, valamint az is fizet a diplomaert, aki egynel tobbet akar szerezni.

Előzmény: Törölt nick (1113)
Gyulus Creative Commons License 2011.01.15 0 0 1117

Naná, hogy utánaszámoltam, mit jelentene nekünk a harmadik gyerek. A terhesség 3. hónapját követően kb. 80, a születéstől kb. 10 (a GYED miatt), a feleségem újbóli munkába állását követően kb. 100eFt-tal maradna több a családi kasszában. A jelenlegi bérünket nézve nagyjából havi ezer forint körüli adót fizetnénk három gyerek mellett, ami azt jelenti, hogy a családi kedvezményt éppenhogy, de teljesen igénybe tudnánk venni.

Csak amikor anyagi szempontok szerint gondolkodunk, mindig oda lyukadunk ki, hogy igen ám, de mi lesz vajon 3 év múlva? Most a nejem mindenképpen munkába fog állni. Legkorábban másfél, de inkább két év múlva lehetne esedékes egy új baba. Lehet, hogy úgy járnánk, bevállaljuk, aztán egy éven belül visszajönnek a szocik, elveszik az összes adókedvezményt, mi meg - kis túlzással - mehetünk a híd alá három gyerekkel.

Na, ennyit a jogbiztonságról, meg a szerzett jogokról... :

Előzmény: zsuzsa (1116)
zsuzsa Creative Commons License 2011.01.15 0 0 1116

Te ugyanúgy habzó szájjal hörögnél, ha hoznának egy új törvényt , mely szerint aki X számú fát ültet saját tulajdonú földjére vagy  ha a meglévő helyére passziv házat épit, Y %-nyi adóvisszatéritésre jogosult, merthogy neked nincs ingatlanod , miért a gazdagokat támogatják.

A felelős gyerekvállalás-nevelés , a faültetés stb az állam hosszútávú  befektetése,  érdeke. Sajnos a segélyen élő félanalfabéták  8. gyerekéből dolgos állampolgárt nevelni rohadt sok pénzbe kerülne . A középosztály 3.-4. gyerekéhez meg elég az általuk befizetett adóból a visszatérités. 3-4 gyerek mellett az egyik szülő már nem tud bármilyne munkát elvállalni.

Sz..r dolog irigynek lenni arra, hogy másoknak magasabb fizetése, több gyereke és adójóváirása van mint neked, megértem. Én is csak egy évig fogok kapni adóvisszatéritést 2 gyerek után, de örülök ha olyanok mint az alább hozzászóló Gyulus bátrabban vállalnak harmadik gyereket, mert tényleg azon a pártizezer forinton múlik. Aki azt mondja, hogy nem, az még nem vezetett háztartást.  Nem mindegy, hogy hó közepére vagy hó végére fogy el a kosztpénz, kell elővenni bevásárlásnál a hitelkártyát meg lesz ideges az ember maikor megjön a téli fütésszámla. Ahol 3 gyerek van, főleg ha iskolás korúak, serdülnek, középiskolások stb, ott nem luxuskiadásokra megya el a pénz, hanem a gyerekekre.

Előzmény: Uff (1109)
Törölt nick Creative Commons License 2011.01.15 0 0 1115

Sok sikert ahhoz a harmadikhoz, Te már úgy is eldöntötted. ;))

Előzmény: Gyulus (1112)
Törölt nick Creative Commons License 2011.01.15 0 0 1114

>>Évszázadokon, sőt évezredeken keresztül sosem volt a gyermekvállalási "kedv"  életszinvonalfüggő.

Mindig is az volt.

Ráadásul nem csak kedv, hanem képesség is részét képezi a problémahalmaznak.

>>Ahogy az 5 -es években sem sikerült a hozzád hasonló gondolkodásúaknak a gyapot és narancs hazájává tenni hősies országunkat, úgy most sem fog eredményre vezetni a pénzben való gondolkodás. Benneteket csak a pénz tud érdekelne, pénzéhesek vagytok-

Aha... értem.

Engem pedig nem érdekelnek a szépelgő lelkek, akik önnön nárcisztikus érzelemvilágukra figyelemmel, a racionalitással semmit nem törődve igénylik ki maguknak, hogy úri jókedvük szerint költhessék a társadalom közös erőforrásait és ha úgy tetszik egyik sarkon fagyit fizetve, másik sarkon virágot véve, harmadikon pénzesőt szórva azoknak, akik hajlandók szépnek és jónak látni őket.

Az ilyenek egy valamivel nem törődnek soha, azzal, hogy miből kerül az arany a bugyellárisba.

Elegem van belőletek, hogy frisebbnél frissebb éccákra herdálnátok a mások izzadságával megszerzett filléreket, ideje, hogy úgy patkó kerüljön a lóra, gyógyír a feltört hátra, kenőcs a kerékagyra, mert nem úgy van ám, hogy fenn ültök a bakon, aztán csak ostoroznátok akkor is, amikor kidőlnek szegény állatok.

Törölt nick Creative Commons License 2011.01.15 0 0 1113

>>Maradjunk annyiban, hogy ahol a koltsegteriteses kepzes nem megfelelo szinvonalu, ott az allamilag finanszirozott sem az. 

Maradjunk annyiban, hogy bebuktad a dolgot... nem indít vegyészt a VBK térítéses formában.

A legjobb magyarországi reál képzőhelyen nem lehet bárki számára pénzért diplomát szerezni, továbbra is a három-négyszeres túljelentkező közül a legtehetségesebbeket választják ki és nem indítanak költségtérítéses szakot.

Akinek csak pénze van, annak lehet menni  egy gyengébb egyetemre, ahol van fizetős képzés is.

Az az egyetem, aki piaci körülmények között kívánja magát megmérettetni, tehát hangsúlyt helyez a tudományos teljesítményre, az abban érdekelt, hogy a jó koponyákat ültesse a padokba és nem abban, hogy gazdag apuci csekkjét gyűjtse be a hülye fiacska kezéből, mert ha azt tenné, előbb-utóbb nem ő lenne ott a tudományos kutatás élvonalában, elillanna a nimbusza és senki sem akarna fizetni, hogy ott szerezzen diplomát

Az igazán jó egyetemek megtalálják a módot a finaszírozásra piaci körülmények között a tudásra alapozva, és akár megengedhetik maguknak azt is, hogy azoknak, akik megengedhetik maguknak a fizetést, azokkal hígítsák a tanulói kört.

>>Persze ahogy elnezegettem a minden gyerek bejelentesekor egyre erdekesebbe valo vigyort a fejen, asszem orulnenek a plusz penznek. Telne ovszerre. (Mellesleg a felesegevel osszesen van negy diplomajuk, a masodikat mindketten koltsegteriteses kepzesen szereztek. Es meg nincsenek harminc evesek. Nesze neked tanulasi kepesseg hianya...)

Igen, kimondottan ezt a családmodellt gondolom kiemelkedően támogatandónak, mert úgy gondolom, hogy az ilyen családok a társadalom számára messze értékes emberfőket nevelnek ki és megérdemlik, hogy az egzisztenciális biztonságuk ne legyen nagyobb mértékben veszélyeztetve az emberileg elfogadhatónál.

Minden tiszteletem az ilyen embereké. 

Előzmény: awced (1108)
Gyulus Creative Commons License 2011.01.15 0 0 1112

Kifejezetten szimpatikus a gondolkodásmódod.

Nekünk két gyermekünk van. Tünemény mind a kettő, és szeretnénk nekik tisztességes életkörülményeket biztosítani. A feleségem most kezd dolgozni, és bizony nem mindegy, mennyi folyik be a kasszába. Pedig mindketten viszonylag jól keresünk, legalábbis nincs okunk panaszra. Amikor az első gyereket bevállaltuk, legalább háromban gondolkodtunk. Ma már inkább úgy vagyunk vele, hogy maradunk a kettőnél. Jól jön a családi adókedvezmény, de nagy érvágás lesz pl. a GYES elvétele. Fél évnyi juttatás esik ki a kasszából az új szabályozás miatt. Ez van, így jártunk. Sajnos a lakásunkat is éppen ebben a válságos időszakban kellett nyomott áron eladnunk, mert a munka miatt muszáj volt költözni. Újat venni csak hitellel tudunk majd.

Minket komolyan elgondolkodtat a megváltozott adózás abban, hogy eredeti elképzelésünknek megfelelően mégiscsak válljuk a harmadikat is. Majd meglátjuk, mit hoz a jövő. Egy biztos: ha bevállaljuk, az nem a pénz miatt lesz, de megkönnyíti a döntést.

Mindezt csak azért írtam le, hogy legyen itt konkrét példa is arra, amiről írsz.

Előzmény: Törölt nick (1103)
BISMARCK Creative Commons License 2011.01.15 0 0 1111

"Évszázadokon, sőt évezredeken keresztül sosem volt a gyermekvállalási "kedv"  életszinvonalfüggő."

Ez nettó hülyeség.

Pont az életszínvonal fenntartása miatt volt szükség a magas gyerekszámra (segítek, a munkaerő miatt)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!