Minden Pentax SLR, DSLR fényképező működésével felmerült technikai kérdést itt beszéljük meg! Ne OFF-oljuk szét a többi Pentax topikot. Jó fórumozást kívánok!
Pentax K-30-amhoz vettem Sigma 70-300mm F4-5.6 APO DG Macro obit. A használati utasítása elég gagyi :-)
A leírásban az van az Expozíciós mód beállítása menüben, hogy Pentax AF/MF esetében "amennyiben a program expozíciós módot vagy a zársebesség prioritású automatikus módot használja, a rekesz gyűrűt az objektíven állítsa a legkisebb f-stopra (legnagyobb szám), majd állítsa be az "A" pozíciót a rögzítőgomb lenyomása közben. Ha a rekeszprioritású automatikus módban vagy manuális megvilágítási módban dolgozik, forgasse el a rekesz gyűrűt az "A" helyzetből a rögzítőgomb lenyomása közben, majd állítsa be a rekesz értéket a gyűrű elforgatásával."
1. kérdésem: rekeszprioritás vagy manuális módban akkor csak az a 6 rekeszérték lehet, ami az obin van? Nem működik az, hogy hagyom "A" pozícióban és a gépen állítom be a kívánt rekesz értéket?
2. kérdésem: mért kellene legnagyobb f számra állítani, majd az "A" pozícióba, nem eygszerűen csak egyből"A"-ba?
köszi mindenkinek, valószínűleg túlreagáltam a dolgot... visszanéztem az elmúlt 3 év képeit, eddig az volt a jellemző, hogy inkább az eget égette ki az árnyékos részek javára, talán ezért estem kétségbe.
Nekem ezek jónak tűnnek. A kép közepén a világos toronyházon 246 körüliek a legmagasabb értékek, a hisztogram is szépen majdnem elmegy "faltól falig" mindkét végén. Talán +0,2 fényértéket még rá lehetne tolni kiégés nélkül, de szerintem ez így is teljesen jól exponáltnak tűnik a kamera lehetőségeihez képest.
na a felsőt első ránézésre én is egy kicsit alexpósnak nézem
viszont
van ottan az a világos épületrész ahol az ő fénymérése 15,1 és 15,3-at mért, míg a legsötétebb szegmensben 11,8-at
namost ha belegondolsz hogy ő próbálja ilyenkor úgy belőni az expót hogy minden képrészlet a lehető legkevésbé legyen beégve, pláne hogy picit alapból is alexpózik, ezt még simán elfogadhatónak érzem (bár tény hogy zavar hogy ennyire lenyomja az expót). a második képen a világos épületrész már picsit túl világos, szvsz az expanded dinamic range pont azért van hogy próbálja a hisztogram jobb szélére nem kiengedni a képelemeket akár némi alexpó árán is, főként a középsőket. ilyen fényviszonyok között érdemes Av-módban fix iso és rekesznél és állványon kipróbálni hogy mit csinál extended iso range-ben és annélkül.
pl a legutóbbi képeden a középsúlyos fénymérésnek a középső részek hangsúlyos figyelembevétele és a külső részek figyelmen kívül hagyása helyett mi a túrót kellett volna csinálnia? :)
érdemes letölteni és/vagy előszedni a k200d júzersz manuálját, asszem abban benne van egy 3d-s grafikon vagy ábra vagy miarosseb amiben mutatják hogy a szenzor területén melyik részeket milyen mértékben veszi figyelembe a fényméréskor. legalábbis spotnál meg középsúlyosnál asszem láttam valamikor valahol. számomra baromi tanulságos volt
"de középre súlyozottal, rekesz prioritásban is ilyeneket produkál:"
meglepő hogy itt is a kép középső részén van a naagy világos folt, ahol a középresúlyozás a leginkább súlyozza a mért értéket. fél blendénél több ebből sem hiányzik
mutass olyat ami homogénabb, ahol a kép közepén a leginkább figyelembe vett terület nem több blendényivel világosabb mint a kép külső részein látható képelemek, mer eddig mindkét mutatott képeden teljesen korrektnek tűnik a fénymérés. csinálj egy képet mondjuk egy egyenletesen megvilágított, homogén falfelületről.
Esetleg egy reset-et meg lehet próbálni. A váz által gyártott JPG is elaxpós? Hátha csak az LR-ben mászott el valami.
Ha az se segít, akkor kérem, kapcsolja ki marad a szervíz. Mint azt Murphy bácsi mondta volt, ami elromolhat, az el is romlik. Nem kizárt, hogy elfáradtak az elektronok a fénymérőben :)
Nem kapcsoltad be véletlenül a highlight correction (csúcsfénykompenzáció vagy valami hasonló talán a magyar menüben) opciót? Mert az gyárt 1 fényértékkel alulexponált raw képeket és ilyenkor ISO200 a legkisebb választható érzékenység.
Sziasztok, az lenne a kérdésem hogy egy digitális gépnél el tud-e romlani a fénymérés? egy 4 éves K200D-ről van szó egy SMC 16-45el, eddig szuper volt minden, max Lightroomban egyet pöccintettem az expón. Most viszont beállításoktól függetlenül akár 1,3 fényértékkel is folyamatosan alulexponál. próbáltam mindhárom fénymérési módot, manuális, Av, Tv minden kombinációt... manuális módban ha kikísérletezem az ideális záridőt akkor ott villog hogy "jajjaj ez 1,3 fé-vel világosabb lesz". Eddig a középre súlyozott beállítást használtam 4 évig és minden szuper volt, a típusnál megszokott minimális alulexponálást leszámítva.
Lehet, hogy olcsóbb is tud lenni. Elvileg 30% az árrés. Azt nem tudom, hogy felfelé, vagy lefelé számolják. És persze nincs áfa a használt cuccokra, ettől olcsóbb az ottani megoldás.
A fényerős obiknak tapasztalatom szerint más a háttérmosása, és kisebb az élességtartománya nyitott rekeszen. Ja, és ne felejtsük el, hogy picit magasabb f értéken már élesek.