Ebbe a topikba várunk kezdő és profi makrósok fotóit. A fotók mellé írhattok adatokat, a készítésével kapcsolatos technikát is. Jelenleg létezik egy technikai topik is ami Makró fotózás címen megtalálható ezen az url címen: http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9057201
Az adásvételi postok szerzőit a moderátorok kitiltják innen!
ha kezdjük a legegyszerűbbel , akkor gazdaságos megoldások a következőek:
- fix 50mm 1.8-as örök alapobi
- közgyűrűsor - ezt az 50-es elé téve már közel vagy az 1:1-es leképezéshez és tudsz makrózni, fényből sem vesztesz sokat lévén 1.8-as
- 52mm-es fordító az 50-eshez ha nagyon ütyürmütyür dolgokat akarsz és fordítva használnád az 50-est, ekkor azonban brutál kis mélységélességed lesz
mind remekül beszerezhető használtan is és biztosan olcsóbb mint egy 60-as vagy 100-as dedikált makroobi
ha találsz harmonikakihuzatot M42-esek szoktak lenni, akkor már csak egy M42-Canon Eos adapter és meg ennek a fordítottja, azt hiszem, most kicsit belezavarodtam én is, szóval az M42 harmonikakihuzat géphez való csatlakoztatásához kell egy adapter és az obi kihuzathoz való csatlakozásához...egyszerűbb persze ha mondjuk egy régi M42-es végű manuál obid van, akkor ezt az adapter megúszod
szerintem a leggyorsabb legegyszerűbb elsőre a közgyűrű+50-es
Sziasztok ! Nagyon jók a képek. Most vettem 8 év után a panasonic DMC-Fz50 helyett egy DSLR-t, Canon EOS 70-d + 18-135 f/3.5-5.6 IS stm obit. Milyen makró obit ajánlotok ehhez? Szerintem a meglévő obira rátenni fordítót v egyebet nem érdemes. Természet, rovarok, virágok, kristályok, vasútmodellek, kémiai kísérletek és még sok egyéb makrófotózása a terv. Gondolkodtam a makrósín+kihuzat+obi+adapter kombón de azt hurcolászni, fotózni vele nem tudom mennyire jó, pl beleakad a terepasztalon a tereptárgyakba, miegymásba..
Ha van valakinek az én gépemmel kompatibilis szettje, és elárulja, kíváncsi vagyok mivel fotózik. Pl bandita39, kenya15, cc képei nagyon tetszenek. a Többinél láttam hogy pentax v nikon a váz nekem az értelemszerűen kiesik.
nem rajongok a hidegért, de ma is sikerült összességében vagy 2 órát elmolyolni a jegeimmel, de legalább élveztem a fotózást és képek is lettek:) hidegben pláne hajnalban kelni meg brrr...de ha megéri, akkor drukk!!!
Csak a reggeli maradt el, bár most sem vagyok még éhes. Jól beöltözve általában 1 óra alatt készül úgy 40-50 kép, abból marad 15-20. Nagyon jó arány. Abszolút megérte, imádom, hogy mindig meglepetés milyen minták születnek:)