Kerestem a topikok között, de nem találtam még kifejezetten ilyen témájút. Ez elég meglepő volt. Nos, mindegy, akkor itt van egy, amiben megtárgyalhatjuk a legújabb technológiákat, áttöréseket, hatásfokokat és persze, hogy ki, mikor fogja telerakni és legfőképpen mennyiből a háza tetejét napelemekkel?
Nem. Augusztus elsejével jár le az éves limit, emiatt is biztosítanak soron kívüli diktálási lehetőséget kb. július 20-augusztus 10-e között minden évben.
A szaldómennyiségen felül vételezhetsz 2523-at. Tehát ha beküldtél 2000 kWh-t, akkor kiveheted azt, a 2000-t még 2523-at és utána kezdődik a 70 Ft. Viszont a 2523 az augusztus 1-től július 31-ig tart, az éves leolvasásod nincs ezzel szinkronban.
A rezsicsökkentés során adott áram kb. 2523 kwh-ig 36 Ft/kwh. Ezt a fogyasztást hogyan kell érteni szaldó elszámolás esetén? Ha 1 év alatt termeltem 3000 kwh-t, amiből betápláltam 2000 kwh-t, fogyasztottam 1000 kwh-t, MELLÉ pedig vételeztem 3000 kwh-t, akkor először osztunk, szorzunk, hogy bement 2000, kivettem 3000-t, azaz végül is 1000 kwh-t vettem és az 2523 kwh alatt van, azaz 36 forinttal számolunk, VAGY csupán azt nézzük, hogy 3000-2523= 477 kwh már piaci ár??
Tehát a szaldó miatti elszámolás után nézzük, hogy 2523 kwh fogyasztás hogy áll? Azaz hogy ha betápláltam 1 év alatt 2523-at, esténként az 1 év alatt meg kivettem 2523-at, akkor még nullán vagyok? Azaz még utána van 2523 kwh 36 ft-os áramom?
Így van. Az autós is olyan állatfaj, akiről valamiféle címen mindig lehet levenni sarcokat. Ezt igyekszünk minimalizálni. Hőszivattyúval az EV-ben, napelemmel, minimális szerviz költségekkel. Töltési akciózások kihasználásával. (Lidl 150 HUF/kWó). Ha az kell, akkor szigetüzemmel. Napelem és a régi hőtárolós kályha házasságával. Vagy bojlerekkel.
Ez még bőven odébb van, de szerintem nem lesz jövedéki adó, hanem más lesz helyette. Nem az üzemanyagot fogják adóztatni, mivel azt könnyű előállítani és megjelölni sem lehet. Hanem inkább lesz vmi km alapú adó amit fizetni kell mint a teherautóknál az útdíj. Addig is sokkal olcsóbban lehet fenntartani az EV-t mint az ICE autókat. Nincs olajcsereszerviz állandóan, meg a hibák is jóval ritkábbak. Én 6 éve EV-zek több mint 240e km-t mentem és alig volt bármilyen költségem eddig, üzemanyag és szervizelés terén. Nagyon elégedett vagyok az EV-kkel eddig. Nyilván meg kell venni, de utána csak menni kell vele, ha az ember otthon tudja tölteni akkor szinte nulla költségből.
Olyan nincs, hogy egy adó ne kellene. Olyat még nem látott a világ sehol. Pláne diktatórius rendszerekben. Ott a mindenható állam jobban tudja, az egyénnek mi az úgymond érdeke.
Ezt írogatom már jó ideje én is . Az autód fogja megadni a kért adatokat és nem az inverter , hogy mennyit töltöttél bele az otthon megtermelt energiából . Azután a kWh után fogja a tulaj fizetni a jövedéki adót .
Elméletileg ha beteljesülne a zöldek vágya , hogy csak villanymeghajtású autó legyen az utakon , akkor az állam elesne az üzemanyagok után befizetett adóktól . Miből pótolná és építené az utakat ?
Sajnos ez sem igaz ebben a formában. Mert a saját kutad után is fizetned kell, pedig te ástad ki.
Sőt! Ha az autódba töltöd a saját vizedet és az megy vele, akkor az után is jövedéki adót vernek rád. Ahogy az otthon főzött pálesz, vagy termelt dohány után is.
S azokat a "zöld energiával " működő falvakat is beszámitják teljes egészében, ahol 50-200max 500 fő a lakosság , de villanyórája csak 1-3 max 10 embernek van?
te a saját szigetüzemi rendszeredből vételezel elektromos energiát.. vagyis ennyivel csökkented a hálózatból vételezést, vagyis a "szolgáltató ennyi energiát nem fosszilisen, hanem zölden állít elő". ehhez tudnia kell a szigetüzemed termelési/fogyasztási adatait (ezt a te saját költségedre kell biztosítanod), és természetesen őt illeti a zöld-bizonyítvány is, mert tőle nem veszel fosszilis energiát.
Ezért lesz nekem sziget üzem, ahhoz semmi közük mennyit termelek, mennyit fogyasztok stb. Nem megy a hálózatra semmi, és mivel a téli fogyasztáshoz kell méreteznem mindent, ezért a nyári felesleget elpocsékolom, vagy meg sem termeli ha tele a 150kwh kezdő akku kapacitás. Azért még agyalok rajta mivel tudnám hasznosítani valahogy. Az biztos hogy betáplálni nem akarom a hálózatba 5ft-ért.
Viszont így még érdekesebb, hogy miért is akarnak olyan adatokat -is- látni a termelésről/fogyasztásról, ami -elvileg- nem hiteles.
Nagyjából semmi közük ahhoz, hogy helyben mennyit fogyasztok az általam megtermelt energiából.
Az ellátásbiztonságra (pl. helyi túlfeszültség, országos túltermelés) való hivatkozással el tudnám fogadni az inverter teljesítményének visszaszabályzását (20-40-60% mérték), mondjuk a mérőóra által vezérelve (tekintsünk el attól, hogy jelenleg az órák erre alkalmatlanok), de azt végképp kizártnak tartom, hogy ezt egyedi háztartásokra lebontva az adott helyi fogyasztás mértékét figyelembe véve meg tudnák csinálni.
Az úgy vicces lenne. Ráadásul arra azért is nehéz lenne, hiszen az a mennyiség nem hiteles mérés eredménye, hanem az inverter meg az opcionális smart metere mond és mér valamit, aztán hogy annak mennyi köze van a valósághoz, az meg egy másik dolog.
Itt inkább maga az elv az érdekes, ha az általunk megtermelt, de a szolgáltatónak át nem adott (helyben felhasznált) energia után is származási garanciát akarnának elszámolni.
Amit a szolgáltató átvett, és elvileg kifizetésre (5.11 Ft/kWh, ami kb. 12.775 EUR/MWh) kerül, az után jogos lehet a származási garancia jóváírás az egyetemes szolgáltató részére.
Maga a származási garancia MWh mennyiségben értékesíthető, ha jól tudom 6 EUR/MWh a piaci ár.
háztartási méretű kiserőmű által megújuló energiaforrásból termelt villamos energia vonatkozásában a Hivatal a származási garanciát az egyetemes szolgáltató részére jegyzi be.
Aztán ezt a jogot ugyan milyen alapon biztosítják nekik? Lényegében, hogy ellopják azt, ami az enyém?
Ebben az a "szép", hogy amit -többnyire- a saját pénzeden létrehozott rendszerrel megtermelsz és egyből elfogyasztasz, az is -jó eséllyel- bele fog számítani a származási garanciával igazolt "zöld"-ségbe.
2. § (1) A villamos energiáról szóló 2007. évi LXXXVI. törvény 6/A. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép: „(3) Az egyetemes szolgáltatásban vételező felhasználó által üzemeltetett háztartási méretű kiserőmű által megújuló energiaforrásból termelt villamos energia vonatkozásában a Hivatal a származási garanciát az egyetemes szolgáltató részére jegyzi be. A származási garanciát az egyetemes szolgáltató értékesíti, az értékesítésre vonatkozó szabályokat a kormány rendeletben határozza meg. Az egyetemes szolgáltató a származási garancia értékesítéséből származó bevételt és az értékesítéshez szükséges ráfordításait a veszélyhelyzet idején a villamos energia és földgáz egyetemes szolgáltatás változatlan feltételek szerinti nyújtását biztosító rezsivédelmi szolgáltatásról szóló kormányrendelet szerinti ellentételezés kiszámítása során figyelembe veszi.”
A szent tehén rezsicsöki mindenek felett .... csak már nincs -elég- pénz ..... ja, hogy a zöld áram származási garanciája pénzt ér? Uccu....
Lehet én vagyok hülye, de miért nem elég az az adat amit az óránál mérnek?
Az hogy házon belül mennyi fogy el miért számit nekik? Úgyis megváltozik a fogyasztási szokásod amint bruttóba lépsz, amit lehet elpörkölsz otthon. Bojler, autó, padlófűtés, bármi, csak ne add oda nekik. Ezeket másképpen oldanád meg egyébként, más időpontban.
Miért akarnának az inverter/ek/ gyártói egy megépített, kompakt (eladott!) berendezésbe Powerline modult beépíteni (utólag!) és szöveges telegramot értelmezni, csak azért mert valamelyik országban valamelyik főokos úgy gondolja, hogy ez lesz majd a szabályozási út megoldása?
Van szabványos bemenete, dugjon rá olyat a "szolgáltató", ami azzal kompatibilis ... ja, hogy nincs minden berendezésre -pontosan- egyforma protokoll kialakítva? Hát, ez van... :-)
Szerintem összemosta/irta , hogy lehet az invertert leszabályozni --s lényegileg ez már kiépitett , --ha beteszel x méter 2 eres vezetéket ,az óra és az inverter közé.
Ez egy vágyálom. A lekapcsolás meg valós , hűtövel, házzal együtt.
Én meg egyáltalán nem igy gondolom........De most ezen vitatkozzunk , mi lesz 1-2-5 év múlva?