Egyre több új digitális tükörreflexes fényképezőgép rendelkezik videó rögzítés lehetőségével. Egyre több, eddig leginkább fotókat készítő kezdők/amatőrök/profik kóstolhatnak bele a videó/film/klip készítés világába. Ráadásul nem is rossz minőségben. A kompakt videokamerák és fényképezőgépek érzékelőjénél jóval nagyobb képalkotó szenzorral rendelkező DSLR-ek objektívjei is cserélhetőek, s ez kiterjeszti a lehetőségeket, s szabad utat enged a kreativitásnak is. Természetesen vannak korlátok is, de ha ezeket felismerjük, igen látványos vizuális élményt lehet "varázsolni" ezen fényképezőgépekből.
Eddig még nem született olyan topic, melyben a DSLR-ek videó funkcióival kapcsolatos kérdések és válaszok, tippek és trükkök, korlátok és problémák márkafüggetlenül megvitathatók lennének. Az egyes tipusok topic-jaiban időnként felmerülnek kérdések a videó funkcióval kapcsolatban, de aztán el is vész néha a hozzászólások között.
Legyen ez a leírás meghívó amatőrnek/profinak, vásárlás előtt állónak vagy pusztán a téma iránt érdeklődőnek.
A facen látható minőséget telefonnal is el lehet érni...
vicc nélkül: a lassításokhoz még tán elég az 1280x720 60 kép/mp, a rövid klipszerű snitteket meg eleve ilyen dslr-ekre találták ki... ami nehéz lesz, de tesztelhető Neked: az a futó lovakon, zsokékon megtalálni és megtartani az élességet video közben még stm-el is. Állvány mindenképp kell, jó videofejjel, ami könnyen és puhán, rángás nélkül mozdul el, de megmarad a helyén stabilan ( Manfr 501 ), és egy nagyobb külső kijelző-megjelenítő, akár PDA formájában. A gyakorláson, a videozásra átálláson sok múlik.
Az eltervezett snittnél mindig kicsiit tovább kell engedni a képet, ráhagyni, hogy legyen átúszásra, illesztésre idő és hely, vágóképeket csinálni, pásztázásokat begyakorolni, merről és milyen sebességel közelíts rá arcokra a lelátóón pl, elkapni egy -egy zsokét... sok összetevős egy ilyen 3,5 perc. Kb 3 órányi nyersanyag is lehet mögötte., de legalább 3-30 óra meló, az tuti.
Számolj kb 2-5x-ös időszorzóval a btto-netto közé, egyszerű de jól kezelhető progi van jónéhány, amivel könnyen össze tudod rakni. Ha kell zenét is vágni alá, arra is. Tudod a számom...)Laci
Tegnap láttam egy 3perc 45mp-es videót egy zsokéról és a lovaglásról. Nagyon megtetszett (szoktam zsokékat és galopp versenyt fényképezni a Kincsem parkban) és elgondolkodtam azon, vajon mennyire nehéz egy ilyet megcsinálni és összevágni, mondjuk egy Canon 60D-vel egy 18-135mm STM-es és mondjuk egy 70-200 f/4 L-es objektívvel egy laikusnak?
Valaki tapasztalt megtenné, hogy ránéz a videóra és megmondja, hogy mennyi gyakorlás, bruttó anyag és vágással eltöltött idő kellhet egy ilyenhez? (a fordítástól és a feliratozástól eltekintve)
Egy picit lehet hogy off, de nem találtam érdemes topikot, ezért itt hátha valakit pont ez érdekel:
Váltás miatt eladó egy 2 hónapos komplett DJI Phantom 2 +H3-3D, Gopro 3+ Black, Boscam FPV-vel. Itthon vásárolt, garaniális, összesen kb 20 alkalommal reptetett cucc. A komponensei külön-külön is eladók! Egyben 290. Kérdezz! E-mailben: repeet80(kukac)yahoo.com
hello! Bár videós képességekben elmarad a pana GH sorozattól, a remek stabilizátor miatt OMD EM-5-öt használok. A 12-40 a vázhoz hasonlóan időjárás álló, és szvsz remek az átfogása/fényereje.
Kicsit több mint egy éve kezdtem filmezni, autodidakta módon tanultam mindent, és GoProval dolgozom. Elsősorban (kaland)túrákat, sportokat filmezek, amihez általában elég is a GoPro, de szeretnék tovább fejlődni, és valamilyen DSLR-t esetleg MILC-et is használni. DSLR-ben azért gondolkodom, mert fotózni is szeretek, és ha mondjuk a dolomitokban vagyunk szívesen csinálnék pár jó minőségű fotót is. Ugyanakkor nekem kell cipelnem is, tehát a gép+objektívek súlya, mérete sem mindegy. Szóval abban kérném a tanácsotokat, hogy milyen irányban gondolkodjak, milyen gépet ajánlotok, amivel már lehet jó minőségű fullHD felvételeket csinálni (lehetőleg 60 fps-sel), fotózásra sem teljesen alkalmatlan és nem is kell hozzá egy serpa, hogy magammal tudjam vinni! Tisztában vagyok vele, hogy nincs olyan gép amelyik minden kritériumomnak megfelel, de szívesen veszem nálam tapasztaltabbak tanácsát, véleményét! Előre is köszi!
Ha valakit érdekel milyen filmeket készítettem eddig, szívesen küldök linket, de gondolom itt nem illik az oldalamat reklámozni... :D
Megválnék szeretett Mini Jimmy-mtől. Ha valakit komolyan érdekel, privátban tudok több képet küldeni róla, rövid leírással. Minden érdeklődőt kérek, hogy privátban értekezzünk itt; endre@minijib.net
Nézz utána mit jelent a kulcsszám és hogyan kell számolni vele. (Kulcsszám a fényrekesz szorozva a lámpatávolsággal adott érzékenység esetén. Pld. 2.8-as rekesszel ~15 méterről jó 44 a kulcsszám.)
Nekem meg az lenne a kérdésem, hogy szerintetek a Metz 44-es változata mekkora teret tud "befogni", egy színházterembe, koncertterembe elég lehetne ? Vagy kevés hozzá ?
sziasztok! látom itt sokan igen komoly felszereléseket használnak, nekem egyszerű kérdésem lenne. Otthoni használatra szobában szeretnék egy kiegészítő fényt/lámpát, amivel 17mm-35mm között videóznám a gyerekeket, családi eseményeket. Ehhez elég fényt és látószöget adnak az olcsóbb kínai led-es lámpák? Maximum távolság 3-4 méter lenne...
Ilyen 120-160 led-esre gondolok ~3500-4000 forint körüli áron: