Nagyon nagyot tévedsz. A versenyszférában ennyi munkával, ennyi képzettséggel, ennyi eredménnyel egyszerűen nem kellesz. Egyszerű hatékonysági alapon felvesznek 3 faszit, akik nyelveket beszélnek tehetségesek és havi 800-ért kb. kétszeresét dologzzák mint az "állami vezető", hárman meg a hatszorosát. Ehhez nem kell olyan nagy ész, csak normális piacorientált gondolkodás. A versenyszférában sokkal egyenletesebben oszlanak el a fizetések. Nincsenek 20-szoros különbségek.
Ebben az a pofátlanság, hogy ha állati sikeres vagy és van diplomád és karriered és állásod kb. osztályvezetőként egy cégnél, vagy sikeres ügyvéd, orvos stb. vagy, vagy a szilícium-völgyben mérnök, vagy egyetemi oktató nyugaton stb. akkor kb. a felét, negyedét keresed ezeknek a rohadt állami genyáknak. Akik végzettség, felelősség nélkül hazamennek 5-kor és felveszik ezt a sok pénzt, úgy hogy asziszik: "mennyit kapnék én a versenyszférában...." Anyádat, azt kapnád te a versenyszférában... Nem a minimálbér a kérdés, hanem az, hogy a multinál ha középvezető vagy, a szart kihajtják belőled, bruttó 1 milláért éjjel nappal rendelkezésre kell állnod, mutatókat kérnek számon rajtad, amikért csak stresszelni, meg imádkozni tudsz, remegsz, mert 40-50 évesen már nem kapsz még egy ilyen állást, ezek a felelősség nélküli állami genyák meg lazán leveszik a többi ember adójából.
Így igaz, ezért tud ott magasabb lenni a vezetõ bére. De ebbõl nem az következik, hogy le kell szorítani az állami cégek vezetõinek bérét, hanem az, hogy ugyanúgy munkára kell fogni õket, mint a versenyszférában.
Az érintettek fognak legkevésbé szavazni, ettől nem kell aggódni :)
A többiek pedig szerintem értik, hogy mi az a reális - én úgy gondolom egy próbát megér, engem tényleg érdekel mit gondolhat az átlag, én vagyok-e naív amikor az olvasható számok bántanak vagy más is igy van vele - és mégis mi az ami tetszene.
Hülyeség az ilyesmit szavazásra tenni. Nyilvánvalóan az elsöprő többség arra szavaz, hogy a másik fizetése legyen kevesebb mint az övé. És arra, hogy ő többet érdemel, mint más.
És akkor mi van? Ennél szarabbul már nem lehet működtetni az állami vállalatokat:( Ennyivel is beljebb lennénk, pl. 1-2 buszt le lehetne cserélni:) S talán a "máshol nem kell" vezető még a korrupcióhoz is hülye:D
Hogy mennyi a reális, az nagyon sok mindentõl függ, nem csak az adott cég nevétõl. Ha az állami szektor bérei leszakadnak a versenyszféráétól, akkor komoly kontraszelekció lesz, csak az megy állami céghez, aki máshova nem kell (bár már most is vannak erre utaló jelek...).
Nézd, nálunk jóformán minden világpiaci áron mozog, kivéve az adókat és a fizetéseket? A dolgozók 99,9%át érinti ez a helyzet:( Érintse a 100%-át:) Tehát:
- Többségi tulajdonú állami vállalatoknál a max fizetés, prémiummal, bónusszal, titok pénzzel, 13ik havival stb. max. 800ezer Ft és akkor nagyon finom voltam:) No jó,akkor csak 700ezer!
- A nem többségi tulajdonú állami vállalatoknál lehet beleszólása a többségi tulajdonosnak!
- A közszférában lásd az első bajuszt!
Indoklás: A hatalmas vezetői fizetések mellett is szarul mentek a dolgok, és akkor finom voltam:D
Nem a pénzzel van a baj, ha a felelõsséget is vállalnák és eredményesen dolgoznának, nem sajnálnám tõlük. Minimálbérért nam kapsz elkötelezett szakembert.
A botrány ismert, a számok ismertek, "elérhetőek". Ti mennyit adnátok?
A kérdést úgy értem, hogy - HAVI, BRUTTÓ fizetés - ha SEMMILYEN EGYÉB KIFIZETÉS NEM JÁRNA (prémium, nyelvpótlék, 13. havi pénz, lelépési pénz, végkielégítés, stb. stb.)
(végkielégítés helyett meg határozott idejű szerződést kell kötni, 'oszt jónapot')
Megpróbálok három szavazást indítani.... (szerintem legalább ennyi kategória illene, pláne pénzben)
3/1: Jelentős állami vállalatok (BKV, MÁV, Volán, Posta, Autópálya, MVM, Szerencsejáték, stb.) 3/2: Kevésbé jelentős állami vállalatok (Regionális közművek, leányvállalatok, erdőgazdaságok, projektvezetők, stb.) 3/3: Kiemelt állami bankok (Nemzeti bank, Fejlesztési bank, stb.)