Keresés

Részletes keresés

gormonya Creative Commons License 2009.03.19 0 0 1388
(1382)-ra lett volna válasz. Marhaság ide keverni a szélsőséges pártokat, ők az unokái annak amiről szó vagyon.
Előzmény: gormonya (1387)
gormonya Creative Commons License 2009.03.19 0 0 1387
Ez nem pontosítás, hanem terelés! Szeretem, amikor valaki rendkívül cizellált formában ír sületlenségeket, amelyektől nem hajlandó megszabadulni.

Vannak okok és okozatok. Szerinted az volt előbb, hogy ÉN nem szerettem Romániát? És utána az állam rájött, hogy én őtetete nem szeretem, és látá, hogy nincs más megoldás, és megutála ő engem?

Akkor még egyszer nekifutok, utoljára. Azokban kelet-európai országokban, amelyekben némi magyar kisebbség keletkezett, ellenségként tekint az állam a magyarokra, mindez pedig kb. 3/4 évszázada van így. Eszerint írja történelemkönyvét, neveli ifjúságát, és kérlek szépen, ne hidd el mert minek is. Innentől lesz@rom hogy merre tekered a dolgot.
Előzmény: Törölt nick (1383)
alias78 Creative Commons License 2009.03.19 0 0 1386
Ilyent már én is hallottam, igaz nagyon részeg volt az illető:)))
kibéd Creative Commons License 2009.03.19 0 0 1385
Sajnálatos, hogy nem érted a humort... Székelynél igazabb barátot nem nagyon találsz. Mindaddig, amíg őszinte vagy hozzá....
T.Howard Creative Commons License 2009.03.19 0 0 1384
Te nem érted már meg, hogy a székelység között nincs román lakosság akikkel kommunikálni lehet a mindennapi életben? Mert ott tanulhat többet nem az iskolában. Ha valaki azt mondja, hogy erdélyi magyar az nem biztos hogy a Székelyföldön lakik, azaz legtöbb esetben nem. Ez utóbbiak azért beszélnek jól románul mert úton-útszélen azt hallják. Kolozsvár, Marosvásárhely, szórvány, stb.

Előzmény: Törölt nick (1366)
alias78 Creative Commons License 2009.03.19 0 0 1381
Pixy, a székely is erdélyi magyar. Magyar az anyanyelve, a magyar történelem a törtémelme, Ady és Petőfi a költője....
Előzmény: Törölt nick (1376)
gormonya Creative Commons License 2009.03.19 0 0 1379
Neked az IBUSZ egészen egyszerűen fel kéne ajánljon egy kötelező időutazást valamelyik környező szomszéd országba, hogy próbálhass ki egy kis all-inclusive gyerekkort. Nyilván utána ugyanezeket az okosságokat írnád, de talán legbelül elkezdenéd sejteni, hogy miről ugattunk neked.

A kilencvenes éveket megelőző helyzetet megváltoztatni tényleg nem lehet, viszont a mai gyerekek azoknak a húsz évvel ezelőtti gyerekeknek a porontyai. És nincs itt semmiféle bosszúállás, meg semmi. Az van, akár tetszik, akár nem, hogy amióta minket hozzájuk csatoltak, mi ellenségek vagyunk a számukra, államilag, és ezt a közoktatásukba is beépítették. Ha ezt nem vagy hajlandó felfogni, elhinni, akkor további jó képzelődést kívánok.
Előzmény: Törölt nick (1362)
Árpádné, Pehej Creative Commons License 2009.03.19 0 0 1378
A székely férfiak is tudnak mind a két nyelven. Ugyanis voltak katonák. Még ha nem is tökéletesen beszélik a románt, de értik és beszélik. A falusi asszonyok, azok akiknek komoly gond. De aki legalább középiskolát végzett, az mind elboldogul.
Előzmény: Törölt nick (1376)
alias78 Creative Commons License 2009.03.19 0 0 1377
Persze, a többség kétnyelvű, muszáj annak lennie, de ez nem az iskolai oktatás érdeme.
Előzmény: Törölt nick (1364)
alias78 Creative Commons License 2009.03.19 0 0 1374
"Nem tanulják meg az állam nyelvét, nem tudnak felsőbb iskolákat elvégezni"

Dehát az elöbb mondtad, hogy ahány erdélyi magyarral találkoztál, mind kétnyelvű volt!
Árpádné, Pehej Creative Commons License 2009.03.19 0 0 1373
Fingod nincs miről beszélsz.... Egyszer anyaországiként a rámragadt pár román szóval nekem kellett tolmácsolni egy sötétpatakai (tudod hol van?) öregasszonynak a palánkai - ez már Regát - piacon.... Juci néni ugyanis a "multumescen" és a "buletinen" és a "leu"-n kivül más román szót nem ismer.....
Előzmény: Törölt nick (1353)
gormonya Creative Commons License 2009.03.19 0 0 1371
Így megy ez, és aztán húszan győzködünk egyet arról, hogy nem az egyén a bűnös :)
Előzmény: alias78 (1365)
Árpádné, Pehej Creative Commons License 2009.03.19 0 0 1370
És honnét tudod, hogy a románt milyen szinten beszélik?
alias78 Creative Commons License 2009.03.19 0 0 1369
"Nem hiszem el, hogy Romániában ma már kizárólag román pedagógusok írhatnak román nyelvkönyveket"

Pedig így van. Sőt, román nyelvet is csak román pedagógusok taníthatnak.

"nem hiszem el, hogy ne lehetne kialakítani egy normális oktatási rendszert, akár többfélét is, kinek-kinek mi felel meg"

Dehogy nem lehetne! Csak nincs meg hozzá az akarat, az empátia, a másság elismerése. Erről beszélünk!
Előzmény: Törölt nick (1362)
Álomvédelmi twist Creative Commons License 2009.03.19 0 0 1368
Magas ez neked...
gormonya Creative Commons License 2009.03.19 0 0 1367
Legyen már világos: vannak emberek, akik egy picivel többre viszik, mint mások. nekik nyilván gyerekkoruktól jobb az alkalmazkodóképességük, többet kapnak otthonról is, szerencsésebb az alkatuk is, na bumm, megtanulják még a románt is. Na és. Akikkel egy iskolába jártam, azoknak nagy része ilyen, sokan egyetemet végeztek és nem gond nekik megszólalni a másik nyelven sem. Azért nehogy azt hidd, hogy amiért neked protokollból nem azzal kezdik, hogy 'jól tudok románul, de nem szívesen tanultam', azért mind egytől egyig az anyatejjel szívták magukba.
Ez utóbbbi mondaton kívül is ott van a nagytöbbség, akikkel te sosem fogsz a cég ebédlőjébe menni hogy erről beszéljetek. Akik a fentinek az ellentétei, ők azok, akik mindig minden szarságnak a vesztesei, legyen az akár rossz gazdaság-, akár fos népességpolitika. Őket aztán hiába hibáztatod.
alias78 Creative Commons License 2009.03.19 0 0 1365
"Tudtam is hebegni, amikor kenyeret kellett vegyek az üzletben, az eladó meg úgy nézett, mint a véres rongyot, mmmmm :D"

Hát ez meg a másik dolog. Az a gyerek megpróbál beszélni románul, de ha egyből nem megy, és kinek megy egyből? azonnal kapja a lenéző, lekicsinylő, szánakozó, értetlen tekinteteket, megjegyzéseket.
Előzmény: gormonya (1354)
Árpi76 Creative Commons License 2009.03.19 0 0 1363
Nem lesz jó a példa, de munkapéldának jó:

Adva van egy cigánygyerek, meg egy magyar. A cigány családban keverten beszélik otthon a lovárit és a magyart (itt sántít a példa, mert a székelyek otthon csak magyarul beszélnek), a magyar családban pedig csak magyarul társalognak. Tegyük fel, hogy van cigány nemzetiségi óvoda, oda jár a cigánygyerek, a magyar meg magyarba. Mindegyik tanul énekeket, mondókákat, verseket, az egyik cigányul, a másik magyarul. Mindegyik okos, értelmes.

Aztán jön az iskola, megkapja mindegyik ugyanazt a magyar olvasókönyvet. A magyar gyerek tanulja a K betűt és látja felette a kutyát. A cigány tanulja ezt a betűt, látja is a kutyát, de ő erre az állatra azt mondta eddig, hogy zsukel. Szerinted melyik meddig jut így?

Szerintem egy laikus számára is egyértelmű, hogy ugyanazzal a tantervvel, ugyanazokkal a módszerekkel nem lehet különböző anyanyelvű gyerekeket tanítani.
gormonya Creative Commons License 2009.03.19 0 0 1361
Hát igen, van már praxisom a különböző témájú falrahányt borsó hozzászólások gyártásában :-)

Örülök viszont, hogy mégsem teljesen potyára szövegeltem ilyen nagy lére eresztve.
Előzmény: Árpi76 (1356)
alias78 Creative Commons License 2009.03.19 0 0 1360
Nemcsak a székely részeken nem megy. Sehol sem megy, ahol magyar iskolákban magyar gyerekeknek anyanyelvként tanítják a románt.
A székelyföldön annyival nehezebb, hogy ott 90% a magyarség aránya. A barát is magyar, a szomszéd is, a postás is, az elárusító a sarki boltban is. Sőt most már a tv műsor is (mindenki a magyarországi adókat nézi).
T.Howard Creative Commons License 2009.03.19 0 0 1359
Hát éppen ez az! Csak a Székelyföldön nincsen románság (Hál' Istennek!), máshol akarva-akaratlanul ott vannak a játszótértől az iskolákban, munkahelyekig, bárhol. Persze, hogy úgy könnyebben megtanulnak románul. Ők sem a románórán tanulnak.
gormonya Creative Commons License 2009.03.19 0 0 1358
Én teljesen komolyan gondoltam a példát. Ha nő lennél - fogalmam sincs az vagy-e, nem olvasom ezeket a topicokat túl gyakran - és megerőszakolnának, szeretnél-e utána khm, szeretkezni?

Ha nem szeretnél, az dac lenne?
Előzmény: Törölt nick (1347)
Árpi76 Creative Commons License 2009.03.19 0 0 1356
Nagyon jót írtál, élvezetes volt olvasni és legalább első kézből származik az infó. Én csak azt tudom továbbítani, amit az erdélyi ismerőseim mesélnek nekem. Ami persze szóról-szóra megegyezik azzal, amit Te írtál, de a Tiéd több, mert Te a saját bőrödön tapasztaltad meg. Ő + teljesen reménytelen eset, ha érveket írsz, amiket nem tud megcáfolni, akkor egyszerűen ignorálja és folytatja tovább az álmokfutását.
Előzmény: gormonya (1345)
T.Howard Creative Commons License 2009.03.19 0 0 1355
"Dacból."

Lóf@szt!

Ha csak úgy hemzsegtek volna a ruszkik körölötted még oroszórára sem kellett volna járnod.
gormonya Creative Commons License 2009.03.19 0 0 1354
Jaja, fasza dolog volt, amikor beültettek minket a másik magyar osztállyal együtt ún. közös órára, így voltunk hatvanan egy harmincöt férőhelyes teremben, és két órán át diktáltak egy olyan szöveget Mihai Eminescu világvalahavoltlegnagyobbköltőségéről, amit a román gyerekek sem túlzottan érthettek öt-hatodikus fejükkel. Ilyenekből tanultunk dolgozatra. Tudtam is hebegni, amikor kenyeret kellett vegyek az üzletben, az eladó meg úgy nézett, mint a véres rongyot, mmmmm :D
Előzmény: alias78 (1346)
alias78 Creative Commons License 2009.03.19 0 0 1352
Dacból? Talán ez is benne van.....
De egy első osztályos kisgyerekben nem sok dac van (egy idegen nyelvvel szemben), inkább elkeseredés, meg pánik, hogy nem tud megfelelni, meg úgy érzi összecsapnak felette a hullámok. Olvasd el az 1344-et, egészen plasztikusan fejezi ki ezt.
gormonya Creative Commons License 2009.03.19 0 0 1350
meg ugye a történelem..
Előzmény: gormonya (1349)
gormonya Creative Commons License 2009.03.19 0 0 1349
Viszont te azt gondolod ugye, hogy a generáció a hibás, nem a sz@r rendszer, amit kitaláltak?
alias78 Creative Commons License 2009.03.19 0 0 1348
Tényleg találó a hasonlatod.:)
Előzmény: gormonya (1344)
alias78 Creative Commons License 2009.03.19 0 0 1346
Köszönöm, belenéztem, később majd elolvasom az egészet.

Az első hozzászólás, amit elolvastam, azt mondja amit én. Egy idegen nyelvet úgy tudsz elsajátítani, ha azt idegen nyelvként tanítják. Mert ugyan vannak vegyes házasságból származó gyerekek, akiknek, úgymond, két anyanyelvük van (mikor beszélni tanultak, akkor sajították el mindkét nyelvet), de ez elég ritka.
Miért van az, hogy három évi angol nyelvtanulás után a gyerekek simán megértetik magukat, olvasnak, fordítanak, megértik a netről letöltött angol nyelvű filmeket:) ? Ugyanennyi román nyelvtanulás után, pedig mintha fuldokolnának, ha fel kell készülni az órára. Megjegyzem, ez a "román nyelvet anyanyelvként tanulni a magyar osztályokban is" elv csak a 80-as években született meg. Addig nem így volt.

Aztán még azt is láttam a hozzászólásokban, hogy mindenütt vannak hmm.... olyan emberek, akiknek lila köd van a fejében, nyilván Székelyföldön is....
Előzmény: Törölt nick (1343)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!