Sziasztok! Ide pofátlankodtam közétek és ledöbbentem. Ti ilyen drágán és ilyen moslékokat is bornak neveztek és megisszátok? Persze azért olvastam egy-két jó bornevet is! Ha erre jártok, gyertek be egy pohárra!
Én a nyáron- valószinűleg a meleg miatt, meg a sok halevés miatt- attértem a vörös borról a fehérre. Finom volt a Varga-féle juhfark, de jelenleg az Aldiban lehet kapni Tolnai Irsai Olviért 499 Ft-ért, na most az lett a kedvencem.
az édes vörös az egy nagyon kínos műfaj, általában valóban pancsolt. Nagyon kevés az olyan szőlőfajta, amiből jó édes vörös készül. Ilyen a kadarka, amely tud úgy nemesrothadni, mint a tokaji fehérszőlők, és különleges években aszúszerű édesbort ad. Ez baromi drága.
Van egy új magyar fekete szőlőfajta, a Turán, ebből is készíthető jó édes vörös. A Corában most kicsit ezer fölött láttam az Egri Korona Borház édes Turánját 2008-ból. a 2007-est kóstoltam, szerintem, ha tényleg egészségügyi céllal kell, ennél rosszabbal ne próbálkozz. A BB édes Merlot-ját szerintem jobb messze elkerülni.
Ohó, emberek, kihagyhatatlan akció van a CBA-ban! Pócz Balatonlellei Portugieser mindössze 490, és szerintem simán összemérhető a 3x ennyibe kerülőkkel.
2007-es Szekszárdi Cabernet Franc (Baranyavölgy dűlő) Talpas Gábor bora.
Nagyon sűrű és sötétvörös (kitöltés közben szinte híg szilvalekvárnak tűnt ;-) ).
Száraz: egy cseppnyi édesség sincs benne de nem fanyar, nem csersavas.
Tömör, érett, egységes bor, amelyet (noha semmi különleges vanília-csokoládé-erdeigyümölcs-stb. illat és jelleg nincs benne), mégis - talán a teltsége miatt - nagyon kellemes inni. Inkább lágy mint savas, utóíze hosszú.
Ha a BB vagy Varga-féléről van szó, azokat kerüld! De általában is, ahogy topiktársunk már mondta, Magyarország egyszerűen nem tartozik abba az éghajlati övbe, ahol pancsolás nélkül édes vöröset lehet készíteni. (Villány már majdhogynem belelóg, így a villányi portugieserekkel próbálkozhatsz, de azok egyáltalán nem olcsók.) Alapvetően a spanyol és portugál borok között találhatsz ilyeneket.
Amúgy nehezemre esik elhinni, hogy orvos ilyet ajánlana!
Jaj. Akkor már kérdezni sem tudok. Én ezeket nem figyelem, csak néha vettem Boglári Merlot-t, mert az volt ráírva, hogy édes. De egy pohárkával ittam naponta, így a 7dl eltartott 5-6 napig, és a végére már nem volt olyan finom, mint amikor kinyitottam az üveget. (Hűtőben tartottam). Akkor ez azt jelenti, hogy pancsolt? Vagy a borok kinyitva (de bedugva :-))) nem állnak el néhány napot? Bocs,hogy ennyire szakértetlenkedem.
De borról véleményt mondani csak akkor lehet (megpróbálni), ha pontosítod a kérdést.
Tehát úgy, hogy "boglári merlot" nincs...
Melyik borász/borgazdaság készítette, melyik dűlő termése, melyik évjárat, milyen kezelésű (reduktív/nem reduktív - barrikolt/nem barrikolt), - kb. ezek az adatok szükségesek ahhoz, hogy egy (nálam) jobb szakértő véleményt mondjon.
Kösz a vörösboros kérdésemre a válaszokat. Még annyit szeretnék tudni, hogy mi a véleményetek a boglári merlot-ról? Abszolút ivó(nassolgató) vagyok, nem szakértő.
Nos, nem a belepancsolt cukortól édes (ezt egy Thummerer nem engedhetné meg magának), hanem a választott fajtáktól és a késői szüreteléstől (spätleser).
Meglepő, de nem kellemetlen az édessége, persze nem pecsenyékhez kell inni, hanem desszertbornak, dupla idézőjelben: ""vörös tokajinak""...
Persze a Dankó nevű édes vörösbor, vagy az alföldi félédes-édes vörösborok, 300-500 forintért, valószínűleg pancsolt borok.
De ez a Tummerer - kb. 1000 forintért - minőségi édes vörösbor.
Erre mifelénk (Szekszárd) kb. 400Ft/liter ártól felfelé lehet kapni minőségi vörösborokat műanyagflakonban, de azok nem édesek. Szerintem a magyar vörösbor eleve nem szokott édes lenni pancsolás nélkül.
Édes vörösbort kellene iszogatnom orvosi rendelvényre, de nem valami pancsoltat. Honnan tudhatom, melyik a minőségi termék? Igaz az, hogy 500 alatt ne is keressek? (csak magyar jöhet szóba).
"Neve ellenére vérbeli magyar szőlőfajta az olaszrizling. Márai Sándor szerint e bor "simaságán érzik még a latinos műveltség és szőlőkultúra s Pannónia pallérozottsága." A divatdiktátorok ma ugyan kissé megfeledkeztek róla, de így az igazi borértők legalább olcsóbban vásárolhatják. Májusi erdőket idéző illata s betyáros savharmóniája különösen élvezetessé teszi. Kóstolja meg."
A hátcimkét idéztem természetesen. Ma minden magára valamit adó pincészet gondot fordít egy jól megírt hátcimkére. Ennek hiánya vagy sablonossága igénytelenségre utal. Más megközelítésben viszon olcsó boroknál az ember hajlamos egy csábító ismertetőt ügyes marketing fogásnak vélni. Én viszont azt mondom, ha egy palackot nem bontunk ki, sohasem tudjuk meg, valójában mit rejt a dugó ...
Bevallom a "betyáros savharmónia" ragadott meg. Ha már negyedikén ismeretséget kötöttem a gömbölyű savakkal, most jöjjönek a betyárosak, ilyenekről sem tanultam az egyetemen. Meg az sem egy utolsó szempont, hogy közben májusi erdőben érezhetem magam. Biztos ott laknak a betyárok. Márai nem hazudik, végül pedig fel vagyok szólítva a cimke által, hogy kóstoljam meg.
A betyáros akár nagy higítású kénsavat eszünkbe juttató bor eufémisztikus megjelölése is lehetne, de mivel az olaszrizlingek általában nem drágák, valamint az akciós szekcióban ácsorogtak a palackok, szóval különben nem 350 inf. Ft -ot (inflációs forintot) kóstálna 0,75 litere, hanem többet, akkor hajrá, kosárba be.
És láss csodát: még ennyi pénzért, mintegy három gombóc fagylalt áráért is lehet jó magyar bort kapni ! Nem véletlen használom a kevés konkrétumot tartalmazó, túlságosan általánosító "jó" minősítést. Jó bor az, amiről utólag azt állítjuk, hogy MISZERINTÜNK érdemes volt megvenni, nem okozott csalódást. Ne érdekeljenek a divatdiktátorok, legyél igazi borértő !
Az illata kifejezetten kellemes, pedig ebben szigorú vagyok. Az ízét karakteresnek éppen nem nevezném, de hibátlanul olaszrizlinges. A "hordóból egyenest lopóval pohárba" típusú borok (melyek közt persze akadnak igen kiválóak is !!) árát nehéz kalkulálni, de aki azt állítja, hogy üzletben ennyi pénzért kap ennél jobb száraz fehéret, az előttem nem szavahihető ember.
Fehérben, főleg félédesben még csak-csak lehet jót találni ezer alatt, de száraz vörösben csaknem lehetetlen. Annyival persze nem jobbak a magyar vörösek a magyar fehéreknél, mint amennyivel drágábbak általában.