Van egy sx200is gépem. Az előzőkben leírt fw. előcsalogatás sjnos nem működik. Nálam csak egy óra lesz a képernyőn. Ennél a tipusnál valami más módszerrel kell előcsalogatni az fw verziót?
Megoldottam, csak az én gépemről nem volt hajlandó letölteni, azt írta h nemlétező file. Máséról ment... érdekes. Sikerült felraknom a chdk-t, már csak el kell igazodni rajt. Köszönöm a segitséget mégegyszer.
Köszönöm szépen, sikerült is, viszont most az a probléma hogy az én verziomhoz ami i-vel végződő, nem lehet letölteni a chdk-t a megadott weblaprol, sőt végülis a másik 3-at se lehet, csak a J-verziosat. Hol lehet találni sima firmware-t a g7-hez vajon? Canon honlapon néztem, de ott csak az ujabbak voltak, de azokhoz se volt.
Üdv! Általában a következőképpen kell (remélem, működik a G7-en is): Kártyaolvasóval a memóriakártya gyökérkönyvtárában (legmagasabb szintű könyvtárában) létre kell hozni egy "ver.req" nevű üres fájlt. A memóriakártyát vissza kell tenni a gépbe, és képvisszajátszás (nem fényképezés) üzemmódban kell bekapcsolni a gépet. Lenyomjuk és lenyomva tartjuk a SET gombot, majd lenyomjuk a DISP gombot is. Ekkor a kijelzőn megjelenik a verziószám. Ezután a ver.req fájlt a memóriakártyáról törölhetjük.
Nagyítva megfigyelhető, hogy az egyszínű felületek mennyivel homogénebbek az egyiken, de ugyanez látszik az égbolton is, ha ugyanazt a részét nézzük mindkét képen. Bár nem minden program írja ki az exif adatok alapján a valódi ISO értéket, a RawTherapee a DNG fájlnál Real ISO 11-et ír (12 volt beállítva). Az egyik pár kép nem egyforma expozícióra sikeredett, akkor még nem tudtam, hogy auto állásban mennyi korrekció kell (kb. +1,33 blende, mert nem annyival exponál többet, mint kellene). Az a kép az ISO 50-es, amelyen nincs expozíció korrekció. De kinagyítva ez úgyis egyértelműen látszik.
Ha ismertek az itt leírtak, akkor elnézést kérek. Az S2 IS-nek az alábbi módon jól láthatóan csökken a zaja. A CHDK segítségével a gépen alacsonyabb ISO érzékenység is beállítható, ISO 10-ig. ISO 12 beállítása esetén (Extra fotó opciók, ISO érték felülbírálása 12, Szorzótényező 1) ISO 50-hez képest 2 fényérték (2 blendényi) többletexpozíció kell, ami jó fényviszonyok kzött teljesíthető (pl. 1/1000s helyett 1/250s). Tapasztalatom szerint ha a gép például AUTO módban van, ISO 12 beállítása esetén ugyan némileg többet exponál, mint ISO 50 esetén, de hogy azonosan megvilágított fényképet kapjunk, még növelni kell az expozíciót 1 vagy 1,33 blendével (Gyors Ev kapcsolás engedélyezésével egyszerűbb). Legalábbis az én gépem így működik. Ha azonos témáról készítünk ISO 50-nel és ISO 12-vel képet, jól látható, hogy a kisebb érzékenységgel készített kép zaja jóval kisebb, tulajdonképpen szinte zajmentesnek mondható (hiszen már ISO 50-nél sem volt túl sok zaj). Ez egyértelműen látható a jpeg képen is, de ha DNG képet is készítünk, és mindkét érzékenységgel készítettet betöltjük a RawTherapee-ba, ott kikapcsolunk minden zajcsökkentést és élesítést, kinagyítjuk a kép részletét 400%-ra, kiválóan láthatjuk a különbséget!! Jó fényviszonyok között így zajmentesebb képeket kapunk. Hogy más körülmények között (pl. éjszakai fotó, stb.) van-e valami előnye, nem tudom.
Valakinek esetleg van ezzel kapcsolatban nagyobb tapasztalata?
Próbáld meg hosszan nyomni a bekapcsoló gombot, ha még nem sikerült eddig megoldani. Az enyém (sx10) akkor felvétel módban indul.
Ja! Köszönöm a kártya particionálás, és egyéb problémákhoz fűzött tanácsokat. Természetesen megoldható szinte csak a fényképezőgéppel és a CHDK-val.
1. 2 partícióssá kell tenni, majd bootolhatóvá a CHDK val. (csinál egy 2MB-ost - ezen van a CHDK-, meg a maradékot) 2. CHDK-val swap-elni kell, majd win alatt a nagy partíciót formázni fat32-re. 3. CHDK-val swap-elni, majd irásvédelmet bekapcsolni, és kész. 8GB-os kártyával így működött nálam.
Nekem telerakta valamiféle file-okkal a nagy partíciót (7,5GB-ból 5,4GB maradt) , amit csak win alatt formázással sikerült eltüntetni. Utána már rendben van.
Nekem Canon sx110is-em van, és kérdezném, hogy ha megoldom az auto boot-ot, akkor lehetséges valahol beállítani, hogy nem lejátszás módban induljon, hanem egyből tudja képet készíteni? Mert így ha bekapcsolom a gépet onnantól számítva kb 5 másodperccel tudok fotózni csak, ez néha kevés...
Hmm, azért jó a raw fotózás, mert az érzékelöről a nyers adatok kerülnek bele egy file-ba, és nem a gép procijának kell feldolgozni a képet jpeg-be, azokkal a beállitásokkal amiket belenyomtak mások, és amire egyáltalán nem (vagy csak jó estben minimáisan van ráhatásod). Plusz, mivel utólag otthon dolgozod fel a raw file-t, otthon a számitógépedel, amiben kicsivel nagyobb teljesitményű proci van, és kicsivel több időd van konvertálni, mint a fényképezés időpontjában, igy a saját izlésedet is bele tudod vinni, és jobb eredményt tudsz esetleg kihozni. Bár ugye ez időigényesebb, mintha csak jpeg-be nyomnád, és még plusz foglakoznod kell vele...
Egy kicsit off lesz a téma, de szerintem tudnátok segíteni.
Az SX200-t szeretném ,hogy meghajtóként kezelje pl. a tcommander. Találtam, hozzá egy canoncam plugint, de valamiért nem mukodik vele. Hiaba akitvaltam nem kezeli meghajtokent tovabbra sem :(
Nem tudom hol olvastad h a rawok zajosak, de oda ne menj vissza sztem :) Nyers (szinte) tömörítetlen formátum. Azt kapod, ami az érzékelőre beérkezett, semmi izom zajszűrés és tömörítés, mint a jpgnél. Nem veszik el a kép részletessége, kiégett-bebukott részeket van esély visszahozni rajta. Jpegnél ilyen nincs.
mulheten vettem egy powershot sx200-t. szerencsere rataltam a chdk-ra es sikerult is feltenni. viszont olyan sokretu a menu, hogy nekem kicsit bonyolult. talalok rola leirast valahol magyarul ? vagy csak angolul van ra esely ?
raw fájlokról azt olvastam, hogy ezek zajmentesek. gondolom akkor rosszabbak, de itt mégis mindenki ugy akar fotozni. mégis miért ? bocsi ha nagy lám lennék !
Szevasztok! Az itt leírtak alapján (köszönet érte!) elvégeztem minden teendőt – legalább is azt gondolom – az S5 IS gépemen. Mindezek ellenére, bármely szkript alkalmazásakor (pontosabban annak kísérletekor) a gép kiakad, nem lehet felvételt készíteni, a bal felső sarokban az „uBasic: 2 Unk stmt” felirat jelenik meg. Segítséget kérek a megoldáshoz, előre is köszönöm.
A színekkel meg a telítettséggel -révén Canon- biztos nem lesz baj.
A megbízhatósággal meg a fogyasztással sem.
Az élesség meg nem csak a gépen múlik, a gyors, pontos fókuszáláshoz elegendő fény is kell.
Gyerekfotózáshoz -mivel nincs forgatható LCD-je- majd jó térdek kellenek, ha csak nem a feje tetejét akarod majd fotózni felülről.
Minden általános célra megfelelő kis gép, nyugodtan megveheted.
De a legbiztosabb, ha bemész egy boltba, ahol ki is lehet próbálni azt a 2-3 típust, ami neked szimpatikus. Mivel nem biztos, hogy kézbefogva ugyanúgy megfelelő lesz a kinézett gép. Mivel könnyű kis műanyag gép és kitolja az optikáját, vigyázni kell rá, a gyerek is esetleg matyóhímzést rágcsálhat bele; meg nem szabad kocogtatni, ilyesmi. Sőt, amit saját szememmel láttam, hogy az illető kézzel tolta vissza az optikát a kis Fuji gépébe, azt sem.
És a gyorsaság fontos, lévén a gyerekfotóhoz gyors reagálású gép kell.
Reggel óta a CHDKval kínlódom. Végre sikerült partícionálni a 8gbs kártyát. Indul is róla a progi. Most meg az a bajom, hogy a chdk menüjében nekem nincs olyan pont hogy "Miscellaneous stuff -> Debug Parameters -> Create card with two partitions". PS A720IS a gép. Lehetséges hogy ehhez nincs is ilyen menüpont?
A Win elvileg nem képes kezelni több partíciót egy kártyán. Egy olyan tutorialt olvastam, ahol egy live-linux disztribúcióval bootolták be a gépet (nem telepít semmit, nem szükséges ismerni hozzá a linuxokat), majd ott két partíciót hoztak létre: egy két megásat és a maradék nagyot. Az első, a kicsi FAT legyen (ne FAT32), a másik lehet már FAT32. A kicsire kell a CHDK-t rakni. Bootable SD card Azonban ahhoz, hogy a számítógépen lehessen a képeket nézegetni, a partíciókat cserélgetni (swappelni) kell. Ezt a CHDK megcsinálja a fényképezőben, azonban utána ismét manuálisan kell a CHDK-t indítani (hiszen akkor meg a betöltő partíció nem látható). Illetve az SDM Installer nevű wines progi képes erre (én mindkét partícióra felmásoltam a programot, így elvileg bármilyen PC-t használva ide-oda tudom cserélgetni). Az egész művelet után a LOCK kapcsolót írásvédett állapotba kell rakni (attól még felmennek a képek a kártyára, csak a betöltő programot nem írja felül semmi)
FYI: tíz perce csináltam én is egy 16 gigáson, úgyhogy még csak most ismerkedek a CHDK-val.
Írtam a Ixus topic-ba is de azt már régen nézték és kevesen, ezért gondoltam, hogy itt probálok segítséget kérni.
Van Ixus 860 IS gépen.
Baleset érte: az objektív megütődött kitolt állapotban és ennek következményeként nem tud fokuszálni és kikapcsoláskor a lencséket sem tudja visszahúzni a házba.
Aki találkozott már ilyennel és el is vitte megjabóvítattni az kérem írja meg, hogy kb. mekkora összegű egy ilyen javítás.