Egy virágzó sivatagi rózsa lélegzetelállító látványt nyújt. Nemrég szerettem bele jómagam is, ami csak egy pillanat műve volt. Hazánkban még alig ismerik ezt a gyönyörű növényt. Cseréljünk információt és képeket a tartásukkal, gondozásukkal kapcsolatosan.
Sziasztok! Nagyon új vagyok, most találtam a fórumra, elkezdtem olvasgatni, de úgy döntöttem inkább írok, hátha előbb választ kapok🙂Van többfajta virágom, de még kezdő vagyok a kertészkedés terén, viszont nagyon szeretem ezt a virágot és mivel sikerült belefutnom egy csaló hírdetésbe inkább itt próbálkozom, hogy van-e esetleg valakinek eladó magja, vagy tud-e ajánlani megbízható oldalt ahonnan tényleg azt küldik, amit szeretnék? Válaszokat előre is köszönöm!
Szia! Majd írd meg hogyan sikerült a dolog. Egyébként néhány éve én is próbáltam, ugyan nem az alvórügyeket akartam vele beindítani, hanem a magvakat kezeltem vele. Az eredmény felemás lett, mert ugyan a kezelt adenium magvak valamivel jobban csíráztak, viszont a magoncok a kontrollhoz képest jóval hosszabb ízközöket neveltek. Arra gondoltam, hogy talán a maghéj megszívta magát, és így az abból kioldódó giberellinsav nyújtotta meg őket. Üdv. gdezs.
Hát ez jól hangzik. Nálam meg szégyenszemre a két hete pikírozott magoncok egy részét ellepték az atkák. Nem akartam hinni a szememnek, láttam már korábban is, hogy valami nem stimmel, de arra gondoltam, hogy csak sokkot kaptak amiért kikerültek a zord világba az addigi idillből. Eleinte nem is értettem hogyan fertőződhettek meg, de aztán rájöttem, hogy egy Cyperus a bűnös. A hétvégén Flumite 200-al lekezeltem őket, de addigra már igen visszavetette a fejlődésüket az atka támadás - így jártam.
szia-magoncok most tolják az első levélpárt-még kettő emelet és kapják a bap-ot.
gazak- lendületes hajtásban-most jönnek a friss levelek.
dugványok úgy 70% sztem megmarad.
thaiföldön meg nem tudom mi van -sztem decemberben már vethetek is.
megtaláltam egy régi ebayos emailcímét- fenn van néha még- tehát mozgásban van.
tudom hogy jó fejek - lebratyizom velük a jövő évet. sztem október körül hozatok magot hogy márciusban indítani tudjak majd. begyüjtöm a tipusokat - neveikkel-amik kellenek aztán hátha valamelyik tipus bejön majd.
Szia! Hát ebbe nagyjából beletrafáltál, mert sajátos körülményeim miatt (=kevés fény) nem az obesumokhoz ajánlott 1:1:1 arányú tápoldattal szoktam öntözni őket, hanem többnyire egy 3,6,9 (NPK) arányú tápoldattal, de sajnos a fényhiánnyal nem tudok mit kezdeni. Üdv. gdezs.
sztem nem is rosz - majd jó lesz tovább keveréshez de ha azt nézem milyen képet mutat majd tömegvirágzásban akkor mégizgalmasabb- hát én agyon káliumoznám.
Szia! A teával szerintem az a baj, hogy a csersav annyira elsavanyítja a közeget, ami már sok az adeniumoknak. Ezen kívül erre a célra még egy olcsóbb fajta is nagyon drága.
szia- én meg szereztem hiperoxidot fodrászkellékből, kálium hidroxidom volt is,aktív szenem is van riolit tufa most nem fér bele az időmbe de lehet hogy szerzek.
mindenesetre holnap este adagolási tanulmányok aztán keverés ,próba .
még gondolkodom egy teafű kisérleten is. mármint hogy a rostba keverve -kérdés hogyan reagálnak a magoncok az oldódó enzimekre.ezt nem láttam sehol csak úgy jött légből egy ötlet.
persze szivesen vennék mindenféle véleményezést erről.tisztán ,nyersen gondoltam belekeverni
Szia! Nem is lenne rossz egy törpe sorozatot összehozni... Tegnapelőtt dino posztolt egy táblázatot az újrainduló thai postáról:
, csak az a baj, hogy a magvetésre lassan túl késő lesz, már mint a csírázást követően rövid lesz az az idő amíg optimálisan fejlődhetnek a magoncok - hacsak nem támogatjuk meg őket (pótfénnyel, melegtalppal, stb.) Erről jut eszembe tegnap vásároltam Humus FW-ét és ma már be is vetettem. Nem kisérleteztem, egységesen 0,2%-os oldattal öntöztem meg az adeniumokat (kontrolt sem hagytam) . Üdv. gdezs.
szia sajna én más irányban vagyok- tiszta vérvonalú adeniumokkal a németeknél szoktam találkozni. 20-22 euro posta mellett egész jó gazakat lehet szerválni. mag a koehresnél, albert plapp, mbuyu succulents, vagy a pawelka a cseheknél- palkowitshia, no meg uhlig-ék, haage,stb.
végül is a cactus-mall.com nurseries -europa -itt az olaszoktól a franciákon át a németekig mindenki fenn van aki él és mozog-
sztem itthon a szupp gézáéknak van ha van-
mivel én önellátó vagyok nem igazán jártam utánna a helyi kínálatnak de ha belefutsz egy komolyabb hazaival- megoszthatnád velünk az infót, jó tudni hova lehet fordulni.
Sziasztok! Székesfehérvárról vagyok! Nagy szerelmem az Adenium! Elég sok fajtával rendelkezem már: Adenium Socotranum Adenium Arabicum
Adenium Crispum
Adenium Somalense
Adenium Swazicum
Adenium Boehmianum
Adenium Obesum
DHA
Ezekből pár élőhelyi és van amit még 2012-ben ültettem! :)
Még 2 fajtát keresek, már virágzó példányt: Adenium Oleifolium Adenium Multiflorum Élőhelyi lenne a legjobb de bármi érdekel! Csak ez a 2 fajta! Természetesen cserét is fel tudok dobni! DHA és Obesum
Szia! Alaposan felpiszkáltál. Ezek talán a helyi gazdaboltban is kaphatóak, de ha nem akkor is könnyen beszerezhetők - valamelyiket biztosan kipróbálom. Köszi a tippet. Üdv. gdezs.
gratula Dezs,- jut eszembe nem akarsz véletlenül extra pufi lufi palackokat nevelni? Mert hogy utánna néztem mi a túró van ebben a humus fw -ben hogy egy szezonban 5-6 cm palack elérhető vele. Hát kérlek 4 összetevő. dudari szén, kálium hidroxid,hidrogén peroxid, mikroelemek. Így már érthető.
szén- huminsavak, fulvolsavak,
hirogén peroxid-fertőtlenít ,extra oxigént ad a talajba ,felvehetőbb többlettápanyag
kálium hidroxid -erősebb gyökér szár növekedés
mikroelemek- jóltápláltság vitalitás
ez a cucc házilag is elkészíthető sztem.
15g/liter aktív szén porítva
6mg kálium hidroxid
3mg hidrogén peroxid
10-15g riolit por
aktív szenet házilag lehet csinálni- faszenet kalcium kloridos vízbe áztatsz 24h ig és kész.
kalcium klorid ,kálium hidroxid-borászati kellék.
hidrogén peroxid megintcsak beszerezhető .
riolit tufa nem gond.
szoval én az idén kipróbálom külömböző arányban és beszámoló ősszel. rendeltem 2 liter szuperalkoholt is internódum rövidítésre.van még egy deci,- ahogy megspricceltem a gazakat 2-3 óra mulva már kinn voltak az új friss levelecskék.
szoval az idei évben belőjük a tutit -aztán pukkanásig.
a baj belül van - valszeg összemlott a sejtrendszer- ahogy vizet kap ott rothadni is fog -
szerintem fentről lefelé haladva elrothasztja lassan az egész növény héj alatti szállítószöveteket.
ott kellene elvágni ahol törés van az ágon -ahol még fásabb az ág és kezdődik ez a nyúlottabb ágrész- így megmarad a tönk -új hajtásokat fog hozni -de a virágzásról sem maradsz le mert az korfüggő -lesz egy laposabb borosabb obesumod - de ezek az élhalt belső szövetek rothadni fognak intenzívebb locsolásnál- nálam is volt egy hónapja hasonló -sajna tapasztalatból írok