Olyanoknak kell lenni, mint a hegyre épített város.
Gyertyát sem azért gyújtanak, hogy a véka alá tegyék, hanem hogy a gyertyatartóba és fényljék mindazoknak, akik látják. Ti vagytok a világ világossága, a hegyen épített város, a föld sója.
Mindenki lehet jó pásztor és csillag is, ott ahol él. Úgy kell élnünk, hogy csillag lehessünk a többi ember számára. Ahogy a három királyok is keresték és követték, majd végül megtalálták a betlehemi csillagot.
Minden ember lehet tanúságtevő, ott ahol él. Mindannyian tanúságot tehetünk hitünkről, mindennapjainkban. Tenni kell a dolgunkat legjobb tudásunk szerint, legjobb lelkiismerettel.
Zsolt. 8.3 A csecsemők és csecsszopók szájával erősítetted meg hatalmadat a te ellenségeid miatt, hogy a gyűlölködőt és bosszúállót elnémítsd.
Mát. 21.16 És mondának néki: Hallod, mit mondanak ezek? Jézus pedig monda nékik: Hallom. Sohasem olvastátok-é: A gyermekek és csecsemők szája által szereztél dicsőséget?
Luk. 9.48 És monda nékik: Valaki e kis gyermeket befogadja az én nevemben, engem fogad be; és valaki engem befogad, azt fogadja be, a ki engem elküldött; mert a ki legkisebb mindnyájan ti közöttetek, az lesz nagy.
Márk. 10.14 Jézus pedig ezt látván, haragra gerjede és monda nékik: Engedjétek hozzám jőni a gyermekeket és ne tiltsátok el őket; mert ilyeneké az Istennek országa.
Márk. 10.15 Bizony mondom néktek: A ki nem úgy fogadja az Isten országát, mint gyermek, semmiképen sem megy be abba.
Márk. 9.37 A ki az ilyen gyermekek közül egyet befogad az én nevemben, engem fogad be; és a ki engem befogad, nem engem fogad be, hanem azt, a ki engem elbocsátott.
Ján. 13.20 Bizony, bizony mondom néktek: A ki befogadja, ha valakit elküldök, engem fogad be; a ki pedig engem befogad, azt fogadja be, a ki engem küldött.
Mát. 18.3 És monda: Bizony mondom néktek, ha meg nem tértek és olyanok nem lesztek mint a kis gyermekek, semmiképen nem mentek be a mennyeknek országába.
Mát. 18.4 A ki azért megalázza magát, mint ez a kis gyermek, az a nagyobb a mennyeknek országában.
Mát. 18.5 És a ki egy ilyen kis gyermeket befogad az én nevemben, engem fogad be.
Mát. 18.6 A ki pedig megbotránkoztat egyet e kicsinyek közül, a kik én bennem hisznek, jobb annak, hogy malomkövet kössenek a nyakára, és a tenger mélységébe vessék.
Róm. 8.12 Annakokáért atyámfiai, nem vagyunk adósok a testnek, hogy test szerint éljünk:
Róm. 8.13 Mert, ha test szerint éltek, meghaltok; de ha a test cselekedeteit a lélekkel megöldökölitek, éltek.
Róm. 8.14 Mert a kiket Isten Lelke vezérel, azok Istennek fiai.
Róm. 8.15 Mert nem kaptatok szolgaság lelkét ismét a félelemre, hanem a fiúságnak Lelkét kaptátok, a ki által kiáltjuk: Abbá, Atyám!
Róm. 8.16 Ez a Lélek bizonyságot tesz a mi lelkünkkel együtt, hogy Isten gyermekei vagyunk.
Róm. 8.17 Ha pedig gyermekek, örökösök is; örökösei Istennek, örököstársai pedig Krisztusnak; ha ugyan vele együtt szenvedünk, hogy vele együtt is dicsőüljünk meg.
Róm. 8.18 Mert azt tartom, hogy a miket most szenvedünk, nem hasonlíthatók ahhoz a dicsőséghez, mely nékünk megjelentetik.
Róm. 8.19 Mert a teremtett világ sóvárogva várja az Isten fiainak megjelenését.
Eféz. 5.1 Legyetek annakokáért követői az Istennek, mint szeretett gyermekek:
Eféz. 5.2 És járjatok szeretetben, miképen a Krisztus is szeretett minket, és adta Önmagát miérettünk ajándékul és áldozatul az Istennek, kedves jó illatul.
1 Pét. 1.14 Mint engedelmes gyermekek ne szabjátok magatokat a ti előbbi kívánságaitokhoz, a melyek tudatlanságotok alatt voltak bennetek;
1 Ján. 2.28 És most, fiacskáim, maradjatok ő benne; hogy mikor megjelenik, bizodalmunk legyen, és meg ne szégyenüljünk előtte az ő eljövetelekor.
1 Ján. 2.29 Ha tudjátok, hogy ő igaz, tudjátok, hogy a ki az igazságot cselekszi, az mind tőle született.
Luk. 18.17 Bizony mondom néktek: A ki nem úgy fogadja az Isten országát, mint gyermek, semmiképen nem megy be abba.
"A ki nem úgy fogadja az Isten országát, mint gyermek, semmiképen nem megy be abba." Alázzuk meg magunkat Isten előtt, mint gyermek. Bízzunk benne, mint gyermek szüleiben. Fogadjuk be Őt. Cselekedjük meg a felismert igazságokat - a "holt cselekedetek" megbetegítik a lelket. "a ki az igazságot cselekszi, az mind tőle született" Tanuljunk meg szüntelenül imádkozni: az imádság befejeztével ne távolodjunk el Tőle, hanem mindig maradjunk meg az Ő közelében, mint amikor imádkozunk, mintha mindig imádkoznánk. Higgyük el Istennek, hogy "isteni természet" részesei lehetünk. Tökéletesek lehetünk, ha Őbenne elrejtett életet élünk. Mint gyermek, aki bízik Atyjában. Mert Ő az "Ámen, a hű és igaz bizonyság, az Isten teremtésének kezdete". Ismerjük fel állapotunkat, és vegyük Tőle megjobbító ajándékait. "Mert a kiket Isten Lelke vezérel, azok Istennek fiai." "Mert a teremtett világ sóvárogva várja az Isten fiainak megjelenését." 2009 legyen az Isten keresés éve
Egy világnézet csak akkor bizonyul igaznak, ha a léthez és a világhoz fűződő viszonyunkat olyanná alakítja, amely aktív erkölcs vezette, mélyebb emberekké formál bennünket. Albert Schweitzer
Néha kialszik bennünk a fény, de aztán ismét felgyúl, ha találkozunk egy másik emberi lénnyel. Mindannyian óriási hálával tartozunk azoknak, akik képesek újból felgyújtani ezt a belső fényt. Albert Schweitzer
Minden szellemi és intellektuális dolog fölött, a filozófia és a teológia fölött áll az ember segítőkészsége a másik ember iránt, és az a feladat, hogy az ember az embernek testvére legyen!
Albert Schweitzer
1998. augusztus. 23. Vasárnap.
Monda pedig néki valaki: Uram, avagy kevesen vannak-é akik idvezülnek? Ő pedig monda nékik: Igyekezzetek bemenni a szoros kapun, mert sokan, mondom néktek, igyekeznek bemenni és nem mehetnek...
A földi élet, amelyen járunk, akadályokkal, nehézségekkel van tele, melyeket le kell győznünk, küzdenünk. Ha nem lennének akadályok, nehézségek, nem találnánk el a Jézushoz vezető szoros útra, kapura. Az erős napfényben nehéz észrevenni a kis világosságot, annyira elvakít a tündöklése. De a legnagyobb sötétségben a legkisebb fény, mécses is útmutató.
A nagy nehézségek, gyötrelmek közepette is ez a kis világosság a legjobban jelöli ki az utat Jézushoz, melyet nem tévesztünk el, de a vakító fényben nem lelhetjük fel. Ezért van szükség akadályokra az életünkben, hogy a nehézségek közepette jobban odataláljunk Jézushoz.
Az életben nem szabad állandóan panaszkodni, hanem el kell viselni a nehézségeket. Nem lehet pusztán csak önfegyelemmel végigmenni az életen. Szükségünk van Jézusra, akire mindig számíthatunk, aki mindig velünk van, irányít és vezet bennünket, mint a kis gyertyaláng a sötétségben. Ámen.
Ez volt az első hosszadalmasabb gondolatsor, amit lejegyeztem anno.
1998. augusztus. 16. Vasárnap.
Jézus tüzet hozott a földre, nem békét, hanem szakadást. Szembefordul apa a fiával, fiú az apjával, anya a lányával, lány az anyjával, anyós a menyével és meny az anyósával. Nagyon fontos a szívünkben a hit, remény és a szeretet. Egész életünk egy harc, két ember lakozik bennünk. A tűz lehet romboló, pusztító, gyűlöletből fakadó, mint a pokol tüze. Sok tűzvész pusztít most világszerte a nagy meleg és szárazság miatt. De a tűz lehet építő is, mint a mennyország tüze. Belső tűz, mely a szívünkben ég. Isten is égő csipkebokorban jelent meg. Ámen.
Ez tényleg hasznos hobbi, összekötöd a kellemest a hasznossal.
Egyébként nem okvetlenül kellene emlékeznie az embernek a miséken elhangzottakra, inkább úgy mondanám, hogy a prédikációt meghallgatva és aktívan bekapcsolódva a liturgikus szertartásokba, éneklésbe, minden ember kap egy lelki töltetet az elkövetkezendő hétre és talán egy két gondolat is elraktározódik mindenkinek a lelke mélyén, ami építi az egyént tudat alatt.
De mindenképpen jó dolognak tartom, amit csinálsz, amennyiben kedved leled benne, tényleg hasznos dolog és jó hobbi.
Római katolikusként minden hétvégén jártam templomba. Huszonéves lehettem, amikor a nagymamám egyszer megkérdezte tőlem, hogy mi volt az aznapi evangélium. Ugyanis minden misén van egy evangélium, amit felolvasnak. Nem tudtam válaszolni a nagymamámnak a feltett kérdésre, ugyanis elfelejtettem, hogy mi volt az aznapi evangélium, mire hazaértem.
Ez jó pár alkalommal megismétlődött, amikor végülis rájöttem, hogy járok templomba, résztveszek a misén, átszellemülten hallgatom a prédikációkat és mire kilépek a templomajtón, mindent elfelejtek.
Ekkor elhatároztam, hogy tudatosan figyelni kezdem, melyik evangéliumot olvassa fel a pap. És azontúl mindig el tudtam mondani a nagymamámnak, hogy melyik evangélium volt. De itt nem álltam meg, mármint ennél a pontnál, hanem egy idő után már a prédikációból is megjegyeztem egy-két mondatot.
Így ment ez egészen addig, amíg el kezdtem vezetni egy naplót és le is írtam, amit hallottam. Egyre jobban kezdtem figyelni és egyre többet jegyeztem meg és írtam le otthon a naplómba. Egész szép kis gyűjtemény összejött így a prédikációkból.
Egyszer egy európai újságíró Afrikába utazott, mert interjút akart készíteni Albert Schweitzer béke-Nobel díjas orvossal. Megkérdezte tőle, hogy mit jelent számára a hit, össze tudná-e foglalni egy mondatban. Válasza megdöbentő volt.
Albert Schweitzer a háta mögé tekintett a nyomornegyedekre és azt mondta:
Én már összefoglaltam.
A dzsungel mélyén orvosként dolgozva, a nyomorgó, beteg feketék között.
Keresztény életünk, a Krisztushoz való tartozásunk bennünket is bátor, szeretettől táplált tanúságtevő életre kötelez. Áldozatok árán is hűségesnek kell lennünk az istengyermekhez. Most karácsonykor mi is többet szemléltük az égieket, remélhetőleg a mi lelkünkben is gyökeret vert egy-egy kegyelem, Isteni ajándék, amely lelki erővel tölt el, jó elhatározásokat szül, tökéletesebb Krisztus-követésre ösztönöz. Az a tény, ha egy kicsit is jobbakká lettünk, mások számára jel lesz, mások is buzdulnak általunk. Azonban olyanok is vannak, akiknél nem találunk megértésre. Lehet, hogy közvetlen környezetünk sem támogat a jóért folytatott küzdelmünkben. Akár akadályozhatnak, vagy a megszólások, ítélőszéke elé hurcolnak.
Mégis meg kell próbálnunk észrevenni mások pozitív oldalát is, és ez a jóindulat könnyebbé teheti a keresztény magatartást. Ugyanakkor ne felejtsük el, hogy a szeretethez az irgalom és a megbocsátás is hozzá tartozik.
Hogyha a szeretet és a lelki béke érdekében, ezernyi akadályt is kellene leküzdenünk, Karácsonynak a kegyelme minden körülményben Krisztus követésére kötelez.
http://frh.theol.u-szeged.hu/mihaly/istvan_vertanu.htm
Szent István, tökéletes Krisztus követőként nem is számíthatott más sorsra, mint Mestere, visszautasításban volt része.
Amikor Jézus földre szállt vonzotta a pásztorokat, a bölcseket. Megérkezése azonban fellobbantotta Heródes gyilkos haragját, aki az életére tört.
Szent Istvánt is sokan követték, sokan hittek szavára, de ellenzői erőszakkal léptek fel ellene és megkövezték. Halálában is az égre tekintett, mint beidegződött mozdulat, mert felülről várt erőt ahhoz, hogy Krisztushoz hasonlóan elmondhassa az imát: „atyám ne ródd fel nekik bűnül, mert nem tudják, mit cselekszenek.” Szent István utolsó szavai Krisztus utolsó szavait idézték. Élete utolsó pillanatáig Krisztushoz kívánt hasonlóvá válni. Ma, Karácsony másodnapján az Úr Jézus, szent István vértanúságával a szeretet bátorságának a megszületését is megmutatja nekünk.
http://frh.theol.u-szeged.hu/mihaly/istvan_vertanu.htm