Áhh, írnék én szívesen a friss bütyköléseimről (szél és hajósebességmérés, ilyesmi)...de hiszed vagy nem - most kell megkeresni azt a lóvét, amit majd el-hajózhatok a nyáron.
Hogy még pontosabb legyek: addig kell melózak orrvérzésig, amig van mit.
Most én is egy kereskedelmi TV csatornának dolgozom....neked ugye nem kell bemutassam, hogy milyen faszául "stabil kenyér" ez. .
Most hirtelen nemtom melyik típusok tudnak még ilyent, de egy próbát talán megér a dolog a tieddel is.. hátha nincsen leszűrőzve rendesen az a hangkimenet.
Nekem yaesu ft-8800-val műxik.
Ha minden igaz, a jövő héten már a hajó is hazakerül. :)
Öregem: MINDEN bicikli-kompjuternél beállíthatod a kerékátmérőt...mégpedig tetszőlegesre.
Állítólag van olyan, amelyiknél colokkal ugrik az állítás - de állítólag az nem pontos, mert az hogy 26 coll, például - az csak egy nominál-érték...attól eltérhet a gumi valós rádiusza, ami 50-100 km-en gusztustalan pontatlanságokat vihet be.
Az én 900 Ft-osomban is vessző után 2 tizedes felbontással állíthatom az átmérőt...ez a pontosság már kielégítő.
Hát az nagyon érdekelne, hogy hekkelték meg a karcórákat...mert itt azért nem lehet olyan eccerű, mert elég összetett a display, vagyis egy halom szar (szám, ikon, stb.) van még rajta - a km/h-án kívül. .
Van olyan kerékpárműszer, amiben te magad tudod állítani az 1 fordulattal megtett utat mm-ben...
Azzal lehetne is próbálkozni.. régen elég sokan építettek az első melóhelymen, a Mechlaborban kézi karcórából nagy, ledkijelzős órát.. valószínűleg itt is megoldható lenne a kijelző feljavítása.
Te - én leteszteltem ezt a rohadt, 900 Ft-os bicikli-kompjutert - hát eszem megállt milyen pontos és reproduktibilis is.
És milyen igénytelen - mert ez simán bírja a 70 fokos napsütést, esőt, rázkódást...szóval jónagy szarban lennék, ha 900 Ft-ért egy ilyen paraméterekkel rendelkező műszert kéne az asztalra tegyek :-))) .
Erről mindig anyám jut eszembe ő mesélte . Amikor már akkora lettem ,hogy próbálkozhattam a wc- be állva pisilni ,sokszor mondta nekem : ha rövid a pöcsöd állj közelebb. Na a kicsi kijelző ilyen.Vagy közelről nézni vagy nagyitót elé ( lásd régi müszer skálák) És nem kell megsértődni a viccről. Láttam én már milliós terepmotoron 800 ft-s bicklimüszert.
Nekem voltegy emberem, aki megcsinálta volna az egész PIC-es dolgot, amit szeretnék, de annyira eltünt, már egy éve, hogy senki nem tud róla. :(
Kicsit egyszerűbb lenne ha egy hajós lenne jártas ilyesmiben, valószínűleg könyebb lenne megértetni vele mit is szeretnék, mint egy kívülállóval, akinek lövése sincsen, mi, és hogyan kell egy hajóba.
Én is keresek - illetve találtam egyet, aki szorgalmasan égeti a PIC-et (nem le).
Ő gyárt is ezt-azt (digi-voltmérőket, hőmérőket, ilyesmiket - eladásra is) - csakhogy kezdek rájönni, hogy a fickó az inkább a netről letöltött, kész progikat nyomja be a tokba - ő nem nagyon variál beléjük.
Én egy olyan progit íratnék, amelyik a hajó-elektromotor teljesítmény-optimalizálását célozza.
Az van ugyanis, hogy sok hajós nem érti, hogy a hajótestjének van egy saját, maximális sebessége - amit akkor se tud túllépni, ha kétszer is túltekeri a csutkagázt. Egy 3-5 méteres kishajó még egy 30 librás motort sem tud kihasználni sebességileg - más kérdés, hogy ez a teljesítmény jól jön ellenszélben vagy hullámzásban.
Szóval a lényeg, hogy el kéne végezni egy matematikai műveletet ("c=sebesség/felvett áram" osztást)....és azután a maximumon tartani ennek az osztásnak az eredményét (1. derivált =0)
Nem tűnik komplikáltnak...de a csávó nem nagyon volt vevő a kis matematikázásra. Azt vettem észre, hogy nem volt neki világos, hogy lehet egy egyszerü függvény első deriváltját a nullán tartani. .
Egyébként gyárilag egy 4 bites Gray-kód tárcsa van benne - de a protokolja hétpecsétes titok - ezért nem is pöcsölök vele.
Mondanom sem kell, hogy egy hajlított drótból készült sima széljelző-szélkakas ennek a duplájába kerül a hajósboltban...viszont cserébe az égvilágon semmit sem tud. .
Egy régebbi, ha jól emléxem ezermesterben láttam házilag kivitelezett széliránymérőt, ami ha minden igaz, tudja ezt a felbontást, ami a te rajzodon látszik.
El vannak már pakolva a könyveim, újságjaim, de ahogy átköltöztünk, és hozzájuk férek, áttúrom.. hátha megtalálom.
Létezik ultrahangos szélsebesség, és széliránymérő.. meg kellene tudni hogyan műxik. Semmi mechanikus alkatrészt nem tartalmaz..
Én is agyalok valamin... van egy 7" os, asszem 16 x 40 karakteres kijelzőm.. azon töröm az agyam, egy 3-4 mérőhelyes feszmérő, árammérő, 3 mérőhelyes termosztát, beállítási, és kijelzési lehetőséggel, + víz-átfolyás mérő+NMEA kijelző....
/ Eredetileg a kijelzőt navtex vevő építéshez vettem, de azt vettem gyárit későb, ami sokkal többet tud./
Csak ugye ehez pic-et kellene programozni...amihez nem értek sajna. :(