Azt hiszem a hely az jo neki. Valahol olvastam, hogy metszeni kellene... de nem teszem. Lattam olyan falakat amiket befutott, ott sem metszettek... es tele volt viraggal.
A foldje jo - sot, nagyon jo. Locsolom is... es nem all vizben. A napot is ugy kapja, ahogy a nagykonyv irja...
Nálam 2 éve van, de nagyobb példánnyal kezdtem - olvasva, hogy lassan indul meg. A helyét is megszerette, az egyik oldalról a terasz árnyékolja, a másikról fenyők. 1-2 óra napot kap csak.
Az ültetés utáni évben nem virágzott, most kettőt találtam rajta.
Nálam már nem is tudom, hány éve van, még Ágiczával együtt vettük anno a Sieberznél, és még soha egyetlen virág sem volt rajta. Igaz, hogy nagyon rossz helyen van, nyáron szinte teljesen sötétben. Viszont él, és ha lassan is, de növöget. Át kellene ültetni, csak nem tudom, hová.
Nem tudja valaki véletlenül,hogy Magyarországon a Budai Kertcentrumon kívül hol lehet Endless Summer hortenziát beszerezni.Ott van de 12500ft és 16500-s áron!!! Nekem kisebb dugvány is jó lenne 2 db ha esetleg van valakinek kifizetem. Sajnos a hagyományos machropyllák nálam állandóan elfagynak.Vettem Cserjés paniculata fajtákat de hiányzik a hagyományos gömbvirágzatú .(
Idén újra megpróbálkozom a magvetéssel. Most előcsíráztatás nélkül próbálkozom, komposztált faapríték felszínére szórva, fedett dobozban.
Február 7-én vetettem H. paniculata (Pinky Winky) és H. quercifolia (Snowflake) magukat. A paniculata nagyon jól és gyorsan csírázott most is, a quercifolia nem. De az is lehet, hogy a quercifolia termésekben nem volt mag. Nagyon aprók, szabad szemmel nem tudom kiszedegetni, szűrőkanálból vaktában szitáltam az edényekbe.
Most így néznek ki (egy részük):
Persze még korai örülni, eddig és még tovább annak idején is eljutottak. Azok e régiek jan. 25-én lettek vetve.
....senki sem tudta... en sem, bar neha tapasztaltam en is. Kovetkezo szezonban nem jott elo - biztos egy bogar. Csak szepseghiba volt, nem artott a novenynek.
Sziasztok Hortenziások! Szerintetek az új STARKL katalógusban a Belle Seduction Hortenzia olyan lehet mint az Endless Summer? Néztem több oldalon is és azt írja -20 C-ig télálló és folyamatosan virágzik megbízhatóan.
Jol nez ki, remelem szepen at fogja veszelni a telet.
Amikor ultetek, gondoskodok arrol, hogy a locsoloviz lejusson a gyokerhez. A bokor korul a bokor szelessegeben az asommal korbe nyomkodok kis vizlevezetot. Nem asom fel, csak lenyomom az asot... a viz em fog atrohanni rajta, le fog csurogni szepen a gyokerhez - de nem szaritja ki a foldet.
Locsold be alaposan mielott beleteszed a godorbe. Nezd meg, hogy a viz milyen sokaig all a lukban - szereti a hortenzia a vizet, de nem szeret benne allni.
Ne hagyd kiszaradni.
Ha hirtelen lehul a levego par nap alatt, nem gond, de a szel, az erosz szel faj neki :)). Ha tudod, takart a szeltol. Nem kell agyon takarni - en nem takarom az enyemeket egyaltalan - de ez frissen ultetett lesz. Ne fulledjen be - de a tove legyen takarva ha a hideg ido jon 1-2 heten belul.
Szia! Jó az idő: 17-24, éjjel 5-10 C, és még a jövő hétre is ezt jósolják. Akkor mehet ki? És ha igen, kell-e bármit visszametszeni rajta most vagy később, s csak a tövét kell takarni fagy előtt/alatt, vagy az egész növényt?