Keresés

Részletes keresés

héjakút mácsonya Creative Commons License 2008.04.22 0 0 32
Mondjuk az ellen tiltakoztam volna, hogy mielőtt kijelölik a területemet, mondják meg, melyek lesznek a korlátozó szabályok"

a 275-ös 2004 óta hatályos, a hrsz kihirdetés 2006os.,..nem tegnap vezették ezt be.

a kihirdetés előtt 2 évvel már ismert volt mit korlátoz a 275-ös.
Előzmény: halkergető (29)
héjakút mácsonya Creative Commons License 2008.04.22 0 0 31
Maradjunk konkrétan a "kiemelt jelentőségű természetmegőrzési területnek jelölt terület" kategóriánál.

A 45/2006. szerint egy bizonyos elnevezésű Naturának jelölt területen belül volt mondjuk 200 helyrajzi szám.

A földhivatalnál a természetvédelem illetékes szerve igényelte mondjuk 90 helyrajzi számra a Natura bejegyzését."
a natura kijelölés tényét minden esetben be fogják jegyezni ha benne van a 45-ben, melyikre kezdeményezte a felügyelőség az technikai kérdés, mind be lesz jegyezve.

a földvárak bejegyzése kb. 2 évig tartott.

"Ki döntött arról, hogy melyik 110 maradjon ki, és miért?"
adott felügyelőség hatósági igazgatója. valszeg.
de mindegyeik hrsz sorra kerül.

1./ el is van. javaslatot tesz a bizó (nemzeti parkok, tudósuramék), elbírálja a minisztérium + az EU (!!!), kihirdet a törvény által felhatalmazott miniszter, bejegyeztet a helyi kv-i felügyelőség.

2./ 275-ös beidéztük, benne van minden.

3./ hát nem tudom, aki 4 év alatt egyszer sem volt bent pl. az fm hivatalban...nem tudom hogyan gazdálkodik...????

4./ szerintem nem fogjuk neked felsorolni ágazatra bontva mit jelent a natura, de a mg-i termelést nem akadályozza, at biztos. sokkal inkább az ingatlanneppereknek van útjában. az erdőtörvény nem is rendelkezik róla, nem is vesz róla tudomást szinte.
Előzmény: halkergető (23)
héjakút mácsonya Creative Commons License 2008.04.22 0 0 30
"A Natura kijelölés az én véleményem szerint bizony nem a nyilvánosság, és főként a földtulajdonosok tájékoztatásával zajlott, akár mondhatjuk úgy is, hogy titokban."
ezt most véleménynek tekintsem:) vagy valamivel meg is alapozod?

a kijeölés folyamat összecsúszik a hozzászólásaidban.

tudod hogyan zajlott? vagy csak sejted?

"Érdekes módon, a határozatot névreszólóan tudta a földhivatal (amely ugyebár állami szerv) elkészíteni, és postázni az érintett földtulajdonosok felé,"
egyedi eljárásnál ez megy.

de a kijelölés nem egyedileg ment, hanem tömben, minden információ hirdetmény alapján működött (a hirdetményt a közig tv. szabályozza, definiálja, nem kötelező az önkományzatot bevonni)...nem volt titkos.

Előzmény: halkergető (26)
halkergető Creative Commons License 2008.04.22 0 0 29

Mondjuk az ellen tiltakoztam volna, hogy mielőtt kijelölik a területemet, mondják meg, melyek lesznek a korlátozó szabályok.

Egy másik topikban beszéltem néhány hivatásos zöld olvtárssal. Az erdő természetes, vagy természetközeli állapotáról az az álláspontjuk, hogy az erdőben nem szabad kivágni még a kiszáradt fát sem, hagyni kell, hogy kidőljön magától, majd a földön elkorhadjon, mert a rovar, bogár, meg mittomén milyen populáció akkor tud a maga természetességében tenyésznmi, és ezzel marad meg az ökológiai egyensúly.

Tessék mondani: ha ez az erdőhasználat szabálya, akkor az erdőtulajdonosnak milyen értéket képvisel az erdeje, ha nemhogy a kisáradt fát, de még a letört ágat, gallyat sem viheti haza.

Előzmény: Törölt nick (27)
halkergető Creative Commons License 2008.04.22 0 0 28

Nézd meg a (23)-at!

Ki döntötte el, hogy a példakét említett 110 melyike és miért maradt ki?

Ha a 200 jelölt telekről tudott rendelet készülni, a megmaradó 90-ről miért nem?

Előzmény: héjakút mácsonya (21)
Törölt nick Creative Commons License 2008.04.22 0 0 27
Mi ellen tiltakoznál? Gondolom, sóval nem akarod behinteni a földed?
Előzmény: halkergető (26)
halkergető Creative Commons License 2008.04.22 0 0 26

A forest press csak átvette a cikket, az eredeti a Magyar Hírlapban jelent meg, csak a MH arhívumából nem tudtam előbányászni, ezért ,használtam a FP-ben egy-az-egyben átvett cikket.

A Natura kijelölés az én véleményem szerint bizony nem a nyilvánosság, és főként a földtulajdonosok tájékoztatásával zajlott, akár mondhatjuk úgy is, hogy titokban.

Érdekes módon, a határozatot névreszólóan tudta a földhivatal (amely ugyebár állami szerv) elkészíteni, és postázni az érintett földtulajdonosok felé, a természetvédelem meg közzétette a közlönyben, meg a honlapján.

Megkérdeztem a lakóhelyem, és a földterületem szeint illetékes önkormányzatot: kaptak-e a Natura területek előkészítése időszakában felkérést, vagy feladatot a földtulajdoosok tájékoztatására: A válaszuk határozott: Nem!

Modd már meg, hogy tudjon a paraszt akár másfél éven keresztül is észrevételt tenni, ha nem tud annak a létezéséről, amivel szemben kifogással élhetne? 

Előzmény: héjakút mácsonya (17)
HansBlack Creative Commons License 2008.04.22 0 0 25
kozben meg Viktor foldeli el a nyulat
Előzmény: Törölt nick (22)
csapó Creative Commons License 2008.04.22 0 0 24
A baj ott kezdődik, hogy a telekügyekben járatos ügyvéd úr nincs tisztában se a természetvédelem kategóriáival, se annak jogi hátterével. Az újságíró meg mindent elhisz.
Pl. a Natura 2000 alapját az eddig is védett területek adják, ezeket kötötték össze "zöld"és "kék" folyosókkal, tehát a 21%-ban a Nemzeti Parkok és Tájvédelmi Körzetek is bennfoglaltatnak.
Aki garázdálkodni akar a területen, annak nem jó, aki hajlandó szabályokat betartani (nincs nagyon sok), annak mindegy.
Előzmény: héjakút mácsonya (19)
halkergető Creative Commons License 2008.04.22 0 0 23

Nem is sejted a kérdésem okát?

Akkor elmagyarázom, megpróbálom úgy, hogy ne elvi megközelítésben, hanem a gyakorlati valójában mutassam meg a problémát:

Maradjunk konkrétan a "kiemelt jelentőségű természetmegőrzési területnek jelölt terület" kategóriánál.

A 45/2006. szerint egy bizonyos elnevezésű Naturának jelölt területen belül volt mondjuk 200 helyrajzi szám.

A földhivatalnál a természetvédelem illetékes szerve igényelte mondjuk 90 helyrajzi számra a Natura bejegyzését.

Ki döntött arról, hogy melyik 110 maradjon ki, és miért?

A fentieken kívül még:

1./ Légyszíves, próbáld meg a javaslattevő és a döntéshozó szerepkört elhatárolni egymástól úgy, ahogy annak az igazgatási rendszerben elkülönülnie kell.

A legjobb, legtekintélyesebb madártani tudós, ha nem visel közhatalmi funkciót, csak javaslattevő lehet. Döntéshozó nem! Döntést csak az hozhat, aki erre vonatkozóan hatáskörrel rendelkezik, m,ég akkor is, ha netán a madarászathoz tök hülye.

2./ Lehet, hogy a műemlékvédelem számodra jó példának tűnik, de engem az most nem érdekel.

Érdekelne viszont, hogy mi az a szabályrendszerm amit nekem be kell tartanom? Mert a Natura bejegyzést megtették a telekkönyvi lapomra, de az általam alkalmazandó, és kellően konkrét szabályokról még senki nem tudott mit mondani.

3./ Lehet, hogy valaki örül neki. De a legtöbbjének egyelőre halvány fogalma sincs az őt érő következményekről, ugyanis az egész Naturáról akkor hallott először, amikor megkapta a földhivatal határozatát a bejegyzésről.

Ilyen vagyok én is! Pedig én még netet is használok, mégsem hallottam róla idáig.

A zöldhatalom arra hivatkozik, hogy a honlapjukon rajta volt, meg megjelentek a joganyagok a Magyar Közlönyben. Mennyire életszerű az, hogy a földtulajdonos, földet használó emberek a honlapokról, meg a közlönyből tájékozódjanak?

4./ Sorolj már néhányat abból a több előnyből, mit hátrányból, légyszíves! 

Előzmény: csapó (16)
Törölt nick Creative Commons License 2008.04.22 0 0 22
Gyurcsány nyúlja le a földet...
héjakút mácsonya Creative Commons License 2008.04.22 0 0 21
nincs véglegesítva, meghatározott ídőközönként a hrsz listákat felül kell vizsgálni.
Előzmény: halkergető (12)
héjakút mácsonya Creative Commons License 2008.04.22 0 0 20
a 276/2004 volt az első rendelet

a helyrajzi számok kihirdetése a közzététel után másfél évvel megtörtént

a telekkönyvi bejegyzés folyamatosan az AB iránymutatása szerint egyedi eljárásban kerül rá az ingatlan tullapjára. lehet fellebbezni, ha nem tetszik valami.
Előzmény: halkergető (6)
héjakút mácsonya Creative Commons License 2008.04.22 0 0 19
én is beillesztettem

talán jó lenne tudni mi is ezzel a baj?

Előzmény: halkergető (15)
Törölt nick Creative Commons License 2008.04.22 0 0 18

"És ha ilyen jogszabály nincs, milyen felhatalmaás alapján rendelkezett bárki is, hogy a telekkönyvembe a"kiemelt jelentőségű természetmegőrzési terület" bejegyzés kerüljön, a "kiemelt jelentőségű természetmegőrzési területnek jelölt terület" helyett?

Hmmmmm?"

Magyarország az Európai Unióhoz történő csatlakozással fokozatosan harmonizálja jogrendjét a közösségi irányelvekhez. A Natura 2000 területek kijelölésére a kormány 2004-ben alkotott rendeletet[1], majd a területek határait a 2006-os környezetvédelmi miniszteri rendelet véglegesítette[2]. A nemzeti jogszabályok által korábban is védett területek mind a részei lettek az ökológiai hálózatnak. Az újonnan kijelölt területekkel együtt Magyarország területének közel 21%-át fedi le az új típusú védelem. Ezek közé tartoznak hagyományosan mezőgazdasági művelés alatt álló földek, legelők, de természetesen erdők is. A szabályozás célja a hasznosítás és a természetvédelem érdekeinek összehangolása.

héjakút mácsonya Creative Commons License 2008.04.22 0 0 17
elolvastam

kezdjük ott, hogy ez a kijelőlés az eu csatlakozásból származó követelmény volt.

nem magyar találmány. ezt nem ártott volna azért a cikkekben megemlíteni.

acikkek, főleg a forest press (erdőgazdálkodól lapja)
tele van félremagyarázással, előre legyártott koncepcióval. fizetett érdek-cikk.

a fidesz meg, Illés...nevetséges lámer.

a natura kijelőlés nem titokban zajlott, a kijejölő bizottság majd 6 éve elkezdte a kijelölést.
a helyjrajzi számok nyilvánosak voltak, másfél évig lehetett kifogást emelni.
majd ha jól tudom megint felül lesznek vizsgálva a kijelölt területek...nem marad így az egész örökre.

a natura területek lefedik a védett területeket is. így a 22% nagyontmondó aránya nem sokat mond.

a vonatkozó jogszabály a 275/2004. korm. rendelet
http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A0400275.KOR

Előzmény: halkergető (-)
csapó Creative Commons License 2008.04.22 0 0 16
Alighanem a miniszter dönt, mi kerüljön át a 6. mellékletből a 7-be. Ő pedig a Természetvédelmi törvény megfelelő paragrafusára hivatkozva tudja magát erre felhatalmazva.
Madaras ügyben a Madártani Egyesület, egyebekben az OTVH jogosult területeket javasolni, őket pedig tudós kollektívák inspirálják.
Egyébként a Natura 2000 hasonló a műemlékvédelemhez. Jár korlátozásokkal, de nem teszi használhatatlanná a birodalmat. Vannak, akik kifejezetten örülnek (lehet pénzt szerezni vele), vannak, akiket zavar. Megítélésem szerint több az előnye, mint a hátránya (végignézted a 2004-es kormányrendeletet is?).
halkergető Creative Commons License 2008.04.22 0 0 15
Csak 2. vagy, aki ezt bekopizta. A tetejében elég nagy időkülönbséggel maradtál le a győztestől.  :)) 
Előzmény: Törölt nick (11)
Törölt nick Creative Commons License 2008.04.22 0 0 14
halkergető Creative Commons License 2008.04.22 0 0 13

a=e

a=e

Bocsánat!

Előzmény: halkergető (12)
halkergető Creative Commons License 2008.04.22 0 0 12
Például arra, milyen jogszabály rendelkezik a jelölt területek véglagasítéséről?
Előzmény: héjakút mácsonya (10)
Törölt nick Creative Commons License 2008.04.22 0 0 11
héjakút mácsonya Creative Commons License 2008.04.22 0 0 10
mire vagy kiváncsi?
Előzmény: halkergető (8)
Törölt nick Creative Commons License 2008.04.22 0 0 9
Konkrétan mi a túró az a Natura 2000.?
Előzmény: halkergető (8)
halkergető Creative Commons License 2008.04.22 0 0 8

Milyen konkrétumokra vagy kíváncsi?

És kit tartasz illetékesnek? A zöldhatalmat, vagy azokat a földtulajdonosokat, akiknek a területére rátáblázták a Naturát?

Előzmény: Törölt nick (7)
Törölt nick Creative Commons License 2008.04.22 0 0 7

Ezekben a szar cikkekben szinte semmi konkrétum nincs.

Olyan lightes, újságírói blabla. Elolvasod és nem tudod, miről van szó.

Miért nem kérdezi meg az illetékeseket senki?

halkergető Creative Commons License 2008.04.22 0 0 6

Olyan fene nagy kedvem nem volt, de érintettségem okán kénytelen voltam nemcsak böngészni, de el is olvasni.

De ha a rendeleteket említed, lenne egy kérdésem hozzád:

A 45/2006 KVvM. rendelet egyik melléklete "kiemelt jelentőségű természetmegőrzési területnek jelölt területek"-ről rendelkezik.

Tudsz mondani nekem olyan jogszabályt, amely a jelölt területek véglegesítéséről rendelkezik? Vagyis amely, vagy amelynek a melléklete "kiemelt jelentőségű természetmegőrzési területek"-et rögzíti?

Ha ilyen jogszabály nincs, akkor ki, és milyen felhatalmazás alapján döntött a területek véglegesítéséről? Ki döntötte el, hogy melyik jelölt terület lett lett terület és melyik maradt kívül a Naturán?

És ha ilyen jogszabály nincs, milyen felhatalmaás alapján rendelkezett bárki is, hogy a telekkönyvembe a"kiemelt jelentőségű természetmegőrzési terület" bejegyzés kerüljön, a "kiemelt jelentőségű természetmegőrzési területnek jelölt terület" helyett?

Hmmmmm?

Várom a válaszod, és természetesen a további ajánlásaidat is! 

Előzmény: csapó (5)
csapó Creative Commons License 2008.04.22 0 0 5
Van kedved rendeleteket böngészni?
G.B.Bejja Creative Commons License 2008.04.22 0 0 4
Felhozom , nem hiszem, hogy senki nem tud többet a dologról.
Előzmény: halkergető (3)
halkergető Creative Commons License 2008.04.22 0 0 3

Vagy kétszer!

Egyelőre még csak mindenki tekergeti a fejét, mert a korlátozó rendszabályok még nincsenek közreadva.

De a zöldek szemlélete szerint a természetes, vagy természetközeli állapot azt jelenti, hogy egy erdőből nem lehet kivágni még a száraz fát sem, a letörött ágat, gallyat is ott kell hagyni a földön elkorhadni, mert csak így tud létezni a rovarvilág, meg így marad meg az ökológiai egyensúly.

Mit fog érni a tulajdonosnak az erdeje, ha semmi haszna nincs belőle? Hmmmm?

Előzmény: G.B.Bejja (2)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!