Keresés

Részletes keresés

HAL9000 Creative Commons License 2008.03.16 0 0 133

Libera, többször kértelek, hogy definiáljál dolgokat, már csak azért, hogy mindketten tudjuk azt, hogy miről beszélünk.

Tehát milyen is a baloldali liberális?

Mitől baloldali, és mitől liberális?

Előzmény: Libera nos, Domine! (119)
Törölt nick Creative Commons License 2008.03.16 0 0 132
Szerintem is nagy eredmény, sőt egyenesen szenzáció, hogy Vágó Istvánnak minden második árufeltöltő szívesen kölcsönadna egy kis pénzt a megtakarításaiból.

Ha lenne egy bankom, biztos, hogy Vágóval reklámoznám a legújabb hiteleimet is. Ja, hogy ilyen már vót?
fenevad Creative Commons License 2008.03.16 0 0 131
már késő magyarázkodnod... :DDDD
Előzmény: Libera nos, Domine! (130)
Libera nos, Domine! Creative Commons License 2008.03.16 0 0 130
Nem. Azzal értek egyet, hogy neked ilyen hülyeségek jutottak az eszedbe.
Előzmény: fenevad (128)
Libera nos, Domine! Creative Commons License 2008.03.16 0 0 129
Hogy a nyelv változik, alakul, idegenből vesz át szavakat, szabályokat és -szerűségeket, az a 19. században sem volt titok, ezt mindig így tanították az egyetemeken, én is így tanultam mint magyar szakos. Az ideológia az benne, hogy mire való a nyelvtan. Bizonyos nyelvi egyöntetűségre mindig szükség van, és ez ki is alakul ideológiák nélkül is (és persze vannak divergáló törekvések, csoport-, tolvaj- és szaknyelvek is), de a "világszellem" ma a szabályok lazulására szavaz. Te valószínűleg jobban tudsz angolul, mint én, ámde éppen azért, mert sokan és sokféleképpen beszélnek angolul, egyre nehezebb lehet igazi angol nyelvtant írni. Na hagyjuk, majd máshol, máskor.
Előzmény: Open Society (124)
fenevad Creative Commons License 2008.03.16 0 0 128
egyébként úgy látom azzal a résszel egyetértesz, vagy legalább azt nem tartod hülyeségnek, hogy ha a Seki Wakerék csinálták volna a felmérést, akor Ágicánk semmiképp nem végzett volna sereghajtoként. :D
Előzmény: Libera nos, Domine! (126)
fenevad Creative Commons License 2008.03.16 0 0 127
Ja, ja.
Te pl. az egész egzisztenciádat arra alapítod.:O
Előzmény: Libera nos, Domine! (126)
Libera nos, Domine! Creative Commons License 2008.03.16 0 0 126
Örülök az önkritikádnak, és annak, hogy bevallottad, hogy hülyeségek szoktak az eszedbe jutni. Ne szomorkodj, mással is előfordul.
Előzmény: fenevad (125)
fenevad Creative Commons License 2008.03.16 0 0 125
Hirtelen az jutott az eszembe, biztos ezt a felmérést is a Wishfull Marketing Center készítette.
De aztán kizártam ezt a lehetőséget. Hisz akkor a politikusok közt mindenki kedvenc Ágikája az élen végzett volna. :O
Előzmény: Libera nos, Domine! (-)
Open Society Creative Commons License 2008.03.16 0 0 124

Azért ezt még hátha elolvasod:

Amit a 19. századi nyelvi funkcióról írtál, az természetesen igaz - akkor volt politikai tényező a közös nyelv.

Amit viszont a Nádasdy-féle iskola állít, az szerintem tisztán tudományos megközelítés. De ez itt már tényleg OFF.

Előzmény: Libera nos, Domine! (123)
Libera nos, Domine! Creative Commons License 2008.03.16 0 0 123
Nem, nem kell kétségbeesni, nem ilyen harcos ideológiákra gondoltam. Csak arra, hogy a nyelvművelés 19. századi (vagy még régebbi) liberális nacionalista hagyaték, amely arra szolgál(t), hogy egyesítse a soknemzetiségű nemzetet: magyart, németet, szlovákot, zsidót, románt, ruszint. Ha tetszik az egységes nyelv az asszimiláció eszköze is. Viszont a 20-21. századi kozmopolitizmus-globalizmus korában erre nincs szükség, sőt helyes, ha lazulnak az etnikumok közötti nyelvi határok. De ez most túl felüleletes megállapítás volt.
Na megyek innen, mert a feleségem ellökdös a gép elől - nem működik a wifi... :)
Előzmény: Open Society (122)
Open Society Creative Commons License 2008.03.16 0 0 122

Ez érdekes megközelítés. Sajnálnám, ha igaz lenne.

De szerintem nem igaz. Érdemes elgondolkodni rajta.

Előzmény: Libera nos, Domine! (119)
Libera nos, Domine! Creative Commons License 2008.03.16 0 0 121
Vágó nem kap pénzt az SZDSZ-től a legjobb tudomásom szerint.
Előzmény: Törölt nick (116)
Libera nos, Domine! Creative Commons License 2008.03.16 0 0 120
Ki kéne próbálni. Rémlik, hogy egyszer olyasmit nyilatkozott valahol, hogy esetleg szívesen vállalna politikai szerepet.
Előzmény: HAL9000 (115)
Libera nos, Domine! Creative Commons License 2008.03.16 0 0 119
Nagyon is! (Mi az, hogy!) Én is úgy gondolom, hogy elvek és nem pártok mellett állok ki, noha SZDSZ-tag vagyok. De nem azért vagyok liberális, mert SZDSZ-tag vagyok, hanem azért vagyok SZDSZ-tag (1988. november 13. óta), mert liberális vagyok. De: baloldali liberális.

Amiről szívesen beszélnék a fazonnal, az az ún. nyelvművelés és csatolt részei. Nem mintha nem értenék egyet Vágóval, de szerintem nem nyelvi motivációja van a nézetek különbözőségének, hanem ideológiai-politikai.
Előzmény: Open Society (118)
Open Society Creative Commons License 2008.03.16 0 0 118
És te ezzel egyetértettél?
Előzmény: Libera nos, Domine! (113)
HAL9000 Creative Commons License 2008.03.16 0 0 115
Hát, jól jönne a szadesznak, ha Vágó lenne a frontembere, csak az a kérdés, mi lenne a szadiból ha Vágó formálná magához, ill. forditva?
Előzmény: Libera nos, Domine! (114)
Libera nos, Domine! Creative Commons License 2008.03.16 0 0 114
Nem, nem. Rosszul hírlik. Elkötelezett liberális vagyok. A liberalizmus nem pártkötődést jelent, hanem szemléletet. Elvek és nem pártok mellett állok ki.
Előzmény: Libera nos, Domine! (113)
Libera nos, Domine! Creative Commons License 2008.03.16 0 0 113
Libera nos, Domine! Creative Commons License 2008.01.16 0 0 112
Én ebből a blogból kopiztam:

http://blog.360.yahoo.com/blog-QJe0o_c8frIhfER.MzWuPwA-?cq=1&p=393
Előzmény: Ipari-antidepresszió (111)
Ipari-antidepresszió Creative Commons License 2008.01.16 0 0 111

/Mozgó Világ, 2007. december/"

Szóval az november:

Mozgó Világ 11
Előzmény: Libera nos, Domine! (102)
Libera nos, Domine! Creative Commons License 2008.01.16 0 0 110
Nem támadnak kétségei, nem az a típus.
Előzmény: Doppelstangel (109)
Doppelstangel Creative Commons License 2008.01.16 0 0 109

Megnyugtathatlak, mielőtt kétségeid támadnak, hogy VI seggében több ész van, mint a te agyad tízszeresében.

Előzmény: Törölt nick (91)
Libera nos, Domine! Creative Commons License 2008.01.16 0 0 108
Nincsenek extra információim, de ez a topik nem az őszödi beszédről szól. (Én egyébként éppen az őszödi beszéd óta kedvelem Gyurcsányt, de ezt a megfelelő helyeken már sokszor részletesen is kifejtettem.)
Előzmény: Ipari-antidepresszió (107)
Ipari-antidepresszió Creative Commons License 2008.01.16 0 0 107

Akkor szerintem neked extra információid vannak. Én ebből a riportból azt a következtetést vontam le, amit beírtam. És az szerintem helyes is. Nem csúsztattam.

Előzmény: Libera nos, Domine! (106)
Libera nos, Domine! Creative Commons License 2008.01.16 0 0 106
Ez messzire vezetne, és nem is ebbe a topikba való.
Előzmény: Ipari-antidepresszió (104)
Libera nos, Domine! Creative Commons License 2008.01.16 0 0 105
Én mint SZDSZ-es nem bánnám. Egyre kevesebb jól beszélő ember van az SZDSZ-ben. És Vágónak az esze meg szíve is a helyén van (hogy kissé TGM-esen fogalmazzak).
Előzmény: Ipari-antidepresszió (103)
Ipari-antidepresszió Creative Commons License 2008.01.16 0 0 104

"Az őszödi beszéd például egyáltalán nem arról az 50 másodpercről szól, melyet unos-untalan ismételgetnek, az államháztartási hiány nem abban az összefüggésben fontos, amit kiemelnek belőle stb."

Tehát nem a kiragadott részletet kell nézni, hanem azt, amit GYF mond összefüggésében. Ergo, GYF politikájával egyetért és elutasítja zt, hogy kiragadnak belőle részleteket és azt ellene fordítják.

Szerinted hogy kell értelmezni? Tényleg kíváncsi vagyok. Mondjuk lehet, hogy ezt csak maga VI tudja. Vagy ő is csak játszott a gondolattal:)

Előzmény: Libera nos, Domine! (102)
Ipari-antidepresszió Creative Commons License 2008.01.16 0 0 103

Most akkor hol csúsztattam?

"- De ha - ahogy előre vetítette - nemsokára abbahagyja a televíziós karrierjét, szándékában áll esetleg a magyar politikai szcénába is bekerülni, vállalva tehát az ilyen irányú vonzalmát?

- Azt hiszem, igen. Talán azért, mert az mozgat, hogy az irracionalizmus ellen minden téren fel kell lépnem. Ahol tudom, ezt meg is teszem."

Szerintem ez azt jelenti, hogy politikai karrierbe kezd.

Előzmény: 6k (101)
Libera nos, Domine! Creative Commons License 2008.01.16 0 0 102
Végigolvastam, de én egy kicsit többet idéznék belőle (szintén a végét):

"- Térjünk át egy olyan témára, amely bizonyára nehezen kibontható. A politikához való viszonyára gondolok, amelyről nyilvánvalóan kereskedelmi televíziósként nem tud sokat elmondani. Mindazonáltal nemegyszer föltűnik politikai rendezvényeken. Milyen szándékkal?
- Az említett okból természetesen azt szeretném, ha nem derülne ki az én személyes politikai irányultságom. Egyet azonban általánosságban nyugodtan elmondhatok: úgy látom, a magyar politika irracionális pályán halad. Ez a legnagyobb baj. Ennek szerintem egyszemélyi felelőse van jó ideje. Ennek következtében ma a magyar politikai stratégiák személyes sértettségek szerint szerveződnek. Ebből az következik, hogy semmit sem a saját helyén értékelnek, hanem mindenből csak azt az elemet veszik ki, amelyen keresztül méltatlanul támadható maga az eset is. Az őszödi beszéd például egyáltalán nem arról az 50 másodpercről szól, melyet unos-untalan ismételgetnek, az államháztartási hiány nem abban az összefüggésben fontos, amit kiemelnek belőle stb.
- Hú, de körmönfontan kell fogalmaznia, nehogy baj legyen! Mi történne, ha egyszer színt vallana? Akkor vége a tévés karriernek?
- Azzal nézőket veszítenénk. Az ország felét elveszítheti az általam vezetett műsor, ami effektív anyagi kár a tévécsatornának. Ezt pedig nem engedhetem meg magamnak, illetve nem engedhetik meg nekem.
- De ha - ahogy előre vetítette - nemsokára abbahagyja a televíziós karrierjét, szándékában áll esetleg a magyar politikai szcénába is bekerülni, vállalva tehát az ilyen irányú vonzalmát?
- Azt hiszem, igen. Talán azért, mert az mozgat, hogy az irracionalizmus ellen minden téren fel kell lépnem. Ahol tudom, ezt meg is teszem.
- Vajon milyen hatásfokkal? Ez mérhető?
- Nem lehet tudni, hogy ha nem érvelnék ez ellen, akkor ma hol tartana az ország. Én ugyanis ahol csak tudom, meg szoktam fogalmazni a személyes véleményemet, és azt tapasztalom, hogy vannak olyan befolyásos emberek, akiket érdekel is, hogy mit gondolok. Így aztán mégiscsak bízni lehet abban, hogy van némi hatásfoka az én időnkénti háttértevékenységemnek.
- Ennek alapján hol látja magát, mondjuk, öt év múlva?
- Kicsit félek magamtól, mert még az is lehet, hogy valóban belemegyek a politikába.

/Mozgó Világ, 2007. december/"
Előzmény: 6k (101)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!