A kertünben kinőtt gombákról szeretnék egy szakértőt megkérdezni. Nem tudom hogy kerülhetett hozzánk és mikor. Ilyen gombával még nem találkoztam, képen sem. Az az érdekes benne, hogy a friss vágás helyén sárga színűvé vált, ahol csigák megrágták a kalapján is.
Tudja esetleg valaki mi a neve?
Úgy tudom a természetben a sárga a veszély és riasztás színe.
Nálatok a kertben nem szoktak váratlanul megjelenni ilyen ismeretlen lakók?
A lakásomhoz közel, parkos részen, a fűben találtam júniusban és most szeptemberben is ezt a gombát. Azóta is (jún. óta) próbálom meghatározni, még a fagyasztóba is elraktam, hogy családom egyéb, gombaértő tagjainak is megmutathassam, de hiába. Kemény, száraz tapintású, mikor felvágom, keményebb, mint a trapista sajt és lila, mint egy bélyegzőpárna (nem belilul, rögtön olyan!). Mi lehet?
De jó, hogy nektek ilyenek nőnek a kertben, nekem még a tescoban vásárolt dobozos gombából is csak két darab nőt ki, pedig mindent amit írtak a gondozásáról be tartottam.
Az első tapló-féleség, ha komolyan érdekel a pontos típus, akkor utána nézek.
A második Tinóru-féle. Nagyon nagy valószínűséggel ehető faj. Jó lenne egy -két más szögből készült fotó is, a méretével (lehessen valamihez viszonyítani) és hogy milyen típusú fa alatt nőtt.
Nagyon finom gomba tud lenni. Piacokon több ezer Ft-ért is előfordul. :)
Harmadik: tippem van, de azon kívül, hogy szép ez a makrós kép, azonosításra nem igazán alkalmas...
Kertünkben évtizedekkel ezelőtt semmilyen gomba nem nőtt, most meg ellepik a gyepet, ami nem zavaró, de mindnyájan kíváncsiak vagyunk, hogy miyen gombák kerültek hozzánk:)
( ígérem, hogy nem eszünk belőlük:))
több is van, de nem szeretném telepakolni a topikot - majd szép lassan:)
tuskógomba.én is ettem már a közeli erdőben van sok.nagyon fimom!de előtte vidd el gombaszakértőhöz,mert van egy nagyon hasonló gomba ami bár nem mérgező de gyomorfájást okoz.
de majdnem biztosan gyűrűs tuskógomba.van e barna folt a gomba kalapja közepén?és körülötte a vilásosbarna gombán egy barna gyűrű szerű karika?
Én azt hiszem, inkább csupros tuskógomba, vasárnap szedtünk ilyet, megvizsgáltattuk és túléltük! :). Nagyon sok volt belőle, először azt gondoltuk, biztosan nem jó, hogy annyi van. Finom volt.
Ezt a gombát viszont nem tudtam beazonosítani,a könyvemben nincs benne, talán valakinek sikerül. Mi lehet ez?
Hát, igen. Alulról ordítóan galóca. Ha látom, akkor nem nyárfakeserűzök, hanem becsülettel bevallom: én csak a Kalmár-Makara-Rimóczi gombákat ismerem. Abban meg ilyen gomba nincs.
Van még kép róluk :) Hárman voltak egymás mellett, gallérjuk nincs, nem hiszem, hogy az őzlábgalóca lenne. Fényképezni már nem tudnád őket, másnapra már nem voltak ott. Egyet én vittem haza meghatározni és lefényképezni. A legalsó képen lévő nagyon érdekesen tetőtől talpig gyapjas volt.
nyárfa tőkegombára tudok gondolni, de az csak nyárfán él.
Pedig tényleg az.
"Főleg nyárfák, ritkábban más lombos fák tönkjén, tuskóján, de leginkább fatelepeken tárolt faanyagon, nemritkán megmunkált oszlopokon is, nyáron és ősszel gyakori. "
Hát, alulról is kéne látnom, így hirtelen csak a nyárfa tőkegombára tudok gondolni, de az csak nyárfán él. ( esetleg nyárfa forgácson is?) Szép, büdös, keserű, ehetetlen. Ez nagyon fiatal példány, később karcsúbb lesz. Már, amikor.