Régóta fontolgattuk többen, hogy szükség lenne olyan topicra, amelyik a nagyobbacska (kb. 6-10 éves) gyerekekről szól, mert sok "régi" fórumozó gyerekeivel együtt "kiöregedett" a várandós-szoptatós-babázós-kisgyermekes topicokról. Pedig ahogy nőnek a gyerkőcök, egyre tágul a világ, egyre több megbeszélnivaló merül fel az emberben. Úgy gondoltam, hogy itt mindenről essék szó, ami ezt a korosztályt és szüleit érinti, vagyis lehet az iskola, szabadidő, különóra, evés, játék és minden, ami belefér...
Nézd...most erre mit mondjak.....senki nem írta hogy klassz a sulid, inkább hogy én nem adnék erre pénzt..holott erről nem is volt szó.
Hogy mivel jár egy gyerek iskoláztatása...nekem van 3, egy 8, egy 7 és egy harmadikas. Én nem veszem igénybe az ingyen tankönyves dolgot, mert előszörre nem azt a könyveket kaptuk amikből tanultak. Tudom mi az pénzben, ezt meg azért írtam hogy véletlen se tudjon senki emellett ágálni, hogy nekünk milyen könnyű. Nem az. A nagy osztálylétszámot mi is átvészeltük, sőt én gyerekként....no de miért kéne a gyerekemnek a pár szószólóra figyelni a jó agyával....ezt megbeszéltük, értik is, jól tanul mind a három. A pedagógus feladja a leckét, ez a dolga. Hogy gyerek ebből mit épít fel az meg az ő dolga és a szüleié. Anno nekünk is megvolt erre a napi 2 óra gyakorlás, nekik is meg van. Ez az ő munkájuk, felelősségük, és hozzáteszem hogy ez megy is egy is egy lelkiismeretes gyereknél, menni kell...olyan nincs hogy nem megy, olyan nincs hogy a tanár hibája. Ha ilyen van hát átvágható a szülő, és lesz is mindig.... A szívfájdalomról....nekem most épp az hogyan tegyek el 90 kg savanyúkáposztát egy 30 literes cserépedénybe, de most takarítok, és majd hazajönnek a kölkök, és tanulnak velem közben a 13, a 12 és végül a 9 éves....én így vagyok képben és nem átvágható. Ha gondod van akkor menj be, de hogy lesz pár pofon a tanár részéről amiről nem tudsz az tuti.
igen, van a rendelet, hogy tilos pénzt szedni, és van a nagy magyar valóság, ami szerint ha nem adunk be pénzt, nem lesz semmi. Se mikulásra csomag, se fagyizás, se jutalomkönyv év végén. igen, tudom, hogy ezeket az iskolának _kéne_ biztosítani, de nagyon kevés önkormányzat van abban a helyzetben, hogy az ilyen ,,luxuskiadásokra" költeni tudjon.
tök jó, ha vannak lelkes tanárnők, akik bazárt szerveznek. nálunk nincsenek. illetve az adventi bazárra az anyukák sütnek, kreatívkodnak, osztálypénzbe megy a bevétel. de az nem azt jelenti, hogy fedezi is az osztálypénzt.
Nézd, nagyon szép és jó, hogy van ahol ezt a suli tudja finanszírozni, de sok helyen meg nem tudják.
Ilyenkor meg választhat a szülő: vagy nincs semmi, vagy bead párszáz forintot havonta, és akkor a csemete csillogó szemekkel, boldogan jön haza, hogy kapott a Télapótól/nyuszitól egy csokit meg valami bizbaszt, az osztállyal közösen elmennek fagyizni, nem kell külön megvenni a pár darab különböző színű papírt, hanem egyben elintézik, stb.
És őszintén szólva, nekem nem ez a legnagyobb kiadás meg a szívfájdalmam az iskolával kapcsolatosan.
Nem! A pedagógusoknak van külön stand-ja, egyik borzasztóan ügyes foltvarrásban, a másik hímez, a többi süt....ez nem a szülőktől van! Sőt a vásárok árusított termékei, karácsonyi díszek, és a húsvéti díszek sem! a szülőktől vannak. Ezek a suli által megrendelt alapanyagok az iskolások által elkészítve, technika órán, és rajz órán. Ami a szülőktől jön, az egyedül a farsangi büvé beli sütemények.
A sportszerek, számítástechnikai és egyéb felszrelések mind pályázatból ...
Én úgy olvasta, hgy a suli gyűjt a szülőktől a jutalom síelésre. Karácsonyi meg egyéb vásárokon. Gondolom a szülők veszik meg a vásáron kiállított termékeket.
Ilyan nálunk is van, sportszereket vettek tavaly belőle.
:))) Na ez az, hogy mi sem, és senki egy másik szülő sem.....te olvasod amit én írok???:))) 5 éve nálunk nincs osztálypénz, ez egy jutalom ami ösztönzi a kölköket, és belefér ezen felül bárminemű x napos oszt. kirándulás.....1 fillér nélkül...! Szerintem tényleg olvasd el amit eddig írtam, nagyon rosszul látod ám.....:)
Nem, a suliban is ugyanúgy szedik az osztálypénzt.
1 anyuka szedi össze, mindenki ugyanannyit fizet és azt fizetjük belőle, ami minden gyerek megkap az osztályban. Karácsonyt, Mikulást, wc papírt, szalvétát, fagylaltot az utólsó héten, amikor már lazább a tanítás stb. Tavalyról maradt, ezért az idén kevesebbet szavaztunk meg.
WC papírra, papírzsepire, Mikulsá és karácsonyi ajándékra (amit mindenki kap) igen. De más gyerekének a síelését nem finanszírozom, még akkor sem, ha kitűnők. Most komolyan, van olyan szülő aki arra áldoz, hogy az iskola legkiválóbbjai (ki dönt, milyen alapon?) elmenjen síelni, miközben tudja, hgy az ő gyereke biztosan nem mehet, mert ha meg is feszül, nem lesz csak 4-ese matekból?
Vagy elhiszik, hogy idén esetleg az én gyerekem mehet?
Sőt még azt is elárulom hogy a pedagógusok külön asztallal várják a szülőket, nagyszülőket.
Ők külön a suli 10 legjobb diákjának gyűjtenek más jópár éve, a díj egy semmeringi 7 napos sítábor teljesen ingyen, ezen a lányom 3x, a fiam 2x vehetett részt. Ez egyébként nagyon ösztönző...bár lehet kiabálni hogy ingyen alamizsna...474 gyerek közül bizony nem mindenkinek jár meg.
A gond annyi, hogy iskolás szülők is így veszik, mintha normális dolog lenne ez, mintha az évenként 2x-i anyagbeszerzés több lenne egy kis vásárra mint 5-600 ft, nem több, és bizony 8 havi osztálypénzt takarítanának meg ennyivel, plusz 3 ráfordított délutánnal.
Igen....van pár kisiskolás gyerekem, úgyhogy aZ OSZTÁLYPÉNZ pluszban épphogy nem kell, főleg ha feleslegesen fizetem ki...
Osztálypénz pedig nincs! Szomorú hogy még most is ilyet olvasok, mivel törvénybe ütköző osztálypénzt szedni, nem szabad, nem lehet, tilos már legalább 5 éve.
Elvileg igen.
Gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy az iskola nem is kér pénzt, de a szülők megszavazhatják, hogy legyen-e, mennyit fizessünk. Ilyenkor nem is a tanár szedi, hanem az egyik szülő. Szóval nem az iskola követeli ki, az meg nem törvénybe ütköző, hogy a szülők összedobjanak egy kis pénzt. Aztán ebből kapnak a gyerekek Mikuláskor, Húsvétkor pici ajándékot és fizetnek belőle ezt meg azt.
Mondjuk nekem a legkevesebb bajom az osztálypénzzel van, amikor az iskolakezdés egy kisebb vagyon.
Én úgy tudom hogy egy osztálylétszámnak meg kell legyen a 16 fő, tehát 32 -es osztálylétszámmal lehet kettévenni egy osztályt A, és B osztályra. Ahol kevesebb gyerkőc jár egy osztályba mint 16, oda önkormányzati támogatás kell hogy megmaradjon a felső tagozat, ne csatolják át őket egy másik községhez, városhoz, tehát egy másik iskolához, de ebben általában az önkormányzat partner.
Osztálypénz pedig nincs! Szomorú hogy még most is ilyet olvasok, mivel törvénybe ütköző osztálypénzt szedni, nem szabad, nem lehet, tilos már legalább 5 éve.
Az iskola nem szervezhet !!! olyan kirándulást aminek a költségét nem tudja téríteni.
Ha pl. az osztálykirándulás utazást igényel, busz, vagy vonat.. Az oda-vissza jegy árát 100%-osan visszakapják egy csoportos múzeumlátogatást igazoló papír felmutatásával. Tehát az ingyenes. A múzeum/ok/ belépőjegyét az iskolának kell állnia. Nálunk ez meg van oldva tombolával, farsangi büfével, karácsonyi és húsvéti vásárokkal. Ehez kell egy pár feláldozható technika , és rajz óra, pár lelkes szülő, de megoldható, sőt ez fedezi a felsősök 2 és 3 napos kirándulását is.
A suliban nálunk is be kell nyelni azt a + egy napot. Az oviban reggel 9-ig le lehet mondani az aznapi ebédet is, pedig oda is ugyanúgy, ugyanaz a cég hordja kívülről a kaját. Úgy látszik az egyik helyen tudják ezt kezelni a másikon nem...
Én nem hallottam róla. Állattartásnál meg van határozva, tehát tyúkok esetében biztos van maximális határ, de gyereket bezsúfolhatnak annyit oda, amennyi befér.
Nem erről van szó. De a többi gyereknek meg joga van a tanuláshoz. Jó lenne, ha este nem a fáradt szülő magyarázná a tananyagot a fáradt gyereknek, mert a tanárnőt a problémás gyerekek teljesen lefoglalják. Persze, integrálják őket, ha meg vannak a feltételek hozzá.
Nem tudjátok, nincs valami létszámkorlátozás az osztályokra a terem alapterülete szerint? (oviban van ilyesmiúgy tudom) Guglival nem sikerült találnom infót.
Lányomék is 30-an vannak, akkora teremben, hogy oldalazva lehet eljutni a padokhoz...katasztrofális...
Nálunk is így kéne, nem pedig bedugni a problémás gyereket a 30-as osztálylétszámhoz, és a tanárra mutogatni, hogy nem elég felkészült meg eltökélt.
Osztálypénz: szerintem mindenhol van.
Ebédlemondás: 1 nappal előre, mert éjszaka főznek a konyhákon, aznap már nem tudják módosítani a mennyiséget. A bölcsiben lehetett az aznapit is reggel 1/2 9-ig, de ott helyben főztek.
Fiam 2.osztályos, és tavasszal kell a lányomat beiratnom a suliba. Fiam velem együtt ideiglenes körzeti lakcímmel van most. Azt hittem, a lányomat is így lerendezem. Még áll ez a dolog?
Kérdezz rá a suliban. Én sem a körzeti suliba vittem a gyerekeket, a nagyobbnál izgultam is, hogy mehessen, mert sok ott a körzetes, kerületi is, mi meg kerületen kívüliek vagyunk. A második gyereket viszont már egy kalap alá vették a körzetesekkel, mivel a nagyobb tesója oda jár, tehát automatikusan felvették.
Betegség: igen, azt az egy napot benyeljük.
Osztálypénz: egy szülő gyűjti, aki év végén küld egy pontos elszámolást, hogy ennyi a bevétel, erre meg erre költöttünk év közben.
kaja lemondás nálunk is egy nappal tolódik... egyszerűen másképp nem tudják adminisztrálni - gondolom... úgyhogy, igen, benyeljük azt az egy napot.
osztálypénz/csoportpénz
oviban abból mennek színházba, koncertre, kirándulni, abból veszik a minőségi zsírkrétát, festéket...stb
iskolában az SZMK szedi, abból vesszük a WCpapírt, papírzsepit, papírtörlőt, szalvétát, szappant; mikulásra, karácsonyra kis ajándékot a gyerekeknek; alapanyagot, amiből karácsonyi, anyáknapi ajándékot készítenek; és a tanároknak az év végi ajándékot
Két kérdésem lenne: hogy most zajlanak az első szülői értekezletek mindenhol. A közétkezést tudjuk, átalakították, egységes ételt kapnak a gyerekek, megemelt díjjal, kisebb fejadaggal és egy nappal előbb jelezni kell, hogy beteg lett a gyerek. Mert mi azt szülők, előre tudjuk ugye? Ti hogy oldjátok meg? Benyelitek azt a napot?
Másik, hogy akinek most tavasszal kell beiratnia gyerekét valahova, annak vajon ha körzeten kívül szeretné beiratni, egy általa kinézett óvodába, iskolába, akkor vajon mit kell tennie. Elég egy ideiglenes lakcím, és mikortól? Ti mit hallottatok róla? Fiam 2.osztályos, és tavasszal kell a lányomat beiratnom a suliba. Fiam velem együtt ideiglenes körzeti lakcímmel van most. Azt hittem, a lányomat is így lerendezem. Még áll ez a dolog?
Na, és az osztálypénz, csoportpénz? Mert oviban is szedik, szedték tavaly. Nálunk a kajával együtt, csak úgy bekérték. Most hogyan lesz? A suliban egymás között kineveztünk valakit, ő gyűjti, nem tanár. Nálatok hogy van ez?
Szerintem nem ezt írta Ammandina. 30-as osztálylétszámmal és 1 db. felnőttel még akkor is nehezen tudom elképzelni az integrációt, ha az az egy szem pedagógus nagyon jól ért a problémás gyerek problémájához és/vagy zseni. :( Eddig csak panaszkodtam itt a német oktatásra, de azért... Van a közelben egy általános iskola, ahol vannak integratív osztályok. Azokban 15 gyerek van (ha jól emlékszem, ebből 4-5 lehet SNI), és összesen 2-3 felnőtt foglalkozik velük. A normál osztályok itt is 30 fősek. Ugye azért elképzelhető a különbség.
Ámde még az integrált osztályok sem biztos, hogy minden gyerek esetében jó megoldás, hiszen az a 2-3 ember nyilván nem érthet minden előforduló problémához. Az én kisfiamnak olyan problémája van, ami alig feltűnő, simán küldték volna rendes iskolába, de az az ő szempontjából nagyon nem lett volna jó, és az integratív iskola sem. Jó sokat küzdöttünk, hogy bekerüljön abba az egyetlen fejlesztő iskolába, ahol jól tudják kezelni a problémáját. Nem vagyok ám az integráció ellen, nagyonis nem, valószínűleg ő is egy év után át fog menni rendes iskolába - mert itt évente néhányszor megnézik, ki lehet-e már rúgni a gyerekeket :D - de ahhoz az kell, hogy addigis hozzáértők foglalkozzanak vele, olyan meg nem terem minden faágon. Na, ez volt a másik oldal.
Shiro, Ammandina, köszi. Még nem beszéltünk az igazgatóval, még töprengek rajta mit lehet/érdemes tenni.
Amúgy nem mindenütt van 30+ os osztálylétszám, vannnak vidékek, ahol alig lehet egy osztálynyi gyereket összeszedni. Mondjuk azért, mert sok okos szülő (mint amilyen én is vagyok) 30+ os osztályokkal induló versenyistállóba akarja begyömöszölni a gyermekét ahelyett hogy a legközelebbi vagy csak "normál" iskolába járatná.
Integráció magyar módra: egy egész osztály szív 1 gyerek miatt. Gondolom senkit sem vigasztal, hogy papírj avan róla. 30+ osztálylétszámok mellett nem lehet ilyan típusú problémát kezelni.
Én biztos összefognék a többi szülővel, és egységesen fordulnék az osztályfőnökhöz és az igazgatóhoz.
Szerintem egyáltalán nem off a téma. Így már értem, köszönöm a magyarázatot.
Nálunk is volt az iskolában egy osztály, ahol hasonló problémával küszködtek. Ott az lett a megoldás, hogy a kisfiú magántanuló lett, aztán később pedig átvitték egy speckó kislétszámú osztályokkal működő iskolába.
Kedves Shiro, íme a definíció, valami olyan, mint a hiperaktív: "POS: gyermekkori diffúz agyi károsodás, feltételezetten tanulási és magatartási zavarok szervi háttere.
Viselkedéses tünetei a nehezen nevelhetőség és kezelhetőség figyelemzavar, fáradékonyság, érzelmi labilitás, fokozott ingerérzékenység."
Persze diagnózist nem láttam róla, de édesanyja állítja, hogy papírja van a Köylöknek róla, hogy nehezen kezelhető. Ezt megtanította a gyermekének is, amit én nem tartok jónak, de lehet nálam okosabbak adták Anyukának a tanácsot. Mindegy is, az ő dolguk.
Ami engem bánt, hogy 2 év másról sem szólt csak arról, hogy az osztály büntetésben van, mert a Kölyök valami galibát okozott. Verekedett valakivel, vagy WC kefét dobott ki az ablakon, vagy csak bohóckodott órán. A folyamatos rosszaság elveszi a tanító kedvét az osztálytól is, a végén már az ártatlannal is undok. Nem lenne jó ezt így folytatni. Mivel gyermek marad, nekünk kell kitalálni valamit, amivel elviselhetővé tesszük a jelenlétét. Gondoltam felvetem, hátha találkozott már ilyen gyerekkel valaki az osztályában és van jó ötlete, példája.
Bocsi, úgy érzem lassan off leszek, ezért elmesélem, hogy az iskolakezdéssel bevezettük itthon a korábbi lefekvést és az esti élménybeszámolót, nagyon élvezem :-)