De a kerdes megint felmerul. Miert nem a ferfiak? Ok nem akarnak kenyelmet?
Nem tudom, az usákoknál hogy van, de errefelé nem megbecsült a háziasszony munkája. Megy a duma, hogy Szent Anyaság, gondoskodás, "óh, nekem nem lemondás..." így meg úgy, de közben érezni a lenézést a háziasszonyi minőségben leledző nők felé. Azok, akik könnyűnek, "semmiségnek" tartják a háziasszonyi munkát, egyúttal alantasnak is tartják, olyasminek, amit egy hülye is meg tud csinálni, tehát aki ezen kívül nem folytat más, értelmes tevékenységet, az valamiféle másodrendű állampolgár. Érdekes ez a kettősség egyébként, hiszen egyrészt elvárják a nőktől ezt a szerepet, másrészt viszont semmire sem becsülik őket érte.
Ebből adódik a logikus következtetés, hogy ezek az emberek miért nem vágynak az efféle életformára, bármennyire is "könnyű".
A nok otthon tudnak maradni csalad mellett, akar egesz eleten at, es nem lustasag miatt, a ferfiak viszont nem.
Már aki. Én ezt is eléggé elvárásszagúnak érzem; "a nők erre vágynak, és pont". Ha valaki mégsem "csak" erre, rögtön megkapja az önző, abnormális, szőröslábú, baszatlan címkéket. Ld.:
Óda napjaink karrierista hölgyeihez...
Nyirkos lett a cicim a pusáp alatt,
Mer az ofiszban a mítingen nem éri a nap, Pedig, asz'ondják, a szilikonnak jót tesz az úvé, Mint hó végén a számlámnak az aputól jött lóvé.
A nonfigi a derekamon marha jól mutat, Tolatáskor jelzi az agyamhoz az utat, Bár szolcsiban a csajok szerint egész jó a mellem, De nem nyerhetnék vele még a légzsákom ellen.
Kígyóbőr csizmám, kicsit több volt, mint hetven, Külsöm, mint egy statisztáé a LeniKrevic klipben. Mango szatyor, telcsi, szájfény felken, Fontos az összhang, a trendem rendben.
Karrierem építése nem egyszerű feladat, Gyakran kell térdelnem, az asztalok alatt. A píáros szakma nem könnyű kenyér, A háton fekvő egértől kérges lesz a tenyér.
De hagyjuk is a munkát, mert sietek éppen, Talizunk a csajokkal a Liszt Ferenc téren. Péntek esti "Szex és Nyújork" paródia túra Ez a nagyvárosi, kozmo, trendi kultúra.
Egy negyvenes ügyvéd, álmaim lovagja, Bájos az a poci, ha fakormányra rakja, Nem minden a külső, tartja a mondás, Dzsípiesz és klíma nélkül hiába vagy Hondás.
Ha eltűnnek a pasik, az ágyjelenet után, Hogy miért történik veled, te csak nézel bután, Főzni azt nem tudsz, és nem akarsz gyereket, Egy liter tejért meg nem tartunk tehenet.
Húspiaci értéked, ahogy konvergál a nullához, Sorsod, mint a folyó, mely olvadáskor hullát hoz. Macskát tartasz gyerek helyett, beszélsz a kutyádhoz. A vénlányok klubja lassan téged is elátkoz.
Nem az élet ver, hanem Te szívatod magad, Kicsit sokat néztél tévét, átmosta az agyad. Bármit is mond anyukád, és tömi fejed a média, Az az út, amit jársz, az nem vezet sehova.
Családod az nem lesz, igaz lóvé, mint a pelyva. De a temetőben tudod, nincs menedzser fejfa, Az önmegvalósítás, meg a karrier a fő cél, Te döntöttél, cicám, eszed, amit főztél.
" És megnézni néhány statisztikát, h hogy alakul pl. az egyedül gyermeket vállalók száma stb., nekem nagyon kiragadott családmodell az általad említett. "
Nem kiragadott. Nagyon sokat ismerek ilyent szemelyesen. Es mint irtam, az ovodaban-iskolaban kb. fele-fele az arany a dolgozo es nem dolgozo nok kozott.
" És akkor még nem is beszéltünk arról, h elvileg amerikaiak max. az indiánok, sokan 1+n. bevándorlók, akik az őshazai modelleket hozzák, vagy eleve a férj kap munkát, ösztöndíjat 1-x évre stb "
Ez nagyon jo. Akkor szerinted amerikai kultura, amerikai eletforma nem is letezik? Most hagyjuk az osztondijasokat. Nem roluk van szo.
" És elgondolkodni azon, h 100 év meg alig volt nőknek szavazati joguk, tulajdonuk stb., sok helyen a nők (Magyarországon is van ilyen nézet) másodrendű emberek, de ez nem a természetükből fakad. Lassan lesz változás, HA mi dolgozunk érte."
A noi szavazati jogot jo dolognak tartom. De azt nem tartom normalisnak, hogy ha egy ferfi azt valasztja, hogy egesz eleteben otthon van, es o nevelei a gyerekeket + haztartast viszi. Forditva viszont el tudom kepzelni. Es a ferfi ovobacsikat, noi tuzoltokat, stb. sem tartom normalisnak. (hal' Istennek, a mi ovodankban nincs ovobacsi, es ugy nez ki, nem is lesz. Azert en nem tartom normalisnak, hogy egy ferfi pelenkazza, olelgesse, stb. a gyerekemet.)
Ennek ellenere mindenki azt csinal amit jonak lat, es ugy neveli a gyereket, ahogy jonak latja. A gyerek jovetelekor a rossz szokasokat meg kell valtoztatni (pl. csunya beszed, stb.), de a ferfi-noi szerepeket szerintem nem, mert az ugysem hat igazinak, csak eroltetettnek. Ha egy no szeret szerelni, akkor ugyis ezt latjak a gyerekek. Ha viszont egyaltalan nem szeret, nem akar, es a ferje ugyis megcsinalja, akkor semmi ertelme ezen valtoztatni, csak azert, hogy a gyerekek ezt lassak. Es azt higgyek, hogy a ferfi-no egyforma.
Csak azert hoztam fel Amerikat, mert Mo-ra emlegetitek folyton, hogy hagyomanyok, meg neveles, meg lenezik a noket, ha kis gyerekek mellett dolgoznak, stb. Amerikaban nincs ez, es megis sok no otthon marad (igaz, sokan meg nem). Abban a hiszemben vagytok, hogy ha majd tobb no jar az egyetemekre, meg eltelik 1-2 generacio, stb., maskepp lesz minden, es majd termeszetes lesz, ha a ferfiak maradnak otthon. Ezert irtam, hgoy Amerikaban mar mindez megvan: mar tobb no van az egyetemeken, minden szinten (tobb no vegez meg doktoratuson is, mint ferfi).
" A másik ok - de ez magánvélemény - a kényelem. Merthát megvannak az előnyei a háziasszonyi létnek is. " De a kerdes megint felmerul. Miert nem a ferfiak? Ok nem akarnak kenyelmet?
" Ez egy érdekes dolog, tudniillik nálunk is arra nevelik a nőket, hogy tanuljanak, de emellett dívik még az a nézet is, hogy az "igazi nő" könnyedén lemond mindarról, amiért sok évet tanult-dolgozott. " Amerikaban nem divik. Van mindenfele eletforma: egyedulallo, csalados no, aki dolgozik, es olyan nok, akik otthon maradnak a gyerekekkel.
" Elég faramuci helyzet áll elő így; dolgozik ugye az ember jánya valamiért évekig, aztán egy laza csuklómozdulattal dobja sutba az egészet - sok értelme van... És ne mondja nekem senki, hogy ez a döntés könnyed és ösztönös. "
Nezd, most olyan csaldokrol beszelek, akik tenyleg jol allnak anyagilag. Akik 1 kereset mellett is megengedhetnek gyakorlatilag mindent. Tehat a no penzere nem igazan van szukseg. Most a no valaszthatja hogy dolgozik. De azt is valaszthatja, hogy otthon van, es a gyerekekkel es magaval torodik. (es van takaritonoje, stb.) Nekem eleg rossz dolog, hogy a gyerekeim azon kerdesere, hogy miert nem megyunk osztalykirandulasokra veluk, es mas anyukaja miert megy, az a valaszom, hogy "mert X. anyukaja nem dolgozik, es o eltud menni". A hazi feladatokat nem tudjuk megcsinalni idoben, mert kenytelen a gyerek minden nap napkozibe jarni, es keson erunk haza. A nyari szunetrol pedig mar ne is beszeljek. Azert ezek nem olyan csodalatos dolgok.
" Elfogadom, hogy a nőkben erősebb a gondoskodás ösztöne, de azt nem, hogy ez a rend " Nem azt mondtam, hogy ez a rend. Azt mondtam, hogy a nok es ferfiak masok (es nem a neveles miatt). A nok otthon tudnak maradni csalad mellett, akar egesz eleten at, es nem lustasag miatt, a ferfiak viszont nem.
" az afrikai nők sem kérdőjelezik meg a körülmetélésük jogosságát, hiszen azt tanulták, hogy ennek így kell lennie, ez a normális, ezért nem is lehet másképp."
A nyugati tarsadalmakban viszont mindent megkerdojeleznek. Miert szerinted semmi valtozas nem tortent mondjuk az elmult 100 evben?
Visszakérdezek: miért épp Amerika a hivatkozási alap? Nem vagyok éppen agyontájékozott Amerika-ügyben, de azt azért sejtem, hogy nagyobb arrafelé a konzervativizmus ereje, mint gondolnánk. Ez gyakran elég eszement dolgokban csúcsosodik ki, lásd az (már nem annyira) új szüzességőrületet, melybe azért belefér egy kis orális és anális szex, mert - mint Clinton óta tudjuk -, a szopás nem szex...
Abból, hogy Amerika sok szempontból előrébb (na, ez is nézőpont kérdése) jár, mint mi, még nem következik olyasmi, hogy kihaltak volna a társadalomból az elmúlt századok normái, elvárásai, szokásai.
(Ha már a modern, liberális társadalmakat említjük, inkább forduljunk Észak-Európa felé.)
Hogy miért maradnak otthon az amerikai nők? Mert így szokás. Az ember az efféle szokásokat, normákat, melyek születésétől fogva elkísérik, nemigen kérdőjelezi meg (ha valaki mégis megkérdőjelezi, az így elindított folyamat akkor is meglehetősen lassú); az afrikai nők sem kérdőjelezik meg a körülmetélésük jogosságát, hiszen azt tanulták, hogy ennek így kell lennie, ez a normális, ezért nem is lehet másképp. (Talán durva a párhuzam, de legalább rámutat arra, hogy mekkora a vélekedés, norma, szokás ereje.)
A másik ok - de ez magánvélemény - a kényelem. Merthát megvannak az előnyei a háziasszonyi létnek is. De ez a tényező csak a másikkal együtt érvényes.
A neveles sem lehet, mert ezeket a noket ugy neveltek, hogy egyetemet vegezzenek, es legyen jo munkajuk
Ez egy érdekes dolog, tudniillik nálunk is arra nevelik a nőket, hogy tanuljanak, de emellett dívik még az a nézet is, hogy az "igazi nő" könnyedén lemond mindarról, amiért sok évet tanult-dolgozott. Ez az a bizonyos társadalmi vélekedés, amely egyébként párhuzamosan létezik a fent említett "ráneveléssel". Elég faramuci helyzet áll elő így; dolgozik ugye az ember jánya valamiért évekig, aztán egy laza csuklómozdulattal dobja sutba az egészet - sok értelme van... És ne mondja nekem senki, hogy ez a döntés könnyed és ösztönös.
En azt mondom, hogy ez a ferfi es noi termeszet kulonbozosegebol fakad.
Elfogadom, hogy a nőkben erősebb a gondoskodás ösztöne, de azt nem, hogy ez a rend (asszony egész életében otthon van, férj hordja haza a pénzt, és közben igencsak lájtosan "gyerekezik") egyenes következménye ennek az ösztönnek. Ebben a szélsőséges formában legalábbis.
Arra a kérdésedre, innen, nem tudunk válaszolni, h az USÁban miért a nők, talán ott kellene kérdezősködni... (És megnézni néhány statisztikát, h hogy alakul pl. az egyedül gyermeket vállalók száma stb., nekem nagyon kiragadott családmodell az általad említett. És akkor még nem is beszéltünk arról, h elvileg amerikaiak max. az indiánok, sokan 1+n. bevándorlók, akik az őshazai modelleket hozzák, vagy eleve a férj kap munkát, ösztöndíjat 1-x évre stb.) És elgondolkodni azon, h 100 év meg alig volt nőknek szavazati joguk, tulajdonuk stb., sok helyen a nők (Magyarországon is van ilyen nézet) másodrendű emberek, de ez nem a természetükből fakad. Lassan lesz változás, HA mi dolgozunk érte.
(Viszont, ha lesz lányom, hétszentség, h nem fogom arra nevelni, h keressen olyan pasit, ha gondolja, aki mellett otthon maradhat. Ezt majd eldönti, ha nagy lesz, úgy is lát erre példát maga körül. Én arra nevelem majd, h magát tartsa el és a gyerekeit, mivel nekem enyhe hazárdírozás, ha egy család direkt egykeresős. És a fiamat sem nevelem arra, hogy esetleg olyan nőt keressen, aki otthon marad, ez 2 embertől függ majd.)
" Érdekes az elsőként idézett mondatod is - egy férfit ne neveljünk erre, de egy nőt igen...? "
Nem, szerintem a not se neveljuk direkt erre. Szerintem egy not arra kell nevelni, hogy fuggetlen legyen, es onalloan is megallja a helyet (anyagilag, szellemileg, stb.) Viszont, a lanyoknak beszelhetunk rola, hogy ez is egy eletforma, hogy otthon vannak, es nevelik a gyerekeket, stb. Es szerintem azert erdemes beszelni rola, mert ha ilyen eletformat akar, akkor ahhoz bizony meg kell talalni a megfelelo ferfit (aki el is tudja tartani). Az, hgoy ilyen eletformat akar, es kozben valaszt egy olyan ferfit, aki magat sem tudja eltartani, nem megy. Viszont a fiaimat en nem tudnam arra nevelni, hogy szamukra ez egy elfogadhato eletforma legyen.
A kerdesemre viszont nem tudtatok valaszolni. Miert van az hogy Amerikaban a csaladban mindig a no hagyja ott a munkat, akar egy egesz eletre, es nem a ferfi? Most olyan csaladrol beszelek, ahok mind2 jol keres, es jonnek a gyerekek. A tarsadalmi megiteles biztos nem lehet, mert mint irtam, sok dolgozik, meg kis gyerekek mellett is (lasd az orvosno peldamat), es senki egy rossz szot nem szol. A neveles sem lehet, mert ezeket a noket ugy neveltek, hogy egyetemet vegezzenek, es legyen jo munkajuk (es igy is van, de amikor megszuletnek a gyerekekek, vannak, akik fakepnel hagyjak az egesz munkat, karriert). Raadasul, egy ferfi reszerol sem ciki, hogy resz vesz a gyereke eleteben. (iskolaba vinni, furdetes, jatszoterre vinni, stb.) En azt mondom, hogy ez a ferfi es noi termeszet kulonbozosegebol fakad. De ti ezt nem fogadjatok el.
Szerintem az nem jo otlet, ha a lanyokat arra neveljuk, hogy segitsenek, a fiukat pedig arra, hogy ne. Mi mindnyajukat erre neveljuk. Meg kicsik, szoval egyelore azt kerjuk, hogy a jatekokat pakoljak el. De a lanyom mindig valahogy kivonja magat ebbol (faj a hasa, stb-re hivatkozva). A ket kicsi occse pedig olyan szorgalmasan pakol. Szoval, ugy latom, hogy a segitest is inkabb az hatarozza meg, hogy milyen a termeszetuk. Nem azt mondom, hogy a lanyom soha nem fog segiteni, mert ilyen a termeszete (remelem, fog), de az o eseteben joval tobbet kell dolgoznunk ezen.
Az en felfogasom az, hogy ha egy gyerekben van valamilyen "rossz" termeszet (pl. irigy, nem akar segiteni, stb.), akkor azon dolgozni kell, hogy megvaltozzon. (magyarul, nevelni kell). Viszont, ha egy lanynak "lanyos", egy fiunak pedig "fius" a termeszete, akkor eroszakkal nem fogom mas iranyba terelni oket. Az autoval valo jatszas egyforman adva volt minden gyereknek, es a fiuk ebben fiusan viselkednek, a lanyom pedig "lanyosan". (ugy ertem, hogy a fiuk az autokkal fekszenek-kelnek, a lanyomat pedig nem erdekli). Ebben az esetben, nem kezdem el a lanyomat arra nevelni, hogy igenis szeresse az autokat. (a segiteset nem viszont nem tartom se fiusnak, se lanyosnak).
Itt ugye az szuloi peldarol van jo. Az mindenkeppen jo, hogy ha a szulok kozosen csinaljak a hazi munkat, es a gyerekek is azt latjak. Viszont, nem fogom magamat tonkretenni a cipekedessel, stb. (vagyis, amit en "ferfi" munkanak tartok), csak azert, hogy a gyerekeink lassak, hogy a ferfi es no egyforma. (eloszor is, szerintem egyforma, masodszor nem fogunk mas szerepet felvenni, mert ez egy megjatszas). Szoval, szerintem errol szol a topik.
Sot, az meg inkabb, hogy egy ferfit erre neveljunk. Viszont nok eseteben el tudom fogadni, hogy valaki ezt az eletformat valassza.
Szerintem az a lényeg, hogy nekik jó legyen.
Érdekes az elsőként idézett mondatod is - egy férfit ne neveljünk erre, de egy nőt igen...? Tulajdonképpen erről vitázunk már egy ideje; a nőkben erősebb a megfelelési kényszer, a "ránevelés" kisgyermekkorban kezdődik, ezért nagyon nehéz megkülönböztetni az ösztönös késztetéseinket a belénkégett (égetett) mintáktól.
Ez nalunk is nagyjabol igy van. Azzal a kulonbseggel, hogy nalunk soha semmi sincs kesz, hiaba csinaljuk. (ugy ertem, hgoy vagy a takaritassal vagyunk lemaradva, vagy a mosogatassal, stb.)
Ennek ellenere mondom, hogy azert vannak noi es ferfi szerepek. Pl. a karacsonyfa vasarlas, legkondicionalok eloszedese, elrakasa, szekreny megszerelese, lakas kifestese, stb. mindig a ferjem dolga. Az ugyintezeseket pedig tobbnyire en csinalom (szamlak, biztositas, stb.). A gyerekek dolgait is altalaban en intezem (en adom be az osztalypenzt, en irok leveleket valamilyen ugyben az iskolaban, osztalykirandulasokra es szuloi ertekezletekre is en megyek, stb. Ha a szuloi ertekezlet este van, akkor a ferjem teljesen ellatja a gyerekeket - furdetes, vacsora, stb.)
Es tovabbra is azt gondolom, hogy bizonyos munkak nem valok noknek (kamion sofor, tuzolto, katona, stb.) Bizonyos munkak pedig nem valok ferfiaknak (ovono, apolono, stb.)
Es szamomra elfogadhatatlan, hogy egy ferfi egesz eleteben otthon legyen, es gyerekeket neveljen, a felesege pedig dolgozzon es o tartsa el az egesz csaladot (mondom, itt egesz eletrol van szo, nem 1-2-3 ev gyes-rol) . Sot, az meg inkabb, hogy egy ferfit erre neveljunk. Viszont nok eseteben el tudom fogadni, hogy valaki ezt az eletformat valassza.
Ma diavetítőztünk a lányokkal, a választott mese címe: Zsuzsi segít anyukának. 1981-ben készült, most kiadták újra, mi ajándékba kaptuk. Sztori: a kislány kitalálja, h segít anyukájának, hülyére dolgozza magát, megcsinál v 10 házimunkát. Utána hazajön anyuka, ketten elkészítik az ebédet. Ebédnél előkerül az apa és a fiútestvér (addig szó sem esett róla) Anyuka megdicséri a kislányt apukának - és most jön a legjobb - a fiútestvér, aki még a saját cipőjét sem pucolta ki közli "incselkedve" : "Könnyű volt, mert segített a cica!"
Fiúk, lányok megtudhatják, mi a dolguk robot vs a másik munkájának leszólása..
Lányok egyébként szeretik ezt a mesét, többször kérték, és ismét ők voltak, akik megjegyezték h "és a fiú?" (mit csinált)
nagyon fontos,hogy a fontossagi sorrendet ismerje a csalad.....Tudjak,hogy amig en pl mosogatok,addig n incs meseles,nincs tarsasjatek,ha a hetvegem a hazimunkaval telik,nincs kirandulas,biciklizes,stb.......Az csinalja a hazimunka nagyreszet,aki eppen otthon van es nem varjak,hogy faradtan,este 8-kor alljak neki az egesz csaladban vacsorat csinalni...ez semmi mas,mint a masik tisztelete es egyben a sajat erdekeik figyelembevetele..
ha nekiallunk egyutt,1 ora alatt megcsinaljuk komplett a hetvegi takaritast es mehetunk cangazni.....ha ram varnak,mehetnek egyedul,vagy este...az kinek jo??
en a csaladot ugy kepzelem el,hogy a programjainra EGYUTT megyunk,igy lesznek pl a gyerekeknek kozos csaladi elmenyeik,es nem egyedul nezik a TV-t ,amig en kulizok a konyhaban....Felreetes ne essek,elofordul ilyen is:)
Az egy keresős modelhez akartam még írni, hogy azért is akarok majd dolgozni, h ne kényszerítsem a férjem a hétvégi apa szerepébe. Hétközben(néha hétvégén) dolgozni reggeltől estig, gyerekeket alig látja, fáradt, nyűgös. Miért is dolgozik, ha pont a család mindennapjaiból marad ki? Közben nekem pedig esetleg több jut a családból, mint amit szeretnék/el bírok türelemmel látni; tehát mindketten rosszul járunk és a gyerekek is. És aztán felnőnek a gyerekek és 2 idegen áll egymással szemben...
A családi példa hat, nálam az ellenkezőjét érte el, pont mert nagyon kötelező és dogmatikus volt, és hátrányosan is érintett, ez is hatás :)
Szerintem teljesen normális az orvos mama :))) Én nem szeretném sem magam, sem a családom kiszolgáltatni az egy keresős megoldásnak, akármi történhet (és ezt jelenti az is, ha a nagy eltérés van a papa-mama keresete között). Ok, a mai átlag magyar 1 kereset kevés, de ha én itthon vagyok 6-10 évet, akkor kvázi kényszerítem a férjem a sok munkára, ami egy öngerjesztő folyamat, ha gond van (betegség, munkanélküliség, válás), akkor rögtön baj is van.
Ha valakinek szíve vágya akár 10 évig otthon maradni és gyereket nevelni és a párja is jónak látja és értékeli, nincs gond. Akkor van, ha ezt elvárják, miközben semmibe nézik a gyereknevelést+háztartást és folyton az orra alá van dörgölve, h őt eltartják, miközben férj 10 órázik...
És lassan körbeértünk: attól, h van, aki szeret otthon maradni, ez nem jelenti azt, h MINDEN nő szeret otthon maradni, mint ahogyan fordítva sem. A gond ott kezdődik, mikor rásütik a nőkre, h rendes anya min. a gyereke 3 éves koráig otthon van, közben vezeti a teljes háztartást és ÉLVEZI (ha nem, akkor máris büdös karrierista) és utána is első a család, akármi a foglalkozása. Mindeközben a férfi dolgozzon, szereljen, pihenje ki a munkát és esetleg segítsen néha a feleségének. Mert ez természetükből adódik...
Ebben a neveles dologban nem hiszek ebben a temaban. (szerintem sokkal inkabb ott jon ki a neveles hatasa, mint pl. erkolcs, etika, beszed, szerzett muveltseg (zene, opera, szinhaz, stb. ismerete) stb.)
Eppen te irtad, hogy hagyomanyos csaladban nevelkedtel (ha jol emlekszem), megis maskent gondolkodsz. Az, hogy ki milyen csaladi eletet akar, sokkal inkabb befolyasolja a termeszete, szabad valasztasa es lehetosege. El tudom kepzelni, hogy egy no felno egy hozzad hasonlo gondolkodasu csaladban, es ennek ellenere szivesen otthon marad, csinalja a haztartast, a ferje dolgozik, es nevel 5 gyereket (de forditva is el tudom kepzelni).
Az ovodai pelda: amerikai peldarol van szo. Torvenyellenes megkerdezni egy interjun, hogy valakinek hany gyereke van, stb. Abszolut tilos kerdezni minden szemelyes dologrol. A nok fele azert nem dolgozik, mert nem akar. A masik fele pedig akar. Es sokszor nem is akarmi. Pl. nagyon meglepodtem, mikor az egyik korhaz surgossegi osztalyan, vasarnap este (!) meglattam orvoskent a fiam osztalytarsanak az anyukajat. Itt 3 ovodas koru gyerek van (de akkor a legkisebb meg ovodas sem volt), es most jon a 4. gyereket. De ezert abszolut senki nem szolja le (marmint azert, hogy dolgozik)
Kedves Györgyi! Azt hiszem, elbeszélünk egymás mellett, innentől nincs értelme a vitának. Mondtam én, h változtasd meg a tapasztalataidat? Beleltaláltál és nem hiszem, h egyedül lennék ilyen történettel.
Én a TTKn is találkoztam nem kevés szőkével :))) (Bocs, ezt nem tudtam kihagyni.)
Nem akarlak meggyőzni semmiről, csak amiket írtál, arra reagáltam. Világos, h te a mostani konkrét helyzettel érvelsz, én pedig azt mondom, h erről a helyzetről mi és anyáink, nagyanyáink IS tehetnek. Ha megvonjuk a válunk, h ez van, jó így, ez a természete nőnek-férfinak, akkor így is marad. De ez a topik a szülői példamutatásról is szól. Ha gyerekek tömege nő úgy fel, h anyué a házimunka nagyrésze, apa tolja haza a pénzt, akkor nagyobb eséllyel ők is ezt követik majd. (Főleg, ha belegondolunk, h a szocializmusban nem is nagyon volt ez igaz, mert kb. egyformán kerestek.) Most egyre rosszabb a helyzet, főleg vidéken.
Jó keresetű nők azért sem választanak nem jó keresetű pasit, mert a pasik ezt nem viselik el. Ue. a helyzet a végzettséggel: sok házasságban természetes, h a pasinak magasabb iskolája van, fordítva ritkábban fordul elő, még ritkábban maradnak együtt. Mert a pasiknak nehéz ezt elfogadni, max. akkor megy, ha ők keresnek többet.
Én nem a sok országban élek, ha visszamegyek fél éves korában, nem biztos, h találok bölcsit, fél-1 év munkának pedig a munkáltatóm nem örül, mellesleg értelme is kevés van, mire belerázódik mindenki, már itthon is vagyok. És még szerencsém van, mert itt vannak bölcsik, van munkahelyem, ahová visszamehetetek. Az ovis arány talán azért is van, mert munkainterjún majd az első kérdés minden szakmai hozzáértést firtató előtt: van-e gyerek, hány, mekkora, ki lesz vele, ha beteg. CSAK nőktől kérdezik... (Bár nem világos teljesen, mintha Te kint élnél, ott val. nem ez az ok, itthon igen.)
szerintem itt is arrol van szo, hogy nok ezt a munkat abszolut nem szeretik. En pl. enyhe undort erzek mar attol is, hogy el kell vinni a kocsit autoszerelohoz.
Szerintem senki nem tagadja, hogy a nők általában nem érdeklődnek a műszaki dolgok iránt (illetve hogy vannak nemspecifikus tulajdonságok, késztetések, viselkedés). De ez csupán az egyik része a dolognak.
A másik része az előítélet - az, amikor a fenti tételből, miszerint a nőket általában nem érdekli az autó meg a számítógép, levonják a következtetést, hogy minden nő segghülye az autókhoz és a számítógépekhez. Ergo, aki nő létére érdeklődik irántuk, azt a legenyhébb esetben is körberöhögik.
Tehát, attól sem teremne egy vagonnyi autószerelő- és programozónő nagy hirtelen a bokorban, ha kiiktatnánk a szocializációt az embergyerek életéből, de több lenne belőlük, mint az előítéletes világban.
Amugy, en meg olyan novel sem talalkoztam, aki arra vagyott, es arrol almodozott, hogy majd o dolgozik, eltartja a ferjet, a ferje pedig legyen otthon egesz eleteben, es csinalja a hazimunkat.
Jelen. Na jó... arról nincs szó, hogy az embört a négy fal közé zárjam, de ha bejelentené, hogy akkor most otthonmarad a kölökkel, minden további nélkül beleegyeznék*. Persze ez attól is függ, hogy épp mennyit keresek.
" Györgyi, a doki dologgal nagyon beletrafáltál, nálam a család úgy választott középsulit, h ne menjek dokinak, én akartam, de azért egy 14 éves érdeérvényesítő képessége nem 100%. "
Azert a te 1 peldad nem fogja megsemmisiteni az en tapasztalatomat.
" Amit érzel az autószerelővel kapcsolatban azzal már nálam is próbálkoztak pl. Praktikerben vagy a villanyszerelők: jó sok szakkifejezés, hogy zsongjon a fejed és érezd magad szőkének. Ilyenkor én is mondok nekik néhányat az én szakmámból és hamarosan értjük egymást... "
Hidd el, hogy nem a szakszavak zavarnak. Amugy, a szokeseg sem jon ide: termeszettudomanyi karra jartam... A lanyom miatt pedig tobb szaz orvosi cikken atragtam magam , ami olyan szakszavaktol hemzsegett, amiket elotte soha nem hallottam (es ez mind orvosoknak keszult folyoiratokban, tehat nem valami bulvar lapok).
" Nálunk nem jól fizető állások vannak, csak egyformán semmilyen (közalkalmazott), egyszerűen nem lett volna értelme visszamennem, mert akartuk a kistesót. "
Pont errol beszelek. Szules, szoptatas, kistetso, stb. miatt sokkal esszerubbnek tunik, hogy a no maradjon otthon. A legtobb orszagban pedig nincs is Gyes. Tehat ilyen dilemma nincs, hogy 1 ev (vagy 2, stb.) utan ki menjen GYES-re, Gyed-re. A no otthon marad 2 hetig, 2 honapig, 6 honapig, stb, es visszamegy dolgozni, ha akar, vagy ha muszaj. Ha pedig nem akar, es anyagilag is jol vannak, nem megy vissza. De olyan felalassal meg nem talalkoztam, hogy a ferfi marad otthon (most nem Mo-rol van szo, hanem ahol nincs gyes.) Kiveve azokat az eseteket, amikor a ferfinek nem volt atmenetileg munkaja. Akkor lenne lehetseges, hogy a no dolgozik, es a ferfi otthon van, ha a no nagyon jol keres. Viszont ilyen ritka van, mert jo keresetu nok altalaban nem fognak alacsony keresetu ferfit valasztani, hogy eltarthassak oket.
" Mikor elmúlik az anyai ellátás kényszere, sokan visszamennek, gyerek szitterrel, bölcsibe, nagyival. " De miert mennek vissza? Azert, mert egnek a vagytol, hogy munkaba jarhassanak, vagy azert, mert muszaj? Es az ovoda, iskola sem old meg mindent, mert ott a rengeteg szunet, vagy mi van, ha a gyerek beteg, es nincs segitseg (nagyszulok, stb.). Ne mondd mar nekem, hogy ha nem lenne muszaj (anyagilag), akkor is minden no visszamenne dolgozni. (nem megy vissza, mint ahogy Amerikaban sem. Pedig semmifele lenezes nincs a dolgozo anyak fele. Amerikaban 3-4 kis gyerek mellett is sokszor dolgozik egy no. Ez az altalanos kep Amerikarol, hgoy mindenki dolgozik, es ott van a babysitter. Holott, ez csak a fel igazsag. Sok no nem dolgozik. Pl. nalunk az ovodaban fele-fele az arany. De egyetlen nem dolgozo ferfi sincs.)
Most, hogy írod, én tuti fordítva vagyok bekötve. Igen, én élvezném, ha én tartanám el a családom, de még az én férjem sem viselné el lelkileg ezt. De én sem, hogy engem eltartsanak. (A TGYÁS/GYED nekem nem eltartás. A GYES már igen.)
" hogy en alaposabban valogatom ki a ruhakat es szebben mosok nem jelenti azt,hogy kizarolag en csinalhatom...Talan erzed a kulonbseget,amit ki akartam emelni... "
Nem, nem ertem. Azt sem ertem, hogy ezt az egeszet miert cimezted nekem. En azt irtam, hogy szerintem mas fakad egy noi es ferfi termeszetbol. Es a ferfi termeszetebol adodoan nem fog egesz nap, eveken at a csalad osszes bajaval bibelodni. Azt, hogy sok mindent megcsinalhat, stb, elismerem. (de sokszor ilyenkor is noszogatasra). Es Berkunak irtam, hogy annak ellenere, hogy ok ilyen felvilagosultak voltak, es a ferje mindenre kaphato volt, megis egy ido utan a ferje csak "segitett". Azt sem mondtam, hgoy jol van igy, vagy sem. Azt irtam, hgoy tobbnyire ez van.
Amugy, en meg olyan novel sem talalkoztam, aki arra vagyott, es arrol almodozott, hogy majd o dolgozik, eltartja a ferjet, a ferje pedig legyen otthon egesz eleteben, es csinalja a hazimunkat. (olyan novel mar talalkoztam, akinek megfelelet a "feleseg" szerep. Olyan ferfival is, aki egy not hajlando eltartani egesz eleten at, es cserebe a no torodjon a csaladdal, stb.)
Ezzel én is így vagyok. Nem segít, hanem végzi a házimunkát. Max. én segtek, mikor átolvasom az írásait, de ha pl. tesztelem a céges programokat, az nem segítség, mert közös a cég...
Györgyi, a doki dologgal nagyon beletrafáltál, nálam a család úgy választott középsulit, h ne menjek dokinak, én akartam, de azért egy 14 éves érdeérvényesítő képessége nem 100%.
Amit érzel az autószerelővel kapcsolatban azzal már nálam is próbálkoztak pl. Praktikerben vagy a villanyszerelők: jó sok szakkifejezés, hogy zsongjon a fejed és érezd magad szőkének. Ilyenkor én is mondok nekik néhányat az én szakmámból és hamarosan értjük egymást...
Igen, most itthon vagyok, de mikor dolgoztam, akkor sem volt máshogy (kivéve gyerekes dolgok, mivel még nem volt). Most pl. ha itthon van ő pelenkáz, altat, írás közben is, mivel írni nem lehet folyamatosan egész nap... És hamarosan "rosszabb" lesz a helyzet, mert készülnöm kell szigorlatra és nincs segítség.
Én sokszor éreztem, h kisbabát ellátni nem ösztönös, különben miért bénáznánk az elsővel? Egyszerűen nincs kire tovább tolni, így megcsináljuk, gyerek túléli, mi is és lassan rutin lesz. Ha én viszem a gyereket játszóra, dokihoz, egész nap vele vagyok, az ok. Ha egy pasi, halálra dícsérik és sajnálják, h szegény, mire nem kényszeríti a felesége, milyen anya az... Mi magunk szorítjuk be magunkat a szerepekbe.
A régi kérdésedre, h miért nem hagy ott apa jól fizető állást, miért a nő, egyszerű a válasz: mert a nőnek muszáj abbahagyni, mikor szül, szoptat. Mikor elmúlik az anyai ellátás kényszere, sokan visszamennek, gyerek szitterrel, bölcsibe, nagyival. De konkrétan ismerek olyan párt, ahol a mama 1 év után visszament, papa pedig GYEDre, így beszélték meg előtte. Nálunk nem jól fizető állások vannak, csak egyformán semmilyen (közalkalmazott), egyszerűen nem lett volna értelme visszamennem, mert akartuk a kistesót.
nekem oszintenszolva mar a segitesg kifejezestol is kinyilik a bicska a zsebemben....
ha segit osszeszedni a mosnivalot,akkor nem szedi ossze a sajatjait is?? Ha segit elmosogatni,akkor a sajatjat nem mossa el,csak az en altalam hasznaltakat??
ha kiporszivozik,akkor helyettem csinalja,mert en hordtam be a sarat????
vagy hogy van ez??????
ne NEKEM segitsen,hiszen ahogy joga van piszkos poharat termelni,joga van azt elmosni is...nemtol fuggetlenul
hogy en alaposabban valogatom ki a ruhakat es szebben mosok nem jelenti azt,hogy kizarolag en csinalhatom...Talan erzed a kulonbseget,amit ki akartam emelni...
" Annyi mindent magyarázunk a genetikával, csak arról feledkezünk el, h azért mégsem csupán biológiai lények vagyunk, hiszen ilyen alapon kilöknénk az utódainkat, ahogy tudnak ennivalót keresni maguknak és utána meg se ismernénk őket az utcán. "
Az utodrol valo gondoskodas pont egy osztonos dolog. Ez az allatoknal is igy van. Es ok nem agyalnak, filozofalnak, stb. Amugy, szerintem meg mindenkinek van egy termeszete, es eppen attol vagyunk emberek, hgoy ezzel meg probalunk egyuttelni, illetve, ha rossz dolog, legyozni. Vannak olyanok, akik termeszetukbol fakadoan adakozok, nekik arra kell vigyazni, hogy ne hasznaljak ki oket. Vannak, akik termeszetukbol adodoan irigyek, onzoek. Nekik pedig a masokkal valo megosztast kell megtanulni. Ezt teljesen igy latom a gyerekeknel is. A noi-ferfi kulonbseget pedig a noi-ferfi hormonok adjak. Aki nem eleg ferfias, abban tobb a noi hormon, ill. forditva. (szerintem ezert van az, hogy -Alice szerint is- a ferfi ovobacsik nagy resze meleg. Ui. itt a noi hormon tultengeserol van szo)
" Én továbbra is azt mondom, nem a "segítést" hanem a szülői felelősség mindkét fél részéről történő vállalását tartom optimálisnak. "
En is igy gondolom. CSak nem ez a valosag. Hany ferfi es hany no nem vallalja a gyereket egyaltalan? MIlyen az arany?
" Egyszerűen ő megengedhette magának és én meg nem ,és nyilván a kevesebb munka a kényelmesebb. "
Ha mind2-n otthon vagytok (mondjuk hetvegen), akkor egyforma mertekben engedhetitek meg, vagy nem, hogy kivonjatok magatokat a hazimunkabol.
" Női autószerelők, tűzoltók miért nincsenek? Hol van az a család, ahol 14 éves lánynál ezt bátorítják? "
Szerintem nagyon sok szakmat nem batoritanak noknek, es megis azok lesznek. Pl. nagyon sokszor hallottam elhangzani egy-egy csaladban, hogy a no ne menjen orvosnak, mert ugyelet, hetvegi munka, stb, es mi lesz akkor a csaladdal. Ennek ellenere megis annak mentek (akiket en ismertem). Egy lany mikor allt elo azzal, hogy o autoszerelo akar lenni? (szerintem itt is arrol van szo, hogy nok ezt a munkat abszolut nem szeretik. En pl. enyhe undort erzek mar attol is, hogy el kell vinni a kocsit autoszerelohoz. Meg hany no sztar milliardosrol olvastok, hogy 6-10 autoja van? Tobb ferfi milliomos sztarrol olvastam ezt, hogy van egy Ferrari, BMW, Mercedes, stb.) Amugy, majd meglatjuk, ti (akik szerint minden a nevelesen mulik) pl. batorithatjatok a lanyotokat, hogy legyetek autoszerelok. Es meglatjuk, hogy hanyan lesznek azok.
" Katonák lehetnek lányok? " A noi katonasag egy vicc. Amerikaban szamtalanszor elofordul, hogy amikor "elesben" megy a dolog, akkor gyorsan teherbe esnek.
Atomfizikusok persze, hogy lehetnek nok. Csak eppen a noket nem annyira erdekli a dolog, mint ferfiakat. (persze, vannak kivetelek, itt nagy altalanossagrol van szo.)
Amugy, a ti eleteteket nem tartom kulonlegesnek ferfi-noi munkamegosztas szempontjabol. Ha jol ertem, te is otthon vagy, es ez a lenyeg. Az mar egeszen mas teszta lenne, hogy te nem lennel otthon, es a ferjed latna el egesz nap a gyereket. Az, hogy konyvet ir a gyerek mellett, azt csak ugy tudja megcsinalni, hogy van valaki, aki a munka nagy reszet megcsinalja. Es nem csak takaritas, stb. van, hanem a gyerek Wc-re megy (vagy pelenka), inni ker, enni ker, ki kell vinni setalni, stb. Nekem ne mondja, hogy egy kis gyerek mellett valaki egyedul mindezt megcsinalja, es meg dolgozik is otthon. Amugy, az elejen leirtam, hgoy itt most nem arrol van szo, hogy ki mosogat es ki mossa le az autot.