Miért minősülne a munkaerő-kölcsönzés színlelt szerződésnek? Ha megfizetik a dolgozó után az adókat és a járulékokat és megadják neki a Mtk-ben biztosított munkavállalói jogokat, akkor nem lehet vele semmi gond.
Az tényleg necces, ha a támogatási megállapodásban nem kötötték ki a magyar munkavállalókat. Ugyanakkor viszont azt is el tudom képzelni, hogy a beruházó nem tudja belföldről kielégíteni a munkaerő-szükségletét. A magyar munkaerő legendásan immobil, a koreai munkáltató pedig legendásan kecsege, hol van az leírva, hogy meg kell tudni állapodniuk?
Én azt mondtam Elendernek irodája volt 96-ban a Hungária körúton az MTK pályánál.
Jártam ott akkor.
Te meg gyüssz ezzel a hülyeséggel:
- mikor szabadították fel az internetet, ezt nem is értem, rabszolga volt?
- Kóka hun lakott.
És mond csak kijafact érdekel ha még zsíroskenyérre sem futotta lankattnak, csak az irígység beszél belőled, meg is értem hugy nem vitted semmire, ha valaki annyira .... hogy egy mondatot sem tud felfogni.
A kérdés, amire válaszoltam megengedte a szlovák munkaerőt. Kölcsönzőn keresztül, vagy direktben, a válasz releváns.
Nem vagyok igzán képzett, hogyan hívják ezeket a fránya támogatásokat. Az adómentesség és a beruházás direkt támogatásában az állam (egyébként helyesen) egyik fő érve a munkahelyteremtés. Megjegyzem határozottan emlékszem, még az Indexen is vitatkoztunk, mennyi állami pénzbe kerül egy Hankok munkahely, és mennyivel kevesebb pénzből lehetne egy kkv. munkahelyet létrehozni.
Nem tudom elhinni (vagy dehogyisnem!), hogy Kóka a szerződésben nem kötötte ki a támogatás visszafizetését, ha a munkahelyeket nem magyar munkavállalókkal töltik be. Akár direktben, akár kölcsönzőkön keresztül - vagy akármilyen alvállalkozóval, ha jobban tetszik. Mert ez a kölcsönzés az EU szabályok fényében is necces egy csöppet. Pl. ha magyar munkavállalóval játszák, nagy eséllyel megáll a színlelt szerződés.
Mi raktunk bele 19 milliárdot, az adónkból. Ezért talán a helybeli munkaerőt kéne alkalmazni. Ennyit elvár az ember.... Igaz is, kitől... A másik meg az, hogy régebben nem lehetett milliárdokat ellenórzés nélkül hozzávágni a multikhoz. Ki is irányítja most ezt a reszortot?
Néhány hónapja Szlovákiában a postaládákba dobtak be gépsori munkára toborzó papírcetliket, amelyen a Hankook gumiabroncsgyár keresett érettségizett, magyarul beszélő embereket. A közelmúltban pedig egy beruházási cég járta körbe a Dunaújváros környéki településeket azzal, hogy 4–600 munkás elhelyezésére alkalmas lakótelepet kíván építeni. Ekkor felröppent a heves indulatokat kiváltó hír: a vállalat ázsiaiakat telepítene be. A Hankook humánerőforrás-igazgatója, Bányai Tibor és az érintett települések közül Kulcs önkormányzata is cáfolta a betelepítésről szóló híreket. Bányai azt is tagadta, hogy Szlovákiában is toboroztak volna munkaerőt. (Ennek ellentmond a szerkesztőségünkbe is eljuttatott, Komárom határon túli részén terjesztett felhívás.)
Miért kéne egyformának lenni mindenkinek? Én nem zárok ki semmit, te kizártnak tartod, hogy egy szdsz-es politikus az étteremben zsebbe fizet ,és nem kér számlát. Rátennéd a családi kocsit is, nyilván.
Neked az is gyanús lenne, a Kóka egy teljesen hibátlan számlát lobogtatott volna.
Volna. Ezt értsem úgy, hogy kóka nem egy teljesen hibátlan számlát lobogtatott?
Az meg hogy olyan számlát bárki tud nyomtatni, nem meggyőződés, hanem tény.
Mint mondtam nem zárom ki azt sem, hogy szabályos a számla, csak változott a program ezért más. Mint ahogy nem zárom ki azt sem, hogy utólag készült lobogtatásra, nem számítva éber hírtévés operatőrre.