sziasztok:) nem túl aktív a fórum, de azért reménykedve érdeklődnék: aug.-ban megyek középfokú szakmaira a bgf-re...van vkinek tapasztalata/infója a nyelvvizsgáról? tippek/ötletek?milyen szituációs feladatra számíthatok? (üzletire megyek, és eléggé eltérő infókat kaptam erről:S:S:S) köszi előre is:)
Holnap megyek a Rigó utcába középfokú szóbelire franciából. Jelenleg a Nouveau sans frontieres 3-ból tanulok, 2 hete:), előtte egy évig semmi, korábban évekig tanultam, tehát a nelvtani hátterem megvan hozzá, de nem tudom, milyen szavakat/kifejezéseket nézzek át.
Valakinek van esetleg tapasztalata, hogy milyen a szóbeli, mik a témakörök, esetleg, és ez lenne a legfontosabb, van valami online link, ahol ki vannak gyűjtve szócsoportok (pl. hobbik, közlekedés, ilyesmi).
Sziasztok! Ha valaki tud egy linket, amin kint vannak, hogy milyen témakörök vannak az alap, közép és felsőfokú francia nyelvvizsgákon az írja ki ide! LÉGYSZI!
Egyéb iránt érdeklődnék, hogy az Origo szóbelije mennyire nehéz középfokon? Főleg a magnóhallgatásra gondolok! A papíron lesznek kérdések, vagy az egész szöveget magamtól kell tudni leírni, hogy miről szólt??? Fontos lenne, november 13-án megyek, Veszprémbe!
Sziasztok! Nyelvvizsgára való felkészítést, beszédkészségfejlesztést vállal francia anyanyelvű tanár Budapesten, a Belvárosban. Ha érdekel, írj a franciaul@yahoo.fr e-mailre!
Neked is bocs a késői válaszért... :) Tehát, kifejezetten felsőfokúra felkészítő könyv szerintem sincs túl sok, én sem találtam. Az 1000 Questions 1000 Réponses-ban van felsőfokú tananyag, abból szerintem lehet tanulni. Én egyébként inkább gazdasági felsőfokút akarok csinálni, ahhoz sokkal több könyvet találtam. Biztos nem lesz könnyű, de hát Istenem, mi az? De ha általános felsőfokút akarsz, szerintem alapnak jó ez a könyv. Mellette nézd sokat a TV5 Monde-ot, az sokat segít. Úgy láttam, felsőfokún sokat kell az érzelmekről, a hangulatokról, gondolatokról beszélni, tehát mélyebb szókincset kíván. Ezeket kell gyakorolnod szerintem. Remélem segíítettem valamit! Neked is jó tanulást! Allez!
Bocs a késői válaszért, de egy kicsit el voltam havazva... :)
Szóval, a szóbeli miatt szerintem ne aggódj, én is tartottam tőle, mondván, még soha nem voltam előtte szóbelin. Nem kellett volna. Tök simán ment az egész, nagyon kedves volt a vizsgáztató. Egyébként ketten voltak bennt, az egyik hölggyel kellett beszélgetni, míg a másik szorgalmasan jegyzetelt. Ami nekem feltűnt az az, hogy nem voltak aanyira szétválasztva a feladatok. Mire észbe kaptam, már túl is voltam az egészen. Próbálják teljesen egybeolvasztani az egészet, hogy ne ess ki a ritmusból. Az egész egy könnyű kis beszélgetéssel indult magadról, majd két képcsoportból,témából lehetett választani a képleírásnál. Egy kicsit beszélni kellett a képekről, majd rögtön áttértünk a témára, amiről a kép szólt. Tehát nem kellett külön témakört húzni, jött az magától. Aztán húzni kellett egy szituációs feladatot, ami szintén nem volt nehéz. Ami persze, hogy nem magyarul van leírva, de ez ne zavarjon, csak el tudsz olvasni 3 sornyi egyszerű francia szöveget. :) Ez is csak pár perc, és már végeztél is. Kb. 10 perc és már végeztél is. Szóval nem nehéz... Ha felkészülsz természetesen. Nekem 75 %-os lett a szóbelim, úgy hogy 10 éve érettségiztem belőle... :) Hetente 2x60 percet jártam magántanárhoz beszélgetni, ez elég kell, hogy legyen. Egyébként nem kell nagyon részletezni a mondanivalódat, nehéz mondatokba kár belemenni. Szorítkozz az egyszerű és tiszta kifejezésre. Figyelj a kiejtésre, nem kell kapkodni, ejtsd ki rendesen a szavakat. Kifejezetten BME szóbeli nyelvvizsgára felkészítő könyv nincs, de pl. az 1000 Questions 1000 Réponses tökéletesen megfelel a felkészülésre. Tehát röviden ennyi, ha érdekel még valami kérdezz bátran. Remélem tudtam segyteni. Üdv. és jó tanulást! Salut!
Sziasztok! Áprilisban megyek zöld út francia középfokú nyelvvizsgára mert már csak ez kell a diplomámhoz. Most megyek először és ha valakinek van szituácios feladata az kérem segítsen. Ha valaki járt pesten ilyen tanfolyamra attól szívesen vennék jegyzetet.Sürgös lenne mert ez az utolsó lehetőségem. Ha valakinek van tapasztealata azt szivesen meghallgatnám. Én már voltam angolból és az sikerült, ha kell esetleg angolos anyag azt tudok adni franciás infókért. Azt hallottam hogy a pesti tanfolyamokon ki szokták adni a lehetséges szituációk jegyzékét a levél témáját és a fordítást.
Én májusban szeretnék középfokuzni a BME nyelvvizsgán. A szóbelitől kicsit félek, mert azt hallottam hogy az teljesen más mint a Rigó utcai. Például hogy a szituáció sem magyarul van leírva, hanem franciául, vagy pl. hogy a beszélgetés része is olyan hogy a vizsgáztatók 5-6 kérdést tesznek fel egy adott témakörből ami nekik előre meg van adva (pl. telekommunikáció) és te csak arra válaszolsz.
Tényleg így van?
Meg azt is kérdezném hogy olyan szóbelire felkészítő könyv létezik-e ami kifejezetten a BME-s nyelvvizsgára készít fel?
És lenne még vmi! Aki volt a Zöld út nyelvvizsgán az írjon pls. :) Áprilisban készülök, és jó lenne ha kapnék jó tanácsokat! Mennyire nehéz, mire kell odafigyelni, miből kell készülni, stb.
Az nem igaz, hogy csak 2 helyen lehet franciából nyelvvizsgázni. A Francia Intézetben igenis lehet. Én 2006-ban tavasszal tettem ott le a DL nyelvvizsgát. Nem kellett már akkor sem honosítani. Államilag elismert, egynyelvű nyelvvizsga. És nemzetközi is, mert Párizsban javították. Engem anno le akartak beszélni, mert nehezebb állítólag, mint a kétnyelvű magyar vizsgák. Nem tudom....Én 3 év tanulás után átmentem a középfokún. Igaz előtte fél évig francia anyanyelvű tanárhoz jártam heti 1X, de vele csak a szóbelire készültünk.
Megéri szerintem ezt letenni, mert sokkal gyakorlatiasabb, mint a Rigó utcai pl. És 50 %-tól átmész, viszont ez lehet arányban van a nehézséggel.