Egy hat napos, majdnem minden kultúrális igényt kielégítő firenzei utazás megvalósítható terveit szeretnénk bemutatni sok képpel és sok információval.
Később további és egyéb tényekkel gyarapíthatjuk firenzei tudásanyagunkat, de a hat nap maradjon meg művészeti egységként.
A Belvedere erődben voltunk fent, a Boboli után, raktam is be egy fotót az ott lévő épületről... nagyon nem jártuk körbe, mert már lejártuk előtte a lábunkat, de ide sztem leginkább a kilátás miatt érdemes felmenni, én ugyan bementem az épületbe is, nagyon nem fogott meg, akkor épp egy kortárs olasz karikatúristának volt kiállítása...
Ez pedig a Costa di San Giorgio 19. szám, ez volt Galilei otthona. Úgy láttam ma is lakóház, nincs kiírva semmi, ebből gondolom, h. nem hivatal van benne. (Ennek az utcának a végében van a Szt. György kapu, Firenze legrégebbi városkapuja, 1260-ban építették.)
Ezt többször láttam, hiszen itt szálltunk fel a buszra, ami a Michelangelo térre vitt. És itt van a Boboli vége, de sajna itt nem lehet kijönni, csak valamivel odébb, kb. félúton a városkapu és a Pitti főbejárata között.
Olvastad a tegnapi írást a villáról, amiben meghaltak? Kezdetben valóban csak a szeretője volt ez a híres velencei lány I. Francescónak, de idővel a felesége lett. Érdekesség, hogy a hölgy az első férjével menekült Velencéből Firenzébe, mert a családja nem akarta, hogy hozzá menjen egy banktisztviselőhöz. Aztán Firenzében meg beleszeretett a nagyhercegbe. A halálukról már írtam.
Hoztam egy fotót, egy szerintem érdekes épületről.
Firenzére nem igazán jellemző, már ami az épület ilyenszerű külső díszítését illeti. Az Oltrarno negyedben van, közel a Santo Spirito templomhoz, a Via Maggio-n.
Annyit tudok róla, h. I. Francesco nagyherceg szeretője lakott benne, íme:
Jóestét! :) Mennyi meg sok jó infót hoztatok, mióta nem voltam. :)
Sajna a zsinagógát én is csak messziről láttam, azt írja a könyvem, hogy azután épült, miután az 1860-as években a Piazza della Repubblican lebontották a zsidónegyedet. Van múzeuma is, a vallásgyakorlás 17. sz-i tárgyai vannak kiállítva benne.
Ez a patinájától zöld kupolás épület mindenkinek feltűnik, aki valami magaslatról nézi a város. Én is a videókamerámmal készítettem a képet (ezért ilyen vicces) a Dóm kupolájából. Közelről sajnos nem láttam, de utána néztem, és ez a firenzei Zsinagóga. Sokat nem ír róla a könyvem, mór stílusú, rózsaszín, fehér kőburkolatú. a XIX. század második felében épült.
Még egy Firenzétől 18 km-re lévő Medici villára hívnám fel a figyelmetek, ha már elég a múzeumokból:-)
A Villa di Poggio a Caiano Lorenzo Magnifico megrendelésére épült, Giuliano da Sangallo tervezte. I. Francesco Medici nagyherceg kicsit átalakítatta, de nem jelentősen, nagyjából olyan, amilyennek épült. (Ebben a villában halt meg néhány órás különbséggel I. Francesco és felesége, Bianca Capello, nem bizonyított, de vsz. mérgezés áldozatai lettek. Szerelmük híres firenzei történet.)
Most nem részletezem a villa berendezését, de látogatható és nagyon szép, van benne minden, ami kell:-)
Ezt a régi képet tudom róla mutatni, ilyen most is:-)
Persze, féltenek mindent, ami Leonardóhoz köthető, legalább olyan fájó pont nekik az, hogy Franciaországban nyugszik, mint az, hogy Dante Ravennában. Pedig mindkettő rajtuk múlott, akkor régen nem becsülték meg őket.
Heves vita robbant ki Firenzében amiatt, hogy egy tokiói kiállításra szállíthatják Leonardo da Vinci Angyali üdvözlet című remekművét. A kölcsön miatt a város 297 nevezetes személyisége, köztük Franco Zeffirelli rendező tiltakozását fejezte ki, míg többen egyenesen azzal fenyegetőznek, hogy az Uffizi Képtár kapuihoz láncolják magukat.
Igen, érdekesek:-) A Piazza San Firenzéről fényképeztétek. Mindkettő képen éppen csak egy picit látszik a Palazzo Da Firenze. Akkor nem volt róla jó képünk, időközben találtam, most, hogy szóba került, felteszem: