Ezt a topicot azért hozom létre, hogy itt megbeszélhessük az egyes Állati! topicokban felmerülő vitákat, veszekedéseket. Itt szabad vitatkozni, érvelni, támadni, védekezni, DE káromkodás, személyeskedés, és IRL adatok kiadása nélkül!
Remélem, ezt a topicot kitüntetett figyelemmel kísérik majd a tisztelt moderátorok, és megakadályozzák a viták törvénytelen elfajulását.
Valamint nagyon remélem, hogy itt nem ellenségek születnek majd...
Zsur írta: "Engem is erdekel, mit lehet tenni az allatvedelem teren. Nem csak beszelgetni rola - tenni is - penzzel segiteni, es csokkenteni a menhelyen elok szamat - orokbefogadassal."
Lenne egy kósza gondolatom, de minimum 20 ember kell hozzá.
Mi csinklubként a TITben kezdtünk, lassan egyesületté válunk, (ha jól tudom) 2 év nonprofit működés után adományokat is gyűjthetünk.
Létrehozhatnánk egy klubot a TIT keretein belül, ami első menetben ismeretterjesztéssel foglalkozna (ivartalanítással kapcsolatos tévhitek eloszlatása, a "szukának egyszer elleni kell" tévhitek eloszlatása, csippelésre buzdítás, satöbbi) - a TITnek minden évben van 2 nagy kiállítása (ha van), és sztem ahova mi a Csinklubbal megyünk, oda mehetnénk ezzel a kutyás klubbal is.
Persze az emberek figyelmének felkeltésére kell valami "szőrös" is, tehát minden kiállításra vihetnénk magunkkal 1-2 menhelyes kutyát is, akár úgy h örökbe is lehessen fogadni. Ehhez kell egy menhely (vagy több) - én a Rexesekkel valamennyire kapcsolatban vagyok, lehet h segítenének.
Ha a dolog működik, van elég tag, ez a dolog is "kinőheti" magát, ahogy a csines téma, egyesületté válhat, adományokat gyűjthet, és pl finanszírozhatja menhelyes kutyák csippelését, ivartalanítását.
Ahhoz, h a TIT keretein belül elindulhassunk, kell egy 3 fős vezetőség (elnök, gazdaságis, rendezvényes), és kell min 20 tag. A tagdíj évi 2000 ft, ennek 1/3-a a TITé, a másik 2/3-ot ki tudjuk kérni (számlák ellenében) Így mindenki, aki a szívén viseli a kóborkutyák sorsát, évi 2000 ft ellenében úgy érezheti, tett értük valamit - és nem a természetvédelemtől kell elvonnia adója 1 %-át :-P
De ehhez kell egy 5-10 fős keménymag. Rengeteg meló, szórólapgyártás (pl melóhelyen aki tud ingyér nyomtatni) tagjelöltek felkutatása, stb.
És ha már, akkor lehetne csinálni ennek az egésznek egy klubfórumot ;) ez a legkönnyebb lépés, akár lehetne az első is...
Kérdés, ki az aki benne lenne, akinek van erre ideje-energiája?
A konszenzus sok évtizede megvan. A t. vitapartnerek elengedik a fülük mellett a tényeket. Ha egy tényt leírok négyszer-ötször, mert nem vették tudomásul, azt a Modus tiltja?
Mivel sértek másokat? Hogy a vadgazdasági kártevőket irtani kell? Vagy visszacsípek egy-egy személyeskedésre? Azért kérdezem, hogy mit ne csináljak, amivel tovább fogyasztom a türelmedet.
Én nyúl- és egértenyésztőket ismerek. Az általam ismert nyúltenyésztők nem ebből élnek, de jelentős mellékkeresetet biztosít a számukra a tenyésztés. Nyilván nem tartanak több száz nyulat, legfeljebb százat. Teljesen egészséges állataik vannak, melyek (fiatalon) abszolút alkalmasak házikedvencnek.
Az egér- és patkánytenyésztők más lapra tartoznak, mert ezekből az állatokból nagyobb mennyiséget lehet kis helyen tartani, nagyobb a szaporulat is tehát. Egeret és patkányt ráadásul nem kifejezetten házikedvencnek, inkább táplálékállatnak tenyésztenek. Náluk nem olyan fontos - és nem isannyira megvalósítható - a "bensőséges viszony".
Csak akkor mennek at a hozzaszolasok a szemelyesre a topic temaja helyett, amikor lebutazod a hozzaszolokat, mert nem az a velemenyuk mint a tied - es az ilyen hozzaszolasod mar szemelyeskedes. Nem tudsz a temanal maradni, nem tudsz csak erdemben szolni, a vitakulturad akadalyoz benne. Allandoan minosited a masikat mint embert es nem a velemenyere reagalsz, hanem az irojara.
Azt hiszem, ez valami fajta provokacio - de a baratunk T61 majd elmondja, mert olyan kedves, hogy fgyelemmel kiseri a hozzaszolasokat, ahogy megjelensz, o is itt van, kozbeszol, egyenget, moderatl.
Ha nem vagy itt nincs itt, vagy ha itt van nincs munkaja. Erdekes nem?
A témát mások bosszantására használod, anélkül, hogy egyetlen pillanatig is konszenzusra törekednél. Ez a legjobb indulattal sem nevezhető vitának. Elég.
"Hát talán nekik nem is a "bensőséges kapcsolat" a fontos, hanem abból élnek, hogy nyulat tenyésszenek."
szerény (kb 10 éves) tapasztalatom szerint ha az ember tisztességesen csinálja, nem nagyon lehet ebből megélni. Itt most mindenképp a hobbiállattenyésztést taglalom, a haszonállat-téma egész más - ott tényleg nem cél a gazdi-ember kommunikáció, így lehet (sőt kell) nagyban csinálni.
ha azonban az ember kiskedvencnek "termel" és ad el állatot, az a minimum, hogy legalább emberhezszoktatja. Ehhez azonban napi szinten törődni kell(ene) vele, attól h behajítja a szénát, nem fog hozzászokni a közelségéhez a kisállat, félni fog - és ezeket a félős, "nagyüzemi" állatokat mégis vannak, akik megveszik, kiskedvencnek.
tény, hogy vannak nagyon szélsőséges gazdik is, de ezt gyakran a szakértelem hiánya és az állat valódi szükségleteinek nem-ismerése okozza. Ha felelősségteljes tenyésztőtől vesznek állatot, akinek legalább segédfogalma van a hobbiállattartásról, az képes kiokosítani a leendő gazdikat. Aki viszont nagyüzemben tartja az állatokat, nem tud tanácsot adni a hobbitartónak, így az magára van utalva - ilyenkor jönnek a marhaságok...
Rendben. De akkor tisztázzuk, hogy mit szabad és mit nem. Én itt a témáról (kóbor kutyák kilövése) írok ontopik módon, valamint a személyeskedésekre reagálok. Ezekre ne reagáljak?
A személyeskedők és a téma helyett folyamatosan velem foglalkozók nem érettek meg egy figyelmeztetésre?
Mar megbocsass, ha ez szemelyeskedes, akkor te is szemelyeskedsz, nem is keveset. Jo lenne ha a magaddal szemben is annyira igenyes lennel, mint masokkal szemben.
Olvaslak, rengeteg az olyan "erved" ami nem allja meg a helyet - vaktaban is meg lehet talalni oket, mert ilyenkor jon elo az, hogy mindenki menjen tanulni.
"egy gyakrolat, ami tobb mint szaz eve eredmenytelen"
A kilövésről beszélsz?
Olvasni tudsz? Sokszor leírtam már, hogy nemhogy eredménytelen, hanem az egyetlen eredményes módszer. Alacsonyan tartja a kóbor kutyák számát, és még mindig van vadállományunk. Ennél nagyobb eredmény nincs, semmiféle módszer nem szünteti meg a kóbor kutyák 100 %-át.
"és nem mindig érzem, h tudom tartani a bensőséges nyuszi-gazdi kapcsolatot :( épp ezért nem értem azokat, akiknek 30-40 csincsillájuk, vagy több száz anyás nyúltenyészetük van"
Hát talán nekik nem is a "bensőséges kapcsolat" a fontos, hanem abból élnek, hogy nyulat tenyésszenek.
A vidéki embernek nem az állatkínzónak, hanem a normálisnak) szerintem sokkal egészségesebb a kapcsolata az állataival, mint a nagyvárosi házikedvencesnek, aki gyakran mélyebb kapcsolatot szeretne kiépíteni az állatával, mint az embertársakkal, családdal. Gügyörészés, csókolgatás, külön ágy, ha pedig tüsszet egyet az állat, azonnal sírógörcs, hogy jajmostmileszvele. Ettől pedig a gyomrom kifordul.
"LOL, annyira nem lehet életrevaló az a "legéletrevalóbb" vad, ha csak úgy elkapja egy kutya :-P"
Erre szoktam mondani, hogy tanulj, olvass, tájékozódj. Mivel a kutya nem természetes ellensége az őznek, az őz képtelen ellene védekezni. A legéletrevalóbb is. A kutya furfangosabb, kitartóbb, gyorsabban fut, ennyi. Az őz egyszerűen nem a kutyával való együttélésre termett. Ha egy nagyobb termetű és gyors mozgású kutya, pl. németjuhász elvadul egy területen, akkor előbb-utóbb az utolsó szálig kiirtaná az őzeket, ha nem lőnék ki.
Ha olyan sokszor mondták ezt már neked, lehet, hogy el kellene gondolkodnod: talán nem bennük van a hiba, talán te szólsz bele mindig olyan témákba, melyekhez nem értesz, de jobban akarsz tudni bennük pár dolgot, mint a hozzáértők.
Van ilyen természetvédős topik egyébként, nem is egy.
Kulturált hangvételű beszélgetés alatt azt érted, hogy pár ember egyetértve bólogat, hogy bizony, milyen lelketlen emberek vannak, de a felelősség, az bizony fontos?
Én úgy látom, hogy te nem bírod a vitát. Neked nem az kell, hanem össznépi egyetértés.