Sziasztok van valakinél használatban, vagy valaki üzemelt már be ilyet? Mik a tapasztalatok hatásfokra, fogyasztásra és milyen fűtésrendszerhez alkalmazzátok?
Szeretnék egy kis segítséget kérni: az alany egy 2008 as vigas25.
Még a régi szériás. Mellette egy 2000L es puffer.
A gondom az volna hogy az idén valamiért nagyon érdekesen dolgozik a kazán, fortyog rotyog, hüppög, (már 5 éve használjuk) de ennyire nem dolgozott hangosan sohasem.
olyan mint ha lokálisan forrna bent a víz valahol és ez adna ilyen hangot. fűtés ugyan olyan módon megy most is, mint előtte éveken. víz leeresztve nem volt, fogyni nem fogy irreálisan csak amennyi a szokott.
Már próbáltuk légteleníteni,hidegen ,melegen. de semmi.(amúgy nyitott a rendszer padláson a kiegyenlítő, pincében a gépészet, fűtő víz mennyisége mindig maxon van.
Vettem egy használt vigas 16 kW-os kazánt most fogom beépíteni, áram alá helyeztem és hibának puffer tartály hőmérő hibát jelzett ami nem is csoda mert nincs meg hozzá. Gondolom a T3 bemenetre kell tenni a kazán hátulján, de milyen szonda kell hozzá az a kérdésem. Köszönöm ha segítettek ebben
Azt nem értem, ha faelgázban marad, füstjárat zárva, alul elzárom, egyidőben középen lassan kinyitom, akkor pl semmi, de semmi füst nincs, pedig akkor a hosszú járaton kell mennie a füstnek hátrafele.
Mindenesetre rákérdek kéménybaunál, akik csinálták a kéményt, hogy ez mi a fene lehet, de lehet kiiktatom az összekötő csövet és kap sima csövet pillangó és barometrikus nélkül. Végére járunk mi lehet a gond :)
"ha alul rendesen nyitott, akkor jön ki fent, gondolom a kettő együtt már sok és annyit nem szív el a huzat,"
Hát ez nagy baj......
Ha alul teljesen kinyitod, akkor is ki kell vinnie a kéményen az egészet! Ha neked ilyenkor az ajtón itt ott ereszt, akkor a kémény nem szívja el. nekem a 130-as kéményem kiviszi, nem a 180-as..... ott valami nagyon nem oké.
Illetve ami még felmerül, a ladomat-on a szivattyú fel van véve nagy fokozatra, nagyon magas a tömegáramod, és emiatt képtelen a kazánod jobban felmelegíteni a vizet. Nekem a puffertöltő körben a szivattyú pl minimál fokozaton megy és így működik jól a rendszerem az itteni gépészeti stb viszonyok között.
Ha alul csak kicsi rés van és fent nyitom nincs nagy gond, ha alul rendesen nyitott, akkor jön ki fent, gondolom a kettő együtt már sok és annyit nem szív el a huzat, főleg hogy a tűztér csappantyúja, ami zárja a tűzteret belül vagy fele akkora se összesen, mint a középső ajtó.
Majd tesztelgetem a határokat oszt gyűlik a tapasztalat :)
Mint ahogy oldalt van a "kukucskáló" üveg, itt látni a faelgáz befuvóit. Mi van ha itt kap plusz levegőt és alul jobban zárom a huzatszabályzóval, fagáz lesz, másodlagos levegő dettó, csak nem annyira magas lánggal ég a fa, talán lassabb égéssel. De. ez csak átfutott rajtam. Sajnos mániám a tesztelés, bármilyen témában... Xd
A tüzifád mikori? Azaz nem lehet hogy még vizes esetleg?
Én a helyedben simán tennék egy próbát mindenféle kéményszabályzó nélkül is mit csinál, semeddig nem tart....
Az hogy 170 fokos a füstgázod már önmagában árulkodó, hogy nagyon munkapont alatt dolgozik a kazánod. meg az is hogy adott ladomattal is csak 70-fokos elremenőt produkál nagy átlagban. Azt is meg kéne nézni és mérni a ladomat és a kazán közötti visszatérőn a valóságban mennyi a hőmérséklet?
Nekem optimális esetben olyan 250-260, néha 280C körül is van nem keményfánál, begyújtásnál 350-400 is van rövid ideig.
A kémény kb 11 méter magas egytéglás szigeteletlen kémény azaz 130x130mm úgy kb. A kiálló 1.5 méter szigeteletlen, a többi a házban lakótérben fut végig. Kicsit kicsi neki, ez érzékelhető, ugyebár gyárilag a kazán füstgáz csonkja 150-es, de én 130-assal csináltattam meg abban gondolkodva, hogy az eggyel kisebb kazánnak sokkal kisebb a tűztere, jóval kevesebb fér bele. A teljesítményt biztos kicsit lefogja, begyújtásnál érződik kicsit, de amikor már megy ezzel is hibátlan. Évente 2x pucolom, de nem sok jön már ki belőle.
Erre gondoltam én is, de egy 10 méteres 180-as kéményről van szó, ami szigetelt, lent ahol bejön szűkül 150-re.
A bejövő csonkon van a huzatszabályzó és megy a kazánba, vízszintes rész nincs 1 méter se és ha 180-as füsthő mellett kézzel nyitom huzatszabályzót nagyon erős húzása van.
Ha faelgáz módban lent elzárom, fent nyitom azonnal és így pakolom meg semmi se jön ki, de akkor se ha lent kis rés van csak (fojtva) vagy csak izzik lent a fa.
Majd játszok még vele.
Az biztos a fa nem lesz elég idénre, amit sejtettem is, így brikettet aktívan fogom használni, legalább kiderül mi a max, ami kihúzható belőle.
Én egyszerű ember vagyok, a barometrikust beállítom 25-re, oda tekerem. Az hogy az ténylegesen kalibrált-é avagy sem, azt a jó ég se mondja meg kérem. Az az egy a fura, ha füstjárat nyitva, vegyesre állítom, akkor is hajlamos kijönni füst, ha még nem teljesen égett le és mondjuk negyedig van a kazán, de ráraknék fát. Akkor is befüstöl kicsit, ha le van zárva a kémény huzatszabályzója. Ugyanakkor ha kézzel nyitom ezt úgy húz felfele, mint valami hajszárító :D
A füsthő mióta felül van 180-220 között ingadozik, ha még épp nem tud leesni a következő fa, mert előző még kicsit ég, akkor hajlamos 150-re leesni a hő, majd ahogy beesett az új fa felmegy 180-ra vagy fölé. De nincs full nyitva, a kazán huzatszabályzója dolgozik, 50-re van állítva, mert rövid a lánc, 80-82 fokot takar ez. Pillangóhoz nem nyúlok.
A kémény elvileg elégnek kell lennie, azt nem vitatom, hogy ez a cseh huzatszabályzó nem töki teljesen, lehet kéne nézni valami normálisabbat? :D
nem tudom a brikett nem-e igényel több levegőt....
tesóméknak brikettes kandallójuk van termosztátos automata hyper szuper szinte nincs hamu benne, igaz az az apró nyúlbogyót potyogtatja 2-5db egyszerre
Biztos jó az a kémény meg a kémény nyomásszabályzó beállítása? Egyre gyanúsabb. Alacsony előremenő alacsony füsthő stb. Eléggé olyan a jelenség mintha kicsi lenne a huzat és túl nagy ehhez képest a a tömegáram.
majd kipróbálom brikettel mennyi megy el nullától indulva faelgáz és sima vegyes módban is.
A vicc amúgy faelgázban, hogy minimális levegő elég neki, hogy gázosodjon, de ekkor nincs annyi hő, fűtésre elég, de töltésre már nem, cserébe sokáig ég.
Azt nem tudom bsteel vegyes módban ad-e másodlagos levegőt, sztem nem, pedig úgy lehet jobban ki lehetne használni a brikettet.
kukkants bele, hogy fém vagy műanyag a belseje, ha műanyag nagy ívben hajítsd el a kerti szivattyúnál se alkalmas a műanyag belű, itt meg meleg vizet kap
én egy motoros szelepnél attól félnék mi van ha nem nyit ki, vagy áramszünet van?
Legyen vészhűtés, biztonsági szelep, és szünetmentes.