Keresés

Részletes keresés

Barátocska :) Creative Commons License 2007.03.31 0 0 50
Ha így nézzük, akkor igen, szerintem kizárja.

Én azonban elméletben el tudok képzelni olyat, hogy valaki semmilyen módon nem profitál önmaga számára egy jó cselekedetből.

Nem is áll szándékában, és nem is okoz neki semmilyen jó érzést, örömöt, elégedettséget, vagy hiú büszkeséget, és nem is azért csinálja. Jézus lehetett ilyen, legalábbis én ilyennek képzelem.

Ezeket a jó cselekedeteket pusztán a szeretet motiválja, a másikkal való együttérzés, a jó szándék, a másik miatt, a másikért.

Lehet, hogy szkeptikus vagyok, de én nem ismerek ilyen embert.
Előzmény: thoughts (49)
thoughts Creative Commons License 2007.03.31 0 0 49

ezt írod:

'kevesen vannak, akik ezt önmagában, azért teszik, mert kizárólag a másikra gondolnak, ön-profitálási szándék nélkül.'

korábban meg ezt:

'profitálsz a jócselekedetedből, tehát valójában önmagadnak okozol örömöt.'

a másodikként említett első mondatod kizárja az ön-profitálási szándéktól mentes jócselekedetet, nem?

Előzmény: Barátocska :) (48)
Barátocska :) Creative Commons License 2007.03.31 0 0 48
Nem, hanem a saját jó érzésed, jó gondolatod, amikor másoknak örömöt okozol, vagy kapsz egy "jóleső pillantást". Akkor profitálsz a jócselekedetedből, tehát valójában önmagadnak okozol örömöt. Vagyis: önmagadnak IS.

Ez egy nagyon jó dolog, másoknak örömöt szerezni, segíteni, de kevesen vannak, akik ezt önmagában, azért teszik, mert kizárólag a másikra gondolnak, ön-profitálási szándék nélkül.

Különben én nem is tudok elképzelni ilyet. Pedig biztos van :))))
Előzmény: thoughts (47)
thoughts Creative Commons License 2007.03.31 0 0 47
1 feléd irányuló pozitív gondolat is?
Előzmény: Barátocska :) (46)
Barátocska :) Creative Commons License 2007.03.31 0 0 46
Szerintem igen.
Előzmény: thoughts (45)
thoughts Creative Commons License 2007.03.31 0 0 45
1 jóleső pillantás profitnak minősül?
Előzmény: Barátocska :) (44)
Barátocska :) Creative Commons License 2007.03.22 0 0 44
Nekem fogalmam sincs, hogy ki a jó ember. De az biztos, hogy valahol ott kell keresgélni, a mások felé fordulásnál.

Mondjuk valami ilyesmi definíciót fel lehetne állítani: jó ember az, aki anélkül fordul mások felé segítési célzattal, hogy ebbôl a hozzáállásból semmilyen módon nem óhajt profitálni önmaga számára.

Ismersz ilyet? ;))) Találkoznék vele!!
Előzmény: vacuola (43)
vacuola Creative Commons License 2007.03.22 0 0 43
tehát a jó ember ismérve, hogy nem haggyak magát belekényelmesedni a saját szerencsétlenségébe, hanem inkább másokon segit?
Előzmény: Barátocska :) (41)
tivadar Creative Commons License 2007.03.04 0 0 42
Milyen érdekes, éppen ugyanígy vagyok ezzel én is... ;-)

Megyek is mindjárt odafordulni...
Előzmény: Barátocska :) (41)
Barátocska :) Creative Commons License 2007.03.04 0 0 41
Amikor nem a saját nyomorommal vagyok elfogalva, akkor imádkozom. "Odafordulok". De ez az odafordulás igényel egy belső csendet, egy belső "igényt", ami nem mindig adott. Csak ha nagyon nagy baj van :)))))
Előzmény: tivadar (40)
tivadar Creative Commons License 2007.03.04 0 0 40
Egyszer majd meséld el hogyan (törexel) csinálod !
Előzmény: Barátocska :) (39)
Barátocska :) Creative Commons License 2007.03.04 0 0 39
Folyamatos kapcsolat... hm. Erre törekszem. Tényleg nem könnyü.
Előzmény: tivadar (38)
tivadar Creative Commons License 2007.03.04 0 0 38
Ebből viszont az következik, hogy a kapcsolatot folyamatossá kell igyekezni tenni...
Ami persze nem könnyű, de megéri...
Előzmény: Barátocska :) (33)
thoughts Creative Commons License 2007.03.04 0 0 37
senkinek sem könnyű...
Előzmény: Barátocska :) (36)
Barátocska :) Creative Commons License 2007.03.04 0 0 36
Hehehe, teljesen jogos :)))))))) Valóban. Ezt a qrva bizonytalanságot kellene valahogy áthidalni, és marha jó lenne.
Előzmény: thoughts (34)
thoughts Creative Commons License 2007.03.04 0 0 35
'Szerintem az ember ösztönösen tudja, mi a jó.'

ezt erősen vitatom. abszolút emberfüggő.
nyilván minél egyszerűbb a helyzet, annál egyértelműbb a dolog, de épp a mai világban már nagyon attól függ, hogy ki is gondolkodik a dolgon.
Előzmény: Törölt nick (29)
thoughts Creative Commons License 2007.03.04 0 0 34
'jobb, ha inkább nem csinál semmit, mert nem tudhatja, hogy éppen kinek mennyit árt'

arról már nem is beszélve, hogy ki tudja mennyit árthat azzal, ha nem csinál semmit...
Előzmény: Barátocska :) (28)
Barátocska :) Creative Commons License 2007.03.04 0 0 33
Nincs mindig idő erre, a cselekvés előtt. :((

Szerintem úgy kell, hogy a cselekedetek UTÁN alaposan el kell gondolkodni (megbeszélni a fentiekkel :))), és ha megfelelő volt a kommunikáció, és eredményes :), akkor a KÖVETKEZŐ alkalommal már van lehetőséged ösztönösen jól dönteni.
Előzmény: tivadar (32)
tivadar Creative Commons License 2007.03.04 0 0 32
Na ez az !!!
Ez csak úgy megy, ha cselekvéseink előtt mindig jól átgondolnánk amit szándékszunk tenni. Ezért óriási mondás még, h ORA ET LABORA! És itt iszonyú fontos a sorrend: előbb ora (imádkozz = beszéld meg a fentiekkel) aztán labora (dolgozz = cselekedj).

Kérdésedre válaszolva: hát nem mindig... ;-)
Előzmény: Barátocska :) (31)
Barátocska :) Creative Commons License 2007.03.04 0 0 31
Én nem is vitatkozom :)))

De vajon minden ember tökéletesen tisztában van a VALÓDI szándékaival? (Csak zárójelben, halkan kérdem :))
Előzmény: tivadar (30)
tivadar Creative Commons License 2007.03.04 0 0 30
Nem én találtam ki (sajnos) de maximálisan egyetértek vele:

"Semmi (+senki -a szerk.) sem jó vagy rossz önmagában, a gondolat (=szándék, -a szerk) teszi azzá!"

Tehát a minden cselekvés mögötti szándék, indító ok dönti el, h valami úgymond rossz, v jó. Véleményem szerint ezt ember kívülről el nem döntheti, mivel a Nagy Egész, az Univerzum érdeke minősít; jó vmi avagy rossz.

Szvsz vitatkozni lehet, de aligha érdemes.
Barátocska :) Creative Commons License 2007.03.04 0 0 28
Ez egy jó felvetés, valóban érdemes elgondolkodni rajta. Szerintem az igazi, jó értelemben vett erkölcsiség az, ha legjobb tudomásod szerint úgy cselekszel, hogy megpróbálsz nem ártalmára lenni senkinek.

Ez természetesen azt jelenti, hogy amiről TUDOMÁSOD van, hogy ártó lehet, azt nem teszed. Ez viszont rémesen megbonyolítja a dolgot, mert te a legnagyobb jó szándékkal is hiheted, hogy valami jót csinálsz, és közben nincs tudomásod arról, hogy valójában kinek is ártasz vele.

Ha ebbe a tételbe az ember egy kicsikét jobban belegondol, eljuthat oda, hogy jobb, ha inkább nem csinál semmit, mert nem tudhatja, hogy éppen kinek mennyit árt :)))
Előzmény: Törölt nick (25)
thoughts Creative Commons License 2007.03.04 0 0 27
teljesen osztom.
csak azzal nem értek egyet, hogy ne lenne vegytiszta erkölcsiség. van. szerencsére. sok.
Előzmény: Törölt nick (25)
thoughts Creative Commons License 2007.03.04 0 0 26
de azt Te 'rossz'nak nevezed? én inkább neveletlennek...
Előzmény: Törölt nick (24)
thoughts Creative Commons License 2007.03.03 0 0 23
énnem...
Te miért?
Előzmény: Törölt nick (22)
thoughts Creative Commons License 2007.03.03 0 0 21
"mit jelent az, hogy rossz állat?"

van ilyen?

vegyük mondjuk a kutyákat!
ha nem tartja rendesen a bal láb mellett haladást, vagy szétrágja a papucsot, akkor neveletlen, vagy figyelmetlen, de nem rossz.
ha elszalad a parkban egy szuka után, akkor tehetetlen, de nem rossz.
van, amelyik jól ismeri a behívójelet, de direkt nem figyel rá, az meg inkább csak huncut, mint rossz.

talán azok a csimpánzok, akik megtámadják a szomszédos csapat hímjeit...
de ott meg már épp elmosódóban van a majmok állati mivolta - nem véletlen hívjuk főemlősöknek.
thoughts Creative Commons License 2007.02.25 0 0 20
'Van bennem sötétség, ami ártalmára van embertársaimnak és világosság, ami hasznára.'

de miért hagyod magadban a sötétséget?!!
Előzmény: Törölt nick (13)
thoughts Creative Commons License 2007.02.25 0 0 19
'A "jóság" spirituális mélységeivel az a gond, hogy megfoghatatlanok (mitöbb: hamisíthatóak), miközben a napi apró cselekvéseink teszik ki evilági működésünk jelentős részét; ezek boldogítanak vagy gyötörnek másokat, ennek alapján tartanak minket jó embernek, vagy rossz embernek ...'

szerintem spirituálisan nem is lehet valaki jó vagy rossz, hanem csak az "evilági működése" dönt.
Előzmény: nazuna (12)
thoughts Creative Commons License 2007.02.25 0 0 18
ehhez már csak annyit kell hozzátenni, hogy az a sok hozzám hasonló körülöttem is egy-egy 'én'...
Előzmény: urál (7)
thoughts Creative Commons License 2007.02.25 0 0 17
szerintem jónak lenni egyet jelent azzal, hogy pozitívan hatunk embertársainkra. gondoljátok meg! egyedül egy lakatlan szigeten lehetek jó, vagy rossz?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!