Csak kíváncsiságképpen kérdezem,hogyan lett összekötve a két technika? A központi klíma igényelne nagyobb átmérőt, ha nem akarod hallgatni, hogyan "súg".
Nekem már van minimum 35 cm a födémen , most a 13-ik nyugdíjból vettem még 20cm-es Knauf Naturoll plus 200-as hőszigetelőt és durván 8 órát vett igénybe a leterítése , mert a tető tartószerkezete egy kicsit komplikált , így kellett bevágni sok helyen és illeszteni a felületet . :-)
Valamint lefedtem az egész cső a csőben szellőztetőrendszert . Kondenzálás kizárva . :-)
A padlás egyik oldalát tárolásra használjuk, ezért oda EPS alagutat kell építenem. Ez egy teljesen tiszta helység, nem lenne jó, ha a gyapot szállna mindenfelé A másik felére tudok gyapotot tenni, ott nincs jelentősége. A ház 18 méter hosszú és van még egy 6 méteres szoba is a végén oldalra hozzáépítve, tehát lesz mit szigetelnem.
Meglepő módon az én csöveimnél a belső fólia egyben van és légmentesen zár. A csatlakozást mindenhol meztelenül hagytam 1 próba erejéig, és a befúvó ágon "felfújta" a légnyomás az elszívó részen pedig teljesen összeszívta. Legalább ez a része rendben van.
Eddig nem foglalkoztam vele, de valamilyen formában kapni fog extra szigetelést. Egy hete már a központi klíma fűtése ezen a csöveken érkezik, tehát fontossá vált a szigetelés.
Most már csak az a kérdés , hogy milyen hatásfokkal fog dolgozni a hőcserélő , ha kintről -5°C-os levegő jut be a hőcserélőbe és a másik oldalról meg csak 12°C-os levegő melegíti elő ?
Nem szeretnék az anemosztátok közelében lenni , ahol a friss levegő jut be a házba . :-(
120m3/h áramlási sebessèg a belèpèsnèl 23 fok 50% páratartalom, 5mèter 125mm cső. A padláson mínusz 5 fok. Az 5mèter cső legvègèn se legyen 12 fok alatt a hőfok ahhoz 32mm üveggyapot szigetelès szüksèges. Tehát nem elègsèges a gyári 25mm szigetelès, nem beszèlve az előbbi kèpből hogy a párazáró se tökèletes. Meg a belapult szigetelèsekről. Úgyhogy kell arra mèg gyapot az tuti.
Ha valóban úgy van , akkor minden rendben . Viszont akkor a zajcsökkentés a gyűrött felület dolga lenne ? Mert az a pár mikron mély lyuk a rétegekben nem tudom csökkentene-e a zajszinten valamit .
Amikor én építettem a saját rendszeremet , a friss levegő anemosztátokat én is Sonoflex csővel kötöttem be . Viszont nem is néztem , hogy a lyukak milyen mélyen vannak a belső csőfalban .
A lényeg mindenhogyan az , hogy az elszívó ágban el kell érni , hogy soha sem csökkenjen a hőmérséklet harmatpont alá , ha valaki Sonoflex csövet akar használni !
Sajnos a sonoflex, vagy ezesetben a Lindab saját csövének minősége erősen megkérdőjelezhető. A belső fólia közel 1/3 csövön nincs egyáltalán jelen. Több doboz ilyet felhasználtam, és mindenhol tapasztaltam, hogy ezek nemhogy áthajtva nincsenek, de még össze sem érnek. Cső közepén is ez a helyzet, mert sokszor el is vágtam.
A SONOFLEX 25 hő,- és hangszigetelt légcsatorna, amely belülről mikroperforált ALUFLEX típusú csövet, kívülről alufólia borítást, a kettő között pedig szigetelőréteget tartalmaz. A sárga vagy rózsaszín üvegszálas szigetelés kifejezetten a flexibilis légcsatornákhoz lett kifejlesztve. Poliészter fólia található az üvegszál szigetelés és a belső cső között a pára lecsapódása ellen.
" ALUFLEX típusú mikro-perforált belső légcsatorna, amely 2, egyenként 7μm vastagságú alumínium réteget, és 2, egyenként 12 μm vastagságú poliészter réteget tartalmaz, így a teljes vastagsága ragasztással: 48.5 μm "
Ha igen , akkor itt is azt írják , hogy mikro-perforált . Ha nem jó helyen olvastam , kérlek másold be . Előre is köszönöm !
Az rendben van , hogy számoltál , csak azt nem számoltad ki , hogy milyen mennyiségű hőenergiát kell azon a csövön szállítani ( hány m3 23°C-os levegőt óránként ), hogy ne hűljön le a cső felülete a harmatpontra .
" A SONOFLEX 25 hő,- és hangszigetelt légcsatorna, amely belülről mikroperforált ALUFLEX típusú csövet, kívülről alufólia borítást, a kettő között pedig szigetelőréteget tartalmaz. "
23 fok 50% párával számolva. Kinti hőfok -5 fok 125 csőre volt a számítás, de nekem is az a vèlemèny M hogy rá kell mèg dobni 5-10cm ès el lehet felejteni.
Az a cső négyzetméterenkénti felülettel °C-onként ( padlástér és csőben áramló ) levegő hőmérséklet közti különbség ) 1,8 Wattal fűti a padlásteret . Hány nm a csövek felülete , hány fokos a padlástér , folyamatos a szellőztetés , hány m3 levegő óránként , hány °C-os az elszívott és főleg hány % a relatív páratartalom ? Ha ez mind ismert , akkor a számítás nagyon egyszerű . :-)
Ja és a legfontosabbat kihagytam !
A belső csövön apró lyukak vannak a zajcsökkentés végett , de ugye ez meg a párának ad utat , a gyapotba bejutáshoz , mivel ugye az meg a hidegebb felületen szeret kicsapódni . Tehát az én véleményem továbbra is az , hogy legalább 10cm-es plusz hőszigetelésburokba kell beágyazni a csöveket . A képen látható csővezetés ezt lehetővé teszi . Valamint azt a két éles törést is ki kellene javítani , mert ott még a 2,5 cm-es " hőszigetelés " is összenyomódik .
23fok 50% páratartalomnál 12 fok a hármat pont, ha a külső hőmèrsèklet -5 fok. Tehát e felett kell tartani a felületeket.
A gyapot hőátvezetèsi tènyezője 0.035W/mK.
(belső átmérő: 125 mm?) szigeteléséhez minimálisan 2,2 mm üveggyapot szigetelés szükséges, hogy a külső felületi hőmérséklet 12 °C felett maradjon. Így èpp elèg a gyári elmèletben, de ha mondjuk valahol belapul a szigetelès, vagy szerelèsnèl sèrül, akkor egyből kevès. Meg ami szerintem sokkal fontosabb, hogy hőhídmentesnek kell lenni. Chat GPD számoltattam ki.
Kicsit sem haragszom, mert teljesen igazad van. Bíztam benne, hogy azt mondjátok, hogy elegendő az a 2,5 cm, mert ugye a méret a lényeg :). Van ahol megoldható az extra szigetelés, de a képen látható helyen viszont szerintem nem.
Kicsit sem haragszom, mert teljesen igazad van. Bíztam benne, hogy azt mondjátok, hogy elegendő az a 2,5 cm, mert ugye a méret a lényeg :). Van ahol megoldható az extra szigetelés, de a képen látható helyen viszont szerintem nem.
Nekem valamiért az jött le, hogy ez a venti a friss levegőt tolja be a rekuperátorba és közöttük van szűrő, erre gondoltam, hogy szűrni jobb lenne a venti előtt, illetve hogy ez a venti így kvázi szabadon áll.