Keresés

Részletes keresés

ufovers Creative Commons License 2012.01.20 0 0 605

Vak is vagyok meg béna is meg UFO is. De fűtőpanelt emlegettem, nem pedig sötétsugárzót. Azt hittem, egy két klikkel meg lehet találni. De tévedtem, bocsi!

Előzmény: Törölt nick (604)
Törölt nick Creative Commons License 2012.01.20 0 0 604

Akkor vagy vak vagy, vagy csak béna és nem tudsz linkelni!

A linked konkrétan a gáz sötétsugárzóra mutat, amiböl a legkisebb igen is 12KW.

Előzmény: ufovers (603)
ufovers Creative Commons License 2012.01.20 0 0 603

Milyen 12KW? Ezen az oldalon többféle eszközt találtam, én az 500-600 W-os elektromos fűtőpanelre gondoltam.

Előzmény: Törölt nick (601)
damatic73 Creative Commons License 2012.01.19 0 0 602

Ha már fűtőpanel, akkor inkább elektromos infra fűtőfilm. Bőven elég akár főfűtésnek is egy passzívház hálószobájába 500W.

Előzmény: Törölt nick (601)
Törölt nick Creative Commons License 2012.01.19 0 0 601

Kicsit brutál lenne egy ilyen (12KW a legkisebb) teljesítményt passziv házba betenni :D

Miért nem rögtön szobánként egyet?

Nomeg az elhasznált okszigént mi pótolja egy légtömör házban? Vagy majd a vízből ? :D

Előzmény: ufovers (600)
ufovers Creative Commons License 2012.01.19 0 0 600

Kiegészítő fűtésre fűtőpanelt javaslok, thermosztáttal kiegészítve.

http://www.radithermplusz.hu/gaz_sotetsugarzok.html

Előzmény: natur_all (599)
natur_all Creative Commons License 2012.01.19 0 0 599

Nyilván nem lenne elég ez a megoldás a legnagyobb hidegben, de felkeltette a figyelmem.

Ha jól tudom, egy passzív ház esetén a szellőztetés már jókora hányadot jelent a hőveszteségben, és ezek a Nilan vagy Drexer gépek képesek kicsit ráfűteni a levegőre, ráadásul hőszivattyús úton-módon, így talán nem rossz megoldás lenne, főleg úgy, hogy a HMV-t is "megcsinálják" és legalább 3-as COP-vel. Ha hozzászámoljuk, hogy a gép hőszivattyús elven működik, és igényelhetnék rá H tarifát, akkor még olcsóbban üzemelhet.

Ahogy olvasgattam a leírásuktak, meg lenne oldva a melegvizem, szellőztetésem, nyáron a hűtésem, meg  fűtésemből is egy bizonyos hányad. Persze tudom, hogy nem elég a legnagyobb hidegben a teljesítménye, de e mellé ha lenne egy 2-3 kW-os biztonsági fűtés (még én se tudom, milyen), ami a nagy hidegben beindul, akkor meg lenne oldva mindenem 2 készülékkel.

Ezért érdeklődök itt, hátha tudtok valamit.

Előzmény: kneissl (598)
kneissl Creative Commons License 2012.01.19 0 0 598

kb 10 Watt energiával ki tudod fűteni egy négyzetméterét a háznak?

Előzmény: natur_all (596)
kneissl Creative Commons License 2012.01.19 0 0 597

Ez a link nálam a Root topicra mutat....

Előzmény: natur_all (596)
natur_all Creative Commons License 2012.01.18 0 0 596

Sziasztok!

Passzív házat szeretnénk építeni, és szeretnénk csak légfűtéssel megoldani. A hőszivattyús topic-ban láttam egy linket:

http://forum.index.hu/Article/addBookmark?a=115528569&t=9058532

Tudtok erről valamit?

kiskorutiti Creative Commons License 2012.01.15 0 0 595

Lenne egy kérdésem van egy jó állapotú cserépkályhám de olyan helyen van a lakáson belül , amit nem használunk mivel félig vagyunk kész a felujítással ez a rész meg le van zárva . az lenne a kérdésem hogy érdemes e a légfütést megcsinálni a cserépkályhától

nagyon kis helyen van beépítve de egyszerű lenne megoldanom !

csak nem tudom hogy lenne e értelme ?!

999mester Creative Commons License 2012.01.15 0 0 594

No, újra, normális billentyűzeten, kicsit bővebben:

Mégegyszer köszönöm, hogy érdemben foglalkozol a problémámmal.

A ház egy tégla ház, amihez hozzáépítettem egy könnyűszerkezetes toldalákot.

A tégla részben van a nappali+ konyha egy légtérben, kb 38m2. Itt lesz a tömegkályha.

A toldalékban van az előszoba, fürdőszoba, hálószoba. Az előszobát nem akarom fűteni. Marad hát a fürdőszoba(5m2) és a hálószoba(12m2), ahová a tömegkályha hőjét el kell vezetni. Két lehetőség van: A vizes, illetve a levegős. Tömegkályna tulajdonosok/építők egyértelműen a levegős megoldás mellett teszik le a garast, mint olcsóbb, egyszerűbben kivitelezhető, kevésbé macerás megoldás.

A tömegkálya 3-4 tonna tömegű téglakupac, ami napi egy, max két begyújtással egyenletesen fűti a házat. Ez áll egy samottégla magból, és egy bontott tégla külső burkolatból. A mag hátsó oldala és a burkolat közé szoktak építeni egy rést. Ez kb 80x160 cm felületű, 3-5 centi vastag hézag, ez a fűtő felület. Ennek a külső oldala le van hőszigetelve. Ide lehet tenni vizes hőcserélőt, illetve alul be, felül ki lehet vezetni levegőt. Most ez utóbbi verzió megvalósítását járom körbe.

A kályha hátsó feléről tehát el lehet vezetni a hőt egy távolabbi helységbe. A két oldala illetve az eleje továbbra is az adott helységet fűti sugárzó hőforrásként.

A minimális hőtehetetlenségű könnyűszerkezetes lakrész gyors reagálású fűtést igényel. Ezt egy termosztáttal vezérelt ventillátor, gravitációs esetben egy motoros zsalu oldaná meg.

A levegő bevezetés történhet úgy, hogy egy lyukat hagyok a kályha fent említett hőcserélőjén. Így -az esetemben- a nappali levegőjét szívja be, és juttatja felmelegítve a hálószobába. Nálam egy légtérben lesz ez a konyhával, így inkább zárt levegő keringetést szertnék a hálószobában. Lenne egy kályhába bemenő hideg cső és egy kályhából kijövő meleg cső. Midkettő a hálószoba felől lenne nyitott. A csöveket a plafon alatt vezetném a sarokban oly módon, hogy 5 centi kőzetgyapot venné körbe, kívül pedig gipszkarton borítást kapna. 

Ebben az elrendezésben is lenne áthallás a nappali és a hálószoba között? Az alucső+ 5cm kőzetgyapot+gipszkarton képes arra, mint az általad belinkelt hangszigetelt levegőcső?

Ha működne a rendszer gravitációsan, akkor a hideg cső az aljzatban futna.

A fürdőszoba meleglevegő ellátását úgy terveztem, hogy a meleg csőnek lenne egy fürdőszobai leágazása is. A szívó oldal csak a hálószobából nyílna. Így a fürdőszoba "túlnyomás" alatt lesz. Az ott keletkező párás levegő vagy az ajtó résein távozik a lakás többi részébe,(a tömegkályha és a kémény úgy is folyamatosan szívja ki a ház levegőjét) vagy egy szellőzőn kijut a házból.

Van egy gépészmérnök ismerősöm, akit elővehetek, ha méretezésről van szó. Azért írok ide, mert érdekelne olyanok véleménye, akik készítettek/birtokolnak már (jól)működő levegőfűtéses rendszert. Érdekelnének a gyakorlati tapasztalatok.

A tömegkályha fórum most döglődik.

999mester Creative Commons License 2012.01.15 0 0 593

Elöször is elnezest az ekezetekert, Nemetorszägbol irok.

Köszi a reszletes magyaräzatot. Gepesz tervezöm nincs, a nehany tomegkalyhat epitö ember egybehangzo velemenye alapjan dontottem a legfutes mellett. Elmondasuk szerint ez olcsobb es egyszerubb, mint a radiatoros rendszer. A radiatoros kiegeszito megoldas sincs meg elvetve.

A hazam amugy nem konnyuszerkezetes. Van egy nappali teglabol epitve, kb 38m2. Ehhez van hozzaepitve egy elöszobat, fürdöszobat, häloszobat tartalmazo toldalek, ami könnyüszerkezetes. Az elöszobät nem akarom füteni. Marad a haloszoba(12m2) es a fürdöszoba(5m2) ahovä el kene vezetni a nappaliban levö tömegkälyha höjet.

A fürdöszobaba csak bemenö csövet terveztem, a haloszobabol jönne ki egy hideg äg a kälyhäba.

Előzmény: digium (592)
digium Creative Commons License 2012.01.14 0 0 592

Ha nem teszel be zajcsillapítót, vagy eleve nem hangcsillapítós légtechnikai csövet használsz (isovent, sonoduct...), akkor tökéletes áthallás lesz a két szoba és a fürdőszoba között.

http://www.ventilatorlap.hu/hang-hoszigetelt-flexicso-isovent-hang-hoszigetelt-legtechnika-c-75_128_644.html

Itt nem az a lényeg, hogy milyen hőmérsékletű a tömegkályha felszíne, hanem hogy működése során mennyi és milyen hőmérsékletű levegőt tudsz róla kinyerni. Hozzáteszem, hogy a tömegkályhát nem épp légfűtésre, hanem sugárzó fűtésre találták ki. Amúgy a 70°C-os levegőnek rettenetes égésszaga lesz a beégett portól, 55°C környékéig érdemes csak azt felfűteni.

Amiket megadtál, az nem elég a pontos fűtési teljesítmény kiszámításához, de azt a gépész terveződ valószínűleg kiszámolta, hogy milyen külső (általában -13 vagy -15) és  belső elvárt (20°) hőmérséklet mellett a szellőztetési veszteséggel együtt mennyi is az pontosan helyiségenként. Ha nincs meg helyiségenként, csak az, hogy mondjuk a 100m2-es házad fűtési hőigénye -15°C-ban 10kW, akkor nagyjából innen arányíthatod négyzetméter szerint. Már ez is segít annak eldöntésében, hogy kb. mennyi levegő kell.

Most nagyon hasraütve azt mondom (nem a Te adataidból), hogy legyen egy szoba + egy fürdő együttes hőigénye 1800W (ez összesen kb. egy méternyi 600mm magas 22DK radiátor 75/65/20 hőmérsékletek mellett).

Ha fixen 50°C-os levegővel tudod táplálni a rendszert, akkor a hőmérsékletkülönbség legyen dT=30K.

A levegő fajhője 1,2kJ/m3*K -> 0,333Wh/m3*K

Tehát 1m3 20°-ról 50°-ra melegített levegő 10Wh energiát tud átvinni, tehát óránként 180m3-re lenne szükséged, ami 180kg/h...

Ehhez 100mm-es belső átmérőjű csövekben 6,4m/s (~23km/h) sebességgel kéne mozogjon a levegő, 150mm-es csőnél is 2,8m/s (~10km/h)

Gondolom látod, hogy magától gravitációsan ez nem fog menni oda-vissza ~15m-en...

Ha marad a 100-as cső, akkor a linkelt táblázat alapján 10Pa/m a nyomásveszteség, tehát 15m*10Pa + 50Pa kanyarok (5*90°fokos) + légbeejtők 50Pa ~= 250Pa 180m3/h

Ha belső 150mm-es cső, akkor ~1,6Pa/m miatt elég ~80Pa nyomáskülönbségre méretezett ventillátor.

Ha kisebb a hőszükségleted, akkor ennek arányában tudsz ezekkel a számokkal kalkulálni.

A másik probléma a fürdőszoba, amit nem szokás légfűtéssel kifűteni (15kWh/m2 igényű passzívháznál rosszabb esetben), mert:

- kellemetlen érzés a vizes testen a megnövekedett légszállítás miatti huzat;

- a fürdőben felgyülemlett párás/szagos levegőt nem előnyös a lakás más pontjaira visszavezetni, csak a szabadba;

- ha a fürdőből a szabadba vezeted, akkor rekuperátor nélkül -15°C-ban ilyen hőmérsékletű levegőt kell beengedned a házba (ami nem kellemes), mivel csak kintről tudsz friss levegőt nyerni, így a légfűtés miatti levegőtöbbletet ismét fel kell fűtened a lakás hőmérsékletére;

Ahogy előttem is említették, egy könnyűszerkezetes házba szerintem egyáltalán nem való a tömegkályha, mert az épületnek nagy a hőlengése (alacsony hőtároló tömeg melletti szellőztetés, ajtónyitás) de a tömegkályhának meg éppen nagyon lassú a reagálása. Vagy hűvös lesz, vagy túlfűtés, de szabályozni nem tudod. Ide egy gyors rendszerre van szükség, ami azonnal tud fűteni vagy leállni. Ha olyat választasz ami a hűtést is el tudná látni (könnyűszerkezetes háznál sokkal nagyobb a nyári túlmelegedés), akkor még jobban járhatsz, például fancoil vagy még inkább gipszkartonra szerelt fal/mennyezetfűtésű panel (nem vakolt) használatával valamilyen hőkészítő egységgel megfelelő méretű szigetelt pufferből.

Ajánlom, hogy keress egy energetikust/gépész tervezőt, aki segít a rendszered megtervezésében.

Előzmény: 999mester (590)
Törölt nick Creative Commons License 2012.01.13 0 0 591

Szerintem ebben a felállásban durva tulfűtés lesz a végeredmény! Könnyűszerkezetes házba, ha tüzelni akarsz akkor kell valamilyen (nagyobb) vizes puffer, hogy időben el tudd osztani a hőleadást.

Előzmény: 999mester (590)
999mester Creative Commons License 2012.01.13 0 0 590

A szoba 2.55m magas, 3x4m alapterületű, könnyűszerkezetes, 20 cm kőzetgyapot a falban+5cm nikecell kívül. GYakorlatilag passzívház tulajdonságokkal bír.

A kályha egy tömegkályha lesz, nekem még nem volt ilyenem. Elmondások szerint kb 70 fokos lehet az általa felmelegített levegő. Ez a tűz kialvása után szép lassan csökken. Az a helység, ahol a kályha van, 24 óra alatt nem hűl le 1 celsiusnál jobban. Hogy a kályha fala milyen meleg.... előkeresek valami mérést valakitől.

"Össze kell számolni a légbeömlőkön, hangcsillapítókon a nyomásesést" ezt kifejtenéd bővebben? Milyen hangcsillapítóról van szó?

Én úgy gondoltam, hogy lesz egy cső, ami két felé ágazik, az egyik ág a szobát fűti, a másik meg a fürdőszobát. A légbeömlő annyi lenne, hogy véget ér a cső, és kijön belőle a levegő. A fürdőszobában kisebbre méretezem, mivel a fürdőszoba kisebb. Esetleg valami zsalut szerkesztek rá, hogy el lehessen zárni. 

Előzmény: digium (588)
ufovers Creative Commons License 2012.01.10 0 0 589

No nem az a legnagyobb bajom, hogy nem tudok mit kezdeni a pénzemmel, sőt. Vagyis a házam 80 ban készült az akkori technológiának és energiaáraknak megfelelően. Az hogy szigetelésre nem tudtam költeni azóta, talán nem csak az én saram. A fűtött szobában van egy öntöttvas gázkonvektor és egy vizesbetétes kandalló, mely a távoli kisszobát is fűti egy lapradiátorral. Ez működik ha otthon vagyunk. Ha pedig dolgozunk, bekapcsol a konvektor, hogy hőntartson. Az összekötés szenyvízcsővel történt, megfordul gravitációsan a levegő. Egyszerű csőventillátorral is próbálkoztam, de zajos volt. 

Előzmény: 999mester (587)
digium Creative Commons License 2012.01.09 0 0 588
Mennyi a hővesztesége a szobának? Milyen hőmérsékletű a felfűtött levegő? Ezekből és a levegő fajhőjéből ki lehet számolni, hogy mennyi levegőre van szükséged. Össze kell számolni a hangcsillapítókon, légbeömlőkön a nyomásesést és e szerint választani a dologhoz ventillátort.
Szólok előre, hogy tisztán légfűtéssel csak egy passzívház szinten szigetelt teret lehet kifűteni komfortosan...
Előzmény: 999mester (585)
999mester Creative Commons License 2012.01.09 0 0 587

Írnál kicsit részletesebben erről? hogyhogy 21 fokos a levegő?

Gyakorlatilag egy fűtött szobát kötsz össze egy fűtetlennel, és ami átmegy az átmegy?

Mitől fütyül a dolog? Mégiscsak raktál bele ventilátort? Furcsa, hogy a ventilátort zajosnak mondod. Egy csőbe szerelhető ventilátor elvileg teljesen hangtalan. Ha a cső felveszi a rezonanciát, akkor persze nem. Miulyen ventilátorról van szó nálad?

Valami motor és a cső közé rakott tömítéssel nem lehet a zajt megszüntetni?

A 110-es PVC cső az mi féle? Valami flexibilis légtechnikai, vagy egy szennyvízcső?

Előzmény: ufovers (586)
ufovers Creative Commons License 2012.01.08 0 0 586

Szia! Az attól függ, milyen megoldást választol. Én a 3 méterre levő távoli kisszobát kötöttem össze két 110 -es PVC csővel, alul és felül. Gravitációsan megfordul a levegő, de kevés a hőntartáshoz. Ha 60-70 fokos levegővolna az előremenő a 21 helyet, akár működhetne is. Fütyül viszont néha a cső (hangszer/rezonancia?) a ventillátor pedig elviselhetetlenül zajos.

Előzmény: 999mester (585)
999mester Creative Commons License 2012.01.07 0 0 585

Sziasztok!

Egy tömegkályhával fűtenék egy távoli szobát is. Felmerült a levegő fűtés lehetősége. 

Kérdésem a következő: Kb 7-8 méter távolságba kellene a levegőt szállítani. Ez megoldható gravitációsan, vagy mindenképp kell egy ventilátor a rendszerbe?

dejódió Creative Commons License 2011.12.08 0 0 584

http://www.uni-max.hu/szelsebessegmero-fan/d/

tudom későn reagálok, de itt sok igen hasznos műszer egész jó árú ellentétben a magyar kínálattal(sajnos)

Előzmény: tutibor (580)
ufovers Creative Commons License 2011.10.28 0 0 583

Szia Sanci bácsi!

Bocsi, hogy ha későn reagálok! Köszönöm hogy válaszoltál! Három méterre, ahogy írtam. De nem működik. Pontosabban működik, csak nem elég hatékony.  Megfordúl a levegő ugyan gravitációsan (van légáramlat), de valószínűleg ez kevés a hőveszteség pótlására. 4-5 fokkal hidegebb van a kisszobában.  A konvektor hőjét kellene közvetlenűl az előremenő csőbe vezetnem, de a szoba távoli oldalán van a konvektor, még tíz méter csővet kellene beépítenem. Ez viszont nem túl esztétikus megoldás. Próbálkoztam ventilátor beépítésével is, de az sem javított lényegesen a rendszeren. Viszont zavaróan zajos volt. Alighanem fúvós hangszer lett belőle! 

Előzmény: sancibácsi (582)
sancibácsi Creative Commons License 2011.10.13 0 0 582

És milyen távol vannak?

Előzmény: ufovers (581)
ufovers Creative Commons License 2011.09.30 0 0 581

Szia Sancibácsi!

Úgy látom otthon vagy a légfűtésben! És értesz is hozzá. Segítenél, tanácsaiddal?

A gázár lassan megfizethetetlen, ezért a központi fűtést leállítom.

Beszereltettem egy konvektort a szobánkba, a fiam szobáját is azzal szeretném fűteni.

Három méterre van a mienktől. Ha két csővel (110-es pvc) összekötöm plafon és padlószintnél, elérhetek e hasonló hőfokot a távoli szobában is? Válaszodat előre is köszönöm! 

Előzmény: sancibácsi (578)
tutibor Creative Commons License 2011.04.04 0 0 580

Ha valakit érdekel ilyen Szélmerő, szoljom!
Kintről rendelek magamnak, de csak tőbbet lehet.
Ár:15000,-
Anemometer AM4836V
Air Velocity Range Resolution Accuracy
m/ s ( meters per sec) 0.4-45.0 0.1 m/ s ?( 2% + 0.1m/ s)
km/ h ( kilo-meters/ hour) 1.4-162.0 0.1 km/ hr ?( 2% + 0.1km/ hr)
ft/ min ( feet per minute) 80-8860 0.1 ft/ min ?( 2% + 1ft/ min)
knots ( nautical MPH) 0.8-88.0 0.1 knots ?( 2% + 0.1 nots)
Air Flow
CMM ( cubic meters/ min) 0-9999 0.001 to1 ?( 2% + 1m?/ min)
CFM ( cubic ft/ min) 0-9999 0.001 to1 ?( 2% + 1ft?/ min)
Beaufort Scale 0-12 0.1 ?0.5
Direction 0-360?22.5??22.5?
Wave Height 0-14 0.1 ?0.1
Air Temperature F 14 -140 0.1-0.9
C°-10-+60 0.1-0.5

sancibácsi Creative Commons License 2011.02.06 0 0 578

Tömegkályháknál eléggé elterjedt a módszer, minden irónia nélkül:-)

Ott a kandallóhoz hasonló konvekciós járattal épül a kályha, és az így 'előállított' meleg levegőt hőszigetelt légtechn-i csővel szállítják a távolabbi helyiségekbe, de két szellőzőn keresztűl a főfal túloldalán található szoba is fűthető így.

Előzmény: sutis (576)
sutis Creative Commons License 2011.02.06 0 0 576

némi iróniát vélek felfedezni a válaszban:-) de valszeg tudod, mihez kértem segitséget.  cserépkályhával szeretném megoldani a fsz. helyiségek fűtését.  lehet  beépiteni hőcserélőt és átvezetni a meleg levegőt másik helyiségekbe? köszönöm a segitséget

Előzmény: sancibácsi (575)
sancibácsi Creative Commons License 2011.02.03 0 0 575

Meg hát:-))  !

Előzmény: sutis (574)
sutis Creative Commons License 2011.01.20 0 0 574

sziasztok!  megoldható kandalló helyett , cserépkályhával a légfütés?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!