A grillnel nem jo dolog elvagni. . .kifolyik belole minden iz. Nem annyhira forro az, az ujjaddal kell megbokodni. Ha nagyon laza - rare Ha kozepesen - medium Ha nagyon kemeny - akkor bizony az well done - lehet ragos is meg szaraz is. VAnnak atmenetek ezek kozott: medium rare, az en kedvencem, meg a medium well done.
Hogyan tudod az ujjad hegyevel erzekelni ezeket? Egyszeru. Bal kezedet tenyerrel lefele kinyujtod. Megerinted a huvelyk es mutato ujjad kozott a hust - rare. Lazan behajtod az ujjaidat - medium Okolbe szoritod - well done
Ja, kihagytam, hogy magas hőfokon, amúgy kiadja a levét és kiszárad. Nem hátrány, ha kicsit "megkapja" a külsejét, mert a kialakult kéreg nem engedi ki a lét...
Két hete állnak a hűtőben pácban szarvascomb szeletek. Kicsit már aggódtam értük, de tegnap este végeztem egy próbasütést. Csodás volt.
Miért nem főztél egy pörköltet, gulyáslevest, húslevest v. ilyesmit a marhahúsból?
Vannak dolgok, amiket nem tudok megérteni.
Amúgy sütési időről nehéz tanácsot adni a hardware pontos ismerete nélkül. Ezt inkább neked kell kitanulni. Pl. 4.-esen egyik fele 3, a másik 2 percig, aztán elvágod. Ha még rózsaszín, mehet vissza.
Ha a jól átsültet szereted(bár ez a legrosszabb dolog, ami egy szép szelet marhahússal történhet), akkor vékony szelet kell. Viszont így van a legtöbb esélyed arra, hogy rágós lesz.
A grillen sult szeletnek az eros tuz kell. Ha nem eleg forro, akkor levet eresz es parolodik - aminek meg sok ido kell, es, ugye nem grill lesz belole. . .
Amikor uj voltam a grillnel, daralt hussal (hamburger) kezdtem, meg csirkemellel. Azt nem lehet elrontani. Ha a csirkemellet ujjnyi vastagra szeleteled, es csak egy pici citromot, pici borsot teszel ra, nagyon jo izt kapsz. Utana hamburger. Keves fuszert bele, nem agyonmasszirozni es csak egyszer forditani (mint minden grilles etelt). Na meg a halakat. . .ne hagyd ki! Hamar lehet sutni, jo iz, jo etel. Ha ezekkel mar tapasztaltad, mekkora hofok kell, mennyi ido. . .akkor gyere a szelettel.
Bélszin, nyami! Nem bélszint adtam a kutyának, az tuti! Az nem lenne rágós, és végső esetben tatár bifsztek lett volna :o) Na, azt megeszem nyersen!
Egy kis ismertetőt kérhetnék, hőfokról sütési időről, húsok vastagságáról? Az én kerámialapom 6 fokozatú, de a 6-os irtó erős, hagyma, szalonna piritáskor szinte rögtön visszaveszem 4-esre.
Hat nekem ez bizony vekony. . .a vastag szelet az 3-4 ujjnyi (noi ujjnyi) vastag szelet, de annak nagyon jo minesegu belszinnek kell lennie. . . A flank steaket 45 fokosan szeletelik -szeletelve talaljak - igy vastagabbnak latszik a szelet, na es nagyon vekonyan szeletelik..
Ez egy kellemes fajta hus (cheap steak), szeretem, konnyu megcsinalni, es izletes.
Kemese - nem minden fajta marha jo grillre - csak akkor csinalj ha biztosan tudod, hogy jo. . .maskepp kidobott penz.
Az angolos a félig nyers-nekem. Én se szeretem, de a férjem mániákusan menekül előle.
A hússal az volt a baj, hogy rágós volt. Ezt már akkor láttam rajta, amikor otthon kibontottam. Két szeletet kisütöttem, a többiről lemostam a mustárt és borsot, igy remek kutyakaja lett belőle. Szerintem ezzel bármit csinálok, ez van. VAn egy jó hentes a közelünkben, de az egyik nő mindig sz.. húst ad, a disznó combból is egy csomót ki kellett dobnom. Többet nem veszek tőle, és kész!
Ne legyen a szelet vekony - hat ez nem minden husfelere igaz, mert van olyan amelyik eleve vekony amikor megveszed, ez a "flank steak". Nem draga es zamatos. Sokat nem szoktam izesiteni sutes elott, vekonyan beolajozom, sozom-borsozom sutes elott.
"Hátszín szeletet vékonyra verek, megkenem mustárral, sózom, borsozom, vékony bacont rá és feltekerem. Kétujjnyi darabokra vágom és két beáztatott bambusznyársra felhúzom. Kb. centis távolságot hagyok a tekercsek között. Legfeljebb mediumra sütöm, teljesen átsütve nem az igazi."
" +ami van "...ez egy kicsit razos lenne:))),mert eleg sokfele van es mi jonne ki belole , viszont a kotanyi fele grillfuszer szamomra beszerezhetetlen vagy legalabbis (hosszu) ido kerdese,ez mit takar?
Vettem marhahusit, jó vékony szeletek, meg jól megklopfolgattam őket. De, még mindig rágósnak látom! Milyen pácba tegyem, még 1-2 napra, hogy esetleg puhuljon is menet közben????
Most bajban vagyok, hogy hova tegyem be ezt a receptet, salataba, grillbe :)}
Mai ebed - kb 20 perc volt az elkeszitese - osszevontam az elmult napok receptjeit, es egy kellemes ebedet csinaltam.
Grillen megsutottem a portobello gomba szeleteket (ketto kalap). Felszeleteltem - csikokra - egy fel voroshagymat, grilleztem. Egy romaine salatat csikokra vagtam. Fel csirkemellet felbevagtam (nagy volt) es jo vekonyra vertem, megszortam cajun fuszerkeverekkel (ha nincs so-bors), krumplihamozoval vekonyra szeleteltem ementali sajtot, es hosszaban a szeletre kozepere fektettem. Felbehajtottam es madzaggal megerositettem. Grillen megsutotten.
Salataontetet keszitettem, a Salatak-ban leirt azsiai ontetet:
Lányok, fiúk ! Elkunyiztam anyukám griil serpenyőjét. Szerintem aluminium öntvény teflon bevonattal. Mire kell odafigylni a használat során. Anyukám nem grillezésre használta, csak sima serpenyőnek. Várom a válaszaitokat. Köszi. zsuzsu